Co Biblia mówi o figurkach ?
Autor |
Wiadomość |
ministerfinansow
|
 Co Biblia mówi o figurkach ?
Zachęcam do przeczytania poniższych fragmetów po wcześniejszym napełnieniu się Duchem Świetym poprzez modlitwę:
3 Mojżeszowa 26, 1
5 Mojżeszowa 5, 6
5 Mojżeszowa 4, 15-19
5 Mojżeszowa 27, 15
1 Samuela 15, 23
Psalm 115, 2-8
Izajasza 42, 17-21
Izajasza 44, 9-20
Izajasza 45, 20-22
Izajasza 46, 6-8
Jeremiasza 7, 18-20
Jeremiasza 10, 2-16
św. Mateusza 5, 17-19
I co sądzicie o figurkach ?
_________________ God is the greatest
|
Wt mar 18, 2008 21:11 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Ja np uważam że jest ich stanowczo za dużo i są stanowczo za drogie. Mój chrześniak ma taką ulubioną spidermana - trochę już zużytą - nogi są poluzowane, maska trochę wytarta... postanowiłam mu kupić inną (oczywiście spidermana) no i co się okazało? Ano, że mały stwierdził że to nie taka, bo jego spider man potrafi coś tam a ten nowy nie potrafi więc to nie jest prawdziwy spiderman :D:D:D:D Nie nadążam za dziećmi - dla mnie to takie same figurki, ale on w zaparte, że nie 
Ale koniec tych moich opowieści - co to w ogóle ma wspólnego z prawem kościelnym a tym bardziej z Pismem Świętym? 
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Wt mar 18, 2008 21:20 |
|
 |
Kamyk
|
Ja sądzę że niektóre z nich są bardzo ładne
Najbardziej chciałbym zobaczyć figurki cherubów przy Arce Przymierza...
Poza tym co to ma wspólnego z prawem? To raczej temat do Biblii...
|
Wt mar 18, 2008 21:21 |
|
|
|
 |
ministerfinansow
|
opierasz się, i to nie tylko w tym przypadku na jednym fragmencie wyrwanym z kontekstu i na jego podstawie twierdzisz, że w robieniu figurek nie ma nic złego.A ja ci daje 30 fragmentów, w których Bóg to potępia z najważniejszym z nich z 10 Przykazań Bożych, które KK skrócił i 90% katolików go przez to nie zna. A ostatnia strona Biblii - Objawienie św. Jana 22,18 mówi coś o tych, którzy ujmują z Biblii fragmenty.
Także jak w przypadku spowiedzi tak i w tym stwarzacie doktrynę na podstawie jednego wyrwanego z kontekstu fragmentu, pomijając zupełnie, jakby ich nie było inne fragmenty.
Poza tym jak twierdzisz, że naśladujesz Jezusa to Go naśladuj.
A wygląda na to, że kogoś innego naśladujesz.
Jezus nie modlił się przed figurą matki boskiej fatimskiej....
Jeśli nie znasz fragmentu z Jana 4, 23 o tym jak należy oddawać Bogu cześć to jest mi przykro.
|
Wt mar 18, 2008 21:58 |
|
 |
ministerfinansow
|
co to ma wspólnego z Pismem Świetym
To są cytaty właśnie z tego Pisma.
Proponuję się najpierw z nimi zapoznać a potem się wypowiadać bo smieszny jesteś.
|
Wt mar 18, 2008 22:01 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: opierasz się, i to nie tylko w tym przypadku na jednym fragmencie wyrwanym z kontekstu i na jego podstawie twierdzisz, że w robieniu figurek nie ma nic złego
Nie, ja tylko napisałem, że chciałbym zobaczyć te figurki  Jestem po prostu ciekaw, jak żydzi wyobrażali sobie cherubów  No i poza tym - zobaczenie na własne oczy Arki Przymierza to byłoby coś...
A na marginesie - jeśli ktokolwiek tu tworzy sobie prywatną doktrynę, z pomijaniem jakichkolwiek fragmentów Pisma, to właśnie Ty - co z tego, że w 30 fragmentach Bóg zabrania wykonywania rzeź i oddawania im czci, skoro w tym jednym fragmencie na to zezwala? A Ty zupełnie pomijasz to i mówisz że nie owlno - jak nie wolno, skoro Bóg pozwolił? Taka wybiórcza i dosłowna interpretacja Pisma prowadzi donikąd i rodzi tylko sprzeczności
P.S - jak już krytykujesz Kościół katolicki i Jego naukę, to rób to rzetelnie - mówienie że Kościół skrócił Przykazania ma w sobie tyle prawdy, ile "Nie"
|
Wt mar 18, 2008 22:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jezus nie modlił się przed figurą matki boskiej fatimskiej....
Jezus nie głosił tez swojej nauki przez internet, ani nie zalecił tego apostołom...
|
Wt mar 18, 2008 22:22 |
|
 |
ministerfinansow
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: opierasz się, i to nie tylko w tym przypadku na jednym fragmencie wyrwanym z kontekstu i na jego podstawie twierdzisz, że w robieniu figurek nie ma nic złego Nie, ja tylko napisałem, że chciałbym zobaczyć te figurki  Jestem po prostu ciekaw, jak żydzi wyobrażali sobie cherubów  No i poza tym - zobaczenie na własne oczy Arki Przymierza to byłoby coś... A na marginesie - jeśli ktokolwiek tu tworzy sobie prywatną doktrynę, z pomijaniem jakichkolwiek fragmentów Pisma, to właśnie Ty - co z tego, że w 30 fragmentach Bóg zabrania wykonywania rzeź i oddawania im czci, skoro w tym jednym fragmencie na to zezwala? A Ty zupełnie pomijasz to i mówisz że nie owlno - jak nie wolno, skoro Bóg pozwolił? Taka wybiórcza i dosłowna interpretacja Pisma prowadzi donikąd i rodzi tylko sprzeczności P.S - jak już krytykujesz Kościół katolicki i Jego naukę, to rób to rzetelnie - mówienie że Kościół skrócił Przykazania ma w sobie tyle prawdy, ile "Nie"
Ja nie tworzę swojej prywatnej doktryny i nie zwodzę nią miliony ludzi na całym świecie...
Ale to już Bóg was osądzi. Ja tylko was napominam jak kazał Jezus.
W jednym fragmencie Bóg zezwala na robienie figurek tak ?
A może nie rozumiesz tego fragmentu tak samo jak nie rozumiesz fragmentu o spowiedzi.
Skoro Bóg zezwoliłby na robienie figurek i podobizn to Jego umiłowany Syn też w taki sposób oddawałby mu cześć nie sądzisz ?
Ale jakoś dziwnie tego nie robił.
Za to kazał czcić Ojca w duchu i w prawdzie. Czemu więc tego nie robicie ?
Bo nie umiecie !
Łatwiej jest postawić bałwana niż nauczyć się chodzić w duchu prawda ?
A KK nie zależy na tym ,żeby ludzie chodzili w duchu bo chodzenie w duchu nie przynosi zysków prawda ?
Pewnie, że prawda.
Dobrze o tym wiesz.
A co nie skrócił przykazania ?
Jak brzmi 1 przkazanie w KK ?
" Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" koniec.
A reszta ?
"Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Jahwe, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań”
Gdzie reszta się podziała ?
90% członków waszego kościoła nie wie, że coś takiego istnieje
Czyja to wina ?
Wiadomo co grozi za odejmowanie słów Pisma Świętego....
Moja krytyka jest rzetelna.
Ja mogę ci napisać 1000 argumentów, na które ty nie bedziesz umiał odpowiedzieć.
|
Wt mar 18, 2008 22:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No więc z utęsknieniem czekamy na te 1000 (może być 999) wyświechtanych i tanich argumentów.
Zaczynaj synu!
|
Wt mar 18, 2008 23:24 |
|
 |
ministerfinansow
|
boeing napisał(a): No więc z utęsknieniem czekamy na te 1000 (może być 999) wyświechtanych i tanich argumentów. Zaczynaj synu!
po pierwsze nie jestem twoim synem.
przykro mi.
po drugie moje argumenty opierają się tylko i wyłącznie na Słowie Bożym, więc skoro twierdzisz, że są one tanie i wyświechtane to obrażasz Boga.
A skoro obrażasz Boga i człowieka, który głosi Jego naukę to chyba pomyliłeś fora. Forum dla ateistów albo satanistów jest na innej stronie.

|
Wt mar 18, 2008 23:44 |
|
 |
ministerfinansow
|
Teresse napisał(a): Cytuj: Jezus nie modlił się przed figurą matki boskiej fatimskiej.... Jezus nie głosił tez swojej nauki przez internet, ani nie zalecił tego apostołom...
czy twoja wypowiedź jest naprawdę poważna czy żarty sobie robisz ?
bo jak ją przeczytałem to pomyślałem, że albo po drugiej stronie siedzi pięciolatek albo ktoś sobie robi żarty.
Ja wiem, że Jezus nie głosił swojej nauki przez inernet choćby dlatego, że wtedy nie było tego środka masowego przekazu.
A co to ma wspólnego powiedz z tym co ja napisałem ?
Modlenie się przed figurą matki boskiej fatimskiej to grzech i bałwochwalstwo a głoszenie Ewangelii jest nakazem Jezusa i może być to robione nawet w agencji towarzyskiej i nawet przez smsy.
Ważne aby docierało do ludzi.
Rób to co kazał robić Jezus w kwestiach wiary i naśladuj Go w swoim życiu.
Równie dobrze możesz powiedzieć, że Jezus nie jeżdził metrem...
Ale co to ma do rzeczy ?
Nie ośmieszaj się już proszę takimi postami.
|
Wt mar 18, 2008 23:53 |
|
 |
Krzysztof_J
|
ministerfinansow napisał(a): Teresse napisał(a): Cytuj: Jezus nie modlił się przed figurą matki boskiej fatimskiej.... Jezus nie głosił tez swojej nauki przez internet, ani nie zalecił tego apostołom... czy twoja wypowiedź jest naprawdę poważna czy żarty sobie robisz ? bo jak ją przeczytałem to pomyślałem, że albo po drugiej stronie siedzi pięciolatek albo ktoś sobie robi żarty. Ja wiem, że Jezus nie głosił swojej nauki przez inernet choćby dlatego, że wtedy nie było tego środka masowego przekazu. ...Nie ośmieszaj się już proszę takimi postami.
Skoro już o ośmieszaniu się mowa.
Przytaczasz argumenty które wczesniej zbijasz
A figura Matki Bożej Fatimskiej wtedy była?
|
Śr mar 19, 2008 14:28 |
|
 |
ministerfinansow
|
Krzysztof_J napisał(a): ministerfinansow napisał(a): Teresse napisał(a): Cytuj: Jezus nie modlił się przed figurą matki boskiej fatimskiej.... Jezus nie głosił tez swojej nauki przez internet, ani nie zalecił tego apostołom... czy twoja wypowiedź jest naprawdę poważna czy żarty sobie robisz ? bo jak ją przeczytałem to pomyślałem, że albo po drugiej stronie siedzi pięciolatek albo ktoś sobie robi żarty. Ja wiem, że Jezus nie głosił swojej nauki przez inernet choćby dlatego, że wtedy nie było tego środka masowego przekazu. ...Nie ośmieszaj się już proszę takimi postami. Skoro już o ośmieszaniu się mowa. Przytaczasz argumenty które wczesniej zbijasz A figura Matki Bożej Fatimskiej wtedy była?
to była przenośnia i chodziło mi ogólnie o modlenie się przed bałwanami.Jezus nie modlił się przed figurami. [...] pewnie, że figurki matki boskiej fatmiskiej wtedy nie było.
Ale sama Maryja była i jakoś nikt jej nie czcił tak jak teraz...
[...] - trochę kultury proszę - jo_tka
|
Śr mar 19, 2008 14:47 |
|
 |
Krzysztof_J
|
ministerfinansow napisał(a): to była przenośnia i chodziło mi ogólnie o modlenie się przed bałwanami. Nazywanie "naszych" obrazów bałwanami to Twoje prawo. Tak samo jak naszym prawem jest nie uważanie ich za bałwany. A propos. Jakoś temat cherubinów na Arce Przymierza wyjaśniłeś dość mętnie. ministerfinansow napisał(a): Ale sama Maryja była i jakoś nikt jej nie czcił tak jak teraz...
A Jezus Był.
Oddawali mu cześć uczniowie i współcześni (przed zmartwychwstaniem, oczywiście)?
Chyba, że bóstwo Jezusa też podważasz.
BTW - chodzi Ci, że złe jest czczenie Matki Bożej w figurkach, czy Matki Bożej w ogóle.
[...] - przepraszam, to odpowiedź na fragment którego już nie ma - jo_tka
|
Śr mar 19, 2008 15:03 |
|
 |
ministerfinansow
|
Krzysztof_J napisał(a): ministerfinansow napisał(a): to była przenośnia i chodziło mi ogólnie o modlenie się przed bałwanami. Nazywanie "naszych" obrazów bałwanami to Twoje prawo. Tak samo jak naszym prawem jest nie uważanie ich za bałwany. A propos. Jakoś temat cherubinów na Arce Przymierza wyjaśniłeś dość mętnie. ministerfinansow napisał(a): Ale sama Maryja była i jakoś nikt jej nie czcił tak jak teraz... A Jezus Był. Oddawali mu cześć uczniowie i współcześni (przed zmartwychwstaniem, oczywiście)? Chyba, że bóstwo Jezusa też podważasz. BTW - chodzi Ci, że złe jest czczenie Matki Bożej w figurkach, czy Matki Bożej w ogóle. ministerfinansow napisał(a): Myśl ! Jak masz coś mądrego do powiedzenia to powiedz A tu już niebezpiecznie zniżasz poziom dyskusji. 
to nie ja nazywam wasze obrazy bałwanami tylko twój i mój Bóg  !
Nawet tego nie wiesz ?
Ja sobie nic nie wymyślam.Podaje wam Słowo Boże, którego wy nie znacie bo tkwicie w ludzkich naukach zamiast w Bożych.
Bóstwa Jezusa nie podważam. Skoro ty uważasz Go za swojego Boga to dlaczego nie słuchasz Jego Słów ?
Wogóle jak możesz porównywać Jezusa z Jego matką ?
Jego matka była tylko skromną żydowską kobietą, która wykonała to co nakazał jej Bóg i umarła.A Jezus był i jest Bogiem i żyje  !!
Wiesz co mi przypomina ta cała dyskusja ?
Rozmowy Jezusa z faryzeuszami.
Oni też słuchali, ale swoje i tak wiedzieli i zawsze byli najmądrzejsi.
Jezus im mówił prawdę a oni za nic nie chcieli jej przyjąć.
Ty jesteś do nich bardzo podobny niestety.
Jeśli chodzi o Maryję to jak myślisz o co mi chodziło ?
Uważasz, że oddawanie czci człowiekowi jest w porządku ?
"Ja Pan jestem Bogiem zazdrosnym...."
"Jeden jest tylko Bóg i jeden pośrednik między Bogiem a ludźmi..."
Już wiesz co sądzę ?
|
Śr mar 19, 2008 15:26 |
|
|
|