Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz mar 28, 2024 18:00



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Wątek kulinarny 

Smakują?
Nie 0%  0%  [ 0 ]
Tak 33%  33%  [ 1 ]
Takie sobie 0%  0%  [ 0 ]
Nie robiłem/am 67%  67%  [ 2 ]
Nie mam zdania 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 3

 Wątek kulinarny 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 02, 2014 10:26
Posty: 248
Post Wątek kulinarny
Może założyć wątek,gdzie można się wymieniać przepisami?
:jem3: :jem3: :jem3:
Miło widziane zdjęcia :)
To może ja zacznę

Składniki

:D Mąka pszenna, 2 szklanki
:D olej, 1/4 szklanki, a nawet mniej
:D mleko, 1 szklanka
:D cukier, 1/3 szklanki
:D cukier wanilinowy, 1 opakowanie
:D jajka, 2
:D proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
:D cynamon, 1-2 łyżeczek
:D szczypta soli

dla 6 os. czas przygotowania 15 min
Przygotowanie

1 Jajka ubić z mlekiem i olejem.

2 Mąkę połączyć z cukrami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Dodać do masy z jajek.

3 Foremkę do muffin wyłożyć papilotkami, wlać masę do 3/4 wysokości formy. Piec przez 20min w temp. 180*C.

Uwaga: muffiny wychodzą bardzo mało zarumienione; muffinki można piec z jagodami lub z kawałkami drobno posiekanej czekolady:) Dekorować dowolnie. Masa wystarcza na 12 muffinek


Załączniki:
Komentarz: oto są babeczki :)
babka.jpg
babka.jpg [ 35.91 KiB | Przeglądane 7397 razy ]

_________________
Pozdrawiam Aga2003
Człowiek jest wiel­ki nie przez to, co po­siada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.Jan Paweł Drugi
So lut 15, 2014 14:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 02, 2014 10:26
Posty: 248
Post Re: Wątek kulinarny
Halo! Pokażcie się!
Sama wątku nie zrobię B)

_________________
Pozdrawiam Aga2003
Człowiek jest wiel­ki nie przez to, co po­siada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.Jan Paweł Drugi


So lut 15, 2014 15:06
Zobacz profil
Post Re: Wątek kulinarny
Szpoko, szpoko... Daj trochę czasu na wybranie przepisu godnego polecenia. :D


So lut 15, 2014 15:09
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 02, 2014 10:26
Posty: 248
Post Re: Wątek kulinarny
:D Szpoko

_________________
Pozdrawiam Aga2003
Człowiek jest wiel­ki nie przez to, co po­siada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.Jan Paweł Drugi


So lut 15, 2014 17:23
Zobacz profil
Post Re: Wątek kulinarny
Budyń czekoladowy

Składniki:
1. 500 ml mleka
2. 2 łyżki masła (opcjonalnie)
3. 3 łyżki cukru
4. 2 łyżki kakao
5. 2 żółtka
6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Mleko wlewamy do rondelka, zostawiając sobie pół szklanki. Dodajemy masło, cukier i pozostawiamy do zagotowania. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, kakao i mąką. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum dodajemy mieszankę żółtek, mąki i kakao, a następnie ciągle mieszając gotujemy do zgęstnięcia.
Przelewamy do salaterek.


So lut 15, 2014 17:27
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 02, 2014 10:26
Posty: 248
Post Re: Wątek kulinarny
Yarpen_Zirgin dzięki za przepis.

_________________
Pozdrawiam Aga2003
Człowiek jest wiel­ki nie przez to, co po­siada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.Jan Paweł Drugi


N lut 16, 2014 9:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 02, 2014 10:26
Posty: 248
Post Re: Wątek kulinarny
:drink: :drink: :drink: To chyba sama będę prowadzić wątek :(
Kolejny przepis i piszcie :chat: :chat: :chat: :chat: :chat: :chat: :chat: śmiało :!:
Tym razem drink :drink: :drink: :drink: :drink:
LEMONIADA :drink:

Składniki
1500 ml (6 szkl.) wody
200 g (1 szkl.) cukru
1/8 łyżeczki soli
120 ml (1/2 szkl.) świeżego soku z cytryny

Czas przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 2min. › +1godz. chłodzenie › Gotowe w: 1godz.12min.

Sposób przygotowania
1. W garnku wymieszać wodę z cukrem i solą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Chłodzić wodę z cukrem w lodówce przez co najmniej 60 minut.
2. W 2 litrowym dzbanku wymieszać schłodzoną słodką wodę z sokiem z cytryny. Nalewać do szklanek z lodem i podawać.


Załączniki:
Komentarz: Oto lemoniada
lemoniada nie gorzka.jpg
lemoniada nie gorzka.jpg [ 8.19 KiB | Przeglądane 7323 razy ]

_________________
Pozdrawiam Aga2003
Człowiek jest wiel­ki nie przez to, co po­siada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.Jan Paweł Drugi
Pn lut 17, 2014 19:09
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 02, 2014 10:26
Posty: 248
Post Re: Wątek kulinarny
Kolejny przepis :D
Chyba zrobię książkę kucharską :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Ale smacznego! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
CZEKOLADA

Składniki
:jem1: 2 szklanki cukru
:jem1:4 duże łyżki kakao
:jem1:0,5 szklanki mleka
:jem1: 0,5 kostki masła
:jem1:0,5 kostki margaryny
:jem1:2 szklanki mleka w proszku
:jem1:zapach do ciast
Sposób przygotowania
Cukier i kakao dobrze wymieszać i zalać mlekiem. Całość dobrze wymieszać i zagotować. Do gorącego wrzucić masło i margarynę i poczekać aż się rozpuści. Następnie dodać mleko w proszku i aromat, wymieszać mikserem tak, aby nie było żadnych grudek.

_________________
Pozdrawiam Aga2003
Człowiek jest wiel­ki nie przez to, co po­siada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.Jan Paweł Drugi


Pn lut 17, 2014 19:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt mar 11, 2014 15:29
Posty: 59
Post Re: Wątek kulinarny
Też mam przepis na... babeczki :D :D
Oto on:
Składniki, 12 sztuk:

• 180 g masła, miękkiego
• 180 g drobnego cukru (lub najlepiej drobnego cukru brązowego)
• 3 jajka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 3/4 łyżeczki cynamonu
• 2 pełne łyżeczki przyprawy piernikowej
• 180 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 łyżki mleka
• 100 g posiekanych wiśni kandyzowanych (można zastąpić wiśniami z zalewy)




Masa budyniowa (jak do Tortu Korzennego lub do Pani Walewskiej)*:

• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 3 łyżki cukru
• 2 żółtka
• 250 g masła, miękkiego

• Oraz: precelki na rogi, czerwone płaskie groszki na noski (użyłam czerwonych m&m's), białe groszki kulki z pomalowaną flamastrem czarną kropką na oczy (ewentualnie czarne lub granatowe groszki)

• 12 standardowych papilotek o pojemności 125 ml, forma na muffiny lub babeczki z wgłębieniami, ewentualnie 12 papierowych foremek na babeczki połączonych stelażem (nie potrzebna jest wówczas forma)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować papilotki na stelażu lub powkładać zwykłe papilotki we wgłębienia formy. Masło ucierać z cukrem przez 7 - 8 minut, aż będzie bardzo puszyste. Dodawać po troszku jajka, cały czas ubijając. Wymieszać z wanilią, cynamonem, przyprawą piernikową i solą. Następnie połączyć z przesianą mąką razem z proszkiem do pieczenia i solą (można mikserem na bardzo wolnych obrotach) oraz z mlekiem.
Masę nałożyć do papilotek, w ciasto powciskać kawałki wiśni kandyzowanych, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 18 - 20 minut aż urosną, będą lekko zrumienione, a patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Po ostudzeniu same babeczki (bez dekoracji) można przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku).

Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, cukrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową.
Precelki przekroić bardzo delikatnie lub połamać uzyskując kształt rogów (w razie potrzeby można skleić pokruszone rogi odrobiną wody :D :D . Babeczki smarować grubo masą budyniową, udekorować precelkami i groszkami.


Śr mar 12, 2014 17:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ] 

Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL