|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Praca magisterska z J 13, 1-20
Autor |
Wiadomość |
Tomasz M. Tęgowski
|
 Praca magisterska z J 13, 1-20
Obraz Jezusa – Pana i Nauczyciela?
Podanie wody, czy też umycie nóg gościom przybyłym na ucztę należało do wielowiekowej tradycji gościnności ludu Izraela. Zwyczaj ten funkcjonował nadal w czasach publicznej działalności Pana Jezusa. Czynił ją przede wszystkim niewolnik lub uległa żona. W Ewangeliach kilka razy występuje gest umycia nóg, wszak tym razem dotyczy to sytuacji, w której czyni to sam Jezus wobec swoich uczniów. Tego niezwykłego gestu dokonał Pan Jezus w wyjątkowym momencie, tj. podczas Ostatniej Wieczerzy. O tym wydarzeniu opowiada tylko czwarta Ewangelia w perykopie J 13, 1-20.
Istnieje wiele opracowań dotyczących tej perykopy, które skupiają się na kenozie Jezusa, na Jego pokorze, natomiast Obraz Chrystusa jako Pana i Nauczyciela zostaje zwykle potraktowany marginalnie, bądź zostaje zupełnie pominięty.
Dlatego treścią niniejszej pracy jest właśnie egzegeza fragmentu J 13, 1-20, w którym znajduje się nauka Jezusa o miłości braterskiej poprzedzona czynem umycia nóg uczniom oraz wyłonienie w toku badań obrazu Chrystusa – Pana i Nauczyciela.
Studium zostało podjęte w trzech rozdziałach.
W pierwszym rozdziale ukazano rozumienie terminów pan i nauczyciel w tradycji biblijnej i pozabiblijnej Starego i Nowego Testamentu. Została w nim przeprowadzona analiza opracowań egzegetycznych i historycznych, co pozwoliło wyodrębnić tylko istotne elementy.
W drugim rozdziale, przedstawiono wersję grecką fragmentu J 13, 1-20 w oparciu o przekład podany przez GNT. Rozdział ten składa się z sześciu paragrafów. Pierwszy paragraf dotyczy krytyki tekstu. Po nim dokonano analizy słownictwa (drugi) i jedności tekstu (trzeci). Analizy te pomogły w przedstawieniu proponowanych przez różnych autorów struktur (czwarty), z których jedną przyjęto jako podstawę do przeprowadzenia analizy literacko-historycznej. W kolejnym paragrafie – piątym, autor przybliżył kontekst bliższy i dalszy perykopy J 13, 1-20. Po przeprowadzonej analizie pierwszych pięciu paragrafów i wykorzystanej w nich metodzie analityczno-syntetycznej, autor przeszedł do analizy literacko-historycznej janowej perykopy o Panu i Nauczycielu umywającym nogi swoim uczniom. Dla większej jej przejrzystości, została on przedstawiona w ujęciu jednej ze struktur, która dzieli się na cztery części i która najlepiej odpowiadała podjętemu tematowi pracy.
W trzeciej części dokonano interpretacji teologicznej, która przedstawiona została w trzech aspektach. Pierwsze dwa dotyczyły tytułów: Pan w znaczeniu Boskim i pan, jako określenie władzy ludzkiej, przełożeństwa. Trzecim zaś był tytuł nauczyciel.
Niniejsze studium może służyć pomocą w przeprowadzeniu rekolekcji dla kandydatów do kapłaństwa, a zwłaszcza przed święceniami diakonatu, czy prezbiteratu. Mogą ją również wykorzystać osoby, którym zostaje powierzona funkcja przewodniczenia, czy kierowania we wspólnocie oraz wszyscy ci, którzy chcą podjąć służbę wobec potrzebujących. Hasłem i wezwaniem dla nich, mogłyby stać się słowa Jezusa skierowane do uczniów w nauce wyjaśniającej dokonany czyn: Jeżeli więc Ja, Pan i Nauczyciel, umyłem wam nogi, to i wyście powinni sobie nawzajem umywać nogi (J 13, 14). Może oczywiście służyć wszystkim, którzy będą podejmować podobne zagadnienia, bądź zmagać się z duchową Ewangelią, przypisywaną umiłowanemu uczniowi Pana i Nauczyciela, której zgłębienie wydaje się być jeszcze nieodkrytym tekstem.
|
Pn kwi 14, 2008 12:25 |
|
|
|
 |
elka
|
Czy można wiedzieć, o czym mamy w tym temacie dyskutować?
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Pn kwi 14, 2008 12:38 |
|
 |
hitman
|
Dobre pytanie 
|
Pn kwi 14, 2008 16:14 |
|
|
|
 |
Tomasz M. Tęgowski
|
Jak myślicie czy ta perykopa jest pomijana w studiach biblijnych?
Czy interpretacja tej perykopy jest tylko spojrzeniem na Jezusa jako pokornego?
|
Śr kwi 16, 2008 13:33 |
|
 |
1KOR13
|
Cytuj: Jak myślicie czy ta perykopa jest pomijana w studiach biblijnych? Myślę, że nie, że akurat ta perykopa nie jest pomijana. Cytuj: Czy interpretacja tej perykopy jest tylko spojrzeniem na Jezusa jako pokornego?
Co masz na myśli? Czy pytasz się o to, czy zdaniem adresatów pytania ta perykopa mówi wyłącznie o pokorze Chrystusa? Czy raczej masz na myśli to, czy moim zdaniem najczęściej dostrzega się tylko ten jeden aspekt?
Bo nie jestem pewien, czy poprawnie rozumiem to pytanie...
|
Cz maja 01, 2008 20:35 |
|
|
|
 |
Tomasz M. Tęgowski
|
 Re: Praca magisterska z J 13, 1-20
Myślę o tej drugiej kwestii jak postrzegacie tę perykopę? Patrząc na wiele komentarzy dość często pojawia się sprawa służby.
|
Pn gru 27, 2010 17:50 |
|
 |
Elbrus
|
Tomasz M. Tęgowski napisał(a): Myślę o tej drugiej kwestii jak postrzegacie tę perykopę? Patrząc na wiele komentarzy dość często pojawia się sprawa służby. Przecież właśnie na tym miał polegać ten czyn Jezusa - chciał dać przykład swoim uczniom: Jeżeli więc Ja, Pan i Nauczyciel, umyłem wam nogi, to i wyście powinni sobie nawzajem umywać nogi. Dałem wam bowiem przykład, abyście i wy tak czynili, jak Ja wam uczyniłem. (J 13:14-15) A kto by chciał być pierwszym między wami, niech będzie niewolnikiem waszym, na wzór Syna Człowieczego, który nie przyszedł, aby Mu służono, lecz aby służyć i dać swoje życie na okup za wielu. (Mt 20:27-28)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn gru 27, 2010 18:07 |
|
 |
aspherus
|
Uważam że rozszerzenie zakresu badań pracy o wersy 13.21-35 daje możliwośc ukazania dobitnie celu jakiemu służył gest umycia nóg apostołom . Dla mnie podsumowaniem wersów 13.1-35 jest wers 34 : "Przykazanie nowe daję wam , aby miłowaliście jedni drugich jako umiłowałem was , aby i wy miłowaliście jedni drugich ."
|
N sty 02, 2011 9:59 |
|
 |
Tomasz M. Tęgowski
|
Odsyłam do kolejnych części mojej pracy, która umieszczana jest na portalu biblia.wiara.pl Mówię tam o spójności i jednolitości tekstu J 13, 1-20.
|
Wt sty 18, 2011 23:44 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|