Autor |
Wiadomość |
BartekKM
|
 Księga Izajasza 7,14-16
Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emmanuel. Śmietanę i miód spożywać będzie, aż się nauczy odrzucać zło, a wybierać dobro. Bo zanim Chłopiec będzie umiał odrzucać zło, a wybierać dobro, zostanie opuszczona kraina, której dwóch królów ty się uląkłeś. Nie rozumiem dlaczego Jezus miałby uczyć się odrzucania zła i wybierania dobra. Przecież był Bogiem. On chyba powinien to już wiedzieć. Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
Cz lip 15, 2010 12:58 |
|
|
|
 |
biedronka25
|
 Re: Księga Izajasza 7,14-16
a gzie pisze ze byl Bogiem?
|
Cz lip 15, 2010 13:34 |
|
 |
BartekKM
|
Nie wiem czy gdzieś pisze, że jest Bogiem, ale tak mówi Kościół. No chyba, że o czymś nie wiem.
|
Cz lip 15, 2010 13:39 |
|
|
|
 |
biedronka25
|
wiem ze kosciol tak mowi tylko gdzie to pisze? szukam...nie znalazlam ale pewnie zle szukam:)
|
Cz lip 15, 2010 13:56 |
|
 |
Elbrus
|
biedronka25 napisał(a): wiem ze kosciol tak mowi tylko gdzie to pisze? W Katechizmie Kościoła Katolickiego? http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-2-2.htmChociażby od tego miejsca: III. Prawdziwy Bóg i prawdziwy człowiek 464 (...) biedronka25 napisał(a): a gzie pisze ze byl bogiem? Chodzi ci o Pismo Święte? biedronka25 napisał(a): szukam...nie znalazlam ale pewnie zle szukam:) Pewnie tak: viewtopic.php?f=1&t=22335 (Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT) viewtopic.php?f=48&t=293 (Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lip 15, 2010 14:03 |
|
|
|
 |
biedronka25
|
dzieki...poczytam a jak masz cos o Bóstwie Jezusa wg Tory albo Starego Testamentu to podrzuc 
|
Cz lip 15, 2010 14:18 |
|
 |
BartekKM
|
Jakby co, to wciąż jestem zainteresowany odpowiedzią. 
|
Cz lip 15, 2010 20:21 |
|
 |
Jamsen.
|
BartekKM napisał(a): Jakby co, to wciąż jestem zainteresowany odpowiedzią.  Jezus jest pierwszym stworzeniem Boga i przez niezliczoną ilość czasu przebywał u boku Ojca. Wszystkie stworzenia Boże zostały obdarzone wolną wolą, a więc nie zostały zaprogramowane na posłuszeństwo. Tak więc, czy ktoś jest posłuszny, czy nie, to jego osobisty wybór. Biblia mówi, że Jezus, kiedy przebywał w niebie, był posłuszny swojemu Ojcu i Bogu - Jehowie. W Księdze Przysłów 8:22-31 został przedstawiony, jako uosobiona mądrość. Cytuj: 22 „Jehowa mnie utworzył jako początek swej drogi, najwcześniejsze ze swych dawnych dzieł. 23 Od czasu niezmierzonego zostałam ustanowiona, od początku, od czasów wcześniejszych niż ziemia. 24 Gdy nie było głębin wodnych, zostałam wydana na świat jakby w bólach porodowych, gdy nie było źródeł obfitujących w wodę. 25 Zanim zostały osadzone góry, jeszcze przed wzgórzami, zostałam wydana na świat jakby w bólach porodowych, 26 gdy jeszcze nie uczynił ziemi ani otwartych przestrzeni, ani pierwszych mas prochu żyznej krainy. 27 Kiedy przygotowywał niebiosa, ja tam byłam; gdy ustanawiał okrąg na obliczu wodnej głębiny, 28 gdy utwierdzał zwały chmur w górze, gdy umacniał źródła wodnej głębiny, 29 gdy dawał morzu swe rozporządzenie, by wody nie przekraczały jego rozkazu, gdy ustanawiał fundamenty ziemi, 30 wtedy ja byłam obok niego mistrzowskim wykonawcą i byłam kimś, kogo dzień w dzień szczególnie miłował, ja zaś wciąż się przed nim weseliłam, 31 weseląc się żyzną krainą jego ziemi, a rzeczy, które miłowałam, były u synów ludzkich. Jednak, gdy został posłany na ziemię, to jego życie zostało przeniesione do łona Marii. Był więc płodem, niemowlakiem, dzieckiem, nastolatkiem, dorosłym. Odczuwał głód, pragnienie i zmęczenie; musiał więc jeść, pić i spać. Odczuwał też fizyczny ból. O jego stanie Biblia mówi tak: Filipian 2:7,8Cytuj: 7 Przeciwnie, ogołocił samego siebie i przybrał postać niewolnika, i stał się podobny do ludzi. 8 Co więcej, gdy się znalazł w kształcie człowieka, ukorzył się i stał się posłuszny aż do śmierci, i to śmierci na palu męki. A Hebrajczyków 4:15 mówi o tym, że potrafił się wczuć w nasze słabości. Cytuj: Nie takiego bowiem mamy arcykapłana, który by nie mógł się wczuć w nasze słabości, lecz wypróbowanego pod każdym względem tak jak my, ale bez grzechu. Tak więc pobyt na ziemi był dla niego nową sytuacją. W niebie okazywał posłuszeństwo; na ziemi nauczył się go w nowej sytuacji. Hebrajczyków 5:8,9Cytuj: 8 Chociaż był Synem, nauczył się posłuszeństwa z tego, co wycierpiał, 9 a gdy już został wydoskonalony, stał się odpowiedzialny za wiecznotrwałe wybawienie wszystkich, którzy są mu posłuszni
|
Pt lip 16, 2010 11:18 |
|
 |
aspherus
|
BartekKM napisał(a): Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emmanuel. Śmietanę i miód spożywać będzie, aż się nauczy odrzucać zło, a wybierać dobro. Bo zanim Chłopiec będzie umiał odrzucać zło, a wybierać dobro, zostanie opuszczona kraina, której dwóch królów ty się uląkłeś. Nie rozumiem dlaczego Jezus miałby uczyć się odrzucania zła i wybierania dobra. Przecież był Bogiem. On chyba powinien to już wiedzieć. Z góry dziękuję za odpowiedź. Bartku ten fragment z Izajasza jest (między innymi) o Tobie . "...da wam znak..." . A teraz przeczytaj sobie Dzieje Apostolskie 1.1-1.11 ... a teraz Pieśń Nad Pieśniami .
|
Śr lip 21, 2010 8:21 |
|
 |
szumi
Moderator
|
BartekKM napisał(a): Nie rozumiem dlaczego Jezus miałby uczyć się odrzucania zła i wybierania dobra. Przecież był Bogiem. On chyba powinien to już wiedzieć. Z góry dziękuję za odpowiedź. Po pierwsze: Księga Izajasza w pierwszym rzędzie nie mówi tego o Jezusie. Po drugie: Jezus jest też człowiekiem i tak tę kwestię konkluduje św. Łukasz: Jezus zaś czynił postępy w mądrości, w latach i w łasce u Boga i u ludzi (Łk 2, 52). W związku z tym, że miał naturę ludzką, ludzką wolę, ludzkie poznanie i ludzkie działanie musiał też przejść proces odkrywania zasady czyń dobro, zła unikaj.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr lip 21, 2010 8:55 |
|
 |
aspherus
|
Bardzo ładnie to napisałeś szumi "przejśc proces odkrywania" . Nawet o tym mówi powyższy tekst . Hebrajskie ALMH(panna-alma) to żeński rodzaj a meski to ALM które ma znaczenie min. "nie znający nie wtajemniczony" .
|
Śr lip 21, 2010 9:18 |
|
 |
biedronka25
|
Jamsen. Cytuj: Biblia mówi, że Jezus, kiedy przebywał w niebie, był posłuszny swojemu Ojcu i Bogu - Jehowie. W Księdze Przysłów 8:22-31 został przedstawiony, jako uosobiona mądrość. a skad wiesz ze ten fragment dotyczy wlasnie Jezusa?.. Cytuj: Hebrajczyków 5:8,9 Cytuj: 8 Chociaż był Synem, nauczył się posłuszeństwa z tego, co wycierpiał, 9 a gdy już został wydoskonalony, stał się odpowiedzialny za wiecznotrwałe wybawienie wszystkich, którzy są mu posłuszni ale Jezus nie kazal nazywac siebie synem Bozym Jezus nazwał siebie syn człowieczy" i odmówił by go zwano Syn Boży" (Łukasz 4; 41): " Wychodziły też z wielu ludzi demony, które krzyczały i mówiły: 'Ty jesteś Synem Bożym. A on gromił je i nie pozwalał im mówić, bo one wiedziały iż on jest Chrystusem." Jest tu wyraźnie, że odmówił by go nazywać synem Bożym. Odmówił jeszcze raz w (Łukasz 9; 20-21) gromiąc apostołów. "... A Piotr odpowiedział mówiąc: za Chrystusa, Syna Bożego. A on zgromił ich i zakazał im mówić tego komukolwiek".
|
Śr lip 21, 2010 11:17 |
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
Cytuj: ale Jezus nie kazal nazywac siebie synem Bozym Jezus nazwał siebie syn człowieczy" i odmówił by go zwano Syn Boży" (Łukasz 4; 41): Chciał przebywać na Ziemii incognito 
Śr lip 21, 2010 13:28 |
|
 |
biedronka25
|
Zoll ..mowisz powaznie czy zartujesz?:)
|
Śr lip 21, 2010 13:57 |
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
przepraszam, uzyłyem niewłaściwych słów. Chodziło mi o to, że nie wszystkim Jezus objawił się jako Syn Boży; dla pobratymców był Prorokiem, dla Piłata ... hm, ofiarą? Nie przekonywał na siłę, że jest Bożym Synem, nie wymuszał takiego tytułowania się, jeżeli ktoś poznał Jego naturę, zrobił to dzięki wierze. Do ludu Jezus kierował przypowieści, swoim uczniom je tłumaczył, tylko trzem objawił się jako Syn Boży.
Śr lip 21, 2010 15:00 |
|
|
|