Autor |
Wiadomość |
qrczak7
|
 Dekalog
Tak sobie pomyślałem, że możnaby przeanalizować 10 przykazań. czy nadal są aktualne ? Na ile pochodzą od Boga a na ile od pewnej grupy, która chciał mieć władzę, nic przy tym nie czyniąc (Kościół)
Cytuj: 1.Ja Jestem (Haszem), twój Bóg, który wyprowadziłem cię z ziemi egiskiej, z domu niewoli. Nie wolno ci mieć innych bogów oprócz Mnie. No cóż, wczasów w Egipcie niewielu z nas chyba uświadczylo i żeby nazywać to niewolą... Co do drugiej części to chyba jest to zagranie Kościoła, ktory chcial mieć monopol na wierzenia swoich wiernych. Kościół Cytuj: 2. Nie wolno ci zrobić sobie figury ani żadnego obrazu tego, co jest w niebie na górze, ani tego, co jest na ziemi w dole, ani tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie wolno ci oddawać im pokłonów i nie wono ci im służyć, bo Ja (Haszem) twój Bóg, jestem Bogiem żądającym wyłączności, który [wymierza] karę [za] grzech ojców na synach do trzeciego i do czwartego pokolenia tym, którzy mnie nienawidzą. I wyświadczam dobro przez tysiące [pokoleń] tym, którzy Mnie kochają i przestrzegają Moich przykazań. Ekhm... No bez przesady, podobno każdy odpowiada za swoje grzechy, a tu tymczasem dowiaduje się, że moje dzieci też będą miały przechlapane. To samo co u góry. Kościół próbujący zastraszyć prostych ludzi wiekowymi klątwami. Przerażające... Ewidentnie Kościół Cytuj: 3. Nie wolno ci przysięgać na Imię (Haszem), twojego Boga, na próżno, bo Bóg nie wybaczy temu, kto przysiągł na Jego Imię na próżno Boże, nigdy nie rozumiałem czemu służyć ma ta glupota. Zalożę się, że i wy nieraz wymawiacie Jego Imię  sam nie wiem, chyba nawet Kościól nie wymyślił czegoś podobnego. Powiedzmy, że remis. Cytuj: 4.Pamietaj [stale] o dniu Szabatu, aby go uświęcać. Sześć dni [powszednich] możesz pracować i wykonywać wszystkie czynności, ale sobota to Szabat dla Boga, twojego Boga. Nie będziesz wykonywał żadnych zakazanych czynności ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani twoje zwierzę, ani konwertyta, który przebywa w twoich bramach. Bo w sześć dni Bóg uczynił niebo i ziemię, morze i wszystko, co w nim jest i odpoczął w siódmym dniu. Dlatego Bóg pobłogosławił dzień Szabatu i uświęcił go. No pewno, bo przecież gdyby nie przyszli nie będzie mozna prać im mózgow. Kolejna z zagrywek Kościoła. Cytuj: 5.Szanuj twojego ojca i twoją matkę, aby dni twoje były przedłużone na ziemi, którą Bóg, daje tobie Nom, z tym przykazaniem to i ja się zgadzam. Jest dobre, więc tak w sumie... Bóg. Cytuj: 6.Nie wolno ci mordować. Hehe mnie uczono, że nie można zabijać, a to dwie rózne sprawy. Zabić możesz kogoś i siebie. Zamordować tylko kogoś. Błąd, pomyłka, niedopatrzenie ? Raczej punkt dla Boga. Cytuj: 7.Nie wolno ci cudzołożyć. Głupota. Wyczytałem, że nad ludźmi, ktorzy są zaspokojeni trudniej zapanować. Dlatego pewna instytucja tak nawoluje do wstrzemięźliwości... Wietrzę spisek Kościoła. Cytuj: 8.Nie wolno ci porywać [człowieka]. Nawet o tym nie slyszalem... (w szkole) Tu uważam, że prawo to pochodzi raczej od Boga. Nie dopatruję się tu żadnych ineteresów Kościoła. Bóg. Cytuj: 9.Nie wolno ci świadczyć przeciwko twojemu bliźniemu jako fałszywy świadek. Na kilometr cuchnie Kościołem. wszak bardzo łatwo zarzucić kłamstwo. ciężej się z niego wybronić... Cytuj: 10.Nie wolno ci pożądać domu twojego bliźniego, nie wolno ci pożądać żony twojego bliźniego, jego sługi, jego służącej, jego wołu, jego osła ani niczego, co należydo twojego bliźniego.
Dziwne, wydaje mi się, czy to juz było ?
Nie kradnij. Powiedzmy, że remis.
Po podliczeniu wszystkich punktów wychodzi: [fanfary]
Kościól-8
Bóg-5
Tak więc należy spisać nowy Dekalog 
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
Cz gru 09, 2004 17:42 |
|
|
|
 |
Tyrael
|
Radze poczytac NT a w szczegolnosci takie fragmenty:
Cytuj: Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: «Weźmijcie Ducha Świętego!10 23 Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane»11.
Cytuj: Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą7. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie». Cytuj: Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. 19 Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody4, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. 20 Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata» Cytuj: Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije. a oni mówią: "Oto żarłok i pijak, przyjaciel celników i grzeszników". A jednak mądrość usprawiedliwiona jest przez swe czyny9 Cytuj: «Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom12. 26 Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie Cytuj: Jeszcze raz mówię: niech mnie nikt nie uważa za szaleńca, a jeżeli już tak, to przyjmijcie mnie nawet jako szaleńca, abym i ja mógł się nieco pochlubić. 17 To, co powiem, nie według Pana powiem, lecz jakby w szaleństwie, mając rzekomy powód do chluby. 18 Ponieważ wielu chlubi się według ciała6 - i ja będę się chlubił. 19 Chętnie przecież znosicie głupców, sami będąc mądrymi. 20 Znosicie to, że was ktoś bierze w niewolę, że was objada, wyzyskuje, że was z góry traktuje, że was policzkuje7. 21 Mówię to ku waszemu zawstydzeniu, tak jakbym chciał okazać moją pod tym względem słabość. Jeżeli inni zdobywają się na odwagę - mówię jak szalony - to i ja się odważam
Cz gru 09, 2004 18:29 |
|
 |
qrczak7
|
Biblia niejest żadnym dowodem. Biblię mógł napisać każdy kto ma glowę na karku. Chodzi mi o ludzkie podejście do dekalogu.
Rzekłem
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
Cz gru 09, 2004 18:48 |
|
|
|
 |
Tyrael
|
Istnieje taka nauka jak biblistyka zapoznaj sie z nia(nawet w min stopniu) a pozniej pisz takie farmazony.... bo sam sobie przeczysz-PIszesz ktore przykazania sa od Boga a ktora niby od Kosciola a pozniej stwierdzasz ze biblie mogl napisac kazdy...
Cz gru 09, 2004 18:57 |
|
 |
Julia
|
a ja sie czepne mordowania i zabijania. w tym przekladzie miales mordowac, w innym moze byc zabijac. a jak jest w oryginale hebrajskim? moze warto przeczytac to w oryginale i wtedy debatowac?
_________________ Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie...
|
Cz gru 09, 2004 19:23 |
|
|
|
 |
Wojtek37
|
Hej qrczak7 a Kto Ci powiedział o takiej numeracji?. Zdajesz sobie sprawę, iż Izraelici inaczej numerowali Dekalog?. 
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Cz gru 09, 2004 20:15 |
|
 |
qrczak7
|
Czepiacie się najmniej istotnych szczegołów !
Biblie mógl napisać każdy (ja uważam, że zrobiła to pewna grupa, której dzisiejszym rozwinięciem jest kościół) Zastanawiałem się, które przykazania mają przynieść profity Kościołowi, a które rzeczywiście nie daą mu żadnego zysku i są dobre same w sobie, czyli pochodzą od Boga. Przykazania wziąłem ze strony dekalog.pl
|
Pt gru 10, 2004 8:13 |
|
 |
Julia
|
my sie nie czepiamy, tylko probujemy zrozumiec twoj tok rozumiowania. poza tym nie wiem jakie masz podstwy do kwestionowania prawdziwosci objawienia zawartego w biblii? poza tym istnieja zrodla pozabiblijne, czyli np. historyczne, ktore potwierdzaja niezwyklosc i faktycznosc opisanych tam wydarzen 
|
Pt gru 10, 2004 10:26 |
|
 |
qrczak7
|
Ale przecież nie rozmawiamy o Biblii, tylko o dekalogu i o tym na ile jest on 'wygodny' dla Kościola, a na ile prawdziwie dobry.
Cytuj: my sie nie czepiamy, tylko probujemy zrozumiec twoj tok rozumiowania. co w świetle tego co napisałaś wyżej: Cytuj: a ja sie czepne mordowania i zabijania
wygląda... no cóz, dziwnie ?
|
Pt gru 10, 2004 11:25 |
|
 |
Julia
|
qrczak zaczynasz stosowac metody ŚJ czyli wycinanie fragmentu wyrwanego z kontekstu, a wtedy naprawde wychodza bzdurne rzeczy...
jeli zas chodzi o Biblie to... dekalog jest jrrej czescia, wiec... a dokladniej jest to fragment ksiegi wyjscia, wiec... moze lepiej najpierw to przeczytac...?
|
Pt gru 10, 2004 12:05 |
|
 |
Tyrael
|
qrczak7 napisał(a): Ale przecież nie rozmawiamy o Biblii, tylko o dekalogu i o tym na ile jest on 'wygodny' dla Kościola, a na ile prawdziwie dobry.
Ja bym to ujal innaczej - o ile jest wygodny dla Ciebie ....
POza tym zapominasz ze gl zadanien KK jest dbanie o nasze zbawienie.
Pt gru 10, 2004 12:06 |
|
 |
jo_tka
|
Więc może po pierwsze wersja biblijna... Cokolwiek różna od podanej:
Cytuj: Pwt 5:1-22 1. Mojżesz zwołał całego Izraela i rzekł do niego: Słuchaj, Izraelu, praw i przykazań, które ja dziś mówię do twych uszu, ucz się ich i dbaj o to, aby je wypełniać. 2. Pan, Bóg nasz, zawarł z nami przymierze na Horebie. 3. Nie zawarł Pan tego przymierza z ojcami naszymi, lecz z nami, którzy tu dzisiaj wszyscy żyjemy. 4. Spośród ognia na Górze mówił Pan z wami twarzą w twarz. 5. W tym czasie ja stałem między Panem a wami, aby wam oznajmić słowa Pana, gdyście się bali ognia i nie weszli na górę. A On mówił: 6. Jam jest Pan, Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewoli. 7. Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie. 8. Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. 9. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu - tych, którzy Mnie nienawidzą, 10. a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań. 11. Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, bo nie dozwoli Pan, by pozostał bezkarny ten, kto bierze Jego imię do czczych rzeczy. 12. Będziesz zważał na szabat, aby go święcić, jak ci nakazał Pan, Bóg twój. 13. Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką twą pracę, 14. lecz w siódmym dniu jest szabat Pana, Boga twego. Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani twój wół, ani twój osioł, ani żadne twoje zwierzę, ani obcy, który przebywa w twoich bramach; aby wypoczął twój niewolnik i twoja niewolnica, jak i ty. 15. Pamiętaj, że byłeś niewolnikiem w ziemi egipskiej i wyprowadził cię stamtąd Pan, Bóg twój, ręką mocną i wyciągniętym ramieniem: przeto ci nakazał Pan, Bóg twój, strzec dnia szabatu. 16. Czcij swego ojca i swoją matkę, jak ci nakazał Pan, Bóg twój, abyś długo żył i aby ci się dobrze powodziło na ziemi, którą ci daje Pan, Bóg twój. 17. Nie będziesz zabijał. 18. Nie będziesz cudzołożył. 19. Nie będziesz kradł. 20. Jako świadek nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa. 21. Nie będziesz pożądał żony swojego bliźniego. Nie będziesz pragnął domu swojego bliźniego ani jego pola, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do twojego bliźniego. 22. Te słowa wyrzekł Pan do waszego zgromadzenia na górze spośród ognia, obłoku i ciemności donośnym głosem, niczego nie dodając. Napisał je na dwu tablicach kamiennych i dał mi je.
Po drugie, kurczaku - oceniasz po prostu, które z przykazań możesz uznać, których nie. Według siebie. Cała reszta to retoryka
Zapytam tylko o kilka
1/ Uważasz fałszywe oskarżenie ze dopuszczalne? Chciałbyś być fałszywie oskarżony - o cokolwiek?
2/ Wszelkie zło i dobro wyrządzone przez człowieka owocuje. Również w następnych pokoleniach. Dziecko alkoholika ma większe szanse zostania alkoholikiem. Jedynym "czynnikiem ryzyka" bycia pedofilem jest doświadczenie molestowania w dzieciństwie. W mniej drastycznych sytuacjach też to działa. Dziecko wychowywane w beznadziei, wśró bezrobotnych, nie nauczy się życia i pracy. I na odwrót - dobre życie procentuje na wiele pokoleń. Coś z tego dobra - z dobrych wzorców - zostaje...
3/ Skąd Ci sie wzięło "nie porywaj [człowieka] i gdzie znikło nie kradnij? I jeszcze kilka innych?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt gru 10, 2004 12:17 |
|
 |
qrczak7
|
Już mówliłem, że ten dekalog wziąłem ze strony pierwszej lepszej jaka mi się otworzyła po wpisaniu w wyszukiwarce hasla 'dekalog'. Była to strona dekalog.pl Proszę więc tu nie mieć do mnie pretensji. Sam nie znam przykazan, i szczerze mówiąc są mi one obojętne. chciałem wam jedynie pokazać, że przykazania (większość) mają na celu jedynie utrzymać ludzi przy Kościele. Bóg, gdyby istniał nie zleciłby połowy tych przykazań. Chyba, że jest głupszy niż myślę...
A wy tymczasem wyskakujecie z jakimś zupełnie nie zbliżonymi do tematu głupotami o Biblii. Chodzi mi tu o SAME przykazania.
Cytuj: 3/ Skąd Ci sie wzięło "nie porywaj [człowieka] i gdzie znikło nie kradnij? I jeszcze kilka innych? Bo jak nie ma czegoś napisanego doslownie to ciężko ruszyć mózgownica, co nie ? Nie wolno ci pożądać domu twojego bliźniego, nie wolno ci pożądać żony twojego bliźniego, jego sługi, jego służącej, jego wołu, jego osła ani niczego, co należydo twojego bliźniego Jak myslisz o co tu chodzi ? Cytuj: 2/ Wszelkie zło i dobro wyrządzone przez człowieka owocuje. Również w następnych pokoleniach. Dziecko alkoholika ma większe szanse zostania alkoholikiem. Jedynym "czynnikiem ryzyka" bycia pedofilem jest doświadczenie molestowania w dzieciństwie. W mniej drastycznych sytuacjach też to działa. Dziecko wychowywane w beznadziei, wśró bezrobotnych, nie nauczy się życia i pracy. I na odwrót - dobre życie procentuje na wiele pokoleń. Coś z tego dobra - z dobrych wzorców - zostaje...
No i co ? A miłosierny Bóg, który zawsze każdemu daje równe szanse pozwala na to, nieprawdaż ? A może Bóg kocha tylko bogatych, co ?
|
Pt gru 10, 2004 14:31 |
|
 |
Grim Reaper
|
1." Sam nie znam przykazan, i szczerze mówiąc są mi one obojętne." - po grzyba się wypowiadasz a temacie, o którym nie masz bladego pojęcia
2. "Bóg, gdyby istniał nie zleciłby połowy tych przykazań" - skąd wiesz co zrobiłby Bóg  Znasz Boga osobiście
3. "Chyba, że jest głupszy niż myślę..." - no comments, no może jeden...pogadamy po Sądzie Ostatecznym
4. "A wy tymczasem wyskakujecie z jakimś zupełnie nie zbliżonymi do tematu głupotami o Biblii" - patrz pkt 1, jeszcze większe no comments
Bóg zostawił ludziom ziemię aby ją czynili sobie poddaną. A co Oni z nią i ze sobą zrobią to już ich sprawa. Mają wytyczne - ST i NT. Ale i wolną wolę. Mogą robić co im się rzewnie podoba...to a propos tego co napisałeś o niesprawiedliwości Boga.
pzdr 
_________________ Nie chcę, żyć...chcę, żeby żył we mnie Chrystus
|
Pt gru 10, 2004 14:52 |
|
 |
qrczak7
|
Nie chcesz, czy nie potrafisz zrozumieć ?
UPUŚĆ NA CHWILĘ TĘ BIBLIĘ
Popatrz jak wygląda świat bez niej. Straszny ? przyzwyczaisz się. A teraz nauczę Cię myśleć. Nie, nie sięgaj po Biblię, spróbuj sam. Ciężko ? nie bój nic, trochę praktyki i będziesz sobie radzil.
Cytuj: "Chyba, że jest głupszy niż myślę..." - no comments, no może jeden...pogadamy po Sądzie Ostatecznym
Tak wiem, mocarne jego trąby zdmuchną mą duszę i wogóle. Ale póki co jesteśmy na ziemi, gdzie pewna organizacja (zwana potocznie Kościołem) mydli wam oczy, straszy was, rozkazuje wam, a wy jak te barany idziecie tam gdzie wam wskaże.
Pokazałem wam jak bezsensowne i nie-boskie są niektóre przykazania. Na kilometr mozna wyczuć, że to wymysły Kościoła.
Nie czujecie tego smrodu rozkładającej się potęgi ?
|
Pt gru 10, 2004 15:04 |
|
|
|