Witam.
Zastanawiałem się nad proroczymi wizjami Daniela, które mówią nam jak będzie wyglądał Świat aż do czasu Sądu Ostatecznego.
Daniel opisuje dzieje ludzkości poczynając od Bablilonu - Daniel 2, Daniel 7 oraz później od Persji przez którą Babilon w momencie otrzymania wizji został podbity Daniel 8, Daniel 11. Opisuje on wiele ciekawych informacji, które moga pomóc w odnalezieniu siebie w przedziale czasowym wytyczonym przez Boga.
Pewnie wielu z was natknęło się na ten tekst, z koleji nie wątpię że są wśród was tacy co nie mieli wogóle styczności z tą Księgą. Natomiast z pewnością warto na nią wejrzeć, chociażby z ciekawości.
Cytuj:
(14) A ta Ewangelia o królestwie będzie głoszona po całej ziemi, na świadectwo wszystkim narodom. I wtedy nadejdzie koniec. (15) Gdy więc ujrzycie "ohydę spustoszenia", o której mówi prorok Daniel, zalegającą miejsce święte - kto czyta, niech rozumie - (16) wtedy ci, którzy będą w Judei, niech uciekają w góry! (17) Kto będzie na dachu, niech nie schodzi, by zabrać rzeczy z domu. (18 ) A kto będzie na polu, niech nie wraca, żeby wziąć swój płaszcz.
Mateusz 24:14-18
Aby zrozumieć elementy wizji, gdzie opisywane wydarzenia są napisane za pomocą kodu należy posłużyć się samą Biblią, gdzie ów symbolika została także wyjaśniona. I nie trzeba zgadywać
np
Trąba, wiatr = Wojna [Jer 49:36]
Wody, morza = Narody [Ap 17:5]
Bestia = Królestwo [Dan 7:17]
Róg = Królestwo powstałe z Bestii lub też symbol Króla - ustanowionej Władzy w ręku Jednej Osoby w Królestwie [Dan 8:21]
Skała = Jezus [1 Kor 10:4, 3:10-14, Księga Wyjścia 49:24, 2 Sam 22:47, Izajasz 28:16, 26:4]
Syjon = Ludzie Boga [Izajasz 51:16]
Kobieta = Kościół [Efezjan 5:22-24], 2 Korynian 11:2, Jeremiasz 2:23, Jan 3:29, Izajasz 54:5,6, porównanie Ewy do Kościoła w Księdze Rodzaju]
Prostytucja, nierząd = Bałwochwalstwo [Lew 17:7, Iz 50:1, Jer 3:18, Ez 16:26-36, Siędziów 2:17, nawiązanie do Apokalipsa - Nierządnica]
Smok, wąż starodawny = diabeł, szatan, ludzie kroczący w ciemnościach [Ap 12:9, Ez 28,1-19]
Musiałem dokonać takiej rozpiski ,ponieważ pewnie większość z Was nie wiedziałaby o co mi dokładnie chodzi.
Jeżeli Bóg podaje Danielowi wizje końca Świata to czy w widnieje w nich postać zejścia na Ziemię oraz jego Wniebowstąpienie Jezusa jako człowieka?
Wszak to było dla nas najważniejsze wydarzenie na Świecie.
Odpowiedź na to pozostawiam do stwierdzenia wam, sam natomiast uważam że tak jest
W przedstawionych wizjach Daniela występuje postacie w konteście tego wydarzenia o nazwach: Michała, Syn Człowieczy, Książe Książąt, pomazanieca-książe, Wódz Wojska.
Michał występuje także w samej Apokalipsie. Tam pojawiają się także takie nazwy jak Król Królów.
Nie będę tu przytaczać całego tekstu z uwagi na wasz czas

. Resztę możecie sobie sami doczytać w wolnym czasie.
Daniel 9:25
"...,do ukazania się
pomazańca-księcia,..."
Daniel 12:1
W owym czasie powstanie
Michał, wielki książe, opiekun synów twojego narodu. Będzie to czas ucisku, - Jakiego nie było odkąd naród istnieje, aż do tego czasu.
Daniel 8:10
Rósł aż ku wojsku niebieskiemu. I rzucił na ziemię część wojska i część gwiazd i podeptał je. Urusł aż do
Wodza wojska i zabrał Mu nieustanną [ofiarę],.."
Daniel 8:25
Przeciwstawi się
Księciu Książąt, lecz bez udziału [ludzkiej] ręki zostanie złamany.
Ap 12:9
...Nastąpiła walka w niebie:
Michał i jego aniołowie mieli walczyć ze Smokiem.
Strącony został wielki Smok, Wąż Starodawny, nazywany diabłem i szatanem,"
Moim zdaniem to samo wydarzenie tylko wytłumaczone w inny sposób:
Iz 7:14-17
Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem
Emmanuel. Śmietanę i miód spożywać będzie, aż się nauczy odrzucać zło, a wybierać dobro. Bo zanim Chłopiec będzie umiał odrzucać zło, a wybierać dobro, zostanie opuszczona kraina, której dwóch królów ty się uląkłeś. Pan sprowadzi na ciebie i na twój lud, i na dom twego ojca czasy, jakich nie było od chwili odpadnięcia Efraima od Judy.
Ap 12:4-8
"Smok stanął przed mającą urodzić Niewiastą, ażeby, skoro tylko porodzi, pożreć jej Dziecko. I porodziła
Syna - mężczyznę, który będzie pasł wszystkie narody rózgą żelazną. Dziecko jej zostało porwane do Boga i do Jego tronu. Niewiasta zaś zbiegła na pustynię, gdzie ma miejsce przygotowane przez Boga,..
Daniel 7:13
Widziałem w widzeniach nocnych: Oto z obłokami niebieskimi przybył jakby
Syn Człowieczy, przyszedł aż do Starowiecznego i przyprowadzono Go przed Niego. I przekazana Mu została władza, majestat i królowanie.
Iz 8:7-8
dlatego: Oto Pan sprawia, że wzbierają przeciw niemu wody Rzeki gwałtowne i obfite - <król asyryjski i cała jego chwała> - i wtargną do wszystkich jej łożysk, i przekroczą wszystkie jej strome brzegi; i wedrą się do Judy, zatopią i przeleją się, aż sięgną po szyję. Jej skrzydła będą rozpostarte na całą szerokość twej ziemi,
o Emmanuelu!
Ap 12:13-15,17
A kiedy Smok spostrzegł, że został strącony na ziemię, zaczął prześladować Niewiastę, która porodziła
Mężczyznę. A dano Niewieście dwa skrzydła orła wielkiego, aby leciała na pustynię na swoje miejsce. A Wąż wypuścił z paszczy za Niewiastą wodę jak rzekę, żeby ją rzeka porwała.
Ap 14:14
Oto biały obłok, a Siedzący na obłoku, podobny do
Syna Człowieczego, miał złoty wieniec na głowie, a w ręku ostry sierp. I wyszedł inny anioł ze świątyni,..
Ap 18:11,16
a oto - biały koń, a Ten , co na nim siedzi, zwany
Wiernym i Prawdziwym,...
"A na szacie i na biodrze ma napisane imię:
KRÓL KRÓLÓW I PAN NAD PANAMI. Potem ujrzałem innego anioła stojącego w słońcu;"
Ciekawostką jest że
Michał pojawia się wcześniej jako archanioł, Książe Książąt. Tak mi się wydaje że po Śmierci na krzyżu i Zmartwychwstaniu jest już Królem Królów. Otrzymał Królestwo Boże w posiadanie. I wymierza gniew na Ziemii, która to przestała należeć do Szatana w dniu Sądu a przypadła w posiadanie Chrystusowi.
Wtedy przybył mi z pomocą
Michał, jeden z pierwszych książąt. Pozostawiłem go tam przy królach Persów .
Daniel 10:13
Gdy zaś
archanioł Michał tocząc rozprawę z diabłem spierał się o ciało Mojżesza, nie odważył się rzucić wyroku bluźnierczego, ale powiedział: Pan niech cię skarci!
List Judy 8:9
Co o tym sądzicie? Jestem ciekaw waszych wypowiedzi w tej kwesti. Ja umocniłem się poprzez poznanie znaczenia imienia
Michał. Jest to hebrajskie imię i oznacza - Kto jest jak Bóg.
http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_(archangel)
Emmanuel, to znaczy: Bóg z nami.
Mateusz 1:23
Pozdrawiam