Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 10, 2024 21:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 kan. 844§ 2 Kodeksu Prawa Kanonicznego 
Autor Wiadomość

Post kan. 844§ 2 Kodeksu Prawa Kanonicznego
"kan. 844 § 2. Ilekroć domaga się tego konieczność lub zaleca prawdziwy pożytek duchowy i jeśli nie zachodzi niebezpieczeństwo błędu lub indyferentyzmu, wolno wiernym, dla których fizycznie lub moralnie jest niemożliwe udanie się do szafarza katolickiego, przyjąć sakramenty pokuty, Eucharystii i namaszczenia chorych od szafarzy niekatolickich tego Kościoła, w którym są ważne wymienione sakramenty."

Pytanie: jakie są to inne niekatolickie Kościoły - o których mowa w kan. 844 par. 2 KPK?

N kwi 22, 2007 21:03

Np. Kościół prawosławny. Jakie inne - tego nie wiem. Wydaje mi się że chodzi o te, gdzie jest obecna sukcesja apostolska i gdzie jednocześnie uznawane są ww sakramenty

N kwi 22, 2007 22:07
Również "lefebryści" mający ważnie udzielone święcenia kapłańskie nawet pomimo tego iż działają poza KRzK w takiej sytuacji mają prawo do udzielenia ważnych Sakramentów oraz ( o ile się nie mylę) inni ważnie wyświeceni Kapłani jednak działający bez mandatu Kościoła mogą w obliczu śmierci udzielać ważnych Sakramentów ...

N kwi 22, 2007 22:20
Problem w tym, że to działa trochę w jedną stronę, przynajmniej w przypadku prawosławia. Duchowny prawosławny nie powinien udzielać Sakramentu Eucharystii osobie nieprawosławnej, która nie wyrzeknie się wyznawanych przez siebie błędów. Natomiast sztuczka pt. "pójdę do Komunii do cerkwi i będę udawał, że jestem ortodoksem" chyba u nikogo poważnego nie wchodzi w rachubę.

Pn kwi 23, 2007 7:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]