Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 4:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Wiara i bierzmowanie 
Autor Wiadomość

Post Wiara i bierzmowanie
Czy jeśli przyjmuje się bierzmowanie, a nie wierzy się w nauki Kościoła, to ono się liczy? Czy w ogóle warto? I jakim według katolików jest to grzechem? Ciężkim, lekkim czy średnim? :-D

Śr sie 06, 2008 11:06

W Naukę Kościoła się nie wierzy. Wierzy się w Trójjedynego Boga, a naukę się zachowuje. To raz.

Dwa - sakrament to nie jest praktyka do "zaliczenia". On się nie liczy - on działa w człowieku.

Trzy - Co to są grzechy średnie?

Jeżeli Ty się przygotowujesz do przyjęcia tego sakramentu to w pierwszej kolejności zgłoś się do duszpasterza i zadaj mu te pytania. Po rozmowie dojdziecie czy i tak naprwdę kiedy udzielić Ci tego sakramentu.

Pozdrawiam

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Śr sie 06, 2008 12:18

@a.R.E.k.: ja myślę, że powinieneś poważnie się zastanowić zanim przystąpisz do bierzmowania. Teraz już jesteś świadom tego, co robisz, bo przy Komunii, to dzieci zwykle myślą o prezentach, a nie o tym, co się dzieje w Kościele i jak wielkie konsekwencje to za sobą niesie.
Osobiście Ci odradzam, ale zastanów się. Rozważ wszystkie za i przeciw, itd.

Pt sie 08, 2008 20:45

Hej, a w jakie to nauki Kościoła nie wierzysz? W to, że Jezus zmartwychwstał, czy w to, że świat powstał w 7 dni? Jeśli w to drugie to z oczywistych względów nie ma problemu :). To ważne, bo często zdarza się, że ludzie wierzą w coś o czym Kościół nigdy nie mówił.
Jeśli jednak okaże się, że zaprzeczasz jakiejś prawdzie wiary to rzeczywiście robi się na tyle problematycznie, że trzeba pogadać z księdzem (najłatwiej się "przynać" podczas spowiedzi). Może uda mu się Ciebie przekonać jakimś trafnym argumentem, albo znajdziecie inne rozwązanie :D.
Pytasz też czy warto... To zależy na ile Twoja 'niewiara' jest prawdziwa- może się okazać, że to tylko wątpliwości, a wtedy świadome przyjęcie sakramentu może być nawet wskazane :P.
Jakim grzechem jest przyjęcie bierzmowania gdy nie wierzy się w naukę głoszoną przez Kościół? Na pewno dziwnym :?, choć nie wiem na ile ciężkim :P.
Reasumując; problemy (także te w sprawach wiary) są po to by je rozwiązywać, a nie przed nimi uciekać. Jeśli przyjmniesz bierzmowanie to Twoje wątpliwości raczej nie znikną. Z drugiej strony jeśli je sobie odpuścisz to pewnie wątpliwości pozostaną. Najlepsze jest rozwiązanie najtrudniejsze, czyli pogadć z księdzem. Nie musisz się specjalnie przygotowywać, wystarczy powiedzieć, że masz problem, bo to i to trochę Ci nie pasuje. Osoby koło 17 lat na ogół nie mają problemów z wiarą, bo kompletnie się nią nie przejmują. Jeśli więc pójdziesz i pokażesz, że Tobie nie jest obojętne w co wierzysz to myślę, że możesz liczyć na rozmowę w fajnej atmosferze, pozdrawiam 8)

Pt sie 08, 2008 23:00

Post Re: Wiara i bierzmowanie
a.R.E.k. napisał(a):
Czy jeśli przyjmuje się bierzmowanie, a nie wierzy się w nauki Kościoła, to ono się liczy? Czy w ogóle warto? I jakim według katolików jest to grzechem? Ciężkim, lekkim czy średnim? :-D
Jesli sie nie wierzy, to zadna roznica.

Pt sie 08, 2008 23:19

Mam pytanie odnosnie bierzmowania. Mianowicie, od pewnego czasu chce przyjac bierzmowanie niestety nie mialem czasu z roznych powodow. Teraz mam lekki problem, zostal mi czas do grudnia (siostrzeniec ma chrzest wtedy). Czy jest mozliwe wykonac to tak szybko?

Pn wrz 22, 2008 12:24
Moderator

Teoretycznie nie. Ponieważ wypadałoby sie nieco przygotować do tego sakramentu. Musiałbyś zorientować się po pierwsze gdzie do grudnia będzie ten sakrament udzielany. Jak już znajdziesz taką parafię, to idź do proboszcza i porozmawiaj. Jak Ci pozwoli przystąpić do tego sakramentu bez odpowiedniego okresu przygotowania to masz farta. Powinien sprawdzić Twoją wiedzę ze znajomości nauki Kościoła, praktykę życia chrześcijańskiego i jak nie zauważy nic niewłaściwego to będzie dobrze.

Powodzenia.

(J 8, 32b)

Pn wrz 22, 2008 13:21

Eee... ja w ogóle w to nie wierzę. A pytam z ciekawości.

Pn wrz 22, 2008 15:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]