Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 20:07

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 10 bożych przykazań 
Autor Wiadomość

Post 10 bożych przykazań
Ostatnio oglądałem film w którym jakiś Pan wyjaśniał 10 biblijnych bożych przykazań i wykazał z biblią w ręku że katolicy grzeszą co niedzielę idąc do kościoła. Tak się złożyło że od niedawna zadaję sobie życiowe pytania np. czy to wszystko jest dziełem starszego brodatego Pana, który siedzi gdzieś tam na chmurce i patrzy na mnie jak sobie żyje, czy może to wszystko jest wynikiem ewolucji ? Zastanawiające jest że w bibli jest napisane żeby człowiek nie wychwalał i nie modlił się do obrazów malowanych ludzką ręką, rzeźb przypominających bożków, ponieważ jet to bałwochwalstwo. A w katechizmie katolickim już nic takiego nie ma ???
Znajdzie się jakiś spec i wyjaśni mi dlaczego modlimy się niezgodnie z biblią w kościołach zalanych rzeźbami, obrazami, figurkami :idea: itp ?

So kwi 23, 2011 19:27

Post Re: 10 bożych przykazań
Grzesio21 napisał(a):
i wykazał z biblią w ręku że katolicy grzeszą co niedzielę idąc do kościoła.
Mógł usiłować, ale na pewno nie wykazał.
//jeśli ma się na myśli rzeczywiście tylko pójście do kościoła
Grzesio21 napisał(a):
A w katechizmie katolickim już nic takiego nie ma ???
A nie ma??
A może trzeba by było najpierw tam zajrzeć:
http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-2-1.htm
//IV. "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby..."

viewtopic.php?f=27&t=2817 - co się stało z drugim przykazaniem?
viewtopic.php?f=27&t=20537 - Dekalog
viewtopic.php?f=2&t=2110 - Dekalog
viewtopic.php?f=46&t=21648 - Różnice w dekalogu

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So kwi 23, 2011 19:46

Mówiąc w skrócie, nie ma sensu każdemu z osobna wyjaśniać spraw które poruszane są co chwilę, również an tym forum. Dlatego poszukaj wątków dotyczących dekalogu i innych które Cie interesują. Proponuje te zanim zaczniesz osądzać że to Kościół robi coś źle wpierw zapoznaj się z tym co ten Kościół głosi. Dobrze że pytasz i tego nie kwestionuje, ale to co napisałaś przypomina zachowanie wielu ludzi którzy od razu po usłyszeniu czyjejś nauki wychodzą z postawą roszczeniową bo "już wiem że Kościół kłamie, tylko teraz chce wiedzieć dlaczego". To nie jest obiektywne spojrzenie.

I jak napisał Elbrus, nie mogę zrozumieć czemu po prostu nie sięgnie się do Katechizmu i nie sprawdzi, tylko pisze rzeczy nieprawdziwe. To świadczy na pewno że w wielu ludziach jest już z góry ugruntowana wrogość wobec katolicyzmu, utwierdzana przez szereg mitów i kłamstw.

So kwi 23, 2011 19:53

Post Wróżenie
Mam jeszcze pytanko.
Przeczytałem kilka blogów nt. szamanizmu, ezoteryki i wróżenia. Zainteresowałem się Tarotem i co najlepsze po kupieniu kart i używaniu ich zauważyłem że 100% moich interpretacji znalazło potwierdzenie w późniejszych sytuacjach. Jestem już na poziomie kiedy z 3 kart przepowiem dokładny scenariusz bliskich wydarzeń (które już się "krystalizują"). Mogę komuś powróżyć :)
Czytałem też o Kahunach z Polinezji i ich rytuałach oddziałujących na podświadomość, więc postanowiłem wypróbować kilka metod np. zbierania energii, rozmowy z niższym ja, widzenia aury, telepatii i muszę przyznać że efekt przerosły moje oczekiwania.
Najlepsze było kiedy medytowałem świadomość, po pewnym czasie ok 10 min miałem fazę jakby ktoś położył na mnie dzwon i zaczął walić, jednocześnie czułem jak moje ciało ulatywało do góry coś dziwnego ale przyjemnego :)

Może mi coś się stac od takich praktyk ?

So kwi 23, 2011 23:49
Oczywiście, skończ z tym i odwiedź konfesjonał, joł.

So kwi 23, 2011 23:59
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]