Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Praca magisterska z J 13, 1-20 
Autor Wiadomość

Post Praca magisterska z J 13, 1-20
Obraz Jezusa – Pana i Nauczyciela?
Podanie wody, czy też umycie nóg gościom przybyłym na ucztę należało do wielowiekowej tradycji gościnności ludu Izraela. Zwyczaj ten funkcjonował nadal w czasach publicznej działalności Pana Jezusa. Czynił ją przede wszystkim niewolnik lub uległa żona. W Ewangeliach kilka razy występuje gest umycia nóg, wszak tym razem dotyczy to sytuacji, w której czyni to sam Jezus wobec swoich uczniów. Tego niezwykłego gestu dokonał Pan Jezus w wyjątkowym momencie, tj. podczas Ostatniej Wieczerzy. O tym wydarzeniu opowiada tylko czwarta Ewangelia w perykopie J 13, 1-20.
Istnieje wiele opracowań dotyczących tej perykopy, które skupiają się na kenozie Jezusa, na Jego pokorze, natomiast Obraz Chrystusa jako Pana i Nauczyciela zostaje zwykle potraktowany marginalnie, bądź zostaje zupełnie pominięty.
Dlatego treścią niniejszej pracy jest właśnie egzegeza fragmentu J 13, 1-20, w którym znajduje się nauka Jezusa o miłości braterskiej poprzedzona czynem umycia nóg uczniom oraz wyłonienie w toku badań obrazu Chrystusa – Pana i Nauczyciela.
Studium zostało podjęte w trzech rozdziałach.
W pierwszym rozdziale ukazano rozumienie terminów pan i nauczyciel w tradycji biblijnej i pozabiblijnej Starego i Nowego Testamentu. Została w nim przeprowadzona analiza opracowań egzegetycznych i historycznych, co pozwoliło wyodrębnić tylko istotne elementy.
W drugim rozdziale, przedstawiono wersję grecką fragmentu J 13, 1-20 w oparciu o przekład podany przez GNT. Rozdział ten składa się z sześciu paragrafów. Pierwszy paragraf dotyczy krytyki tekstu. Po nim dokonano analizy słownictwa (drugi) i jedności tekstu (trzeci). Analizy te pomogły w przedstawieniu proponowanych przez różnych autorów struktur (czwarty), z których jedną przyjęto jako podstawę do przeprowadzenia analizy literacko-historycznej. W kolejnym paragrafie – piątym, autor przybliżył kontekst bliższy i dalszy perykopy J 13, 1-20. Po przeprowadzonej analizie pierwszych pięciu paragrafów i wykorzystanej w nich metodzie analityczno-syntetycznej, autor przeszedł do analizy literacko-historycznej janowej perykopy o Panu i Nauczycielu umywającym nogi swoim uczniom. Dla większej jej przejrzystości, została on przedstawiona w ujęciu jednej ze struktur, która dzieli się na cztery części i która najlepiej odpowiadała podjętemu tematowi pracy.
W trzeciej części dokonano interpretacji teologicznej, która przedstawiona została w trzech aspektach. Pierwsze dwa dotyczyły tytułów: Pan w znaczeniu Boskim i pan, jako określenie władzy ludzkiej, przełożeństwa. Trzecim zaś był tytuł nauczyciel.
Niniejsze studium może służyć pomocą w przeprowadzeniu rekolekcji dla kandydatów do kapłaństwa, a zwłaszcza przed święceniami diakonatu, czy prezbiteratu. Mogą ją również wykorzystać osoby, którym zostaje powierzona funkcja przewodniczenia, czy kierowania we wspólnocie oraz wszyscy ci, którzy chcą podjąć służbę wobec potrzebujących. Hasłem i wezwaniem dla nich, mogłyby stać się słowa Jezusa skierowane do uczniów w nauce wyjaśniającej dokonany czyn: Jeżeli więc Ja, Pan i Nauczyciel, umyłem wam nogi, to i wyście powinni sobie nawzajem umywać nogi (J 13, 14). Może oczywiście służyć wszystkim, którzy będą podejmować podobne zagadnienia, bądź zmagać się z duchową Ewangelią, przypisywaną umiłowanemu uczniowi Pana i Nauczyciela, której zgłębienie wydaje się być jeszcze nieodkrytym tekstem.

Pn kwi 14, 2008 12:25

Czy można wiedzieć, o czym mamy w tym temacie dyskutować?

Pn kwi 14, 2008 12:38

Pn kwi 14, 2008 16:14

Jak myślicie czy ta perykopa jest pomijana w studiach biblijnych?
Czy interpretacja tej perykopy jest tylko spojrzeniem na Jezusa jako pokornego?

Śr kwi 16, 2008 13:33

Jak myślicie czy ta perykopa jest pomijana w studiach biblijnych?

Myślę, że nie, że akurat ta perykopa nie jest pomijana.

Cytuj:
Czy interpretacja tej perykopy jest tylko spojrzeniem na Jezusa jako pokornego?

Co masz na myśli? Czy pytasz się o to, czy zdaniem adresatów pytania ta perykopa mówi wyłącznie o pokorze Chrystusa? Czy raczej masz na myśli to, czy moim zdaniem najczęściej dostrzega się tylko ten jeden aspekt?
Bo nie jestem pewien, czy poprawnie rozumiem to pytanie...

Cz maja 01, 2008 20:35

Post Re: Praca magisterska z J 13, 1-20
Myślę o tej drugiej kwestii jak postrzegacie tę perykopę? Patrząc na wiele komentarzy dość często pojawia się sprawa służby.

Pn gru 27, 2010 17:50

Tomasz M. Tęgowski napisał(a):
Myślę o tej drugiej kwestii jak postrzegacie tę perykopę?
Patrząc na wiele komentarzy dość często pojawia się sprawa służby.
Przecież właśnie na tym miał polegać ten czyn Jezusa - chciał dać przykład swoim uczniom:

Jeżeli więc Ja, Pan i Nauczyciel, umyłem wam nogi,
to i wyście powinni sobie nawzajem umywać nogi.
Dałem wam bowiem przykład, abyście i wy tak czynili, jak Ja wam uczyniłem
.

(J 13:14-15)

A kto by chciał być pierwszym między wami, niech będzie niewolnikiem waszym,
na wzór Syna Człowieczego, który nie przyszedł, aby Mu służono, lecz aby służyć i dać swoje życie na okup za wielu.

(Mt 20:27-28)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn gru 27, 2010 18:07

Uważam że rozszerzenie zakresu badań pracy o wersy 13.21-35 daje możliwośc ukazania dobitnie celu jakiemu służył gest umycia nóg apostołom . Dla mnie podsumowaniem wersów 13.1-35 jest wers 34 : "Przykazanie nowe daję wam , aby miłowaliście jedni drugich jako umiłowałem was , aby i wy miłowaliście jedni drugich ."

N sty 02, 2011 9:59

Odsyłam do kolejnych części mojej pracy, która umieszczana jest na portalu biblia.wiara.pl
Mówię tam o spójności i jednolitości tekstu J 13, 1-20.

Wt sty 18, 2011 23:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]