Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 13:08

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
 Historia o Jezusie zgapiona od starszych religii ? 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Historia o Jezusie zgapiona od starszych religii ?
Kriszna 1000 lat przed Chrystusem Kriszna był cieślą urodzonym przez dziewicę ochrzczonym w rzece czynił cuda
Mithra 600 lat przed Chrystusem Mithra(perski Bóg) urodzony 25 grudnia czynił cuda zmartwychwstał trzeciego dnia
Jest wielu innych Bogów w innych kulturach Jezus jest ich odbiciem ich kopią oni byli przed nim ...

a tu zaczerpnięte z innego forum dane bardziej fachowe
"Horus" - 3000 lat przed naszą erą był Bogiem Słońca(synem Boga Ozyrysa) w Egipcie. Jest on uczłowieczeniem Słońca, a jego życie to seria alegorii związanych z ruchem Słońca po niebie. Z hieroglifów wiemy dużo o tym słonecznym mesjaszu. Na przykład HORUS będąc słońcem, światłem, miał wroga zwanego SET - będącego uosobieniem ciemności czy nocy. I mówiąc metaforycznie - każdego ranka HORUS wygrywał walkę z SETEM a kiedy nastawał wieczór, SET wygrywał walkę i wysyłał HORUSA do świata podziemi.

Warto odnotować, że Ciemność i Światło, czy Dobro i Zło - to jedne z najważniejszych mitologicznych dualizmów, obecnych i wyrażanych na wielu płaszczyznach po dziś dzień. Najogólniej mówiąc,
historia Horusa jest następująca: Horus narodził się z dziewicy (Isis-Marii) 25-go grudnia Jego narodzinom towarzyszyła gwiazda na wschodzie za wskazaniem której szło 3 królów by oddać cześć nowo narodzonemu zbawcy.

W wieku 12 lat był nauczycielem syna marnotrawnego, a w wieku lat 30 został ochrzczony przez postać zwaną ANUP(której obcięto później głowę) i tak zaczął się jego stan duchowny. Horus miał 12 uczniów, z którymi podróżował, czyniąc cuda takie jak uzdrawianie chorych, ślepych, wypędzał demony i chodzenie po wodzie.Wskrzesił Asara (jego odpowiednikiem jest łazarz) Horus był znany pod wieloma imionami: Prawda, Światło, Pomazaniec Boży, Dobry Pasterz, Baranek Boży i wiele innych.

Horus był kuszony na pustyni.Po tym jak został zdradzony przez TYPHONA, Horus został ukrzyżowany, pochowany na 3 dni, a potem zmartwychwstał. Te atrybuty Horusa, oryginalne czy nie, wydają się przenikać wiele światowych kultur, a dla wielu innych bogów mitologiczna struktura jest taka sama. ATTIS z Frygii - urodzony 25 grudnia przez dziewicę NANA; ukrzyżowany; złożony w grobie, po 3 dniach zmartwychwstał.Po czym 2 kobiety ogłosiły że Horus zbawił ludzkość.

KRISZNA z Indii, urodzony przez dziewicę Devaki; z gwiazdą na wschodzie zapowiadającą jego nadejście; czynił cuda; a po śmierci zmartwychwstał.

Grecki Dionizos, syn dziewicy; urodzony 25 grudnia; był podróżującym nauczycielem który czynił cuda np. zamieniał wodę w wino; nazywany był "Królem Królów", "Synem Bożym", "Alfą i Omegą" itd; a po śmierci, zmartwychwstał.

MITHRA z Persji, syn dziewicy; urodzony 25 grudnia; miał 12 uczniów; czynił cuda; a po śmierci został pochowany na 3 dni a potem zmartwychwstał. Był też nazywany "Prawdą", "Światłem" i wiele innych.

Interesujące, że dniem świętym dla Mithry była niedziela. Faktem jest, że istnieje szereg zbawicieli, z różnych okresów, z całego świata, którzy pasują do tej samej charakterystyki.

Czy Jezus jest zwykłą podróbka ? (najbardziej pasuje do Horusa.

Wt paź 25, 2011 17:52

Post Re: Historia o Jezusie zgapiona od starszych religii ?
viewtopic.php?f=46&t=16818 - Cała prawda o Chrystusie?
viewtopic.php?f=46&t=21437 - Chrześcijaństwa wyssane z palca?
viewtopic.php?f=27&t=14240 - Zapraszam do obejrzenia filmu
viewtopic.php?f=27&t=24657 - Inni zmartwychwstali
viewtopic.php?f=27&t=24801 - Oddalam się od Boga - a nie chcę!
viewtopic.php?f=27&t=29053 - Boga nigdy nie było, Chrystusa raczej też
viewtopic.php?f=27&t=21532 - Powielanie prawd wiary - coraz mniej oryginalności
viewtopic.php?f=23&t=18832 - Konfesjonał, hostia - wynalazek Babilonu?
viewtopic.php?f=27&t=2862 - Jak tu wierzyć w Boga?
viewtopic.php?f=46&t=13417 - Przewrotne pytanie
viewtopic.php?f=46&t=17602 - Mitologia
viewtopic.php?f=47&t=18831 - pytanie [Zeitgeist]
viewtopic.php?f=46&t=13402 - Jezus czy Horus, który jest prawdziwy?
viewtopic.php?f=38&t=435 - JEST JEDEN BÓG, Allah, Jahwe, Chrystus, Kryszna.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt paź 25, 2011 19:33

Proponuje merytoryczną rozmowę. Elbrusowi dziękuję i ja za pomoc, natomiast to nie jest chyba temat o wyszukiwaniu linków.

Wt paź 25, 2011 21:51

sircalculator: to nie to, że każdy post, który napiszesz, jest głupi. Sporo tematów, które poruszyłeś, jest dobre do dyskusji.

Ale jesteś strasznym leniem i zaśmiecasz forum tymi linkami, zamiast kontynuować odpowiednie istniejące wątki - co skutecznie wykazuje Elbrus (moja paranoja mówi mi, że ta osoba to sztuczna inteligencja z kosmosu - człowiek nie może być tak pracowity i uczynny ;)).

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

Wt paź 25, 2011 22:04
Moderator

Kriszna był ósmym dzieckiem pewnego małżeństwa. Nie wiem, skąd pomysł na dziewictwo jego matki.

Ciekawi mnie też, jak Horus został "ochrzczony" 3000 lat przed Chrystusem. Albo "ukrzyżowany" w tym samym czasie. Oraz co wskazuje np. na to, że bogini Isis była dziewicą.

itd. itp. Warto się zastanowić i poczytać, a nie tylko przeklejać teksty.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt paź 25, 2011 22:26

sircalculator napisał(a):
Kriszna 1000 lat przed Chrystusem Kriszna był cieślą urodzonym przez dziewicę ochrzczonym w rzece czynił cuda
Mithra 600 lat przed Chrystusem Mithra(perski Bóg) urodzony 25 grudnia czynił cuda zmartwychwstał trzeciego dnia
Jest wielu innych Bogów w innych kulturach Jezus jest ich odbiciem ich kopią oni byli przed nim ...

a tu zaczerpnięte z innego forum dane bardziej fachowe...
Czy Jezus jest zwykłą podróbka ? (najbardziej pasuje do Horusa.

Historia pokazała, że nie są to postacie wiarygodne tak samo jak Zeus, Ozyrys i wielu innych Bogów.

Wt paź 25, 2011 22:42
zbanowany na stałe

Soul33 napisał(a):
Kriszna był ósmym dzieckiem pewnego małżeństwa. Nie wiem, skąd pomysł na dziewictwo jego matki.

Ciekawi mnie też, jak Horus został "ochrzczony" 3000 lat przed Chrystusem. Albo "ukrzyżowany" w tym samym czasie. Oraz co wskazuje np. na to, że bogini Isis była dziewicą.

itd. itp. Warto się zastanowić i poczytać, a nie tylko przeklejać teksty.

Jezus też miał braci wątpliwe żeby Maria była dziewicą :)

Śr paź 26, 2011 6:55
Moderator

A jaki ma to niby związek z tematem? Przecież chodziło mi o to, że te teksty to bzdury.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr paź 26, 2011 10:14
zbanowany na stałe

Soul33 napisał(a):
A jaki ma to niby związek z tematem? Przecież chodziło mi o to, że te teksty to bzdury.

wyjąłeś mi to z ust te teksty to bzdury :) wszystkie łącznie z panem J

Śr paź 26, 2011 13:38

Temat wielokrotnie był już omawiany na forum. Elbrus podał linki

Śr paź 26, 2011 14:45
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 10 ]