Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 0:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Wyższość Prawa Chrystusowego nad Mojżeszowym 
Autor Wiadomość

Post Wyższość Prawa Chrystusowego nad Mojżeszowym
O wyższości Prawa Chrystusowego nad Mojżeszowym ...Syn umiłowany ... Jego słuchajcie ; - Mt 17..5
(Jn 3.31.35, 12.49) ( Heb. 3.3, 7.12.18.)

U z a s a d n i e n i e
(Ef :1.21, 2.15, Gal2:13. 3.19. 24, 5.4.
Określenie – Prawo Chrystusowe występuje w opracowaniach teologicznych, a teza o wyższości Prawa Chrystusowego dla chrześcijanina jest oczywista. Uzasadnienie tej tezy jest trudne, gdyż brak jest jednolitego katalogu przykazań Prawa Chrystusowego. /Gal. 6.2/
Do napisania tego traktatu skłoniła mnie wypowiedź z początku lutego 2003 roku Prymasa Polski, który stwierdził, że:
„Podstawą chrześcijaństwa jest Dekalog”. Stwierdzenie to wzbudziło moje wątpliwości gdyż wiadomo, że Mojżesz otrzymał Dekalog i było to około 1,5 tyś. lat przed narodzeniem Syna Bożego. Dekalog był przekazany Narodowi Izraelskiemu. Mojżesz nie otrzymał upoważnienia do przekazywania tego prawa innym narodom. Prawo Mojżeszowe było wychowawcą do Chrystusa.Gal.3:24,Dz 13.39. Dekalog w kamieniu spisany, narodowi wybranemu był dany, a Prawo Chrystusowe w sercach zapisane wszystkim narodom jest dane. Zastanawiające jest, dlaczego Mojżesz przekazał prawo, a Chrystus nauczał, ale prawa ujętego w jednym konkretnym zapisie nie zostawił, chociaż objawił, że przyszedł wypełnić prawo?. Rz 10.4. „ Przyjdzie w chwale sądzić żywych i umarłych”. Według jakiego prawa, Mojżeszowego czy Chrystusowego ?? Ef 2.15, Gal. 5.4. Mat. 25.41.
Aby uzasadnić przedstawioną tezę istnieje konieczność wykazania, że nasz Pan, Jezus Chrystus zostawił swoje przykazania. Potwierdza to treść pisma Nowego Testamentu, „Jeżeli będziecie przestrzegać moich przykazań pozostaniecie w mej miłości”, „Daję wam nowe przykazanie...”. „...ucząc je przestrzegać wszystkiego, co wam przykazałem”,
Problemem pozostaje ile jest przykazań Jezusa, jaka jest ich kolejność i treść. Rozstrzygnięcie tej kwestii ujęte jest w Ewangelii wg świętych: św. Mateusza 22.37-40, św. Marka 12.29-31. Jezus numeruje przykazania jako 1 i 2, mamy, więc już dwa przykazania, które wybrał z prawa. W Dekalogu niema tych przykazań. Nieprawdą jest twierdzenie, że pierwsze przykazanie Dekalogu „ Nie będziesz miał cudzych bogów przede Mną „ jest tożsame z pierwszym przykazaniem Prawa Chrystusowego. Bo co innego nie mieć innych bogów, a co innego kochać Boga.
Ważne jest też stwierdzenie, że „ Na tych dwóch przykazaniach opiera się [ całe Prawo] i Prorocy”, św. Mateusza 7.12., 11.13, 22.40. Łk. 16.16. Już na tym etapie rozważań można ustalić kolejność i treść Prawa Chrystusowego. Nasz Pan Jezus Chrystus jest „Księciem Pokoju „ - nie wojny…Pokój Mój Wam daję Ef.2.14.
Prawo Chrystusowe:

1.Miłujcie Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą.
2.Szanujcie bliźniego swego jak siebie samego, nie czyńcie drugiemu, co wam nie miłe, to, co chcecie, aby inni wam czynili, sami czyńcie.
3.Miłujcie się tak, jak Ja was umiłowałem, bądźcie w jedności tak jak Ja jestem w jedności z Ojcem.
Przykazania Dekalogu są odrębne, niezależne od siebie, to zakaz czynienia zła. Prawo Chrystusowe stanowi spójną logiczną uniwersalną całość, to nakaz czynienia dobra ujęty w liczbie mnogiej.Gal.6:10,Rz.13.8-10. Nie ma pierwszego bez drugiego, trudno zrealizować drugie bez trzeciego. Uzupełnieniem, komentarzem do tych trzech przykazań są: modlitwa wzorcowa, rady i ostrzeżenia. W skrócie: Wystrzegajcie się zachłanności, pychy i obłudy. Baczcie, aby was w błąd nie wprowadzono, aby Dzień Pański nie zaskoczył was jak sidło.
Prawo, które Jezus uznał za największe, najważniejsze stanowi spójną harmonijną całość z nowym przykazaniem, które zostawił. Prawo Mojżeszowe i Prawo Chrystusowe to dwa różne, nie dające się ze sobą połączyć systemy prawne (Mk 2.21, Mt 9.17, Łk 5.38), oparte na różnej hierarchii wartości, działające na inne aspekty ludzkiej natury. Jedne prawo odnosi się do konkretnych sytuacji życiowych, a Prawo Chrystusowe do wszystkich sytuacji, wszystkich Narodów i kształtuje całość ludzkiej natury. Uwrażliwia, formuje sumienia. Jedne Prawo to rygor (przekleństwo prawa) – drugie to Dar Boży – Syn Boży – Jego słuchajcie ! Mk.9.7. Łk.9.35… abym nie przyszedł i nie poraził ziemi wydając ją na zagładę. Uznanie, uporządkowanie systemu prawnego jest rzeczywistym otwarciem Drzwi Chrystusowi i umożliwi nową ewangelizację. Prawo Chrystusowe dostosowane jest do skomplikowanych relacji między ludzkich we współczesnym świecie. Ma Moc Nawrócenia.
Bez nawrócenia nie ma zbawienia. Jest Ω ! Łk. 11. 52, 20.40 Mt. 5. 20, i 23. 13.
Nieznajomość prawa nie chroni przed karą, tym bardziej nie można oczekiwać nagrody - zbawienia Rz 2. 13,11.22. Gal. 5. 4.Mat 25.41.Obj.22.12.

Zbigniew Józef Węsierski

Pn mar 31, 2008 10:24

W sumie nigdy o tym nie pomyślałem, ale ma to sens :)

Dorzucę od siebie:

"Nikomu nie bądźcie nic dłużni poza wzajemną miłością. Kto bowiem miłuje bliźniego, wypełnił Prawo. Albowiem przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie pożądaj, i wszystkie inne - streszczają się w tym nakazie: Miłuj bliźniego swego jak siebie samego! Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa" (BT) Rz 13:8-10

Pn mar 31, 2008 13:07

przez zakon (10 przykazań) jest poznanie grzechu o czym mówi Biblia. a oto prawdziwe 10 przykazań, nie wiem, może nie wszyscy znają...

1 Jam jest Pan, Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
2 Nie będziesz miał innych bogów obok mnie. Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą. A okazuję łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
3 Nie nadużywaj imienia Pana, Boga twojego, gdyż Pan nie zostawi bez kary tego, który nadużywa imienia jego.
4 Pamiętaj o dniu sabatu, aby go święcić. Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką swoją pracę, ale siódmego dnia jest sabat Pana, Boga twego: Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służebnica, ani twoje bydło, ani obcy przybysz, który mieszka w twoich bramach. Gdyż w sześciu dniach uczynił Pan niebo i ziemię, morze i wszystko, co w nich jest, a siódmego dnia odpoczął. Dlatego Pan pobłogosławił dzień sabatu i poświęcił go.
5 Czcij ojca swego i matkę swoją, aby długo trwały twoje dni w ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie
6 Nie zabijaj.
7 Nie cudzołóż
8 Nie kradnij.
9 Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
10 Nie pożądaj domu bliźniego swego, nie pożądaj żony bliźniego swego ani jego sługi, ani jego służebnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego.

Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)

N kwi 06, 2008 12:59
Bo zrzuca się wszelkie zło starego testamentu, czyli kamionowanie, nakaz ucinania rąk niewinnym ludziom, itd na Mojżesza.
A to przecież były słowa samego boga ! To nie było prawo mojżeszowe, tylko prawo boga, Mojżesz tylko pośredniczył.
Nie da się tego zwalić tak łatwo na mojżesza ;-)

Czyli tytuł tematu powinien brzmieć "wyższość prawa bożego nad Jezusowym". A że ojciec i syn to ta samo osoba...no wiecie...trójca...
To mniej Jezus mógłby do nas powiedzieć: "wyższość prawa mojego nad moim" :-)

Cz kwi 10, 2008 23:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]