Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 1:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Michał w Biblii - co odłamy chrześcijaństwa sądzą o tym. 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Michał w Biblii - co odłamy chrześcijaństwa sądzą o tym.
Witam.
Zastanawiałem się nad proroczymi wizjami Daniela, które mówią nam jak będzie wyglądał Świat aż do czasu Sądu Ostatecznego.
Daniel opisuje dzieje ludzkości poczynając od Bablilonu - Daniel 2, Daniel 7 oraz później od Persji przez którą Babilon w momencie otrzymania wizji został podbity Daniel 8, Daniel 11. Opisuje on wiele ciekawych informacji, które moga pomóc w odnalezieniu siebie w przedziale czasowym wytyczonym przez Boga.
Pewnie wielu z was natknęło się na ten tekst, z koleji nie wątpię że są wśród was tacy co nie mieli wogóle styczności z tą Księgą. Natomiast z pewnością warto na nią wejrzeć, chociażby z ciekawości.

Cytuj:
(14) A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec. (15) Gdy więc ujrzycie "ohydę spustoszenia", o której mówi prorok Daniel, zalegającą miejsce święte - kto czyta, niech rozumie - (16) wtedy ci, którzy będą w Judei, niech uciekają w góry! (17) Kto będzie na dachu, niech nie schodzi, by zabrać rzeczy z domu. (18 ) A kto będzie na polu, niech nie wraca, żeby wziąć swój płaszcz.
Mateusz 24:14-18

Aby zrozumieć elementy wizji, gdzie opisywane wydarzenia są napisane za pomocą kodu należy posłużyć się samą Biblią, gdzie ów symbolika została także wyjaśniona. I nie trzeba zgadywać :)
np

Trąba, wiatr = Wojna [Jer 49:36]
Wody, morza = Narody [Ap 17:5]
Bestia = Królestwo [Dan 7:17]
Róg = Królestwo powstałe z Bestii lub też symbol Króla - ustanowionej Władzy w ręku Jednej Osoby w Królestwie [Dan 8:21]
Skała = Jezus [1 Kor 10:4, 3:10-14, Księga Wyjścia 49:24, 2 Sam 22:47, Izajasz 28:16, 26:4]
Syjon = Ludzie Boga [Izajasz 51:16]
Kobieta = Kościół [Efezjan 5:22-24], 2 Korynian 11:2, Jeremiasz 2:23, Jan 3:29, Izajasz 54:5,6, porównanie Ewy do Kościoła w Księdze Rodzaju]
Prostytucja, nierząd = Bałwochwalstwo [Lew 17:7, Iz 50:1, Jer 3:18, Ez 16:26-36, Siędziów 2:17, nawiązanie do Apokalipsa - Nierządnica]
Smok, wąż starodawny = diabeł, szatan, ludzie kroczący w ciemnościach [Ap 12:9, Ez 28,1-19]

Musiałem dokonać takiej rozpiski ,ponieważ pewnie większość z Was nie wiedziałaby o co mi dokładnie chodzi.

Jeżeli Bóg podaje Danielowi wizje końca Świata to czy w widnieje w nich postać zejścia na Ziemię oraz jego Wniebowstąpienie Jezusa jako człowieka?
Wszak to było dla nas najważniejsze wydarzenie na Świecie.

Odpowiedź na to pozostawiam do stwierdzenia wam, sam natomiast uważam że tak jest :)
W przedstawionych wizjach Daniela występuje postacie w konteście tego wydarzenia o nazwach: Michała, Syn Człowieczy, Książe Książąt, pomazanieca-książe, Wódz Wojska. Michał występuje także w samej Apokalipsie. Tam pojawiają się także takie nazwy jak Król Królów.
Nie będę tu przytaczać całego tekstu z uwagi na wasz czas :). Resztę możecie sobie sami doczytać w wolnym czasie.

Daniel 9:25
"...,do ukazania się pomazańca-księcia,..."

Daniel 12:1
W owym czasie powstanie Michał, wielki książe, opiekun synów twojego narodu. Będzie to czas ucisku, - Jakiego nie było odkąd naród istnieje, aż do tego czasu.

Daniel 8:10
Rósł aż ku wojsku niebieskiemu. I rzucił na ziemię część wojska i część gwiazd i podeptał je. Urusł aż do Wodza wojska i zabrał Mu nieustanną [ofiarę],.."

Daniel 8:25
Przeciwstawi się Księciu Książąt, lecz bez udziału [ludzkiej] ręki zostanie złamany.

Ap 12:9
...Nastąpiła walka w niebie:
Michał i jego aniołowie mieli walczyć ze Smokiem.
Strącony został wielki Smok, Wąż Starodawny, nazywany diabłem i szatanem,"

Moim zdaniem to samo wydarzenie tylko wytłumaczone w inny sposób:

Iz 7:14-17
Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emmanuel. Śmietanę i miód spożywać będzie, aż się nauczy odrzucać zło, a wybierać dobro. Bo zanim Chłopiec będzie umiał odrzucać zło, a wybierać dobro, zostanie opuszczona kraina, której dwóch królów ty się uląkłeś. Pan sprowadzi na ciebie i na twój lud, i na dom twego ojca czasy, jakich nie było od chwili odpadnięcia Efraima od Judy.

Ap 12:4-8
"Smok stanął przed mającą urodzić Niewiastą, ażeby, skoro tylko porodzi, pożreć jej Dziecko. I porodziła Syna - mężczyznę, który będzie pasł wszystkie narody rózgą żelazną. Dziecko jej zostało porwane do Boga i do Jego tronu. Niewiasta zaś zbiegła na pustynię, gdzie ma miejsce przygotowane przez Boga,..

Daniel 7:13
Widziałem w widzeniach nocnych: Oto z obłokami niebieskimi przybył jakby Syn Człowieczy, przyszedł aż do Starowiecznego i przyprowadzono Go przed Niego. I przekazana Mu została władza, majestat i królowanie.

Iz 8:7-8
dlatego: Oto Pan sprawia, że wzbierają przeciw niemu wody Rzeki gwałtowne i obfite - <król asyryjski i cała jego chwała> - i wtargną do wszystkich jej łożysk, i przekroczą wszystkie jej strome brzegi; i wedrą się do Judy, zatopią i przeleją się, aż sięgną po szyję. Jej skrzydła będą rozpostarte na całą szerokość twej ziemi, o Emmanuelu!

Ap 12:13-15,17
A kiedy Smok spostrzegł, że został strącony na ziemię, zaczął prześladować Niewiastę, która porodziła Mężczyznę. A dano Niewieście dwa skrzydła orła wielkiego, aby leciała na pustynię na swoje miejsce. A Wąż wypuścił z paszczy za Niewiastą wodę jak rzekę, żeby ją rzeka porwała.

Ap 14:14
Oto biały obłok, a Siedzący na obłoku, podobny do Syna Człowieczego, miał złoty wieniec na głowie, a w ręku ostry sierp. I wyszedł inny anioł ze świątyni,..

Ap 18:11,16
a oto - biały koń, a Ten , co na nim siedzi, zwany Wiernym i Prawdziwym,...
"A na szacie i na biodrze ma napisane imię: KRÓL KRÓLÓW I PAN NAD PANAMI. Potem ujrzałem innego anioła stojącego w słońcu;"

Ciekawostką jest że Michał pojawia się wcześniej jako archanioł, Książe Książąt. Tak mi się wydaje że po Śmierci na krzyżu i Zmartwychwstaniu jest już Królem Królów. Otrzymał Królestwo Boże w posiadanie. I wymierza gniew na Ziemii, która to przestała należeć do Szatana w dniu Sądu a przypadła w posiadanie Chrystusowi.

Wtedy przybył mi z pomocą Michał, jeden z pierwszych książąt. Pozostawiłem go tam przy królach Persów .
Daniel 10:13

Gdy zaś archanioł Michał tocząc rozprawę z diabłem spierał się o ciało Mojżesza, nie odważył się rzucić wyroku bluźnierczego, ale powiedział: Pan niech cię skarci!
List Judy 8:9

Co o tym sądzicie? Jestem ciekaw waszych wypowiedzi w tej kwesti. Ja umocniłem się poprzez poznanie znaczenia imienia Michał. Jest to hebrajskie imię i oznacza - Kto jest jak Bóg.

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_(archangel)

Emmanuel, to znaczy: Bóg z nami.
Mateusz 1:23

Pozdrawiam

Wt paź 20, 2009 11:56

Nie żebym był złośliwy, ale interesuje Cię w ogóle w Biblii cokolwiek poza Księgą Daniela i Apokalipsą ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt paź 20, 2009 12:06
zbanowany na stałe

Nie żebym był złośliwy, ale interesuje Cię w ogóle w Biblii cokolwiek poza Księgą Daniela i Apokalipsą ?

Interesuje mnie cała Biblia. Przeciez nie poruszę w jednym poście wszystkich zagadnień Pisma? Natomiast do obecnego tematu, jakbyś nie zauważył to podpieram się wersami ze Starego jak i Nowego Testamentu, ponieważ stanowią one płynną całość. Nie martw się kiedyś pewnie poruszę jeszcze inne tematy :). Cierpliwości.

Wt paź 20, 2009 14:33

Post Re: Michał w Biblii - co odłamy chrześcijaństwa sądzą o tym.
maraskin napisał(a):
Kobieta = Kościół [Efezjan 5:22-24], 2 Korynian 11:2, Jeremiasz 2:23, Jan 3:29, Izajasz 54:5,6, porównanie Ewy do Kościoła w Księdze Rodzaju]

Potomkiem Kobiety z ksiegi rodzaju jest Mesjasz który ma zgnieśc głowę węża. Ponieważ Kościół jest wtórny do Chrystusa (jest efektem działalności tegoż) więc Chrystus nie może być potomkiem Kobiety. Ergo Kobieta nie symbolizuje Kościoła.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt paź 20, 2009 15:34

*przynajmniej ta Kobieta z Rodzaju i ze Starego Testamentu
Nie jest to symbol uniwersalny.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Wt paź 20, 2009 15:35
zbanowany na stałe

Na pierwszy rzut oka... Ty tlumaczysz, ze przed Mojzeszem rozstapily sie narody gdy uciekal z Egiptu?

Wt paź 20, 2009 15:39
zbanowany na stałe

Cytuj:

Na pierwszy rzut oka... Ty tlumaczysz, ze przed Mojzeszem rozstapily sie narody gdy uciekal z Egiptu?

Te wody jako tłumaczenia można tylko przyjąć do wizji. Kazdy prorok kiedy otrzymywał wizje, na moment jakby umierał. Nie miał siły mówić, jego oddech ustawał. Wizje jakie otrzymywał nie mówiły dokłanie wprost o co chodzi a ich sens można zrozumieć jedynie dzięki wyjaśnieniom aniołów, takze podczas wizji. Np odpowiedz odnośnie wizji Daniela znajdujemy dopiero w Apokalisie, prawie 500 lat później. A to dla tego ponieważ Bóg nie chciał aby ludzie wiedzieli dokłanie o co w tych wizjach chodzi. Kazał zapieczętować wizje Daniela. Natomiast w Apokalipsie zabronił opieczętowania, aby kazdy dowiedział się o co w nich tak naprawdę chodzi oraz rozwiązał dzięki niej wizje Daniela. Poza wizjami kazde słowo zamieszczone w Biblii nie posiada zawartej symboliki. Za wyjątkiem przypowieści Jezusa. Które rozszyforwał Chrystus dopiero podczas ostatniej wieczerzy - Ewangelia Jana.

arcana85 napisał(a):
Potomkiem Kobiety z ksiegi rodzaju jest Mesjasz który ma zgnieśc głowę węża. Ponieważ Kościół jest wtórny do Chrystusa (jest efektem działalności tegoż) więc Chrystus nie może być potomkiem Kobiety. Ergo Kobieta nie symbolizuje Kościoła.

Przecież przyjście Mesjasza było zapowiadane przez proroków, że przyjdzie z Izraela, z pokolenia Judy z gałęzi Dawida? Z ludu który był Kościołem Boga?

Wt paź 20, 2009 16:34

Cytuj:

1. Nie widzę logicznych podstaw, by wyciągać takie wnioski.
2. Stwierdzenie, że Chrystus nie jest potomkiem kobiety, jest czymś niedorzecznym i sprzecznym z Pismem Świętym.
3. Kościół jest symbolizowany w Piśmie Świętym jako Niewiasta i Oblubienica Chrystusa wielokrotnie, także wprost: (Ap 21:2 I Miasto Święte - Jeruzalem Nowe ujrzałem zstępujące z nieba od Boga, przystrojone jak oblubienica zdobna w klejnoty dla swego męża.)
4. Może najpierw warto sprawdzić, przed zapisaniem postu, czy wywód trzyma się kupy?

Maraskin
Cytuj:
Michał występuje także w samej Apokalipsie. Tam pojawiają się także takie nazwy jak Król Królów.

Król Królów wobec kogo? Wobec Michała, czy Chrystusa? Bo widzę w twoim pierwszym poście ciągotki do dodawania Jezusowi skrzydeł.

Archaniom Michał wymieniany jest jeszcze przez Judę Apostoła:

Jud 1:9
Gdy zaś archanioł Michał tocząc rozprawę z diabłem spierał się o ciało Mojżesza, nie odważył się rzucić wyroku bluźnierczego, ale powiedział: Pan niech cię skarci!

Jest to odniesienie do apokryficznej księgi henocha.

Wt paź 20, 2009 18:11
zbanowany na stałe

Król Królów wobec kogo? Wobec Michała, czy Chrystusa? Bo widzę w twoim pierwszym poście ciągotki do dodawania Jezusowi skrzydeł.
Archaniom Michał wymieniany jest jeszcze przez Judę Apostoła:
Jud 1:9
Jest to odniesienie do apokryficznej księgi henocha.

Tak wiem wymieniłem, także ten tekst powyżej.
Studiując skrupulatnie wizje Daniela dochodze do wniosku że wymieniony tam Michał symbolizuje Chrystusa. I odnośników jakoby tak miało być jest przynajmniej kilka. Fragmety które to mówią zawarłem na początku postu.

Wt paź 20, 2009 22:10

Proponuję najpierw zastanowić się, jaki jest cel dociekania, czy Chrystusa można ( choćby symbolicznie ) utożsamić z Michałem.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr paź 21, 2009 10:02

Arcana85
Cytuj:
Potomkiem Kobiety z ksiegi rodzaju jest Mesjasz który ma zgnieśc głowę węża. Ponieważ Kościół jest wtórny do Chrystusa (jest efektem działalności tegoż) więc Chrystus nie może być potomkiem Kobiety (w sensie Kościoła- przypis własny). Ergo Kobieta nie symbolizuje Kościoła.

1. Nie widzę logicznych podstaw, by wyciągać takie wnioski.

To jest własnie logicznie wyciagniety wniosek.

meritus napisał(a):
2. Stwierdzenie, że Chrystus nie jest potomkiem kobiety, jest czymś niedorzecznym i sprzecznym z Pismem Świętym.

Twierdzenie że Chrystus jest synem Kobiety=Kościoła jest czymś niedorzecznym i sprzecznym z Pismem Świetym.

meritus napisał(a):

3. Kościół jest symbolizowany w Piśmie Świętym jako Niewiasta i Oblubienica Chrystusa wielokrotnie, także wprost: (Ap 21:2 I Miasto Święte - Jeruzalem Nowe ujrzałem zstępujące z nieba od Boga, przystrojone jak oblubienica zdobna w klejnoty dla swego męża.)

Więc warto było doczytać drugi mój post że piszę o Niewieście z Rodzaju a nie z Objawienia.

meritus napisał(a):

4. Może najpierw warto sprawdzić, przed zapisaniem postu, czy wywód trzyma się kupy?

Może warto najpierw dokładnie przeczytać post jaki sie komentuje czy riposta ma sens?

Śr paź 21, 2009 11:23

Sprecyzuj proszę.
Czy w pierwszym poście dowodzisz tożsamości Archanioła Michała i Jezusa Chrystusa czy chodzi ci o coś innego?

Śr paź 21, 2009 11:28
zbanowany na stałe

Maraskin
Sprecyzuj proszę.
Czy w pierwszym poście dowodzisz tożsamości Archanioła Michała i Jezusa Chrystusa czy chodzi ci o coś innego?

Yhmm
Wydaje mi się studiując Księgę Daniela, że występujący tam Michał to Jezus,

W owym czasie powstanie Michał, wielki książe, opiekun synów twojego narodu. Będzie to czas ucisku, - Jakiego nie było odkąd naród istnieje, aż do tego czasu.
Fragment prawdopodobnie opisuje sytuację Kościoła Chrystusa podczas panowania Rzymu.
A imię Michał może oznaczać Chrystusa.
Wszak to Chrystus osobiście wymierzy karę grzesznikom, nie Jego podwładny np jakiś anioł. Dlatego wydaje mi się że w Biblii Michał oraz Jezus to te same osoby.

Śr paź 21, 2009 12:29

arcana85 napisał(a):
Maraskin
Sprecyzuj proszę.

Yhmm
Wydaje mi się studiując Księgę Daniela, że występujący tam Michał to Jezus,

Fragment prawdopodobnie opisuje sytuację Kościoła Chrystusa podczas panowania Rzymu.
A imię Michał może oznaczać Chrystusa.
Wszak to Chrystus osobiście wymierzy karę grzesznikom, nie Jego podwładny np jakiś anioł. Dlatego wydaje mi się że w Biblii Michał oraz Jezus to te same osoby.

No dobrze, ale chyba w takim razie musisz iśc za ciosem.
Bo utożsamiając Jezusa z Archaniołem Michałem rozbijasz Trójcę.
Jako że Archanioł czyli pierwszy wśród aniołów, generał anielskiej armii, to stworzenie.
Chyba że wyobrażasz sobie jakoś pogodzenie "archanielstwa" i "boskości" zarazem.

Śr paź 21, 2009 14:58

Wystarczy uznać, że Michał symbolizuje Jezusa, ale nim nie jest.

Śr paź 21, 2009 17:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona