Autor |
Wiadomość |
Mieszek
|
 Praca w niedzielę.
Wątek wydzielony z: viewtopic.php?p=132407#132407 rozalka
czyli wyglada na to, ze nie wolno w sobote wieczorem już pracować...
bo ...jest niedziela już hmmm
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Wt lut 14, 2006 20:38 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Pracuję czasami i w sobotę, i w niedzielę. I będę pracował - bo za to mi płacą. Chyba, że ktoś zamierza mnie sponsorować 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt lut 14, 2006 23:30 |
|
 |
Mieszek
|
nie musisz tego Tomu pisac jakby z wyrzutem
tu nikt ci tego nie wypomniał księża czasem przychylaja się do tego by pracowac w niedziele ale to sa sytuacje podbramkowe nooo czyli jak w Polsce dziś...
ale przeważnie takie prace jak w aptece,rzychodni,szpitalu to sa potrzebne bardzo i wazne dlatego nie jest bodajże grzechem w tych zawodach pracowac w niedzielę
nie wiem natomiast dalej dlaczego wprowadzono sobote jako niedzielę... może chciano wskazac przy okazji, że biblijny porzekaz siedmiu dni stworzenia ma tez taki sam charakter jak owa sobota...
|
Śr lut 15, 2006 17:13 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Mieszek napisał(a): nie musisz tego Tomu pisac jakby z wyrzutem
A gdzie tu jest wyrzut  Na końcu postawiłem "  "
Nie pracuję w służbie zdrowia, ale w księgarni. I pracuję na umowę zlecenie jako zmiennik - wiec czasem się zdarzy, że mam przyjść w weekend, i wtedy przychodzę w weekend. Praca to praca. Jakoś nigdy nie przeszkodziło mi to jeszcze w uczestniczeniu we mszy.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Śr lut 15, 2006 19:28 |
|
 |
Mieszek
|
to musisz wiedzieć , że powinno bo to jest grzech ciężki
oczywiście głowy sobie za to nie dam uciąć
ale gdyby było inaczej to by mi ksiądz w konfesjonale nie mówił z zastanowieniem czy moge iść pracować w niedzielę pytał mnie w jakiej branży co to jest za praca no ale zdecydował, ze chwilowo tak mogę ale mam szukac innej pracy...
jakos Bóg jednak postanowił, żebym nie musiał chwilowo chodzic w niedziele do pracy bo mu o tym "donioslem" i wierzcie lub nie choc niebezpieczeństwo pracy w niedziele wisi nademną z tygodnia na tydzień to jednak ani razu nie musiałem skorzystać z pozwolenia księdza ciekawe no nie
jestem zdania ,że z Bogiem mi sie życie układa coraz lepiej czuje Jego ochrone słowa nie padaja w próżnie [nie powiem wam raczej co Mu powiedziałem ] widze , ze prowadzę naprawde dialog z Bogiem [nie tylko z tego powodu] co naprawdę jest ...hmmm... fajne 
|
Śr lut 15, 2006 19:47 |
|
|
|
 |
ToMu
|
A mi w życiu z Bogiem nie przeszkadza to, że musze czasem w niedzielę pracować. I gadanie, że praca w niedzielę jest grzechem ciężkim, jest głupotą. Skoro tak uwżasz - to znajdź mi pracę, gdzie nie będę musiał pracować w weekendy, która pozwoli mi zarobić na studia. Ja nie znam lepszej pracy (w moim przypadku) niż praca na wydziale, na którym się uczę. I nie zamierzam tej pracy zmieniać, czy Ci się to podoba, czy nie.
|
Śr lut 15, 2006 21:07 |
|
 |
Mieszek
|
Tomu napisałem,ze są kwestie które są wazne i nalezy je brac pod uwage resztę pozostawiam twojemu sumieniu
ja wiem to od księdza a ty jezeli masz sumienie to nie powinieneś się obruszać,że takie cos mowie tylko iść to sprawdzić np sam z chęcia posłucham co powiesz po odwiedzeniu ksiedza i spytaniu o to co ów ksiądz ci powiedział
podejzewam jednak ze nalezysz Tomu do grona osób które uparcie beda twierdzić wbrew nawet KK jesli sie upra rózne sprawy bo nie KK tu rzadzi tylko ty ...i masz prawo do tego.. owszem masz ale nasza matka jest KK i nalezy go słuchac
napisałem wyraźnie,ze głowy sobie za to, iż jest to grzech cięzki nie dam uciąć być może po upartym chodzeniu w niedzielę do pracy przy możliwości zmiany życia takiego na rzecz wolnej niedzieli to wtedy jest grzech cięzki dopiero a tak to lekki tak podejżewam...po tym jak ja zostałem traktowany przez KK
|
Cz lut 16, 2006 17:41 |
|
 |
ToMu
|
Mieszek napisał(a): Tomu napisałem,ze są kwestie które są wazne i nalezy je brac pod uwage resztę pozostawiam twojemu sumieniu No więc ja chyba jasno napisałem. Nie zgadzam się z tym, co tamten ksiądz Ci powiedział. Dokładnie - jest to moja sprawa, więc skończmy temat. Ja problemu nie widzę. Jak napisałem - nie przeszkadza mi praca w uczestniczeniu we mszy. Mieszek napisał(a): ja wiem to od księdza a ty jezeli masz sumienie to nie powinieneś się obruszać,że takie cos mowie tylko iść to sprawdzić np sam z chęcia posłucham co powiesz po odwiedzeniu ksiedza i spytaniu o to co ów ksiądz ci powiedział Znani mi księża wiedzą, gdzie i jak pracuję - nie spotkałem się ze stwierdzeniem z ich strony, że jest w tym coś złego. Ale zapytam. Mieszek napisał(a): podejzewam jednak ze nalezysz Tomu do grona osób które uparcie beda twierdzić wbrew nawet KK jesli sie upra rózne sprawy Mieszku, to że ksiądz jeden mi tak powie - nie jest to stanowisko Kościoła. Chyba jest to oczywiste. Mieszek napisał(a): po tym jak ja zostałem traktowany przez KK
Co nie jest wyrocznią dla mnie 
|
Cz lut 16, 2006 19:21 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
ToMu napisał(a): Mieszku, to że ksiądz jeden mi tak powie - nie jest to stanowisko Kościoła. Chyba jest to oczywiste.
A jakie jest stanowisko Kościoła w tej sprawie?
Tak z ciekawości pytam 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Cz lut 16, 2006 19:45 |
|
 |
ToMu
|
Siła dowodu spoczywa na dowodzącym - a więc, Mieszku, czekamy.
Uprzedzam - stanowiskiem Kościoła nie jest np. opinia szkolnego katechety - tylko dokument.
|
Cz lut 16, 2006 22:53 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
O ile dobrze zrozumiałam, to Mieszek pisał o tym, co sam uważa, Ty zaś potem wplątałeś w dyskusję wyrażenie "stanowisko Kościoła" 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Cz lut 16, 2006 23:26 |
|
 |
anna_katarzyna
|
Cytuj: wpadnięcie na samą tylko Eucharystię zaraz po pracy jest niezalecane.
Przez kogo? 
_________________ Nos cum prole pia...
|
Pt lut 17, 2006 0:06 |
|
 |
ToMu
|
To Mieszek napisał w kontekście mojego posta, że wg księdza z którym rozmawiał, nie powinno się pracować w niedzielę.
Więc poproszę o coś na poparcie tego twierdzenia.
|
Pt lut 17, 2006 9:27 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Chyba się nie rozumiemy
Mieszek napisał, że ksiądz tak mu powiedział i to jest dowód. Nie oczekujesz chyba, że przedstawi Ci tutaj nagranie spowiedzi
Ty natomiast napisałeś, że zdanie jednego księdza nie jest stanowiskiem Kościoła. Pytam więc: jakie jest stanowisko Kościoła w tej sprawie?
Ktoś wie?
|
Pt lut 17, 2006 13:36 |
|
 |
ToMu
|
No, nie rozumiemy się.
Oczekuję, że pokaże mi jakiś dokument - cytat z KKK, KPK czy coś - na potwierdzenie tego, co rzekomo powiedział jego ksiądz.
|
Pt lut 17, 2006 16:33 |
|
|
|