KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
Autor |
Wiadomość |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
 Re: KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI
Drogi Przyjacielu `tunel czasoprzestrzenny` na bazie OTW byliśmy już dawno wstanie wytworzyć na bazie czterowymiarowej przestrzeni. Teraz nauka posunęła się znacznie dalej co sugeruje, że idziemy właściwą ścieżką. Teleportacja - mamy ewidentny dowód na istnienie innych wymiarów, mimo że jest na poziomie fizyki kwantowej.„Kluczem do teleportacji jest zjawisko kwantowego splątania, które w tajemniczy sposób może łączyć ze sobą nawet najbardziej oddalone cząstki. Einstein nazwał je upiornym oddziaływaniem na odległość. „ http://www.fizyka.net.pl/index.html?men ... i_no2.htmlCzyli na zasadzie logiki jest to 100% dowód na istnienie innych wymiarów. I pośrednio nie można już ignorować M-teorii.Natomiast wspomniane przez Ciebie teorie są niszowe, którymi zajmuje się śladowy % fizyków. natomiast ok 90 % fizyków zajmuje się M-teorią. Teleportacja nie dowodzi wprost M-teorii, ale dowodzi wprost istnienie świata wielowymiarowego."W czerwcu 2004 roku poinformowano o teleportacji stanów kwantowych pomiędzy dwoma "splątanymi" atomami. Atomy wapnia udało się teleportować naukowcom austriackim z Uniwersytetu w Innsbrucku, natomiast berylu dokonał zespół z National Institute of Standards and Technology w Boulder w Kolorado. Udało im się przenieść stan kwantowy jednego jonu na inny, który był oddalony o ułamek milimetra." http://www.fizyka.net.pl/index.html?men ... i_no2.html
|
Pn maja 02, 2011 18:23 |
|
|
|
 |
Albowiem
|
frater napisał(a): Drogi Przyjacielu `tunel czasoprzestrzenny` na bazie OTW byliśmy już dawno wstanie wytworzyć na bazie czterowymiarowej przestrzeni. OTW nie wyklucza istnienia takiego tunelu, ale chętnie się dowiem gdzie i kiedy udało się coś takiego wytworzyć. Poproszę o jakiś link. frater napisał(a): Teleportacja - mamy ewidentny dowód na istnienie innych wymiarów, mimo że jest na poziomie fizyki kwantowej. Nie. Teleportację można wyjaśnić za pomocą zwykłej mechaniki kwantowej w 4-wymiarowej czasoprzestrzeni (nawet w płaskiej czasoprzestrzeni Minkowskiego). Warto dodać, że ani teleportacja ani splątanie stanów kwantowych nie umożliwia przesyłania informacji z prędkością nadświetlną.
_________________ Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy
|
Pn maja 02, 2011 19:11 |
|
 |
Elbrus
|
frater napisał(a): ok 90 % fizyków zajmuje się M-teorią Jestem przekonany, że fizycy zajmują się bardziej pożytecznymi rzeczami. http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafen
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn maja 02, 2011 19:17 |
|
|
|
 |
Acro
|
Elbrus napisał(a): frater napisał(a): ok 90 % fizyków zajmuje się M-teorią Jestem przekonany, że fizycy zajmują się bardziej pożytecznymi rzeczami. http://pl.wikipedia.org/wiki/GrafenDobra, dobra, dowcipkuj sobie, ale za 30 lat ty będziesz czekał na pociąg PKP a my będziemy się teleportować na kolację na Malediwach... 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn maja 02, 2011 19:48 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
I Elbrus nadal będzie żywy a Twoje kopie będą umierać jedna za drugą  A co do tunelu czasoprzestrzennego i metod jego tworzenia mam pewne pytanie - skąd pomysł, że przestrzeń miałaby się zaginać szybciej niż z prędkością światła?
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn maja 02, 2011 20:15 |
|
|
|
 |
Acro
|
Soul33 napisał(a): A co do tunelu czasoprzestrzennego i metod jego tworzenia mam pewne pytanie - skąd pomysł, że przestrzeń miałaby się zaginać szybciej niż z prędkością światła? Rozszerzała się ponoć z prędkością nadświetlną (w czasie inflacji)...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn maja 02, 2011 21:53 |
|
 |
Albowiem
|
Acro napisał(a): Soul33 napisał(a): A co do tunelu czasoprzestrzennego i metod jego tworzenia mam pewne pytanie - skąd pomysł, że przestrzeń miałaby się zaginać szybciej niż z prędkością światła? Rozszerzała się ponoć z prędkością nadświetlną (w czasie inflacji)... Niezupełnie. Prędkości rozszerzania się przestrzeni nie da się bezpośrednio porównać z prędkością światła, ponieważ są to wielkości wyrażone w innych jednostkach. Tą pierwszą (parametr Hubble'a) można wyrażać np. w hercach (Hz = 1/s), a tą drugą oczywiście w m/s. W czasie inflacji (jeżeli rzeczywiście do niej doszło) przestrzeń rozszerzała się coraz szybciej, czyli parametr Hubble'a wzrastał.
|
Pn maja 02, 2011 23:30 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
@Albowiem Cytuj: OTW nie wyklucza istnienia takiego tunelu, ale chętnie się dowiem gdzie i kiedy udało się coś takiego wytworzyć. Poproszę o jakiś link. Do tej pory żyłem w przeświadczeniu, że już fizyka posiada taką doświadczalną wiedzę (z zasłyszenia, które przyjąłem jako pewnik - wydawało mi się to jak najbardziej logiczne). Nurtuje mnie zatem pytanie; czy można dowieść naukowo, że tunele lorenzowskie nie istnieją?Czy znane są nam jakieś modele tych tuneli?
|
Wt maja 03, 2011 3:08 |
|
 |
Albowiem
|
frater napisał(a): Nurtuje mnie zatem pytanie; czy można dowieść naukowo, że tunele lorenzowskie nie istnieją? Czy znane są nam jakieś modele tych tuneli? Klasyczne modele istnieją. Trudno jednak powiedzieć, czy istnienie takich tuneli jest możliwe z uwagi na zjawiska kwantowe. Moim zdaniem rozstrzygnięcie tego problemu może nastąpić dopiero dzięki teorii kwantowej grawitacji. Nie wiem, jakie są na ten temat przewidywania dotychczas sformułowanych hipotez (np. M-teorii).
|
Wt maja 03, 2011 14:29 |
|
|
|