Co likwiduje grzech pierworodny ?
Autor |
Wiadomość |
kuba99
|
 Re: Co likwiduje grzech pierworodny ?
Nie wiem co likwiduje grzech pierworodny. Ale ciekaw jestem kto i po co coś takiego wymyślił? Swoją drogą musiał to być jakiś "geniusz teologii" skoro pojęcie grzech pasuję tu jak wół do królewskiej karety. Grzech inaczej wina jest to świadome i dobrowolne złamanie prawa ustanowionego przez Boga. A ponieważ stary testament przedstawia nam Boga jako osobę, która mówi: "rozmnażajcie się i czyńcie sobie ziemię poddaną", jeśli chodzi więc o powołanie nowej istoty ludzkiej do życia nie ma mowy o żadnym grzechu. Wręcz przeciwnie jest to spełnienie zakazu stwórcy. Zatem znalezienie autora tego "genialnego" pomysłu postawiłem sobie za punkt honoru. Trzeba go zidentyfikować i "uhonorować" za wspaniały pomyślunek godny słów świętego Klemensa z Aleksandrii, który to pisał: "Każda kobieta powinna być przepełniona wstydem przez samo tylko myślenie, że jest kobietą" bądź też inną "gwiazdę" katolickiej teologii św Oda z Cluny, który nauczał: "Obejmować kobietę to tak, jak obejmować wór gnoju..." "
|
N lut 27, 2011 22:55 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
kuba99 napisał(a): Grzech inaczej wina jest to świadome i dobrowolne złamanie prawa ustanowionego przez Boga. Grzech nie musi być popełniany dobrowolnie ani nawet świadomie. Wtedy będzie grzechem lekkim, ale grzechem będzie.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N lut 27, 2011 22:59 |
|
 |
kuba99
|
Gdzieś znalazłem następującą definicję grzechu: Grzech jest obrazą Boga: "Tylko przeciw Tobie zgrzeszyłem i uczyniłem, co złe jest przed Tobą" (Ps 51, 6). Grzech przeciwstawia się miłości Boga do nas i odwraca od Niego nasze serca. Jest on, podobnie jak grzech pierworodny, nieposłuszeństwem, buntem przeciw Bogu spowodowanym wolą stania się "jak Bóg", w poznawaniu i określaniu dobra i zła (Rdz 3, 5). Grzech jest więc "miłością siebie, posuniętą aż do pogardy Boga". Wskutek tego pysznego wywyższania siebie grzech jest całkowitym przeciwieństwem posłuszeństwa Jezusa, który dokonał zbawienia."
Zatem, jak już pisałem nie ma mowy, by urodzenie się było jakimkolwiek grzechem. Nawet podczas spowiedzi mówi się cytuję: "obraziłem Boga następującymi grzechami". Bóg jako nasz stwórca stwarzając nas musiałby sam być przyczyną grzechu, ponadto dając nakaz rozmnażajcie się i czyńcie sobie Ziemię poddaną, wyklucza fakt iż rozmnażanie się mogłoby być winą dla rodziców przyszłego człowieka, a tym bardziej dla samego dziecka, który w łonie matki nie może grzeszyć, bo jak już pisałem jest nieświadomy tego kim jest i rzeczy tego świata jeszcze go nie dotyczą, zatem i grzechy, które są grzechami tego świata nie mają prawa go dotyczyć.
|
N lut 27, 2011 23:13 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
 Re:
No napisał(a): Cytuj: Czy jakikolwiek człowiek poza Jezusem i Maryją nie popełnił grzechu jaki popełnili pierwsi ludzie? Wydaje mi się, że żaden człowiek od czasu pierwszych rodziców nie miał ku temu okazji... Jak Pismo Swiete mowi tylko Jezus byl bez grzechu .
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Śr mar 02, 2011 9:33 |
|
 |
asj
|
No a co z tym fragmentem "Maryja bez grzechu poczęta"? Coś przekręciłam?
_________________ "There ain't no answer. There ain't going to be any answer. There never has been an answer. That's the answer." Gertrude Stein -- Charytatywne codzienne klikanie http://www.suchoparek.yoyo.pl/akcje_charytatywne.html
|
Śr mar 02, 2011 17:08 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Dość folgowania tym herezjom!!
Sobór Trydencki Sesja V (1546 r.)
Dekret o grzechu pierworodnym
Aby wiara nasza katolicka, "bez której nie można podobać się Bogu" [Hbr 11, 6], oczyszczona z błędów pozostała w swej prawości cała i nienaruszona i żeby lud chrześcijański nie "był unoszony żadnym podmuchem jakiejś opinii" [Ef 4, 14] - gdy ów starodawny wąż, odwieczny wróg rodzaju ludzkiego, wśród licznego zła, którym trapiony jest Kościół Boży w naszych czasach, rozniecił nie tylko nowe, lecz także stare waśnie również o grzechu pierworodnym i jego środku zaradczym - święty, ekumeniczny i powszechny Sobór Trydencki, zgromadzony prawnie w Duchu Świętym, pod przewodnictwem trzech Legatów Stolicy Apostolskiej, pragnąc przyczynić się tak do powrotu zbłąkanych, jak i do umocnienia chwiejących się, idąc za świadectwami pisma św., świętych Ojców i uznanych Soborów, za przekonaniem i zgodą samego Kościoła taką naukę o grzechu pierworodnym ustanawia, wyznaje i wyjaśnia.
Kan. 1. Jeśli ktoś nie wierzy, że pierwszy człowiek Adam, kiedy przekroczył w raju nakaz Boży, zaraz stracił świętość i sprawiedliwość, która został obdarzony, i przez to przestępstwo ściągnął na siebie gniew i oburzenie Boże, a dlatego także i śmierć, która Bóg mu poprzednio zagroził, razem zaś ze śmiercią niewolę pod władza tego, który potem "miał władze śmierci, to jest diabła" [Hbr 2, 14], i przez winę tego przestępstwa cały Adam co do ciała i co do duszy zmienił się na gorsze - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.
Kan. 2. Jeśli ktoś twierdzi, że grzech Adama jemu samemu tylko zaszkodził, a nie jego potomstwu, i że otrzymana od Boga świętość i sprawiedliwość, która utracił, stracił dla siebie tylko, a nie dla nas również, albo że on, skalany przez grzech nieposłuszeństwa, śmierć tylko i cierpienie fizyczne przekazał całemu rodzajowi ludzkiemu, nie zaś i grzech także, który jest śmiercią duszy - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych, gdyż sprzeciwia się Apostołowi mówiącemu: "Przez jednego człowieka grzech wszedł na ten świat, a przez grzech śmierć. Stad na wszystkich ludzi śmierć przeszła, ponieważ wszyscy zgrzeszyli" [Rz 5, 12].
Kan. 3. Jeśli ktoś twierdzi, że ten grzech Adama - mający jeden początek i przekazany wszystkim ludziom przez rodzenie, a nie przez naśladowanie, który obciąża osobiście każdego jako jego własny grzech - można zgładzić czy to siłami natury, czy też jakimś innym sposobem, a nie przez zasługi jedynego Pośrednika, Pana naszego Jezusa Chrystusa, który krwią swoja pojednał nas z Bogiem "stawszy się dla nas sprawiedliwością, uświęceniem i odkupieniem" [1 Kor 1, 30], albo [jeśli] przeczy możliwości dostąpienia tych zasług Jezusa Chrystusa tak przez przez dorosłych, jak i przez dzieci w sakramencie chrztu należycie udzielanym według obrzędu Kościoła - niech będzie wyklęty.
Kan. 4. Jeśli ktoś przeczy temu, że należy chrzcić dzieci zaraz po urodzeniu, chociażby pochodziły od rodziców ochrzczonych, albo mówi, że się je chrzci wprawdzie dla odpuszczenia grzechów, lecz nie otrzymały one w spuściźnie od Adama żadnego grzechu pierworodnego, który trzeba zgładzić przez obmycie odrodzenia, by dostąpić żywota wiecznego, że skutkiem tego u tych dzieci forma chrztu "dla odpuszczenia grzechów" nie jest prawdziwa, lecz fałszywa - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych. Albowiem tego, co mówi Apostoł: "Przez jednego człowieka grzech wszedł na ten świat, a przez grzech śmierć, i tak na wszystkich ludzi śmierć przeszła, ponieważ wszyscy zgrzeszyli" [Rz 5, 12], nie należy rozumieć inaczej, ale tylko tak, jak to zawsze rozumiał katolicki Kościół na całym świecie. Według tej bowiem zasady wiary pochodzącej od Apostołów, dzieci chrzci się naprawdę dla odpuszczenia grzechów, chociaż same nie mogły jeszcze popełnić żadnego grzechu, aby poprzez odrodzenie dostąpiły obmycia z tego, co ściągnęły na siebie wskutek narodzin. Albowiem "jeśli się kto nie odrodzi z wody i z Ducha Świętego, nie może wejść do królestwa Bożego" [J 3, 5].
Kan. 5. Jeśli ktoś przeczy temu, że łaska Pana naszego Jezusa Chrystusa udzielona na chrzcie gładzi winę grzechu pierworodnego, albo też twierdzi, iż nie odpuszcza [ona] tego wszystkiego, co ma prawdziwy i właściwy charakter grzechu, lecz tylko zaciera lub sprawia, że nie bywa dalej poczytywane jako wina - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych. U odrodzonych bowiem Bóg niczego nie ma w nienawiści, ponieważ "nic nie ma godnego potępienia w tych, którzy prawdziwie pogrzebani są z Chrystusem przez chrzest śmierci" [Rz 6, 4], którzy "nie postępują według ciała [Rz 8, 1], lecz "wyzbyli się starego człowieka, przyoblekając się w nowego, stworzonego na wzór Boga" [Ef 4, 22n; Kol 3, 9n], stali się "niewinnymi, nieskalanymi, czystymi, bez skazy i ukochanymi synami Boga, "dziedzicami Bożymi, a współdziedzicami Chrystusa" [Rz 8, 17], tak że nic zgoła nie powstrzymuje ich od wejścia do nieba. To zaś, że w ochrzczonych pozostaje pożądliwość lub zarzewie [grzechu], ten święty Sobór przyznaje to i z tym się zgadza. Ponieważ zaś ta pożądliwość jest nam pozostawiona dla walki, nie może ona szkodzić tym, którzy jej nie dają przyzwolenia i mężnie opierają się [jej] z pomocą łaski Jezusa Chrystusa. Właśnie dzięki temu "każdy otrzyma nagrodę, kto będzie należycie walczył" [2 Tm 2,5]. A co do tej pożądliwości, która Apostoł niekiedy nazywa "grzechem" [Rz 6, 12n], święty Sobór oświadcza, iż Kościół katolicki nigdy nie rozumiał tak, jakoby u [ludzi] ochrzczonych była prawdziwym i właściwym grzechem, lecz [tak jest nazwana], ponieważ jest pozostałością po grzechu i do grzechu nakłania. Jeśli ktoś przeciwnie sądzi, niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr mar 02, 2011 20:46 |
|
 |
kuba99
|
Ciekawe czy ludzie żyjący przed 1546 rodzili się bez tego jakże strasznego grzechu.
|
Śr mar 02, 2011 22:46 |
|
 |
Elbrus
|
kuba99 napisał(a): Ciekawe czy ludzie żyjący przed 1546 rodzili się bez tego jakże strasznego grzechu. Mam nadzieję, że to retoryczne pytanie, ale jednak odpowiem: z grzechem pierworodnym urodzili się wszyscy ludzie (Adam i Ewa zostali stworzeni), prócz Jezusa (jak wierzy większość chrześcijan) i prócz Matki Jezusa (jak wierzą osoby uznające dogmat o Niepokalanym Poczęciu NMP).
|
Śr mar 02, 2011 22:51 |
|
 |
kuba99
|
Elbrus napisał(a): kuba99 napisał(a): Ciekawe czy ludzie żyjący przed 1546 rodzili się bez tego jakże strasznego grzechu. Mam nadzieję, że to retoryczne pytanie, ale jednak odpowiem: z grzechem pierworodnym urodzili się wszyscy ludzie (Adam i Ewa zostali stworzeni), prócz Jezusa (jak wierzy większość chrześcijan) i prócz Matki Jezusa (jak wierzą osoby uznające dogmat o Niepokalanym Poczęciu NMP). No ale łacińska zasada lex retro non agit - prawo nie działa wstecz - obowiązuje. Ludzie żadni nie wiem nawet jak natchnieni przez Ducha św. nie mogą stworzyć prawa, które obowiązywałoby z datą wsteczną. Tylko Bóg ma takie uprawnienia i tylko on ma prawo i umiejętności by działać doskonale w każdym kierunku każdego wymiaru (w tym czas). Każde prawo wymyślone przez ludzi, czy to jest prawo cywilne, karne, czy też kanoniczne obowiązuje od momentu jego wprowadzenia w życie, a zatem od 1546. Wyobraźmy sobie na przykład sytuacje, że jakiś papież żyjący w naszych czasach niech to będzie Benedykt 16 ustala prawo mówiące, iż bez sakramentu bierzmowania - czyli przyjęcia Bierzmowania nie można wejść do raju - wówczas gdyby prawo działało wstecz ludzie żyjący przed wprowadzeniem tego prawa staliby na dużo gorszej pozycji. W cywilizowanych społeczeństwach tak się nie postępuje.
|
N mar 20, 2011 19:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kan. 9 - Ustawy odnoszą się do przyszłości nie do przeszłości, chyba że zastrzega się w nich wyraźnie o rzeczach przeszłych.
|
Pn mar 21, 2011 12:19 |
|
 |
Elbrus
|
kuba99 napisał(a): No ale łacińska zasada lex retro non agit - prawo nie działa wstecz - obowiązuje. Ludzie żadni nie wiem nawet jak natchnieni przez Ducha św. nie mogą stworzyć prawa, które obowiązywałoby z datą wsteczną. To dobrze, bo prawdy zawarte w dogmatycznych dekretach o grzechu pierworodnym obowiązywały od pierwszych chwil po popełnieniu tego grzechu, a ich tak późne wydanie zostało spowodowane takim właśnie czasem pełniejszego wyjaśnienia tych prawd Kościołowi. Podobnie jest z bullą dogmatyczną o Niepokalanym Poczęciu NMP. Prawda została wytłumaczona i potwierdzona dość późno, ale to nie znaczy, że Maryja nie została niepokalanie poczęta, bo urodziła się przed 1854 rokiem. kuba99 napisał(a): Każde prawo wymyślone przez ludzi, czy to jest prawo cywilne, karne, czy też kanoniczne obowiązuje od momentu jego wprowadzenia w życie, a zatem od 1546. To nie jest żadne prawo kanoniczne. Mylisz znaczenie dokumentów kościelnych. kuba99 napisał(a): Wyobraźmy sobie na przykład sytuacje, że jakiś papież żyjący w naszych czasach niech to będzie Benedykt 16 ustala prawo mówiące, iż bez sakramentu bierzmowania - czyli przyjęcia Bierzmowania nie można wejść do raju - wówczas gdyby prawo działało wstecz ludzie żyjący przed wprowadzeniem tego prawa staliby na dużo gorszej pozycji. Byłby to nieomylny dogmat, a nie zwykłe prawo.
|
Pn mar 21, 2011 13:14 |
|
 |
mcfunthomas
|
Witam Witold napisał(a): To może ustalcie to sobie z mcfunthomasem, bo on z kolei usiłował mnie pouczać o rozróżnianiu tych dwóch rzeczy... Minęło wiele miesięcy, wiem.... ale po Swietach postaram sie zacząć odpisywać na zaległe post'y. Wciąż wiele spraw dzieje się w moim życiu prywatnym i zawodowym i mało mam czasu na głębsze i czasowo pochłaniająco mnie tematy / wątki. Pozdrawiam
_________________ Indifference of the GOoD is enough for the EviL to succeed
|
Pn gru 05, 2011 0:01 |
|
|
|