Autor |
Wiadomość |
Gorgiasz
|
 Ofiary z ludzi dla JHVH?
Wydaje mi się, że w Księdze Liczb znajdziemy wersy sugerujące bądź wręcz bezpośrednio i jednoznacznie stwierdzające (moim zdaniem) o składaniu JHVH ofiar z ludzi, co zresztą nie powinno nadmiernie zaskakiwać, jako że zwyczaje takie są znane z innych religii. I nie chodzi tu o zabójstwa powodowane gniewem JHVH (np. Lb.31.17), czy mordowanie jeńców wynikające z powszechnie panujących w dawnych epokach (w niedawnych zresztą często też) zwyczajów obchodzenia się z nimi, lecz związane z rytuałem i składaniem ofiar/danin. Mam na myśli poniższe cytaty /wszystkie wg „Vocatio”/: Cytuj: Lb.31.28. I weźmiesz daninę dla JHVH od mężów bitwy, wychodzących na wyprawę wojenną jedną osobę na pięć setek z ludzi i z wołów, i z osłów, i z owiec. 29. Z połowy tego weźmiecie i dasz Eleazarowi kapłanowi (jako) daninę JHVH. 30. A z połowy (należącej do) synów Izraela weźmiesz jedna część z pięćdziesięciu, z ludzi, z wołów, z osłów i z owiec, z całego bydła i oddacie ich lewitom strzegącym służby (przy) przybytku JHVH. Idą na wojnę „Za Boga i Ojczyznę” i jeszcze muszą składać JHVH dodatkową daninę z własnego życia? Ludzie są traktowani na równi z wołami, osłami ,owcami – zwierzętami ofiarnymi. Wers 30 wręcz zrównuje ich z bydłem. Wiadomo, że otrzymane bydło lewici zabijali na ofiarę. W dalszym ciągu mamy wyliczane ofiary dla JHVH aż dochodzimy do 31.40: Cytuj: Lb.31.40. I istot ludzkich (było szesnaście) [sześć] [dziesięć] tysięcy i danina dla JHVH (wynosiła) dwa i trzydzieści istot. A także: Cytuj: Lb.3.11. I przemówił JHVH do Mojżesza mówiąc: 12. Ja oto wziąłem lewitów spośród synów Izraela zamiast każdego pierworodnego, otwierającego łono z synów Izraela, i będą moimi lewici. Tutaj można mieć złudzenie, że chodzi o wybór do stanu kapłańskiego, ale dalej czytamy: Cytuj: Lb.3.13. Ponieważ Moim (jest) każdy pierworodny w dniu zabijania Mojego każdego pierworodnego w ziemi egipskiej, poświęciłem dla Mnie każde pierworodne w Izraelu od człowieka do bydlęcia, Moje będą. Ja (jestem) JHVH. Trzykrotnie powtórzone „pierworodny” chyba po to, aby nikt nie miał wątpliwości. „W dniu zabijania Mojego.” Co sądzicie w tym temacie?
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
Pn lut 13, 2012 10:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ofiary z ludzi dla JHVH?
Jakie masz wydanie Pisma Świętego? Moim zdaniem błędnie rozumiesz te cytaty. Cytuje moje Pismo Święte (wyd. Pallotinum): Lb 3, 11-13 "I rzekł jeszcze Pan do Mojżesza Oto Ja wziąłem lewitów spośród synów Izraela na miejsce wszystkich pierworodnych, którzy się narodzili z łona matek, dlatego lewici są moją własnością. Do mnie bowiem należy wszystko, co jest pierworodne. W dniu, kiedy zabijałem wszystko, co było pierworodne w ziemi egipskiej (U Ciebie jest to przetłumaczone jako Dzień Mojego Zabijania jednak jeżeli chwilę się zastanowisz, jasne jest, że chodzi o plagę egipską), poświęciłem dla siebie wszystko pierworodne w Izraelu, począwszy od człowieka aż do bydlęcia. Do mnie należą. Ja jestem Pan. "
U mnie nie ma słowa danina, ale dar. O co może chodzić? Może o ludzi oddanych w służbę Panu i kapłanom? Nie ma w końcu nigdzie "złóżcie mi ich w ofierze"... Może ktoś bardziej w temacie się wypowie? Ja jeszcze poszukam...
|
Pn lut 13, 2012 12:22 |
|
 |
Gorgiasz
|
Ad.Margaret_ka Jakie masz wydanie Pisma Świętego? No wiesz, mam różne. Swoje zrozumienie w ważnych kwestiazch opieram głównie na tekstach macierzystych, choć oczywicie mogę w tym często błądzić. Przytoczone tutaj przeze mnie cytaty (tak jak zaznaczyłem) pochodzą z wydania "Vocatio". Jest to wydanie katolickie; posiada Imprimatur. Cytuje moje Pismo Święte (wyd. Pallotinum): Nie mogę zaakceptować przytoczonego przez Ciebie wariantu, nazbyt odbiega od oryginalnego brzmienia. Można domniemywać, że w celu "spłaszczenia" (żeby nie powiedzieć ukrycia) tej wymowy, którą przedstawiłem.
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
Pn lut 13, 2012 12:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak najłatwiej nie zaakceptować. Przecież z twojego wynika to samo!
Lb.3.13. Ponieważ Moim (jest) każdy pierworodny - stwierdzenie w dniu zabijania Mojego każdego pierworodnego w ziemi egipskiej, - wyraźne odniesienie do plagi egipskiej poświęciłem dla Mnie każde pierworodne w Izraelu od człowieka do bydlęcia, Moje będą. Ja (jestem) JHVH. - poświęciłem czyli pobłogosławiłem. Przeczytaj o pladze egipskiej! Zginęło wszystko co pierworodne i nieoznaczone krwią Baranka - niepoświecone mu.
|
Pn lut 13, 2012 12:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chyba nie zrozumiesz... Jeszcze raz (z drobnym przestawieniem, które ułatwi zrozumienie): Ponieważ Moim jest każdy pierworodny, poświęciłem dla Mnie każde pierworodne w Izraelu od człowieka do bydlęcia, w dniu zabijania Mojego każdego pierworodnego w ziemi egipskiej. Każdego pierworodnego niepoświęconemu Panu. Czyli odsyłam do Wj 12, 1-33
|
Pn lut 13, 2012 12:52 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Margaret_ka napisał(a): No tak najłatwiej nie zaakceptować. Błędnych tłumaczeń się nie akceptuje tylko szuka innych - bardziej wiernych oryginałowi. Margaret_ka napisał(a): Przecież z twojego wynika to samo! Nie to samo. Margaret_ka napisał(a): U mnie nie ma słowa danina, ale dar. O co może chodzić? Darem jest coś, co się proponuje z własnej inicjatywy. Danina to należność, którą poddany płaci swojemu zwierzchnikowi z jego inicjatywy.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lut 13, 2012 12:53 |
|
 |
Gorgiasz
|
Ad.Margaret_ka Margaretko, miło mi, że tak bardzo sie starasz, abym zrozumiał ten wers. Dziękuję. Pozwól więc, że teraz ja spróbuję swoimi słowami przedstawić jak ja go postrzegam, zgodnie z przedstawionym wyżej dosłownym tłumaczeniem i tekstem hebrajskim. To jest oczywiście to samo, ale własnym tekstem.
Mamy tu ciąg przyczynowo - skutkowy: Każdy pierworodny (zarówno człowiek jak i zwierzę) należy (Moim jest) do JHVH. A ta należność polega na zabijaniu w dniu zabijania, jak sama nazwa na to wskazuje. Zabijania dla mnie /JHVH/ - końcówka "jod" - 1 os l.poj. - bo do tego sprowadza się "poświęcenie" - każde zwierzę "poświęcone" JHVH było dla Niego składane w ofierze czyli zabijane. I jest napisane "w Izraelu od człowieka do bydlęcia". W Izraelu. Od człowieka. W ziemi egipskiej było swoją drogą (wczesniej). I jeszcze na koniec powtórne podkreślenie "Moje będą" (dosłownie hebr: do mnie) oraz "Ja (jestem) JHVH". Żeby nie było żadnych wątpliwości o co chodzi i o mojej /JHVH/ potędze.
|
Pn lut 13, 2012 14:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozdział 8-my Ks. Liczb pokazuje jak okrutnie sobie Bóg poczyna z tymi wybranymi lewitami. Chyba, że są lewici i lewici, a ci lewici to nie tamci lewici 
|
Pn lut 13, 2012 14:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skrótowo o prawie wykupu pierworodnych: "Obowiązek wykupu syna pierworodnego wynikał z przepisów zawartych w Starym Testamencie. „Poświęćcie Mi wszystko pierworodne. U synów Izraela do Mnie należeć będą pierwociny łona matczynego - zarówno człowiek, jak i zwierzę” (Wj 13, 2). „I oddasz wszelkie pierwociny łona matki dla Pana i wszelki pierwszy płód bydła, jaki będzie u ciebie; co jest rodzaju męskiego, należy do Pana.” (Wj 13, 12). „Wszystkie pierwociny łona matki, które oddają Panu ze wszystkiego ciała, począwszy od ludzi aż do bydła, będzie twoje; ludzi pierworodnych każesz wykupić, jak również wszystko pierworodne zwierząt nieczystych.” (Lb 18, 15). Prawo to dotyczyło wszystkich nie-kapłanów, gdyż oni byli poświęceni Panu niejako przez sam fakt narodzenia się w rodzie kapłańskim. Z wykupu można było zrezygnować, poświęcając tym samym syna na wyłączną służbę Bogu. Tak uczyniła np. Anna, matka Samuela (1 Sm 1, 21 – 22. 28). Tak więc wykup i poświęcenie syna nie były pojęciami tożsamymi, choć odbywały się w tym samym czasie – miesiąc po urodzeniu. Według prawa zapisanego w Lb 18, 16 rodzice powinni złożyć ofiarę wykupu, która wynosiła 5 syklów srebra po 20 ger czyli ok. 60 gram srebra." Dodam tylko od siebie (bo w przytoczonym tekście zabrakło jednego istotnego wersetu), że o wykupie pierworodnych synów jest już w Ks.Wyjścia 13,13http://biblia.wiara.pl/doc/422543.ODPOWIEDZI/10
|
Pn lut 13, 2012 15:43 |
|
 |
slawek69
|
Gorgiasz napisał(a): Co sądzicie w tym temacie? Jeśli pytanie tego wątku potraktujemy bardziej ogólnie niż tylko kilka wersów z Księgi Liczb to przede wszystkim chciałbym zwrócić uwagę, że sam Bóg złożył z siebie ofiarę umierając za nas na krzyżu.
|
Pn lut 13, 2012 16:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dobrze, że slawek się wpisał, bo musiałabym trzeci post jeden pod drugim umieścić  Przyszedł mi do głowy fragment ale nie mogłam sobie przypomnieć, gdzie go widziałam. Już mam: "(29) Gdy Pan, Bóg twój, wytępi przed tobą narody, które ty idziesz wydziedziczyć , gdy je wydziedziczysz i zamieszkasz w ich ziemi, (30) strzeż się, byś nie dał się skusić do pójścia w ich ślady. A po ich wytępieniu - byś nie szukał ich bogów, mówiąc: Jak to narody służyły swym bogom, tak też i ja będą postępował. (31) Nie uczynisz tak wobec Pana, Boga swego, bo to wszystko, czym brzydzi się Pan i czego nienawidzi, oni swym bogom czynili, nawet swych synów i córki na ogniu palili dla swych bogów." (Ks. Powt. Prawa 12:1-31, Biblia Tysiąclecia) On t zw. 'przeprowadzaniem przez ogień' się brzydzi i nienawidzi go. Nie uczynisz tak wobec Niego.
|
Pn lut 13, 2012 16:27 |
|
 |
Gorgiasz
|
No cóż... Liczyłem na wyjaśnienia i argumenty za i/lub przeciw. Trudno... Trzeba będzie szukać gdzie indziej.
|
Pt lut 17, 2012 10:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gorgiasz a co powiesz na komentarze Mariel?
|
Pt lut 17, 2012 10:53 |
|
 |
Gorgiasz
|
Czytałem kilkakrotnie i przemyślałem, ale jakoś nie przekonują mnie do niczego i niczego nie rozjaśniają. Z pierwszych dwóch wynika, że zostały ustanowine ofiary zastępcze w miejsce uprzedniego poświęcania czyli zabijania pierworodnych. Cytuj: Lb.8.17 Poniewaz dla Mnie wszyscy pierworodni spośród synów Izraela co do człowieka i co do zwierzęcia w dniu zabijania Mojego wszystkich pierworodnych w ziemi egipskiej, poświęciłem ich dla mnie. - czyli do któregoś momentu były składane ofiary z ludzi. Ale to jest wniosek pośredni choć logiczny. I sprowadza sie do tego, co napisałem w pierwszym poście. To samo dotyczy wykupu za gotówkę. Trzeci post zaprzecza powyższemu, ale na zasadzie zapisu przeciwstawnego poglądu. Nie wyjasnia i nie odnosi się bezpośrednio do tych z Księgi Liczb. Co najwyżej można założyć, że nastąpiła tu ewolucja czy zmiana poglądów.
|
Pt lut 17, 2012 11:15 |
|
 |
arcana85
|
Gorgiasz napisał(a): Czytałem kilkakrotnie i przemyślałem, ale jakoś nie przekonują mnie do niczego i niczego nie rozjaśniają. Z pierwszych dwóch wynika, że zostały ustanowine ofiary zastępcze w miejsce uprzedniego poświęcania czyli zabijania pierworodnych. Cytuj: Lb.8.17 Poniewaz dla Mnie wszyscy pierworodni spośród synów Izraela co do człowieka i co do zwierzęcia w dniu zabijania Mojego wszystkich pierworodnych w ziemi egipskiej, poświęciłem ich dla mnie. - czyli do któregoś momentu były składane ofiary z ludzi. Ale to jest wniosek pośredni choć logiczny. I sprowadza sie do tego, co napisałem w pierwszym poście. To samo dotyczy wykupu za gotówkę. A wiesz do czego odnosi się "w dniu zabijania Mojego wszystkich pierworodnych w ziemi egipskiej"? Chyba to jasne sformułowanie. Mowa tu o dziesiątej pladze gdy JHWH uśmiercił pierworodnych Egipcjan. W wyniku tej plagi Izraelici zostali uwolnieni. Za wybawienie JHWH powiedział że pierworodni Izraela należą do niego. W zamian z apierworodnych wziął plemię Lewitów by służyli przy przybytku/światyni. Nigdy nie było żadnych ofiar z ludzi dla JHWH.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pt lut 17, 2012 12:15 |
|
|
|