Witam.
Ostatnio jeden z forumowiczów pisał o bracie Jezusa, Jakubie, który był głową Kościoła Jerozolimskiego. "Brat Jezusa? - pomyślałem - Coś pachnie mi tu sektą...". Skłoniło mnie to jednak do podstawowych poszukiwań. I jak się okazuje żadna sekta, a fakty...
Pozwolę sobie zacytować Wikipedię
Cytuj:
Rodzina Jezusa
Na podstawie Biblii, apokryfów i tradycji możemy przypisać Jezusowi dość liczną rodzinę.
Członkowie rodziny Jezusa występujący w Nowym Testamencie:
* Elżbieta - krewna (według tradycji wielka ciotka/praciotka)
* Heli - dziadek naturalny (być może tożsamy z apokryficznym Joachimem)
* Jakub - dziadek prawny
* Jakub Młodszy (inaczej Jakub Mniejszy) - brat stryjeczny
* Jakub Sprawiedliwy - brat rodzony, przyrodni lub stryjeczny (wg katolików tożsamy z Jakubem Młodszym)
* Jakub Starszy (inaczej Jakub Większy) - brat cioteczny
* Jan - brat cioteczny
* Jan Chrzciciel - krewny / dalszy kuzyn
* Józef Sprawiedliwy - ojczym (ojciec prawny)
* Józef - brat stryjeczny
* Józef (inaczej Jozetos, Justus) - brat rodzony, przyrodni lub stryjeczny (wg katolików tożsamy z w/w Józefem)
* Juda - brat rodzony, przyrodni lub stryjeczny
* Juda Tadeusz - być może bratanek cioteczny (syn brata ciotecznego)
* Kleofas - wg tradycji stryj
* Maria Kleofasowa - stryjenka
* Maryja - matka
* Matan - pradziadek prawny
* Mattat - pradziadek naturalny
* Salome - ciotka
* Szymon - brat rodzony, przyrodni lub stryjeczny (wg katolików tożsamy ze znanym z tradycji Symeonem)
* Zachariasz - krewny (wg tradycji wielki wuj)
* Zebedeusz - wuj
Z NT możemy się więc dowiedzieć o 2 braciach ciotecznych, 2 braciach stryjecznych i 4 braciach rodzonych, przyrodnich lub stryjecznych. Jak również widzimy, w przypadku rodzeństwa ciotecznego/stryjecznego było to wyraźnie zaznaczane, więc najprawdopodobniej opcję tę możemy odrzucić (na 99% - 1% niepewności zawsze zostaje

). Pozostają dwie opcje, jednak obie sprzeczne z tym, co głosi Kościół.
OPCJA I
Było to
rodzeństwo Jezusa - Maryja nie pozostała dziewicą i urodziła inne dzieci.
OPCJA II
Byli to bracia przyrodni - Józef nie był wierny Maryi [?],
miał jakieś dzieci wcześniej [?].
Niestety Pismo Święte o Józefie mówi nam dość mało i możemy tylko spekulować. Jednak gdyby Józef był np. wdowcem z dziećmi, raczej nie zostawiłby ich i żyli by z Nim, Jezusem i Maryją. Mógł być wdowcem z dorosłymi dziećmi, ale to też odpada, ponieważ Jakub Sprawiedliwy zmarł w 62 r., co biorąc pod uwagę obecną średnią długość życia raczej odpada (a z roku na rok średnia długość życia wzrasta...) Pozostaje też opcja taka, że Józef był żonaty, a dzieci zostały przy matce (chociaż wydaje mi się, że wg ówczesnego prawa by to nie przeszło - mogę się mylić - ekspertem nie jestem), ale wtedy raczej Bóg nie kazałby mu poślubić Maryi. Wszak byłoby to sprzeczne z prawem, które On sam ustanowił.
Najprawdopodobniejsze są zatem dwie opcje - Maryja nie pozostała dziewicą, lub Józef nie był jej wierny (oczywiście pozostaje 1% że było to
rodzeństwo stryjeczne).
Co Wy o tym myślicie? I dlaczego na szkolnych katechezach w ogóle nie mówi się o rodzeństwie Jezusa?
Pozdrawiam,
U.
W rozważaniach pominąłem 1 brata, 2 siostry oraz macochę, o których mowa tylko w apokryfach.