Czy biblia zabrania rozmawiać z duszmi zmarłych....
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy biblia zabrania rozmawiać z duszmi zmarłych....
Cytuj: Pismo nie zakazuje modlenia się do Boga za żywych. Temat jest inny: Czy biblia zabrania rozmawiać z duszmi zmarłych.... Czy biblijny fakt modlenia się do Boga wyjaśnia nam możliwość rozmawiania z umarłymi? Nie, nie wyjaśnia - wyjaśnia to Tradycja Kościoła Katolickiego.
Czy zgodzisz się z tym, że brak zakazu rozmawiania ze zmarłymi można wynieść tylko z Tradycji (przekazu ustnego i autorytatywnej interpretacji kościelnej Pisma), a nie z bezpośredniej lektury Biblii? Zapominasz co mówił Jezus - Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, życ będzie. Każdy, kto zyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki (J 11,25-26). Tradycja i Biblia zatem stanowią podstawę dogmatu o świętych obcowaniu. Zwracanie się zatem do naszych bliźnich, którzy przeszli do życia wiecznego, z prośbą o modlitwę jest zatem dla katolików naturalne.
|
Wt sty 25, 2011 17:36 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
Alus napisał(a): Cytuj: Pismo nie zakazuje modlenia się do Boga za żywych. Temat jest inny: Czy biblia zabrania rozmawiać z duszmi zmarłych.... Czy biblijny fakt modlenia się do Boga wyjaśnia nam możliwość rozmawiania z umarłymi? Nie, nie wyjaśnia - wyjaśnia to Tradycja Kościoła Katolickiego.
Czy zgodzisz się z tym, że brak zakazu rozmawiania ze zmarłymi można wynieść tylko z Tradycji (przekazu ustnego i autorytatywnej interpretacji kościelnej Pisma), a nie z bezpośredniej lektury Biblii? Zapominasz co mówił Jezus - Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, życ będzie. Każdy, kto zyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki (J 11,25-26). Tradycja i Biblia zatem stanowią podstawę dogmatu o świętych obcowaniu. Zwracanie się zatem do naszych bliźnich, którzy przeszli do życia wiecznego, z prośbą o modlitwę jest zatem dla katolików naturalne. ................................................... Alus jak widac masz problemy ze zrozumieniem tego co czytasz..... tylko pytanie jesli dla katolikow jest to naturalne ....to na czym twoim zdaniem katolicy opieraja swoja wiare
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Wt sty 25, 2011 22:15 |
|
 |
Alumn
|
Ale w jakim sensie rozmawiać? Przez wywoływanie, czy poprzez modlitwę np. żeby czuwali nad nami?
_________________ Dla mnie bowiem żyć to Chrystus a umrzeć to zysk. http://alumn-amare.blogspot.com/
|
So sty 29, 2011 11:17 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
Alumn napisał(a): Ale w jakim sensie rozmawiać? Przez wywoływanie, czy poprzez modlitwę np. żeby czuwali nad nami? .................................. Pismo Swiete jednoznacznie zakazuje zwracania sie do osob zmarlych i ich duchow.... czuwac nad Toba moze tylko Bog jesli w modlitwie o to Go poprosisz nikt wiecej ....
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
N sty 30, 2011 9:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Pismo Swiete jednoznacznie zakazuje zwracania sie do osob zmarlych i ich duchow.... czuwac nad Toba moze tylko Bog jesli w modlitwie o to Go poprosisz nikt wiecej .... Z kim rozmawiał Jezus na górze przemienienia?
|
N sty 30, 2011 9:27 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Z tematu ' Życie po śmierci-bardzo proszę o pomoc': Fischer napisał(a): W dziele Biblischer Commentar über das Alte Testament: Die Bücher Samuels (wyd. 2, Lipsk 1875, s. 210) C. F. Keil powołuje się na grecką Septuagintę, gdzie w 1 Kronik 10:13 dopisano słowa: „a Samuel, prorok, odpowiedział mu”. Wprawdzie zgadza się z poglądem wyrażonym w tym nienatchnionym dopisku, niemniej dodaje: „Jednakże Ojcowie Kościoła, reformatorzy i teologowie wczesnochrześcijańscy — z bardzo nielicznymi wyjątkami — uważali, iż Saul nie widział prawdziwego Samuela, lecz tylko jego wyobrażenie. (...) również dawniejsi teolodzy prawosławni powątpiewali, czy naprawdę ukazał się wtedy zmarły Samuel” Widocznie Ojcowie Kościoła nie uznawali natchnienia ksiąg deuterokanonicznych: Umiłowany przez swego Pana, Samuel, prorok Pański, ustanowił królestwo i namaścił władców nad Jego ludem. (...) Przed czasem spoczynku wiecznego oświadczył przed Panem i Jego pomazańcem: Pieniędzy ani niczego, ani sandałów od nikogo nie wziąłem. I nikt go nie mógł oskarżyć. A nawet po swym zaśnięciu prorokował, oznajmił los królowi i z [głębi] ziemi głos swój podniósł w przepowiedni, by usunąć nieprawość ludu. (Syracha 46:13, 19-20) Alus napisał(a): Cytuj: Pismo Swiete jednoznacznie zakazuje zwracania sie do osob zmarlych i ich duchow.... czuwac nad Toba moze tylko Bog jesli w modlitwie o to Go poprosisz nikt wiecej .... Z kim rozmawiał Jezus na górze przemienienia? viewtopic.php?p=501459#p501459 - Mojzesz i Eliasz w szeolu czy w niebie? //Góra Przemienienia czy Góra Widzenia?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz maja 19, 2011 19:33 |
|
|
|