piąta ewangelia - apokryf
Autor |
Wiadomość |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
 piąta ewangelia - apokryf
http://chomikuj.pl/swexster?fid=284796095Jak dla mnie jest to uzupełnienie bardziej szczególowe tego co mówił Jezus a zwłaszcza tego co mówił do uczniów po zmartwychwstaniu bo tego akurat 4 ewangelie nie opisują tak obszernie jak to pismo. Poniżej tylko 1 fragment z tego co czytałem.Rozdział XCIV Porządek w Królestwie Bożym (Część IV)1 I inny pytając, rzekł: „Mistrzu, jak życzysz Sobie, abyśmy grzebali naszych zmarłych?” Jezus odpowiedział: „Szukajcie rady diakonów w tej sprawie; bo to dotyczy wyłącznie ciała. Zaprawdę powiadam wami nie ma śmierci dla tych, którzy wierzą w żywot przyszły. To co uważacie za śmierć, jest bramą do żywota, a grób jest furtką do zmartwychwstania dla tych, którzy wierzą i słuchają. Nie smućcie się i nie płaczcie po tych, którzy was opuścili, lecz radujcie się raczej ich wejściem do żywota. 2 Tak jak wszystkie stworzenia przychodzą z niewidzialnego na ten świat, tak potem wracają do niewidzialnego i będą tak wracali aż staną się całkowicie oczyszczeni. Oddajcie ciała tych, którzy odeszli, elementom, a Ojciec-Matka, który odnawia wszystko, poleci aniołom zająć się nimi i niech prezbiterzy modlą się, aby ich ciała mogły w spokoju spoczywać, a ich dusze obudziły się do radosnego zmartwychwstania. 3 Jest bowiem zmartwychwstanie z ciała i zmartwychwstanie w ciele. Jak życie wychodzi z ciała, tak samo to życie wstępuje w ciało. Módlcie się za tych, którzy już odeszli i za tych, którzy jeszcze żyją i za tych, którzy przyjdą; wszyscy bowiem tworzą rodzinę w Bogu. W Bogu żyją, poruszają się i mają swoje istnienie. 4 Ciało, które złożycie do grobu lub które ogień spala, nie jest ciałem, które kiedyś będzie; ci bowiem, którzy przyjdą, inne otrzymają ciała, może nawet własne, a co w swoim życiu posiali, to w następnym żąć będą. Błogosławieni, którzy znosili niesprawiedliwość w tym ~ życiu; albowiem oni zaznają większej radości w przyszłym. Błogosławieni, którzy czynili sprawiedliwość w tym życiu; albowiem oni otrzymają koronę żywota”. 5 I znowu zapytał Go inny, mówiąc: „Mistrzu, według prawa Mojżesz ubierał kapłanów w piękne szaty dla ich służby w świątyni. Czy mamy tych, którym powierzamy święte czynności, jakich nas nauczyłeś, również tak ubierać?” A Jezus odpowiedział: „Białe płótno lniane jest prawością świętych; zaprawdę jednak przyjdzie czas, gdy Syjon będzie opuszczony; a gdy minie czas żałoby, zmartwychwstanie i włoży swe piękne szaty, tak jak jest napisane. 6 Szukajcie najpierw dróg prawości; a wszystkie te rzeczy będą wam dodane. Szukajcie we wszystkich sprawach prostoty i nie dawajcie sposobności do próżnej sławy. Starajcie się najpierw przyodziać w miłosierdzie i w szatę zbawienia i w płaszcz prawości. 7 Jaka byłaby korzyść, jeśli ich nie macie? Będziecie jak dźwięk kruszcu i dźwięk cymbałów, jeśli nie macie miłości. Szukajcie prawości, miłości i pokoju, a wszystkie rzeczy piękna będą wam dodane”. 8 A jeszcze inny zapytał Go i powiedział: „Mistrzu, ilu bogatych i potężnych wejdzie do żywota i połączy się z nami, którzy jesteśmy biedni i pogardzani? Jak mamy prowadzić dzieło Boże przez odrodzenie ludzkości?” I rzekł Jezus: „To jest również sprawa diakonów zboru łącznie ze starszymi. 9 Jednak jeśli moi uczniowie zbiorą się w wieczór sabatu lub rankiem pierwszego dnia tygodnia, niech każdy ofiaruje po groszu, i niech będzie to tylko cząstką ich majątku, jaki Bóg im dał, i połóżcie je w skrzyni dla utrzymania zboru i służby i ich pracy. Albowiem powiadam wam: Bardziej błogosławioną rzeczą jest dawać aniżeli brać. 10 Tak mają być dokonane wszystkie sprawy odpowiednio według porządku. A resztę uporządkuje Duch, który wychodzi od Ojca-Matki w niebiesiech. Pouczyłem was o pierwszych regułach i patrzcie, jestem z wami zawsze aż do końca wieków”.
|
Śr maja 26, 2010 15:27 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: piąta ewangelia - apokryf
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 26, 2010 15:56 |
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
http://usbooks.klubzixo.pl/piata_ewange ... uplementem, zanim skrytykujesz poznaj co w niej jest. Do kupienia w wersji elektronicznej. koszt 20 zł.
|
Śr maja 26, 2010 16:44 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Ja?! napisał(a): zanim skrytykujesz poznaj co w niej jest. Zapoznałem się z fragmentami już wcześniej. A co do opisu, który podałeś: " Znacznie starsze niż uznane teksty kanoniczne są fragmenty Ewangelii, które w ostatnim stuleciu ujrzały światło dzienne dzięki wykopaliskom i znaleziskom, tzw. Logia albo Agrapha. " Proszę o źródła, które dowodzą, że wplecione w V ew. logia są starsze niż przekaz kanoniczny. W agrafa często pojawiają się zwroty niech Go Bóg pozdrowi!, co może się wiązać z arabskimi korzeniami tekstu. //tak mi się zdaje, bo muzułmanie właśnie takich grzecznościowych zwrotów używają w stosunku do proroków (m.in. właśnie Jezusa) "Porównanie starych fragmentów z niniejszym tekstem potwierdziło zaskakujący fakt, że wiele informacji, znajdujących się w Ewangelii Życia Doskonałego prawie dosłownie występuje w starych dokumentach, podczas gdy w oficjalnie uznanych Ewangeliach ich nie ma. Chodzi tu o szczególnie ważne przekazy, takie jak poczęcie, chrzest Jezusa, zakaz ofiary zwierząt. " O jakie "stare" dokumenty chodzi? "Ostateczne tedy konkluzje Czytelnika mogą zostać wyprowadzone w oparciu o fakty — na podstawie logicznego rozumowania, a więc bez oglądania się na legendy i etiologiczne mity, jakie wytworzyły teologiczne autorytety." Jaka jest pewność, że V ew. jest mniej zmitologizowana od kanonu? Nie chcę wydawać 20 zł, więc proszę o jakieś konkretne fakty. Ewangelia Świetych Dwunastu - autentyczność i kwestia autorstwa"Ewangelia Świętych Dwunastu jest ewidentnym fałszerstwem. Zawiera nie tylko nawiązania i cytaty z ksiąg Nowego Testamentu, wobec czego nie może być od nich starsza, ale nawiązania do praktyk i wierzeń religijnych późniejszych o stulecia, np. credo nicejskiego. Ponadto wymienia w toku narracji szereg zwierząt, z których żadne nie występowało w Palestynie w czasach Jezusa, co zupełnie dyskredytuje jej autentyczność. Najprawdopodobniej autorem Ewangelii był anglikański duchowny Gideon Jasper Richard Oueseley (1835-1906). Po latach spędzonych jako proboszcz w Warrenpoint Ouseley został kapłanem Kościoła Apostolskiego. Napisał około dziesięciu książek o wegetarianizmie i okultyzmie. Założył kilka stowarzyszeń okultyczno-teozoficznych. W czasie rzekomego odkrycia teksty Ewangelii Świętych Dwunastu mieszkał w Londynie. Utrzymywał on, że nauczanie Ewangelii objawił mu Emanuel Swedenborg w czasie seansu spirytystycznego. W innym miejscu utrzymywał, że tekst Ewangelii ujrzał w czasie nocnej wizji, a przeczytawszy go, rano spisał go z pamięci. "
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr maja 26, 2010 17:14 |
|
 |
aspherus
|
Rozumie ze ta ewangelia jest z XIX wieku . Czy szamani z niej korzystaja ?
|
Śr maja 26, 2010 17:20 |
|
|
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
Co za różnica z którego wieku, ten kto jest z prawdy prawde pozna. I co za różnica czy była natchniona przez Ducha Świętego w 100 roku czy w 20 wieku. Może taka że im młodsze tym mniejsze prawdopodobieństwo przekłamania
|
Śr maja 26, 2010 18:45 |
|
 |
Elbrus
|
Ja?! napisał(a): Co za różnica z którego wieku, ten kto jest z prawdy prawde pozna. I co za różnica czy była natchniona przez Ducha Świętego w 100 roku czy w 20 wieku. Róznica jest ogromna, bo autor ma pretensje, że Ojcowie Kościoła coś niesłusznie odrzucili, a teraz się okazuje, że do kanonu po prostu nie mogło to być dołączone, bo prawdopodobnie w tamtych czasach jeszcze to nie powstało. Ja?! napisał(a): Może taka że im młodsze tym mniejsze prawdopodobieństwo przekłamania To może wyrzućmy Biblię do kosza i poczekajmy z 200 lat na ewangelię 0 - zero przekłamań, sama Prawda... //a później przyjdzie kolej na liczby ujemne
|
Śr maja 26, 2010 18:49 |
|
 |
aspherus
|
Czy szamani z niej korzystaja ?
|
Śr maja 26, 2010 19:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem czy to ta sama Ewangelia, któą znamy też jako Ewangelię Tomasza. jeśli tak to niejst ona z XIX wieku tylko została znaleziona chyba pod koniec XIX lub na poczatku XX wieku.
Z tego co wiem, wiadomo, ze jest autentyczna jeśli chodiz o wiek. Pochodiz z czasów Jezusa, zachowały się jej dość obszerne fragmenty. Znalazł ją jakiś pasterz w Egipcie.
Ale nie wiem czy czy na pewno mówimy o tej samej Ewangelii, ta znaleziona jest zwana wl;ąsnie Ewangelią Tomasza
|
Śr maja 26, 2010 19:24 |
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
To ta sama.
|
Śr maja 26, 2010 19:30 |
|
 |
djdomin
|
A co z pozostałymi "ewangeliami" w apokryfach? Jest jeszcze Judasza, dwie św. Piotra i jedna Jezusa i kilka innych... I żadna - łącznie z tymi literkami powyżej - nie jest pismem natchnionym! Sobór Trydencki podał nieomylną naukę, jakie księgi są natchnione.
_________________ Dominik Jan Domin
|
Śr maja 26, 2010 19:35 |
|
 |
Elbrus
|
Ja?! napisał(a): To ta sama. Nie wprowadzaj w błąd, bo jak widzę sam do końca nie wiesz co to za "toto" jest. Shamanka napisał(a): Nie wiem czy to ta sama Ewangelia, któą znamy też jako Ewangelię Tomasza. jeśli tak to niejst ona z XIX wieku tylko została znaleziona chyba pod koniec XIX lub na poczatku XX wieku. W Nag-Hamadi znaleziono właśnie gnostycką Ewangelię Tomasza, ale to jest inna ewangelia niż, ta którą przedstawił Ja?! Ja?! mówi o podróbce/fałszerce/bublu pro-wegetariańskim, o którym można poczytać sobie choćby tutaj: Ewangelia Świętych Dwunastu/Ewangelia Życia Doskonałego/V Ewangelialub tutaj: Jezus jako wegetarianin - analiza krytyczna V ewangeliiTłumaczenie polskie podzielone na rozdziały: http://namaskar.republika.pl/namaskar/book/ewangelia/index.htmlNatomiast Ewangelia Tomasza, to zupełnie inne dziełoparte właśnie na źródłach takich jak Logie ( sayings of Jesus) oraz Agrapha. Ewangelia Tomasza - historia powstania Ew. Tomasza - cały tekst zawierający 114 wersów ewangeliiAgrafony zostały skompilowane w wiele innych tekstów.
|
Śr maja 26, 2010 19:48 |
|
 |
Elbrus
|
djdomin napisał(a): A co z pozostałymi "ewangeliami" w apokryfach? Jest jeszcze Judasza, dwie św. Piotra i jedna Jezusa i kilka innych... Akurat Ewangelia Piotra jest dość wczesną - jedną z najstarszych ewangelii. Ewangelia Piotra - wprowadzenie+tekst w jęz. pol. i gr. (rozdzielenie tekstu na warstwę wcześniejszą - oryginalną, i późniejsze dopiski/kompilacje) ewangelia Piotra - przetłumaczony tekst (60 wersów)djdomin napisał(a): I żadna - łącznie z tymi literkami powyżej - nie jest pismem natchnionym! Tak twierdzą Kościoły chrześcijańskie. djdomin napisał(a): Sobór Trydencki podał nieomylną naukę, jakie księgi są natchnione. To Kościół Katolicki uważa, że Sobór był/jest nieomylny.
|
Śr maja 26, 2010 19:54 |
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
No fakt to nie to samo, ewangelia Tomasza jest tylko zbiorem sentencji życiowych a ta którą umieściłem to opis życia Jezusa od narodzin aż do zabrania Go przez obłok. Ciekawe że tylko św. Jan wspomina o obłoku który zabrał Jezusa, a ta ewangelia mówi o ognistym obłoku.
|
Śr maja 26, 2010 19:59 |
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
"W IMIĘ NAJŚWIĘTSZEGO, AMEN. Tu zaczyna się Ewangelia Życia Doskonałego Jezusa-Marii, Chrystusa, potomka Dawida przez Józefa i Marię według ciała, i Syna Bożego przez Boską Miłość i Mądrość według Ducha. Poprzez wszystkie czasy istnieje wieczna myśl, a ta myśl jest Słowem, a Słowo jest czynem, a te trzy są jedno w wiecznym Prawie. A to Prawo jest u Boga, a Bogiem jest to Prawo. Wszystkie rzeczy stworzone zostały przez Prawo, a bez niego nic się nie stało, co się stało, w Słowie jest życie i materia, ogień i światłość. Miłość i mądrość są jedno ku zbawieniu wszystkich. A światłość świeci w ciemności, a ciemność jej nie skryła. Słowo jest życiodajnym ogniem, a przez swoje świecenie staje się ogniem i światłością w każdej duszy, przychodzącej na świat. Jestem na świecie, a świat jest we mnie i świat o tym nie wie. Przychodzę do swego własnego domu, a przyjaciele moi nie przyjmują mnie. Ale wszystkim, którzy przyjmują i słuchają, dana jest moc, stać się Dziećmi Bożymi, i tak samo tym którzy w święte imię wierzą, którzy nie z woli ciała i krwi, ale z Boga się narodzili. A Słowo ciałem się stało i mieszka między nami, a myśmy widzieli świętość jego pełną łaski. Oglądajcie Dobroć i Prawdę i Piękność Boga! Rozdział I Pochodzenie i poczęcie Jana Chrzciciela 1 Za dni Heroda, króla judzkiego, żył pewien kapłan imieniem Zachariasz ze zmiany kapłańskiej Abiasza. Miał on za żonę jedną z córek Aarona, a na imię jej było Elżbieta. 2 Oboje byli sprawiedliwi wobec Boga, postępując nienagannie według wszystkich przykazań i ustaw Pańskich. Lecz nie mieli potomstwa, ponieważ Elżbieta była niepłodna, a oboje byli już w podeszłym wieku. 3 I stało się, gdy sprawował służbę kapłańską przed Bogiem w kolejności przypadającej nań zmiany, że według zwyczaju urzędu kapłańskiego na niego padł los, by wejść do świątyni Pańskiej - Jovas i złożyć ofiarę z kadzidła. Cała zaś rzesza ludu modliła się na dworze w godzinie ofiary. 4 Wtem ukazał się mu Anioł Pański, stojący po prawej stronie ołtarza kadzidlanego. I zatrwożył się Zachariasz na jego widok, i lęk go ogarnął. Anioł zaś rzekł do niego: „Nie bój się, Zachariaszu, bo wysłuchana została modlitwa twoja, i żona twoja, Elżbieta urodzi ci syna, i nadasz mu imię Jan. 5 I będziesz miał radość i wesele, i wielu z jego narodzenia radować się będzie. Będzie bowiem wielki przed Panem i nie będzie jeść mięsa ani pić napoju mocnego, a będzie napełniony Duchem świętym już w łonie matki swojej. 6 I on nawróci wielu synów izraelskich do Pana, Boga ich. On to pójdzie przed nimi w duchu i mocy Eliaszowej, aby nawrócić serca ojców ku dzieciom, a niewierzących ku mądrości sprawiedliwych, przygotowując Panu lud prawy”. 7 Wtedy rzekł Zachariasz do anioła: „Po czym to poznam? Jestem bowiem stary, a żona moja w podeszłym wieku”. A odpowiadając, anioł rzekł do niego: „Jam jest Gabriel, stojący przed Bogiem, i zostałem wysłany, by do ciebie przemówić, i zwiastować ci tę dobrą nowinę. 8 Otóż zaniemówisz, i nie będziesz mógł mówić aż do dnia, kiedy się to stanie; wtedy język twój będzie rozwiązany, bo nie uwierzyłeś słowom moim, które się wypełnią w swoim czasie”. 9 A lud oczekiwał Zachariasza, i dziwili się, że tak długo przebywa w świątyni. A gdy wyszedł, nie mógł z nimi mówić, i oni poznali, że miał widzenie w świątyni; dawał im też znaki, i pozostał niemym. 10 A gdy minęły dni jego służby, odszedł do domu swego. I po tych dniach była Elżbieta, żona jego, poczęła, i ukrywała się przez pięć miesięcy, mówiąc: „Tak mi uczynił Pan w dniach, kiedy wejrzał na mnie, by zdjąć ze mnie hańbę moją wśród ludzi”. Rozdział II Niepokalane poczęcie Jezusa Chrystusa 1 A w szóstym miesiącu Bóg posłał Anioła Gabriela do miasta galilejskiego zwanego Nazaret, do panny poślubionej mężowi, któremu było na imię Józef, z domu Dawidowego, a pannie było na imię Maria. 2 A Józef był sprawiedliwym i rozumnym duchem, mężem, zdolnym w różnych pracach w drewnie i pracach kamieniarskich. Maria zaś była delikatną i światłą duszą i tkała zasłony dla świątyni. Oboje oni byli czyści przed Bogiem. Z nich obojga był Jezus-Maria, zwany Chrystusem. 3 Anioł zaś przyszedłszy do niej, rzekł: „Bądź pozdrowiona, Mario, znalazłaś łaskę; boskie bowiem macierzyństwo jest z tobą, błogosławionaś ty między niewiastami i błogosławiony jest owoc twego ciała”. 4 A gdy go ujrzała, zatrwożyła się przy jego słowach i rozważała w swojej myśli, co by mogło znaczyć to pozdrowienie. I rzekł do niej anioł: „Nie bój się, Mario, znalazłaś bowiem łaskę u Boga. I oto poczniesz w łonie i urodzisz Syna, który będzie wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego. 5 I Pan Bóg da Mu tron Jego ojca Dawida, i będzie wiecznie królował nad domem Jakuba, a królestwu Jego nie będzie końca”. 6 Wtedy Maria rzekła do anioła: „Jak się to stanie, skoro nie znam męża?” I odpowiadając, anioł rzekł Jej: „Duch święty zstąpi na Józefa, twego zaufanego, i moc Najwyższego zacieni cię, o Mario; dlatego też To, co się z ciebie narodzi, będzie święte i będzie nazwane Synem Bożym, a imię Jego na Ziemi będzie Jezus Maria; On bowiem wybawi ludzi od grzechów ich, jeśli zawsze okazywać będą skruchę i posłuszni będą prawu. 7 Przeto nie jedz także mięsa i nie pij mocnych napojów ; albowiem Dziecko to będzie poświęcone Bogu, już z łona matki swojej, i ani mięsa, ani silnych napojów nie przyjmie, i nikt nie przyłoży nożyc do Jego głowy.* 8 A oto, Elżbieta, ciotka twoja, mimo swego wieku także jest brzemienną i już jest w szóstym miesiącu, ona, którą zwano niepłodną, porodzi syna”. A Maria rzekła: „Otom ja służebnica Pańska, niech mi się stanie według słowa twego”. I odszedł od niej anioł. 9 Tegoż dnia ukazał się Anioł Gabriel Józefowi we śnie i rzekł do niego: „Bądź pozdrowiony, Józefie, tyś jest wybrany; albowiem ojcostwo Boga jest z tobą. Błogosławionyś ty między mężczyznami i błogosławiony jest owoc bioder twoich”. 10 A gdy Józef zastanawiał się nad tymi słowami, był zmieszany; lecz Anioł Pański rzekł do niego: „Nie bój się, Józefie, synu Dawida; albowiem łaskę znalazłeś u Boga, a oto spłodzisz Syna i nadasz Mu imię Jezus-Maria; albowiem On zbawi lud swój od grzechów jego”. 11 A to się stało, aby się wypełniło, co Pan powiedział przez proroka mówiącego: „Oto panna pocznie i porodzi Syna i nada Mu imię Immanuel, co się wykłada: Bóg w nas”. 12 A gdy Józef zbudził się ze snu, uczynił, jak mu rozkazał anioł i poszedł do Marii, zaślubionej sobie żony, i poczęła w łonie swoim Pana . 13 A Maria wybrała się w ornych dniach w drogę, i udała się śpiesznie do górskiej krainy, do miasta judzkiego i weszła do domu Zachariasza, i pozdrowiła Elżbietę. 14 A gdy Elżbieta usłyszała pozdrowienie Marii, poruszyło się dzieciątko w jej łonie, i Elżbieta napełniona została Duchem Świętym, i zawołała donośnym głosem: „Błogosławionaś ty między niewiastami i błogosławiony owoc ciała twego. I5 A skądże mi to, że matka Pana mego przychodzi do mnie? Oto, gdym usłyszała głos pozdrowienia twego, podskoczyło z radości dzieciątko w łonie moim. I błogosławionaś ty, żeś uwierzyła. Albowiem wypełni się to, co ci Pan wypowiedział”. 16 I rzekła Maria: „Wielbi dusza moja Wiekuistego, i rozradował się duch mój w Bogu, Zbawicielu moim, bo wejrzał na uniżoność służebnicy swojej; oto bowiem odtąd uwielbiać mię będą wszystkie pokolenia. 17 Bo wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny, i święte jest imię Jego. A miłosierdzie Jego z pokolenia w pokolenie nad tymi, którzy się Go boją. 18 Dokazał mocy ramieniem swoim, i rozproszył pysznych w zamysłach ich serc. 19 Strącił władców z tronów, a wywyższył poniżonych, łaknących nasycił dobrami, a bogaczów odprawił z niczym. 20 On pomaga w miłosierdziu słudze swemu Izraelowi, jak powiedział do ojców naszych, Abrahama i potomstwa jego na wieki”. 21 Pozostała tedy Maria u niej trzy miesiące; po czym powróciła do domu swego. 22 A te są słowa, które Józef powiedział i rzekł: „Błogosławionyś Ty, Boże naszych ojców i naszych matek w Izraelu; albowiem we właściwym czasie wysłuchałeś mnie, a w dniu zbawienia dopomogłeś mi. 23 Albowiem Tyś powiedział: Strzec cię będę i uczynię cię zbawcą ludu, aby odnowić oblicze świata i opuszczone miejsca z rąk szkodników uwolnić. 24 Abyś mógł mówić do pojmanych: Idźcie stąd i bądźcie wolni, a do tych, którzy kroczą w ciemności: Ukażcie się w światłości. I paść się będą na ścieżkach radości, i nie będą nigdy polować ani zabijać stworzenia, które Ja stworzyłem, by radowało się przede Mną. 25 Ci nie będą cierpiały głodu ani pragnienia, ani gorąco nie będzie im szkodzić, ani zimno ich nie zniszczy. I uczynię drogę dla pielgrzymów na wszystkich moich górach, a wyżyny moje będą wspaniałe. 26 Śpiewajcie, niebiosa, i raduj się, ziemio, a wy pustynie, rozbrzmiewajcie śpiewem! Albowiem Ty, o Boże, jesteś zbawcą ludu swego i pocieszasz tych, którzy cierpieli nieprawość”.
--------------------------------------------------------------------------------------
Napisane jest o Janie że ma ducha i moc Eliaszową. Ciekawe ale zgadza się z innymi ewangeliami bo Jezus o tym wspomina. Skąd informacja że Juzef był biegły w pracy w kamieniu i drewnie ? I skąd info że Maria tkała zasłony dla świątyni . Jan jak i Jezus nie mieli mieć styczności z mięsem ani alkoholem, czyżby wibracje tych rzeczy szkodziły w kontakcie z Duchem Świętym ? według mnie tak. Dodatkowo o Jezusie pisze że nie będą przyłożone nożyce do jego głowy, myśle że chodzi o to że jego włosy nie miały być ścinane. Możliwe że włosy pełnią role anteny nadawczo odbiorczej albo chociaż w tym pomagają by uzyskać lepszy kontakt może z Duchem Świętym. Sam zauważyłem taką prawidłowość że mam mocniejszy kontakt z czym we mnie gdy mam dłuższe włosy niż krótkie. Obecnie mają dł. ok 15 cm i czuje różnice w porównaniu z tym co miałem o dł 3 cm. Dziwna sprawa z tym textem, albo to natchnione autentycznie albo to czyjeś dzieło życia. Ale dlaczego Jezusowi anioł dał dwa imiona to tego nie rozgryzłem. Ciekawe że jak się ktoś zlęknie to woła Jezus Maria i to w dzisiejszych czasach. O tym drugim imieniu mogła wiedzieć tylko Jego Matka i anioł który jej to mówił. Więc albo fałsz albo tekst jest dyktowany przez anioła Gabriela. osoby jasnowidzące pewnie mogą zbadać ślad energetyczny pochodzenia pisma. Ale tu takich niewielu.
|
Cz maja 27, 2010 0:34 |
|
|
|