|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mmich
|
obrazy, kult obrazów
Witam wszystkich, jestem tu pierwszy raz i przyznam szczerze, że jestem pod wrażeniem poziomu forum.
Mam pytanie dotyczące obrazów, rzeźb itp. obecnych powszechnie w Kościele. A dokładniej jak ich obecność i kult ma się do tego co mówi Pismo Święte:
Cytat 1 [Wj 20,2-4] Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. Nie będziesz miał bogów cudzych przed oczyma mymi. Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5Nie będziesz się im kłaniał ani służył.
Cytat 2 [Pwt 4,15-16] Pilnie się wystrzegajcie - skoroście nie widzieli żadnej postaci w dniu, w którym mówił do was Pan spośród ognia na Horebie - abyście nie postąpili niegodziwie i nie uczynili sobie rzeźby przedstawiającej podobiznę mężczyzny lub kobiety.
KKK co prawda coś wyjaśnia ale interpretacja wydaje mi się dość naciągana i nie będę jej tutaj przytaczał. Pozostaje jeszcze wspomnieć o siostrze Faustynie, której Jezus nakazuje wykonać obraz. Jak to wszystko interpretować? Z jednej strony Bóg mówi nie a z drugiej, że tak.
|
Cz kwi 08, 2010 19:49 |
|
|
|
 |
WIST
|
 Re: obrazy, kult obrazów
Na tym forum temat ten był już poruszany, szczególnie że to jednak z podstawowych kwestii jaka przysparza wiele wątpliwości. Proszę abyś skorzystał z wyszukiwarki, odnalazł istniejące już tematy, bo nie ma sensu powielać tego co już jest.
Ale tak na szybko, zerknij na pierwszy cytat, wynika z niego dość jasno że chodzi o oddawanie czci tego typu wytworom, inaczej po co byłby ten dopisek na końcu o oddawaniu czci, skoro wszystko załatwiałby zakaz sporządzania? Trudno się kłaniać czemu czego nie ma, więc po co pisać jeszcze o zakazanie kłaniania się?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz kwi 08, 2010 20:22 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
|