Autor |
Wiadomość |
Błażej
|
 co to jest FSSPX?
Ten wątek też zakładam w celach pokojowych- chcę tu wyjaśniać nieporozumienia... wierzę, że ataki na FSSPX wynikają z jego nieznajomości.
1
Baranek pisał o potencjalnych wiernych FSSPX. Taka grupa nie istnieje.
Mechanizm powstawania nowych placówek jest następujący. Wierni pragną zachować wiarę w modernistycznym huraganie, szukają pomocy... dowiaduj ą się (sami!) o istnieniu Bractwa- lub zaprzyjaźnionego zgromadzenia jak tradycyjni Dominikanie, Kapucyni, Redemptoryści etc. Proszą o pomoc. Bractwo od czasu do czasu wysyła kapłanów- by doszło do upewnienia się obu stron co do chęci współpracy. Powstają kaplice i wizyty stają się regularne. Następuje budowa (niekiedy przez wiernych) przeoratów i kościołów, FSSPX przybywa na stałe. Powstają szkoły i domy rekolekcyjne (obecnie Polska jest na tym etapie).
Przełożony Generalny tworzy nowy dystrykt. zazwyczaj już po pierwszych wizytach kapłanów miejscowa hierarchia wydaje komunikaty potepiające nas lub dekrety o ekskomunice.
2
Działania Bractwa polegają na: sprawowaniu trydenckiej liturgii, głoszeniu rekolekcji ignacjańskich i maryjnych wg. duchowości Św. Ludwika i katechizacji wg. Katechizmu kard. gaspardiego, Sekretarz Satanu Stolicy Apostolskiej. Jeśli ktoś uważa, iż są to działania spoza jego ,,Kościoła" to my w tym ,,Kościele" nigdy nie byliśmy i być w nim nie chcemy.

|
So kwi 09, 2005 17:08 |
|
|
|
 |
Błażej
|
OK? 
|
So kwi 09, 2005 17:27 |
|
 |
Błażej
|
|
So kwi 09, 2005 17:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: co to jest FSSPX?
Błażej napisał(a): Ten wątek też zakładam w celach pokojowych- chcę tu wyjaśniać nieporozumienia... wierzę, że ataki na FSSPX wynikają z jego nieznajomości.
A zatem ja również wyjaśniam
Wszelki "ataki" na FSSPX wynikają z faktu nałożenia na Bractwo ekskomuniki. Ekskomunika jest faktem. Należy się zastanowić, co zrobić, aby przywrócić jedność Bractwa z Kościołem. Myślę, że wówczas KK także wiele by zyskał.
Nikt nie potępia działań FSSPX samych w sobie, a tylko sprawowanie ich w niezgodności ze Stolicą Apostolską.
Wytłumacz, mi Błażeju , bo bardzo chciałabym to zrozumieć, jakie są przeszkody w uzyskaniu pełnej jedności FSSPX z KK.
Rozumiem, że FSSPX nie uznaje postanowień Vat.II. Podaj mi proszę, których konkretnie i wspólnie się zastanowimy, czy rzeczywiście jest to różnica na tyle istotna, by była przyczyną trwałego podziału.
Żeby było prościej- bardzo proszę, żebyś podawał po 1 argumencie - i dopiero po jego rozważeniu przejdziemy dalej .
|
N kwi 10, 2005 9:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: co to jest FSSPX?
Błażej napisał(a): Ten wątek też zakładam w celach pokojowych- chcę tu wyjaśniać nieporozumienia... wierzę, że ataki na FSSPX wynikają z jego nieznajomości.
Ja również dołożę parę słów.
Nie wiem, czy w tym przypadku można mówić o jakichkolwiek "atakach" ze strony członków Kościoła - czy raczej o obronie przed atakami lefebrystów
Od dawna bowiem widoczna jest - głównie na różnego rodzaju "forach" dyskusyjnych działalnośc osób przedstawiających się jako " tradycjonaliści", "FSSPX" lub "Lefebvryści".
Działalność ta - skierowana przeciwko zmianom soborowym - głównie Liturgii, Ekumenizmowi oraz organizacjom "posoborowym" i części nauczania Papieskiego budzi wiele kontrowersji i wymagała dogłębnego wyjaśnienia. W nadziei na to, że uda się tą siłę skierować w kierunku na współpracę dla dobra Kościoła.
Podczas serii dyskusji na "forum.wiara" ogromna większość z zarzutów ze strony FSSPX okazała się bezzasadna.
Podczas całej tej serii dyskusji kilkakrotnie pojawiały się ze strony członków Kościoła apele o zaprzestanie przez FSSPX ataków na Kościół i prośby o powrót na Jego łono.
Ja ze swej strony niejednokrotnie podkreślałem, że postawa i forma ataków "lefebvrystów" stanowi niebezpieczną furtkę dla ataków 'ateizacji" na Kościół Katolicki i może stanowić (lub wręcz stanowi) próbę rozbijania jedności Kościoła Katolickiego przez osoby nieprawnie przedstawiające się za członków Kościoła Rzymskokatolickiego (przypomnę - "lefebvryści" zostali ekskomunikowani przez Papieża Jana Pawła II ).
Obecnie przyjęta przez Kościół ekskominika przyjęła formę tzw. "Ekskomuniki pokutnej" - i niewiele potrzeba do powrotu "FSSPX" (jak i innych propagatorów postawy arcybiskupa Lefebvre'a) z powrotem do Kościoła.
Zatem - jeszcze raz zwracam się z apelem do "Lefebvrystów":
Zatem - zwracam się jeszcze raz z gorącym apelem
Bracia Lefebvryści ! Zaprzestańcie ataków na Kościół, spełnijcie warunki zdejmujące z Was ekskomunikę - i powróćcie z powrotem na Jego łono 
Wystarczy tylko trochę dobrej woli 
|
N kwi 10, 2005 18:44 |
|
|
|
 |
Fatal error
|
Cytuj: Zaprzestańcie ataków na Kościół
Dlaczego x. Stephen Sommerville, kapelan Pasji Mela Gibsona odszedl do FSSPX, gdy zostal suspendowany przez arcybiskupa Toronto? Czy Quo Primium Tempore nie obowiazuje, czy tez x.Sommerville byl niewygodny?
_________________ Logicznych powodów brak, gdy pod chełmem jeno wiatr
|
N kwi 10, 2005 19:17 |
|
 |
Ultramontanin
|
Cytuj: Zaprzestańcie ataków na Kościół, spełnijcie warunki zdejmujące z Was ekskomunikę - i powróćcie z powrotem na Jego łono.
Więcej ekumenizmu moi drodzy moderniści!
Jan Paweł II powiedział panu Schultzowi - "Zostań tym, kim jesteś. Najważniejsze byś kochał Boga i ludzi!"
[...]Proszę o powstrzymanie się od obrażania rozmówców, jak również zwrócenie uwagi na temat i prośbę Błażeja- ten wątek ma charakter pokojowy. W dalszym ciągu oczekuję na przedstawienie jednej konkretnej przeszkody na drodze do zjednoczenia FSSPX z KK , tak, byśmy mogli spokojnie na ten temat porozmawiać. baranek
_________________ http://nowyruchliturgiczny.blogspot.com/
|
N kwi 10, 2005 19:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: [...]Proszę o powstrzymanie się od obrażania rozmówców, jak również zwrócenie uwagi na temat i prośbę Błażeja- ten wątek ma charakter pokojowy. W dalszym ciągu oczekuję na przedstawienie jednej konkretnej przeszkody na drodze do zjednoczenia FSSPX z KK , tak, byśmy mogli spokojnie na ten temat porozmawiać. baranek
Droga Baranko !
czy DDV nie dotyczy powyższy apel i kryterja 
|
N kwi 10, 2005 19:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Osobiście uważam zdjęcia wklejone przez Błażeja za bardzo kształcące.
Jednak - za najbardziej wartościowe uważam wypowiedzi członków FSSPX wspierające członków Kościoła w walce z ateizacją i objaśniające rzetelnie nauczanie Kościoła. Takie wypowiedzi w ostatnim czasie pojawiły się - i to nawet już trzy - lub nawet czterokrotnie.
Sądzę, że właśnie takie wypowiedzi wspierające Kościół są najlepszą drogą do przełamywania wzajemnych barier i przybliżenia "lefebryzmu" do Kościoła.
Pozdrawiam !
|
N kwi 10, 2005 20:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crusader napisał(a): Cytuj: [...]Proszę o powstrzymanie się od obrażania rozmówców, jak również zwrócenie uwagi na temat i prośbę Błażeja- ten wątek ma charakter pokojowy. W dalszym ciągu oczekuję na przedstawienie jednej konkretnej przeszkody na drodze do zjednoczenia FSSPX z KK , tak, byśmy mogli spokojnie na ten temat porozmawiać. baranek
Droga Baranko ! czy DDV nie dotyczy powyższy apel i kryterja 
Crusaderze !
Jeżeli obraziłem - to w czym
Czy powiedziałem nieprawdę, czy też razi mój apel proszący o powrót "Lefebvrystów" na łono Kościoła ?
|
N kwi 10, 2005 20:32 |
|
 |
osoba
|
wiecie co, pierwszy raz słysze o jakimś FSSXP, co to jest?? i niby dlaczego jest objęte eksomuniką?? atakuje KK?? Może ktoś mi w powiedzieć co to wogóle jest??
|
N kwi 10, 2005 20:57 |
|
 |
osoba
|
e Błażej jedno pytanko, dlaczego ten kapłan nie przestrzega przepisów II Soboru Watykańskiego?? Przecież tam było ustalone że kapłan w czasie Mszy, w Czasie jej sprawowana jest odrówcony twarzą do wiernych. Więc dlaczego on nie jest??
a poza tym oco chodzi z tym zdjęciem z tym mnichem modlącym się do ściany?? przy ścianie??
|
N kwi 10, 2005 20:59 |
|
 |
Agniulka
|
osoba napisał(a): e Błażej jedno pytanko, dlaczego ten kapłan nie przestrzega przepisów II Soboru Watykańskiego?? Przecież tam było ustalone że kapłan w czasie Mszy, w Czasie jej sprawowana jest odrówcony twarzą do wiernych. Więc dlaczego on nie jest?? a poza tym oco chodzi z tym zdjęciem z tym mnichem modlącym się do ściany?? przy ścianie??
A no właśnie dlatego że wspomniane Bractwo nie uznaje Soboru i wyłączyło się z jedności Kościoła, jest bractwem schizmatyckim
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
N kwi 10, 2005 21:01 |
|
 |
Wasz brat Sebastian
|
Bez sensu polemika, zresztą jak każda inna nt. FSSPX, a Kościoła Katolickiego, porównując je bractwo z Kościołem.
Przecież oni [Bractwo] dobrowolnie odłączyli się od Kościoła, nie uznają SWII, tak jakby tam nie było obecnego Ducha Świętego. Przecież to herezje!!
_________________ Byłem młody i głupi. Proszę moje posty (starsze niż z roku 2009) nie traktować jako obecny mój tok myślenia.
|
N kwi 10, 2005 21:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Uprzejmie proszę wszystkich rozmówców o wykorzystywanie funkcji PW do przekazywania sobie osobistych uwag.
sapiniera, ekskomunika Lefebrystów jest faktem.
|
Pn kwi 11, 2005 19:19 |
|
|
|