Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 19:54

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
 obrazy, kult obrazów 
Autor Wiadomość

Post obrazy, kult obrazów
Witam wszystkich,
jestem tu pierwszy raz i przyznam szczerze, że jestem pod wrażeniem poziomu forum.

Mam pytanie dotyczące obrazów, rzeźb itp. obecnych powszechnie w Kościele.
A dokładniej jak ich obecność i kult ma się do tego co mówi Pismo Święte:

Cytat 1 [Wj 20,2-4]
Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. Nie będziesz miał bogów cudzych przed oczyma mymi. Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5Nie będziesz się im kłaniał ani służył.

Cytat 2 [Pwt 4,15-16]
Pilnie się wystrzegajcie - skoroście nie widzieli żadnej postaci w dniu, w którym mówił do was Pan spośród ognia na Horebie - abyście nie postąpili niegodziwie i nie uczynili sobie rzeźby przedstawiającej podobiznę mężczyzny lub kobiety.

KKK co prawda coś wyjaśnia ale interpretacja wydaje mi się dość naciągana i nie będę jej tutaj przytaczał. Pozostaje jeszcze wspomnieć o siostrze Faustynie, której Jezus nakazuje wykonać obraz. Jak to wszystko interpretować? Z jednej strony Bóg mówi nie a z drugiej, że tak.

Cz kwi 08, 2010 19:49

Post Re: obrazy, kult obrazów
Na tym forum temat ten był już poruszany, szczególnie że to jednak z podstawowych kwestii jaka przysparza wiele wątpliwości. Proszę abyś skorzystał z wyszukiwarki, odnalazł istniejące już tematy, bo nie ma sensu powielać tego co już jest.

Ale tak na szybko, zerknij na pierwszy cytat, wynika z niego dość jasno że chodzi o oddawanie czci tego typu wytworom, inaczej po co byłby ten dopisek na końcu o oddawaniu czci, skoro wszystko załatwiałby zakaz sporządzania? Trudno się kłaniać czemu czego nie ma, więc po co pisać jeszcze o zakazanie kłaniania się?

Cz kwi 08, 2010 20:22
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2 ]