Autor |
Wiadomość |
Tercjanka
|
 Szafarz- kobieta?
W zamkniętym wątku przeczytałam że może nim być siostra zakonna- czy więc może być świecka osoba konsekrowana?kobieta?:) Pax!
_________________ Deo Gratias!
|
So wrz 23, 2006 20:34 |
|
|
|
 |
kefas_piotr
|
siostra zakonna może zdarza się, ale za przyzwoleniem miejscowego Biskupa
So wrz 23, 2006 21:24 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Nie wiem, jak to jest z tym zezwoleniem - raz byłem świadkiem tego, jak pewna przystępująca do Komunii zakonnica została przez księdza poproszona spontanicznie o pomoc w rozdawaniu Komuni...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So wrz 23, 2006 21:48 |
|
|
|
 |
kefas_piotr
|
Jednorazowo ksiądz Proboszcz może poprosić świeckiego wiernego - wierną, do pomocy przy rozdawaniu Komunii Świętej.
"Mszał Rzymski z 1975 oraz Mszał Rzymski dla diecezji polskich, Poznań 1986, zawierają tylko wzmiankę o upoważnieniu do jednorazowego udzielania Komunii świętej, ale też zaznaczają, że miejscowi ordynariusze mogą upoważnić w razie potrzeby poszczególnych kapłanów do jednorazowego zezwolenia pewnej osobie na udzielenie Komunii świętej. Instrukcja z 1997 r. o współpracy wiernych świeckich w ministerialnej posłudze kapłanów stanowi: „W wyjątkowych i nie-przewidzianych przypadkach takiego upoważnienia może udzielić ad actum kapłan przewodniczący liturgii eucharystycznej” (podkr. H. S.) Jest to zatem dalej idące upoważnienie, bo nawet może zdecydować o tym przewodniczący celebry. Szafarz nadzwyczajny ustanowiony na stałe czy ad actum ma być nale-życie pouczony na temat doktryny eucharystycznej, charakteru swojej posługi (zastępczy i nadzwyczajny), przepisów, jakich należy przestrzegać ze względu na cześć należną tak wzniosłemu sakramentowi. Należy jednak unikać praktyk stałe-go korzystania z pomocy nadzwyczajnych szafarzy podczas mszy świętej i uza-sadnianie tego dowolnie rozszerzonym pojęciem ‘licznego udziału wiernych’ . Powyżej przeprowadzona refleksja unaocznia, iż przepisy prawno-liturgiczne mają służebny charakter i formują nadzwyczajnych szafarzy w duchu najwyższej czci dla Eucharystii oraz przypominają zadania w tym względzie zwyczajnym szafarzom i określają warunki, kiedy mogą posłużyć się wymienionymi."
Stąd możliwość 
So wrz 23, 2006 22:22 |
|
 |
ToMu
|
Wiem o tym, kefas_piotr 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
N wrz 24, 2006 7:54 |
|
|
|
 |
Synek
|
spojrzmy na szafarzy w calym Kosciele...
Jest bardzo wielkie zroznicowanie... Co kraj to i inny obyczaj, tak
Wiem tyle, ze Kosciol Lokalny jest upowazniony do wrowadzenia pewnych obaczajow lokalnych...
A praktyka jest taka, ze i KOBIETY sa szafarzami Komunii Swietej.
Synek
_________________ śmiech to zdrowie
|
N wrz 24, 2006 11:57 |
|
 |
kefas_piotr
|
Nadzwyczajnymi, synek, nadzwyczajnymi...
i co z tego?
we Francji to norma, że nie wspomę o innych krajach, w końcu wszyscy wierni są na swój sposób szafarzami, uświęconymi poprzez chrzest
N wrz 24, 2006 13:20 |
|
 |
ToMu
|
Synek:
KPK napisał(a): Kan. 910 -
§ 1. Zwyczajnym szafarzem Komunii świętej jest biskup, prezbiter i diakon.
§ 2. Szafarzem nadzwyczajnym komunii świętej jest akolita oraz wierny, wyznaczony zgodnie z kan. 230, § 3.
Kan. 230 -
(...)
§ 3. Tam, gdzie to doradza konieczność Kościoła, z braku szafarzy, także świeccy, chociażby nie byli lektorami lub akolitami, mogą wykonywać pewne obowiązki w ich zastępstwie, mianowicie: posługę słowa, przewodniczyć modlitwom liturgicznym, udzielać chrztu a także rozdzielać Komunię świętą, zgodnie z przepisami prawa. Więc: Synek napisał(a): A praktyka jest taka, ze i KOBIETY sa szafarzami Komunii Swietej.
- nie ma w tym nic złego 
|
N wrz 24, 2006 16:01 |
|
 |
Tercjanka
|
Diakoni...lektorzy..- mam wrażenie że wciąż przepisy mówią o męszczyznach, siostra zakonna to jasne, bo o tym mówią przepisy, ale kobieta? dziewica konsekrowana? świecka konsekrowana karmelitanka?lub franciszkanka? Czy widzieliście kiedyś taką osobę podającą komunię świętą?
|
N wrz 24, 2006 18:11 |
|
 |
kefas_piotr
|
Sam osobiście przyjąłem komunię świętą od Szafarza Nadzwyczajnego - kobiety świeckiej, było to wprawdzie w kościele we Francji, co jednak nie zmienia sytuacji posługi poprzez świecką kobietę w kościele katolickim
N wrz 24, 2006 18:24 |
|
 |
Synek
|
Nie wiem, co blednego czy nieprawidlowego napisalem...
bo tyle uwag pod moim adresem, ktore nie wiem, co nowego wnosza???
Synek
_________________ śmiech to zdrowie
|
N wrz 24, 2006 18:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kiedy zachodzi potrzeba uzycia nadzwyczajnego szafarza, ma byc on osoba odpowiednia. A kto jest taka osoba ? Oto i odpowiedz:
IV. Przez osobę odpowiednią, o której mowa w nn. I i II rozumie się: lektora, alumna wyższego Seminarium, Zakonnika, zakonnicę, katechistę, wiernego mężczyznę lub kobietę - z zachowaniem określonej tu kolejności, którą jednak może zmienić Ordynariusz miejsca według roztropnego uznania.
Zrodlo: Instrukcja Immensae Caritatis - http://www.kkbids.episkopat.pl/dokument ... mensae.htm
|
N wrz 24, 2006 19:49 |
|
 |
ToMu
|
Tercjanka napisał(a): Czy widzieliście kiedyś taką osobę podającą komunię świętą? Pisałem wyżej, że widziałem Synek napisał(a): Nie wiem, co blednego czy nieprawidlowego napisalem... bo tyle uwag pod moim adresem, ktore nie wiem, co nowego wnosza???
Synek
A co wniósł ten właśnie Twój post, do któego się wtedy odniosłem  Napisałeś coś oczywistego.
|
Pn wrz 25, 2006 6:19 |
|
 |
Tercjanka
|
Co więc trzeby by wpierw uczynić by stać sie szafarzem?szafarką?
|
Pn wrz 25, 2006 20:11 |
|
 |
kefas_piotr
|
w przypadku Szafarzy nadzwyczajnych Komunii Świętej - albo dkładniej kandydatów do tej zaszczytnej funkcji, propozycję składa Proboszcz parafii, który znając swoich parafian, obserwując ich, po konsultacjach, składa propozycję, po jej przyjęciu, kandydata (ów) kieruje się na kurs - formację, po którym następuje Nadanie. To nie jest tak, że ktoś chce i wystepuje z prośbą o Nadanie. "Wierny, szafarz nadzwyczajny, odpowiednio przygotowany, winien wyróżniać się dobrym życiem chrześcijańskim, wiarą i obyczajami. Aby zaś zawsze był zdolny do wypełniania tak ważnej funkcji, powinien pogłębiać nabożeństwo do Najświętszego Sakramentu i starać się świecić przykładem nabożeństwa i czci względem Sakramentu Ołtarza wobec innych wiernych. Nie wolno dokonywać takiego wyboru, który by mógł wywołać zdziwienie u wiernych."
Pn wrz 25, 2006 20:28 |
|
|
|