Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54
 KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 

Jakiej teorii jesteś zwolennikiem?
Kreacjonizm młodej i starej Ziemi 3%  3%  [ 2 ]
Kreacjonizm niezmiennych gatunków 1%  1%  [ 1 ]
Teoria Inteligentnego Projektu 6%  6%  [ 4 ]
Kreacjonizm Ewolucyjny (Teistyczny Ewolucjonizm) 25%  25%  [ 17 ]
Syntetyczna Teoria Ewolucji (Darwina) 30%  30%  [ 21 ]
Teoria Ewolucji (Symbiogeneza) 23%  23%  [ 16 ]
Teoria Panspermii - klimaty UFO 0%  0%  [ 0 ]
Latający Potwór Spaghetti i inne `dziwolągi` 7%  7%  [ 5 ]
inne ( np. nigdy to mnie nie interesowało) 4%  4%  [ 3 ]
Liczba głosów : 69

KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Re: KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
Drogi Przyjacielu `tunel czasoprzestrzenny` na bazie OTW byliśmy już dawno wstanie wytworzyć na bazie czterowymiarowej przestrzeni. Teraz nauka posunęła się znacznie dalej co sugeruje, że idziemy właściwą ścieżką. ;)

Teleportacja - mamy ewidentny dowód na istnienie innych wymiarów, mimo że jest na poziomie fizyki kwantowej.

„Kluczem do teleportacji jest zjawisko kwantowego splątania, które w tajemniczy sposób może łączyć ze sobą nawet najbardziej oddalone cząstki. Einstein nazwał je upiornym oddziaływaniem na odległość. „

http://www.fizyka.net.pl/index.html?men ... i_no2.html

Czyli na zasadzie logiki jest to 100% dowód na istnienie innych wymiarów. I pośrednio nie można już ignorować M-teorii.

Natomiast wspomniane przez Ciebie teorie są niszowe, którymi zajmuje się śladowy % fizyków. natomiast ok 90 % fizyków zajmuje się M-teorią.

Teleportacja nie dowodzi wprost M-teorii, ale dowodzi wprost istnienie świata wielowymiarowego.

"W czerwcu 2004 roku poinformowano o teleportacji stanów kwantowych pomiędzy dwoma "splątanymi" atomami. Atomy wapnia udało się teleportować naukowcom austriackim z Uniwersytetu w Innsbrucku, natomiast berylu dokonał zespół z National Institute of Standards and Technology w Boulder w Kolorado. Udało im się przenieść stan kwantowy jednego jonu na inny, który był oddalony o ułamek milimetra."

http://www.fizyka.net.pl/index.html?men ... i_no2.html

Pn maja 02, 2011 18:23

frater napisał(a):
Drogi Przyjacielu `tunel czasoprzestrzenny` na bazie OTW byliśmy już dawno wstanie wytworzyć na bazie czterowymiarowej przestrzeni.

OTW nie wyklucza istnienia takiego tunelu, ale chętnie się dowiem gdzie i kiedy udało się coś takiego wytworzyć. Poproszę o jakiś link.

frater napisał(a):
Teleportacja - mamy ewidentny dowód na istnienie innych wymiarów, mimo że jest na poziomie fizyki kwantowej.

Nie. Teleportację można wyjaśnić za pomocą zwykłej mechaniki kwantowej w 4-wymiarowej czasoprzestrzeni (nawet w płaskiej czasoprzestrzeni Minkowskiego). Warto dodać, że ani teleportacja ani splątanie stanów kwantowych nie umożliwia przesyłania informacji z prędkością nadświetlną.

Pn maja 02, 2011 19:11

frater napisał(a):
ok 90 % fizyków zajmuje się M-teorią
Jestem przekonany, że fizycy zajmują się bardziej pożytecznymi rzeczami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafen

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn maja 02, 2011 19:17

Elbrus napisał(a):
frater napisał(a):
ok 90 % fizyków zajmuje się M-teorią
Jestem przekonany, że fizycy zajmują się bardziej pożytecznymi rzeczami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafen

Dobra, dobra, dowcipkuj sobie, ale za 30 lat ty będziesz czekał na pociąg PKP a my będziemy się teleportować na kolację na Malediwach... :D

Pn maja 02, 2011 19:48
Moderator

I Elbrus nadal będzie żywy a Twoje kopie będą umierać jedna za drugą :)

A co do tunelu czasoprzestrzennego i metod jego tworzenia mam pewne pytanie - skąd pomysł, że przestrzeń miałaby się zaginać szybciej niż z prędkością światła?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn maja 02, 2011 20:15

Soul33 napisał(a):
A co do tunelu czasoprzestrzennego i metod jego tworzenia mam pewne pytanie - skąd pomysł, że przestrzeń miałaby się zaginać szybciej niż z prędkością światła?

Rozszerzała się ponoć z prędkością nadświetlną (w czasie inflacji)...

Pn maja 02, 2011 21:53

Acro napisał(a):
Soul33 napisał(a):

Rozszerzała się ponoć z prędkością nadświetlną (w czasie inflacji)...

Niezupełnie. Prędkości rozszerzania się przestrzeni nie da się bezpośrednio porównać z prędkością światła, ponieważ są to wielkości wyrażone w innych jednostkach. Tą pierwszą (parametr Hubble'a) można wyrażać np. w hercach (Hz = 1/s), a tą drugą oczywiście w m/s. W czasie inflacji (jeżeli rzeczywiście do niej doszło) przestrzeń rozszerzała się coraz szybciej, czyli parametr Hubble'a wzrastał.

Pn maja 02, 2011 23:30
zbanowana na stałe

@Albowiem
Cytuj:
OTW nie wyklucza istnienia takiego tunelu, ale chętnie się dowiem gdzie i kiedy udało się coś takiego wytworzyć. Poproszę o jakiś link.

Do tej pory żyłem w przeświadczeniu, że już fizyka posiada taką doświadczalną wiedzę (z zasłyszenia, które przyjąłem jako pewnik - wydawało mi się to jak najbardziej logiczne).

Nurtuje mnie zatem pytanie; czy można dowieść naukowo, że tunele lorenzowskie nie istnieją?

Czy znane są nam jakieś modele tych tuneli?

Wt maja 03, 2011 3:08

frater napisał(a):
Nurtuje mnie zatem pytanie; czy można dowieść naukowo, że tunele lorenzowskie nie istnieją? Czy znane są nam jakieś modele tych tuneli?

Klasyczne modele istnieją. Trudno jednak powiedzieć, czy istnienie takich tuneli jest możliwe z uwagi na zjawiska kwantowe. Moim zdaniem rozstrzygnięcie tego problemu może nastąpić dopiero dzięki teorii kwantowej grawitacji. Nie wiem, jakie są na ten temat przewidywania dotychczas sformułowanych hipotez (np. M-teorii).

Wt maja 03, 2011 14:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54