Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka
maly_kwiatek napisał(a): Jestem katolikiem i nie kieruję się żydowskimi tradycjami w takich tematach. Kieruję się dokumentami Kościoła: Katechizmem Kościoła Katolickiego i Kodeksem Prawa Kanonicznego. Te lekturę polecam. A temat magii traktuję poważnie. Jeśli dla Ciebie zlorzeczenie i przeklinanie, jest czymś normalnym i niegrzesznym także w ustach Papieża, co sugerowałaś, to pozostaje tylko współczuć, co niniejszym czynię.
Złorzeczenie, przeklinanie i klątwa to są narzędzia magiczne służące do czynienia zła innym ludziom, wszystkie z nich są grzeszne. Mówił dziad do obrazu......albo nie rozumiesz czytanego tekstu, albo usiłujesz robić z interlokutora idiotę. http://zapytaj.wiara.pl/pytanie/pokaz/80a11PS. Wolę błąd ortograficzny niż łączyć modlitwę z klątwą magiczną i mylić klatwę-ekskomunikę z klątwą ezoteryczna, okultystyczną.
|
So lip 02, 2011 14:46 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
liee napisał(a): frater napisał(a): Zarówno Egzorcyzm Uroczysty, jak i Charyzmat Uwalniania demonicznego potwierdzają moje słowa. Z faktami się nie dyskutuje. Moi sąsiedzi mają syna, który bardzo cierpi, ciągłe ma niepowodzenia, ma różne urojenia, błądzi myślami gdzieś. Wygaduje dziwaczne rzeczy. Byli u świeckiego egzorcysty to zdiagnował, że to duchowny rzucił klątwę na niego, poszli do kościelnego egzorcysty i ma problem bo nie zabardzo mu pomaga. Może ktoś inny mu pomoże. Alus napisał(a): Nie istniej wedle prawa kanonicznego coś takiego jak "świecki egzorcysta"....najwyżej mag uzurpujący sobie nadnaturalne uprawnienia klepiący głupoty o klątwie. Nie każdy duchowny może być egzorcystą - w KK egzorcystą moze być jedynie biskup lub mianowany przez biskupa ksiądz.
Są w Polsce dwa główne miejsca, gdzie w przypadku nieskuteczności wielu Uroczystych Egzorcyzmów można uzyskać bardzo skuteczną pomoc Niepokalanów (franciszkanie) i Jasna Góra (paulini).
|
So lip 02, 2011 18:02 |
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
medieval_man napisał(a): Mylisz się. Już kiedyś pisałem o tym, czym jest okultyzm.
No i kto sie tu myli. Wez slownik laciny i tlumacz. occulo, occultus, occulta, scientia occulta. medieval_man napisał(a): Streszczając: para się okultyzmem ten, kto poprzez swoje działania próbuje oddziaływać, lub oddziaływa nieświadomie na sferę pozamaterialną (na tak zwane poziomy eteryczne, astralne, leżące na drodze do sfer mentalnych, duchowej, atmatycznej..).
Rowniez ale nie koniecznie. Przeczytaj dziela Agrippy i Eliphasa Leviego a potem pisz co to jest. Jesli je oczywiscie zrozumiesz. medieval_man napisał(a): Spróbuj, proszę, w świetle powyzszych określeń zastanowić się w jakiej mierze frater może mieć rację przestrzegając przed pewnymi z pozoru niegroźnymi czynnościami, jesli mają one charakter magiczny, a nie odrzucamy istnienia magii (choćby na podstawie Biblii i KKK)
W jakiej mierze moze frater meic racje? Hmmm... zastanowmy sie... w żadnej. medieval_man napisał(a): Przepraszam Cię, mały_kwiatek, człowiek modlący się nie ma żadnej mocy. Tezą jaką prezentujesz ociera się znowu o okultyzm (człowiek w pewnych stanach duchowych może posługiwać się mocami magicznymi).
Prawdą jest, że człowiek pogrążający się w niezdrowych praktykach medytacyjnych (nie mówię o medytacji chrześcijańskiej) narażony jest na wpływ demoniczny i może stać się kanałem działania złego ducha. Jednak, nie dzieje się tak w przypadku chrześcijanina nie dopuszczającego do siebie tez okultystycznych i okultystycznych metod modlitwy. Acha no tak, no bo wszystkie rodzaje medytacji, wlasnie te z ktorych wywiodla sie medytacja Chrzescijanska, sa zle? Ale ta Chrzescijanska oczywiscie nie. Gdzie tu logika? Czlowiek modlacy sie nie ma zadnej mocy? Aha no tak, to Bog spelnia nasze modlitwy, my z tym nie mamy nic wspolnego. Teraz pytanie. Skad wiesz? Skad wiesz jak to dziala? Stworzyles caly wszechswiat i wiesz jak dziala? Alus napisał(a): Autentyczni ludzie modlitwy nigdy nie miotają klątwami.....co co miotają, to tylko klepią puste fomułki, które traktują jednako jak słowa przekleństwa.
Widze nastepny wszechwiedzacy sie znalazl?
|
So lip 02, 2011 21:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Widze następny wszechwiedzący się znalazł? Tylko modląca......nie potrafię sobie nawet wyobrazić mojej modlitwy w rodzaju spraw Panie, aby tego czy owego szlag trafił - tego typu "modltwa" godziłaby w Boga i we mnie. Jedyna dopuszczalna "klątwa" to - Panie spraw aby zmądrzał/ła
|
So lip 02, 2011 22:01 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
maly_kwiatek napisał(a): medieval_man napisał(a): Ciekawe dlaczego Bóg będzie nadawał przy sądzie etykietki? Owce postawi po prawej, a kozły po swojej lewej stronie Nie jesteś Bogiem. Zostaw Bogu co Boskie. Nie oceniaj Boga, ani nie osądzaj człowieka, byś sam nie został oceniony i osądzony. dlaczego nie odpowiadasz bezpośrednio na pytania tylko zmieniasz nagle front? maly_kwiatek napisał(a): medieval_man napisał(a): maly_kwiatek napisał(a): Nie wiem jakie praktyki medytacyjne i modlitewne uprawiał Papież rzucający klątwę na Kościół Wschodni i w istocie dokonujący tym samym przypieczętowania największej schizmy w Kościele. Rozważanie tego bez gruntownej wiedzy na ten temat, wydaje mi się chore. Wiem, że rzucając klątwę dokonał aktu złego.
Może mi przypomnisz jakich słów użył? To Ty pochodzisz z czasów średniowiecza, czym chwalisz się w nicku. To Ty usiłujesz bronic Papieża rzucającego klątwę na połowę Kościoła za który odpowiadał. Jeśli uważasz to za stosowne, to przytocz jakieś cytaty. dlaczego nie odpowiadasz bezpośrednio na pytania tylko wykręcasz się odpowiedzi i zrzucasz na mnie ciężar dowodzenia lub falsyfikowania tego, co Ty piszesz? maly_kwiatek napisał(a): Mnie to nie zajmuje. Ja żyję we współczesnym świecie w którym próbujemy poprzez modlitwę pozałatwiać stare błędy i ponaprawiać grzechy. To w wyniku naszych współczesnych modlitw, klątwa o której mówimy została zdjęta, po ponad tysiącu lat. Jednak jej skutki wciąż są widoczne. Jak widzę, nawet nie rozumiesz pojęcia "klątwa"
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
N lip 03, 2011 0:49 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
|
tomek92pl napisał(a): No i kto sie tu myli. Wez slownik laciny i tlumacz. occulo, occultus, occulta, scientia occulta.
sam słownik nie wystarczy. Mnie zresztą nie jest potrzebny. Mam wykształcenie klasyczne i swobodnie czytam łacińskie teksty. Natomiast do rozumienia znaczenia słów używa się złownika wyrazów obcych, albo encyklopedii. Źródłosłow nie jest wystarczający. Podałem ci klasyczne definicje okultyzmu, ale widać wiedza nie jest Ci potrzebna. tomek92pl napisał(a): medieval_man napisał(a): Streszczając: para się okultyzmem ten, kto poprzez swoje działania próbuje oddziaływać, lub oddziaływa nieświadomie na sferę pozamaterialną (na tak zwane poziomy eteryczne, astralne, leżące na drodze do sfer mentalnych, duchowej, atmatycznej..).
Rowniez ale nie koniecznie. Przeczytaj dziela Agrippy i Eliphasa Leviego a potem pisz co to jest. Jesli je oczywiscie zrozumiesz. Podejrzewam, że o Agrippie i Eliphasie Levim dowiedziałeś się z mojej poprzedniej wypowiedzi. Zaskoczę cię: czytałem. ( Dogme et rituel de la haute magie) Leviego i De occulta philosophia Agrippy. Pobieżnie, bo nie dla ich zalet, ale, żeby mieć pojęcie skad się wzięły dzisiejsze okultystyczne bzdury. A ty? tomek92pl napisał(a): medieval_man napisał(a): Spróbuj, proszę, w świetle powyzszych określeń zastanowić się w jakiej mierze frater może mieć rację przestrzegając przed pewnymi z pozoru niegroźnymi czynnościami, jesli mają one charakter magiczny, a nie odrzucamy istnienia magii (choćby na podstawie Biblii i KKK)
W jakiej mierze moze frater meic racje? Hmmm... zastanowmy sie... w żadnej. Potrzebujesz znacznie więcej zastanowienia. Albo choć odrobinę wiedzy. Popisujesz się tylko sformułowaniami bez żadnej rzeczowej argumentacji co dyskredytuje Cię jako dyskutanta. Poradze Ci: idź do szkoły (choć to już wakacje), postudiuj. Na razie ogranicz się do zadawania pytań. tomek92pl napisał(a): medieval_man napisał(a): Przepraszam Cię, mały_kwiatek, człowiek modlący się nie ma żadnej mocy. Tezą jaką prezentujesz ociera się znowu o okultyzm (człowiek w pewnych stanach duchowych może posługiwać się mocami magicznymi).
Prawdą jest, że człowiek pogrążający się w niezdrowych praktykach medytacyjnych (nie mówię o medytacji chrześcijańskiej) narażony jest na wpływ demoniczny i może stać się kanałem działania złego ducha. Jednak, nie dzieje się tak w przypadku chrześcijanina nie dopuszczającego do siebie tez okultystycznych i okultystycznych metod modlitwy. Acha no tak, no bo wszystkie rodzaje medytacji, wlasnie te z ktorych wywiodla sie medytacja Chrzescijanska, sa zle? Ale ta Chrzescijanska oczywiscie nie. Gdzie tu logika? W Twoim przypadku logika poszła na daleki spacer. Napisałem o niezdrowych praktykach medytacyjnych. Medytacja chrześcijańska nie wywodzi się z żadnych z nich. tomek92pl napisał(a): Czlowiek modlacy sie nie ma zadnej mocy? Aha no tak, to Bog spelnia nasze modlitwy, my z tym nie mamy nic wspolnego. Teraz pytanie. Skad wiesz? Skad wiesz jak to dziala? Stworzyles caly wszechswiat i wiesz jak dziala?
W przeciwieństwie do Ciebie znam trochę teologię katolicką. Nie musze być twórcą telewizora by wiedziec jak funkcjonuje. Nie musze też być Tobą by wiedzieć jak wiele musisz jeszcze się uczyć.
|
N lip 03, 2011 1:04 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Po co te wszystkie personalne uwagi? To, ze Tomek ma parę lat mniej, nie upoważnia nikogo do traktowania go z wyższością. W temacie te dwa powyższe posty niewiele wniosły.
Proponowałbym mimo wszystko, skupiać się na tematach, a nie na ludziach. Ludzie sobie dadzą radę czytając to co jest napisane na temat.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N lip 03, 2011 1:17 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Nie wiem ile Tomek ma lat. Nawet jeśli ma ich 140 nie zwalnia go to z argumentowania kiedy dyskutuje.
|
N lip 03, 2011 1:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ludzie sobie dadzą radę czytając to co jest napisane na temat. Najwyraźniej nie wszyscy - uciekanie od odpowiedzi w temacie przez zmienianie frontu, pisanie na tematy oboczne, zdarza sie dość często - stąd pytania... dlaczego nie odpowiadasz bezpośrednio na pytania, tylko zmieniasz nagle front?.
|
N lip 03, 2011 7:09 |
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
medieval_man napisał(a): sam słownik nie wystarczy Tobie wyraznie nie. medieval_man napisał(a): sam słownik nie wystarczy. Mnie zresztą nie jest potrzebny. Mam wykształcenie klasyczne i swobodnie czytam łacińskie teksty. Natomiast do rozumienia znaczenia słów używa się złownika wyrazów obcych, albo encyklopedii. Źródłosłow nie jest wystarczający. Podałem ci klasyczne definicje okultyzmu, ale widać wiedza nie jest Ci potrzebna.
Za to ja mam doświadczenie i wiedze z dziedziny okultyzmu i wedlug mnie to jednak bardziej wiarygodne zrodlo wiedzy na ten wlasnie temat niz slownik wyrazow obcych i encyklopedia. medieval_man napisał(a): Podejrzewam, że o Agrippie i Eliphasie Levim dowiedziałeś się z mojej poprzedniej wypowiedzi. Zaskoczę cię: czytałem. (Dogme et rituel de la haute magie) Leviego i De occulta philosophia Agrippy. Pobieżnie, bo nie dla ich zalet, ale, żeby mieć pojęcie skad się wzięły dzisiejsze okultystyczne bzdury. A ty?
Ja rownież czytałem Dogme et rituel de la haute magie (oraz goraco ja polecam), obie czesci, dogme oraz rituel (Transcendental magic), a agrippy Three Books of Occult Philosophy. Lecz ja nie czytalem ich pobieznie. Czytajac to podstawy tylko nabierzesz. medieval_man napisał(a): Potrzebujesz znacznie więcej zastanowienia. Albo choć odrobinę wiedzy. Popisujesz się tylko sformułowaniami bez żadnej rzeczowej argumentacji co dyskredytuje Cię jako dyskutanta. Poradze Ci: idź do szkoły (choć to już wakacje), postudiuj. Na razie ogranicz się do zadawania pytań.
Mądry człowieku, a czy ty keidykolwiek widziałeś żeby pan frater użył jakiejkolwiek sensownej argumentacji? To raz. Dwa, tydzień temu skończyłem studia. medieval_man napisał(a): W Twoim przypadku logika poszła na daleki spacer. Napisałem o niezdrowych praktykach medytacyjnych. Medytacja chrześcijańska nie wywodzi się z żadnych z nich.
W takim razie o jakich 'niezdrowych praktykach medytacyjnych' mowiles? medieval_man napisał(a): W przeciwieństwie do Ciebie znam trochę teologię katolicką. Nie musze być twórcą telewizora by wiedziec jak funkcjonuje. Nie musze też być Tobą by wiedzieć jak wiele musisz jeszcze się uczyć. Tak, tylko że jak funkcjonuje telewizor da sie sprawdzic, a to co mówi teologia katolicka na temat Boga niestety nie. Wiec podawanie ich jako autorytetu w dyskusji nie jest najlepszym ruchem. medieval_man napisał(a): Nie wiem ile Tomek ma lat. Nawet jeśli ma ich 140 nie zwalnia go to z argumentowania kiedy dyskutuje. Madry czlowieku, spojrz na moj nick a cie oswieci. Odpowiadalem fraterowy tym samym co on robil.
|
N lip 03, 2011 12:04 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Wróćmy do tematu. Alus napisał(a): Jedyna dopuszczalna "klątwa" to - Panie spraw aby zmądrzał/ła Katechizm Kościoła Katolickiego mówi: Cytuj: 2117 Wszystkie praktyki magii lub czarów, przez które dąży się do pozyskania tajemnych sił, by posługiwać się nimi i osiągać nadnaturalną władzę nad bliźnim - nawet w celu zapewnienia mu zdrowia - są w poważnej sprzeczności z cnotą religijności. Praktyki te należy potępić tym bardziej wtedy, gdy towarzyszy im intencja zaszkodzenia drugiemu człowiekowi lub uciekanie się do interwencji demonów. Nie wolno rzucać żadnych klątw, nawet w celu rzekomego polepszenia istniejącego stanu rzeczy. Do Boga zwraca my się z modlitwą a nie z klątwą. Klątwa to narzędzie czarów, korzystające wprost z mocy Szatana. Ktoś mądrze napisał wcześniej: Te sprawy nie są dla dzieci i nie są do zabawy. Jeśli ktoś tego nie rozumie, to w dobrej intencji może zajść prosto do Piekła. I to już tu, na Ziemi. A ja tego nikomu nie życzę.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N lip 03, 2011 12:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tiaaa...prośba do Boga o łaskę madrości też dla co poniektórych może stanowić klątwę 
|
N lip 03, 2011 12:30 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
maly_kwiatek napisał(a): Wróćmy do tematu. Katechizm Kościoła Katolickiego mówi: Cytuj: 2117 Wszystkie praktyki magii lub czarów, przez które dąży się do pozyskania tajemnych sił, by posługiwać się nimi i osiągać nadnaturalną władzę nad bliźnim - nawet w celu zapewnienia mu zdrowia - są w poważnej sprzeczności z cnotą religijności. Praktyki te należy potępić tym bardziej wtedy, gdy towarzyszy im intencja zaszkodzenia drugiemu człowiekowi lub uciekanie się do interwencji demonów. Nie wolno rzucać żadnych klątw, nawet w celu rzekomego polepszenia istniejącego stanu rzeczy. Do Boga zwraca my się z modlitwą a nie z klątwą. Klątwa to narzędzie czarów, korzystające wprost z mocy Szatana. Wydajesz się sugerowac, że papież Leon IX uprawiał magię? Skoro (wg potocznego rozumienia) on i Michał Cerulariusz obłożyli się wzajemnie klątwami? Spróbuj jakoś wybrnąć z tego, co na ten temat napisałeś. Wystarczy proste: przepraszam, przegiąłem. Nie rozumiem znaczenia niektórych słów. Możesz też trwać w uporze i pgrązac się jeszcze bardziej. Jak piszesz: jesteś wolny.
|
N lip 03, 2011 19:27 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Gry komputerowe zawierające satanizm lub okultyzm
Aces and Eights Darklands Devil Inside Doom Dungeon Keeper Elvira Evil’s Doom Garbiel Knight Game of Death Hell on Earth Heretic Hero’s quest Hexen Killing Stones Messiah Mortal Kombat Quake Resident Evil Running Man Russian Roulette Seventh sword of mendor Suburbs Wizard’s crown World of Warcraft Wrzód na dópie Runes Of Magic Dragon Age Dragon Age II SIMS (spirytyzm i jego fantazyjne następstwa wypaczające status quo)
Gry komputerowe zawierające satanizm i przemoc
Assassin’s Creed Blood Carmageddon Clive Barker’s Jericho Counter Strike Diablo Dungeons & Dragons Fear Grand Theft Auto Hitman Kingpin Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude Manhunt Metal Gear Solid Postal Rumble Roses The Darkness The Guy Game The Punisher Two Worlds
Gry komputerowe antychrześcijańskie
Hell Game Perihelion Populus III Sententiahas
|
Śr lip 27, 2011 10:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
waldix napisał(a): Wbijanie żelaza w ciało nie stanowi problemu, ale źródłem problemów moze być wbijanie sobie do głowy negatywnych sugestii. Skoczek, który przed skokiem wmawia sobie, ze nie da rady, "nie uda mi się", oddaje nieudany skok. Gdy ktos wmawia sobie "nie jestem niczego wart" sprawia, ze faktycznie takim sie staje.
Watek ten dotyczy zagrozeń dla człowieka, z tym, że zagrożenia dostrzega sie nie tam, gdzie one faktycznie sie znajdują. Bo co jest gorsze? To, że ktoś stawia sobie tarota czy wpajanie człowiekowi poczucia winy? Powtarzane w kółko "moja wina moja wina moja bardzo wielka wina" to nic innego jak indukowanie negatywnych sugestii. Nie dosć, że wpaja poczucie winy to jeszcze charakterystyczny jest tu brak poczucia godności. Jest to przejaw Czarnej Magii.
Zatem uważajcie rodzice dokąd zabieracie swoje dzieci i czego muszą tam słuchać.
Czego pragnie najbardzeij katolik jesli nie tego by przybliżyc sie do swego Boga? Jednak powtarzając w ciągle "Panie nie jestem godzien abyś przyszedł do mnie", sprawia, że uważa sie za niegodnego Boga i takim juz pozostaje. Zamiast sie przyblizac do Boga, oddala się. Może dlatego przeciętny katolik nie robi żadnych postępów duchowych w swoim życiu. Gorzej gdy świadomość "nie jestem godzien" zaczyna przejawiac sie w życiu codziennym. Samo zaś wmawianie sobie jak w pewnej modlitwie, "módl się za nami grzesznymi" to nic innego tylko afirmowanie sobie, że jest się grzesznikiem, czyli zapraszanie tak naprawdę grzechu do swojego życia. A są ludzie, którzy robia to kilka razy dziennie.
Więc zamiast zagladać na czyjes podwórko może lepiej posprzatać własne. Chociaz mam swiadomość, że łatwiej pisać nie stworzone historie o piercingu i deficytach w naturalnej wibracji czy oskarżać innych o konszachty z Diabłem. Zgadzam się w stu procentach. Powtarzanie wielu bezesensowych formułek ma na celu wywołać poczucie winy u wiernego i przywiązać na siłę do kościoła. Ponadto uważam, iż to poczucie winy prędzej czy później taki wierny będzie przerzucał na innych i wywoływał poczucie winy u innych. Dlatego też Kościół tak naciska na wiernych, a kapłani ze swoich ambon oskarżają wszystkich dookoła o cokolwiek się da - w tym o okultyzm, magię - coś co w ogóle nie istnieje, albo nie stanowi żadnego zagrożenia.
|
Pn sty 16, 2012 13:34 |
|
|
|