Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lip 28, 2025 0:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Ofiary z ludzi dla JHVH? 
Autor Wiadomość

Post Ofiary z ludzi dla JHVH?
Wydaje mi się, że w Księdze Liczb znajdziemy wersy sugerujące bądź wręcz bezpośrednio i jednoznacznie stwierdzające (moim zdaniem) o składaniu JHVH ofiar z ludzi, co zresztą nie powinno nadmiernie zaskakiwać, jako że zwyczaje takie są znane z innych religii. I nie chodzi tu o zabójstwa powodowane gniewem JHVH (np. Lb.31.17), czy mordowanie jeńców wynikające z powszechnie panujących w dawnych epokach (w niedawnych zresztą często też) zwyczajów obchodzenia się z nimi, lecz związane z rytuałem i składaniem ofiar/danin.
Mam na myśli poniższe cytaty /wszystkie wg „Vocatio”/:
Cytuj:
Lb.31.28. I weźmiesz daninę dla JHVH od mężów bitwy, wychodzących na wyprawę wojenną jedną osobę na pięć setek z ludzi i z wołów, i z osłów, i z owiec. 29. Z połowy tego weźmiecie i dasz Eleazarowi kapłanowi (jako) daninę JHVH. 30. A z połowy (należącej do) synów Izraela weźmiesz jedna część z pięćdziesięciu, z ludzi, z wołów, z osłów i z owiec, z całego bydła i oddacie ich lewitom strzegącym służby (przy) przybytku JHVH.

Idą na wojnę „Za Boga i Ojczyznę” i jeszcze muszą składać JHVH dodatkową daninę z własnego życia? Ludzie są traktowani na równi z wołami, osłami ,owcami – zwierzętami ofiarnymi. Wers 30 wręcz zrównuje ich z bydłem. Wiadomo, że otrzymane bydło lewici zabijali na ofiarę.
W dalszym ciągu mamy wyliczane ofiary dla JHVH aż dochodzimy do 31.40:
Cytuj:
Lb.31.40. I istot ludzkich (było szesnaście) [sześć] [dziesięć] tysięcy i danina dla JHVH (wynosiła) dwa i trzydzieści istot.

A także:
Cytuj:
Lb.3.11. I przemówił JHVH do Mojżesza mówiąc: 12. Ja oto wziąłem lewitów spośród synów Izraela zamiast każdego pierworodnego, otwierającego łono z synów Izraela, i będą moimi lewici.

Tutaj można mieć złudzenie, że chodzi o wybór do stanu kapłańskiego, ale dalej czytamy:
Cytuj:
Lb.3.13. Ponieważ Moim (jest) każdy pierworodny w dniu zabijania Mojego każdego pierworodnego w ziemi egipskiej, poświęciłem dla Mnie każde pierworodne w Izraelu od człowieka do bydlęcia, Moje będą. Ja (jestem) JHVH.
Trzykrotnie powtórzone „pierworodny” chyba po to, aby nikt nie miał wątpliwości. „W dniu zabijania Mojego.”

Co sądzicie w tym temacie?

Pn lut 13, 2012 10:05
Post Re: Ofiary z ludzi dla JHVH?
Jakie masz wydanie Pisma Świętego?
Moim zdaniem błędnie rozumiesz te cytaty.
Cytuje moje Pismo Święte (wyd. Pallotinum):
Lb 3, 11-13 "I rzekł jeszcze Pan do Mojżesza Oto Ja wziąłem lewitów spośród synów Izraela na miejsce wszystkich pierworodnych, którzy się narodzili z łona matek, dlatego lewici są moją własnością. Do mnie bowiem należy wszystko, co jest pierworodne. W dniu, kiedy zabijałem wszystko, co było pierworodne w ziemi egipskiej (U Ciebie jest to przetłumaczone jako Dzień Mojego Zabijania jednak jeżeli chwilę się zastanowisz, jasne jest, że chodzi o plagę egipską), poświęciłem dla siebie wszystko pierworodne w Izraelu, począwszy od człowieka aż do bydlęcia. Do mnie należą. Ja jestem Pan. "

U mnie nie ma słowa danina, ale dar. O co może chodzić?
Może o ludzi oddanych w służbę Panu i kapłanom?
Nie ma w końcu nigdzie "złóżcie mi ich w ofierze"...
Może ktoś bardziej w temacie się wypowie?
Ja jeszcze poszukam...

Pn lut 13, 2012 12:22

Ad.Margaret_ka
Jakie masz wydanie Pisma Świętego?
No wiesz, mam różne. Swoje zrozumienie w ważnych kwestiazch opieram głównie na tekstach macierzystych, choć oczywicie mogę w tym często błądzić. Przytoczone tutaj przeze mnie cytaty (tak jak zaznaczyłem) pochodzą z wydania "Vocatio". Jest to wydanie katolickie; posiada Imprimatur.
Cytuje moje Pismo Święte (wyd. Pallotinum):
Nie mogę zaakceptować przytoczonego przez Ciebie wariantu, nazbyt odbiega od oryginalnego brzmienia. Można domniemywać, że w celu "spłaszczenia" (żeby nie powiedzieć ukrycia) tej wymowy, którą przedstawiłem.

Pn lut 13, 2012 12:45
No tak najłatwiej nie zaakceptować. Przecież z twojego wynika to samo!

Lb.3.13.
Ponieważ Moim (jest) każdy pierworodny - stwierdzenie
w dniu zabijania Mojego każdego pierworodnego w ziemi egipskiej, - wyraźne odniesienie do plagi egipskiej
poświęciłem dla Mnie każde pierworodne w Izraelu od człowieka do bydlęcia, Moje będą. Ja (jestem) JHVH. - poświęciłem czyli pobłogosławiłem. Przeczytaj o pladze egipskiej!
Zginęło wszystko co pierworodne i nieoznaczone krwią Baranka - niepoświecone mu.

Pn lut 13, 2012 12:49
Chyba nie zrozumiesz...
Jeszcze raz (z drobnym przestawieniem, które ułatwi zrozumienie):
Ponieważ Moim jest każdy pierworodny, poświęciłem dla Mnie każde pierworodne w Izraelu od człowieka do bydlęcia, w dniu zabijania Mojego każdego pierworodnego w ziemi egipskiej.
Każdego pierworodnego niepoświęconemu Panu.
Czyli odsyłam do Wj 12, 1-33

Pn lut 13, 2012 12:52

Margaret_ka napisał(a):
No tak najłatwiej nie zaakceptować.
Błędnych tłumaczeń się nie akceptuje tylko szuka innych - bardziej wiernych oryginałowi.
Margaret_ka napisał(a):
Przecież z twojego wynika to samo!
Nie to samo.
Margaret_ka napisał(a):
U mnie nie ma słowa danina, ale dar. O co może chodzić?
Darem jest coś, co się proponuje z własnej inicjatywy.
Danina to należność, którą poddany płaci swojemu zwierzchnikowi z jego inicjatywy.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn lut 13, 2012 12:53

Ad.Margaret_ka
Margaretko, miło mi, że tak bardzo sie starasz, abym zrozumiał ten wers. Dziękuję. Pozwól więc, że teraz ja spróbuję swoimi słowami przedstawić jak ja go postrzegam, zgodnie z przedstawionym wyżej dosłownym tłumaczeniem i tekstem hebrajskim. To jest oczywiście to samo, ale własnym tekstem.

Mamy tu ciąg przyczynowo - skutkowy: Każdy pierworodny (zarówno człowiek jak i zwierzę) należy (Moim jest) do JHVH. A ta należność polega na zabijaniu w dniu zabijania, jak sama nazwa na to wskazuje. Zabijania dla mnie /JHVH/ - końcówka "jod" - 1 os l.poj. - bo do tego sprowadza się "poświęcenie" - każde zwierzę "poświęcone" JHVH było dla Niego składane w ofierze czyli zabijane. I jest napisane "w Izraelu od człowieka do bydlęcia". W Izraelu. Od człowieka. W ziemi egipskiej było swoją drogą (wczesniej). I jeszcze na koniec powtórne podkreślenie "Moje będą" (dosłownie hebr: do mnie) oraz "Ja (jestem) JHVH". Żeby nie było żadnych wątpliwości o co chodzi i o mojej /JHVH/ potędze.

Pn lut 13, 2012 14:31
Rozdział 8-my Ks. Liczb pokazuje jak okrutnie sobie Bóg poczyna z tymi wybranymi lewitami.
Chyba, że są lewici i lewici, a ci lewici to nie tamci lewici 8)

Pn lut 13, 2012 14:59
Skrótowo o prawie wykupu pierworodnych:

"Obowiązek wykupu syna pierworodnego wynikał z przepisów zawartych w Starym Testamencie.
„Poświęćcie Mi wszystko pierworodne. U synów Izraela do Mnie należeć będą pierwociny łona matczynego - zarówno człowiek, jak i zwierzę” (Wj 13, 2).
„I oddasz wszelkie pierwociny łona matki dla Pana i wszelki pierwszy płód bydła, jaki będzie u ciebie; co jest rodzaju męskiego, należy do Pana.” (Wj 13, 12).
„Wszystkie pierwociny łona matki, które oddają Panu ze wszystkiego ciała, począwszy od ludzi aż do bydła, będzie twoje; ludzi pierworodnych każesz wykupić, jak również wszystko pierworodne zwierząt nieczystych.” (Lb 18, 15).

Prawo to dotyczyło wszystkich nie-kapłanów, gdyż oni byli poświęceni Panu niejako przez sam fakt narodzenia się w rodzie kapłańskim. Z wykupu można było zrezygnować, poświęcając tym samym syna na wyłączną służbę Bogu. Tak uczyniła np. Anna, matka Samuela (1 Sm 1, 21 – 22. 28). Tak więc wykup i poświęcenie syna nie były pojęciami tożsamymi, choć odbywały się w tym samym czasie – miesiąc po urodzeniu. Według prawa zapisanego w Lb 18, 16 rodzice powinni złożyć ofiarę wykupu, która wynosiła 5 syklów srebra po 20 ger czyli ok. 60 gram srebra."

Dodam tylko od siebie (bo w przytoczonym tekście zabrakło jednego istotnego wersetu), że o wykupie pierworodnych synów jest już w Ks.Wyjścia 13,13
http://biblia.wiara.pl/doc/422543.ODPOWIEDZI/10

Pn lut 13, 2012 15:43

Gorgiasz napisał(a):
Co sądzicie w tym temacie?

Jeśli pytanie tego wątku potraktujemy bardziej ogólnie niż tylko kilka wersów z Księgi Liczb to przede wszystkim chciałbym zwrócić uwagę, że sam Bóg złożył z siebie ofiarę umierając za nas na krzyżu.

Pn lut 13, 2012 16:06
Dobrze, że slawek się wpisał, bo musiałabym trzeci post jeden pod drugim umieścić :)

Przyszedł mi do głowy fragment ale nie mogłam sobie przypomnieć, gdzie go widziałam.
Już mam:
"(29) Gdy Pan, Bóg twój, wytępi przed tobą narody, które ty idziesz wydziedziczyć , gdy je wydziedziczysz i zamieszkasz w ich ziemi, (30) strzeż się, byś nie dał się skusić do pójścia w ich ślady. A po ich wytępieniu - byś nie szukał ich bogów, mówiąc: Jak to narody służyły swym bogom, tak też i ja będą postępował.
(31) Nie uczynisz tak wobec Pana, Boga swego, bo to wszystko, czym brzydzi się Pan i czego nienawidzi, oni swym bogom czynili, nawet swych synów i córki na ogniu palili dla swych bogów."

(Ks. Powt. Prawa 12:1-31, Biblia Tysiąclecia)

On t zw. 'przeprowadzaniem przez ogień' się brzydzi i nienawidzi go.
Nie uczynisz tak wobec Niego.

Pn lut 13, 2012 16:27

No cóż... Liczyłem na wyjaśnienia i argumenty za i/lub przeciw. Trudno... Trzeba będzie szukać gdzie indziej.

Pt lut 17, 2012 10:22
Gorgiasz a co powiesz na komentarze Mariel?

Pt lut 17, 2012 10:53

Czytałem kilkakrotnie i przemyślałem, ale jakoś nie przekonują mnie do niczego i niczego nie rozjaśniają. Z pierwszych dwóch wynika, że zostały ustanowine ofiary zastępcze w miejsce uprzedniego poświęcania czyli zabijania pierworodnych.
Cytuj:
Lb.8.17 Poniewaz dla Mnie wszyscy pierworodni spośród synów Izraela co do człowieka i co do zwierzęcia w dniu zabijania Mojego wszystkich pierworodnych w ziemi egipskiej, poświęciłem ich dla mnie.
- czyli do któregoś momentu były składane ofiary z ludzi. Ale to jest wniosek pośredni choć logiczny. I sprowadza sie do tego, co napisałem w pierwszym poście. To samo dotyczy wykupu za gotówkę.
Trzeci post zaprzecza powyższemu, ale na zasadzie zapisu przeciwstawnego poglądu. Nie wyjasnia i nie odnosi się bezpośrednio do tych z Księgi Liczb. Co najwyżej można założyć, że nastąpiła tu ewolucja czy zmiana poglądów.

Pt lut 17, 2012 11:15

Gorgiasz napisał(a):
Czytałem kilkakrotnie i przemyślałem, ale jakoś nie przekonują mnie do niczego i niczego nie rozjaśniają. Z pierwszych dwóch wynika, że zostały ustanowine ofiary zastępcze w miejsce uprzedniego poświęcania czyli zabijania pierworodnych.
Cytuj:
Lb.8.17 Poniewaz dla Mnie wszyscy pierworodni spośród synów Izraela co do człowieka i co do zwierzęcia w dniu zabijania Mojego wszystkich pierworodnych w ziemi egipskiej, poświęciłem ich dla mnie.
- czyli do któregoś momentu były składane ofiary z ludzi. Ale to jest wniosek pośredni choć logiczny. I sprowadza sie do tego, co napisałem w pierwszym poście. To samo dotyczy wykupu za gotówkę.

A wiesz do czego odnosi się "w dniu zabijania Mojego wszystkich pierworodnych w ziemi egipskiej"?
Chyba to jasne sformułowanie. Mowa tu o dziesiątej pladze gdy JHWH uśmiercił pierworodnych Egipcjan. W wyniku tej plagi Izraelici zostali uwolnieni. Za wybawienie JHWH powiedział że pierworodni Izraela należą do niego. W zamian z apierworodnych wziął plemię Lewitów by służyli przy przybytku/światyni. Nigdy nie było żadnych ofiar z ludzi dla JHWH.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pt lut 17, 2012 12:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona