Autor |
Wiadomość |
margotek
|
 Być kobietą
Nie wiem czy był taki temat, bo nie mogę znaleźć...
Co to według Was znaczy być kobietą? Czy ma dla Was (kobiet) znaczenie to, że jesteście takiej płci? Jeśli tak, to jakie?
|
So sty 16, 2010 15:16 |
|
|
|
 |
Sel
|
 Re: Być kobietą
Jako ze to moj pierwszy post, witam wszystkich  Pewnie jedna z tych odpowiedzi jest zwiazana z zostaniem zona, urodzeniem dzieci itd. Ale to mozliwosc, a nie powolanie kazdej kobiety. Trudne pytanie, to co sie dla mnie najbardziej liczy w zyciu rownie dobrze moze byc najwazniejsze dla faceta 
|
So sty 16, 2010 16:03 |
|
 |
Solegna
|
Ja jestem szczęśliwa, że jestem kobietą. Co znaczy być kobietą dla mnie? Hm... Moim zdaniem, to bycie delikatną, wrażliwą, będącą oparciem dla męża (chłopaka/narzeczonego), cierpliwą (np. przy spokojnym setnym tłumaczeniu dziecku jakiejś rzeczy), urodzenie dziecka, poświęcenie się rodzinie. Trudno to określić, kobieta jest radością samą w sobie, tak samo jak mężczyzna, to zależy co z tym pięknem się zrobi 
|
Pn sty 18, 2010 14:17 |
|
|
|
 |
1malgorzata1
|
Przede wszystkim być Człowiekiem
|
Śr sty 20, 2010 12:46 |
|
 |
zagubiona_21
|
Myślę, że zaakceptować swoją kobiecość, tzn. np. nie być silniejszą, twardszą niż się jest. Myślę, że nie wolno jest pozwolić sobie odebrać pewnej subtelności, delikatności, ufności. Dzisiejszy świat wymaga od kobiet ogromnej siły, samodzielności, niezależności, wiele z nas musi radzić sobie ze wszystkim samemu, co tak jakby niszczy naszą wrodzoną uległość i wrażliwość.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
N sty 24, 2010 23:36 |
|
|
|
 |
tanczacy
|
Napiszę z perspektywy mężczyzny, jaka powinna być kobieta. Kobieta, powinna przede wszystkim być sobą, czyli tym kim w zamyśle Boga miała być. Kobieta jest świadoma swojego piękna i tego jak wielką tajemnica jest, zarówno dla siebie samej jak i dla mężczyzny (no i innych ludzi też;)) Kobieta jest zatem szczęśliwa i radosna, to szczęście wnosi w życie innych, niezależnie kim oni są. Pojawia się kobieta i pojawia się uśmiech na twarzach osób, atmosfera robi się żywsza. I to ma w sobie każda kobieta, nawet taka, która w to nie wierzy. Kobieta odkrywa sama siebie, swoją delikatność, wrażliwość, zna swoją wartość. Jest inteligenta, by przy mężczyźnie nie okazywać, że sama sobie da rade w życiu, współczesne kobiety są niezwykle silne popadają albo w dominacje albo całkowitą uległość, a wiadomo, że kobieta nie powinna być ani uległa, ani dominująca. Kobieta wie kiedy być uległa a kiedy robić coś stanowczo, w kobiecie jest odrobina mężczyzny (tak tak to żebro Adamowe) i to doskonale widać, jak ma się stać krzywda jej dziecku, wtedy kobieta jest wojowniczką. Można by tak wymieniać i wymieniać, ale te wszystkie cechy same przychodzą kiedy kobieta chce się stać kobieta. Kobieta jest urzekającą.. 
_________________ To już nie polowanie, nie obława, nie łów! To planowe niszczenie gatunku!
|
Pn sty 25, 2010 0:51 |
|
 |
nurhia
|
jestem dumna z tego ze jestem kobietą, bo to mi bedzie dane urodzic dziecko i chyba to jest najpiekniejsze. Kobieta tez nie powinna sie ograniczać, przecież nie jest gorsza od mężczyzn, tak wiem szafy na 3 pietro sama nie wniose  , ale nawet jezeli chodzi o sprawy zawodowe, wyksztalcenie, spelnianie marzen i dążenie do szczescia, to nie powinnysmy sie ograniczac.
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
Pn sty 25, 2010 0:59 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Być kobietą to przede wszystkim oznacza że komórka i godzinne paplanie o niczym są właśnie dla Ciebie, to oznacza że spędzasz w sklepie setki godzin porównując ceny towarów i cieszysz się że jadąc samochodem pół miasta i tracąc na benzynę 10 zeta uda ci się kupić majtki tańsze o złotówkę niż koło domu. Być kobieta to oznacza że twoja najukochańsza przyjaciółka jest twoim najgorszym wrogiem i skrycie Cię nienawidzi, oznacza również że Twoje uczucia którymi tak chętnie epatujesz wszystkich w około nie maja żadnej wartości bo są przegadane w setkach konfiguracji iz setkami "przyjaciółek". Nie znasz również wartości słowa i chlapiesz na lewo i prawo o wszystkim co Cie dotyczy a potem ponosisz tego konsekwencje w postaci "Gdybym tego im nie powiedziała to mogłabym a teraz już wiedzą" nie wyciągając z tego żadnych wniosków i za każdym razem powtarzając ten sam błąd. Jednocześnie próbujesz złapać wiele srok za ogon borykając się z instynktownym szukaniem najlepszego (obecnie najbogatszego) samca Alfa dla wydania potomstwa a próbą ubrania tego w piękne słowa o miłości i wartościach niematerialnych. I wiele, wiele innych ale mi się nie chce już pisać. Ogólnie ciężko być kobietą 
|
Wt sty 26, 2010 1:00 |
|
 |
zagubiona_21
|
CzłowiekBezOczu napisał(a): Być kobietą to przede wszystkim oznacza że komórka i godzinne paplanie o niczym są właśnie dla Ciebie, to oznacza że spędzasz w sklepie setki godzin porównując ceny towarów i cieszysz się że jadąc samochodem pół miasta i tracąc na benzynę 10 zeta uda ci się kupić majtki tańsze o złotówkę niż koło domu. Być kobieta to oznacza że twoja najukochańsza przyjaciółka jest twoim najgorszym wrogiem i skrycie Cię nienawidzi, oznacza również że Twoje uczucia którymi tak chętnie epatujesz wszystkich w około nie maja żadnej wartości bo są przegadane w setkach konfiguracji iz setkami "przyjaciółek". Nie znasz również wartości słowa i chlapiesz na lewo i prawo o wszystkim co Cie dotyczy a potem ponosisz tego konsekwencje w postaci "Gdybym tego im nie powiedziała to mogłabym a teraz już wiedzą" nie wyciągając z tego żadnych wniosków i za każdym razem powtarzając ten sam błąd. Jednocześnie próbujesz złapać wiele srok za ogon borykając się z instynktownym szukaniem najlepszego (obecnie najbogatszego) samca Alfa dla wydania potomstwa a próbą ubrania tego w piękne słowa o miłości i wartościach niematerialnych. I wiele, wiele innych ale mi się nie chce już pisać. Ogólnie ciężko być kobietą  <hahaha> padłam 
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
Wt sty 26, 2010 12:47 |
|
 |
panifrał
|
CzłowiekBezOczu napisał(a): Być kobietą to przede wszystkim oznacza że komórka i godzinne paplanie o niczym są właśnie dla Ciebie, to oznacza że spędzasz w sklepie setki godzin porównując ceny towarów i cieszysz się że jadąc samochodem pół miasta i tracąc na benzynę 10 zeta uda ci się kupić majtki tańsze o złotówkę niż koło domu. Być kobieta to oznacza że twoja najukochańsza przyjaciółka jest twoim najgorszym wrogiem i skrycie Cię nienawidzi, oznacza również że Twoje uczucia którymi tak chętnie epatujesz wszystkich w około nie maja żadnej wartości bo są przegadane w setkach konfiguracji iz setkami "przyjaciółek". Nie znasz również wartości słowa i chlapiesz na lewo i prawo o wszystkim co Cie dotyczy a potem ponosisz tego konsekwencje w postaci "Gdybym tego im nie powiedziała to mogłabym a teraz już wiedzą" nie wyciągając z tego żadnych wniosków i za każdym razem powtarzając ten sam błąd. Jednocześnie próbujesz złapać wiele srok za ogon borykając się z instynktownym szukaniem najlepszego (obecnie najbogatszego) samca Alfa dla wydania potomstwa a próbą ubrania tego w piękne słowa o miłości i wartościach niematerialnych. I wiele, wiele innych ale mi się nie chce już pisać. Ogólnie ciężko być kobietą  
|
Śr lut 03, 2010 17:46 |
|
 |
Sel
|
Hehe, zawsze przypuszczałam że z charakteru jestem bardziej mężczyzną 
|
Śr lut 03, 2010 20:20 |
|
 |
grawergift
czasowo zablokowany
|
ja bym do tego dodał : - chce miec zawsze racje ... nawet jak jej nie ma - przynosi browarek chętnie tylko do czasu ślubu , pozniej rzadko albo wcale
|
Śr lut 03, 2010 20:35 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Uważam, że przede wszystkim jestem człowiekiem, następnie obywatelem mojego kraju i miasta, pracownkiem, osobą o określonym światopogladzie... no i między innymi także kobietą.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Śr lut 03, 2010 20:41 |
|
 |
grawergift
czasowo zablokowany
|
Rojza Genendel napisał(a): Uważam, że przede wszystkim jestem człowiekiem, następnie obywatelem mojego kraju i miasta, pracownkiem, osobą o określonym światopogladzie... no i między innymi także kobietą. Mam ambiwalentny stosunek ( z naciskiem na ambiwalentny ) do kobiet które są obywatelem i kobietą , mniejsza o kolejność. Jeśli juz koniecznie musisz to zostań obywatelką kraju i miasta. Pewnie gdybym miał wypadek i zawołał : pomocy , lekarza  ! to gdyby przyszła obywatelka to bym jej nie pogonił mówiąc : a po coś tu obywatelko przysżła , LEKARZA wołałem ale w tym przypadku ,,czymam się " swojej wersji zdecydowanie - zostań obywatelka , jak juz musisz a pytanie było Być kobietą a nie byc feministką chyba ze coś zle zrozumiałem ps no dobra , przyznaję ze sobie robie ...żarty
|
Śr lut 03, 2010 21:02 |
|
 |
doubtful
|
Ja bym w tym temacie skupiła się na kobiecości. Co to znaczy czuć się kobieco? Doceniać atrybuty swojego ciała? akceptować jego cykliczność, seksualność, zdolności rozrodcze?
_________________ "Yes, there are two paths you can go by, but in the long run
There's still time to change the road you're on.... "
|
So lut 06, 2010 10:59 |
|
|
|