Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
Re: Czy Bóg istnieje?
Wirtualne cząstki a nie kosmosy
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N wrz 27, 2015 16:49 |
|
|
|
|
Robek
|
medieval_man napisał(a): Odwieczny i nieskończony cykl powstawania i niszczenia wszechświata, oraz istnienie jego praw jest wyzwaniem dla umysłu, który nie ogranicza się do stwierdzenia istnienia praw fizyki i cykliczności wszechświata, ale usiłuje dociec ich źródeł. Przypisując wszechświatowi cechy osobowe, próbujesz go zrozumieć? Andy72 napisał(a): Bzdury, przed BigBangiem nie istniała nawet czasoprzestrzeń ze swoją próżnią i fluktuacjami. A poza tym fluktuacje (o ile są) są małe typu jeden foton a nie cały wszechświat - entropia się kłania! i tak z powodu entropii odpada teoria że wszechświat się skurczy a potem znów wybuchnie. Za skurczenie sie czegokolwiek, odpowiada siła grawitacji, a więc, za skurczenie sie całego wszechświata, także będzie odpowiadać grawitacja, i żadna entropia tu nic nie zmieni. Andy72 napisał(a): Nie było NIC. Ale poza WSZYTKIM był ( a raczej jest ) KTOŚ, Poza czym miał być ten KTOŚ, skoro nie było nic? To sie kupy nie trzyma Andy72 napisał(a): A sądzisz że ewolucja sama wygenerowała ludzi bez udziału Boga?? To Bóg za każdym razem wpisywał coraz lepszy kod DNA To pierwsi ludzie, Adam i Ewa byli gorsi od tego co jest teraz?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N wrz 27, 2015 19:52 |
|
|
Andy72
|
Adam i Ewa nie mieli żadnego DNA! Autor nic o tym nie wspomina.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N wrz 27, 2015 19:56 |
|
|
|
|
Robek
|
Andy72 napisał(a): Adam i Ewa nie mieli żadnego DNA! Autor nic o tym nie wspomina. To na jakiej zasadzie sie rozmnażali?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N wrz 27, 2015 20:51 |
|
|
Andy72
|
Nie wiem, dla mnie Księga Rodzaju, to kompletna zagadka. Gdyby był Jezus to by powiedział co myśleć na ten temat. Może lepiej zacząć od bardziej zrozumiałych ksiąg - Ewangelii?
|
N wrz 27, 2015 20:56 |
|
|
|
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Robek napisał(a): medieval_man napisał(a): Odwieczny i nieskończony cykl powstawania i niszczenia wszechświata, oraz istnienie jego praw jest wyzwaniem dla umysłu, który nie ogranicza się do stwierdzenia istnienia praw fizyki i cykliczności wszechświata, ale usiłuje dociec ich źródeł. Przypisując wszechświatowi cechy osobowe, próbujesz go zrozumieć? a gdzie tu widzisz przypisywanie wszechświatowi cech osobowych?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
N wrz 27, 2015 21:08 |
|
|
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): Adam i Ewa nie mieli żadnego DNA! Autor nic o tym nie wspomina. Czyli z całą pewnością nie byli ludźmi, OK.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N wrz 27, 2015 21:39 |
|
|
Andy72
|
Autorzy biblijni zupełnie inaczej rozumieli świat, Gwiazdy zostały stworzone aby rozświetlać nocne niebo, a nie są to żadne słońca z planetami i z jakimiś istotami.
|
N wrz 27, 2015 21:48 |
|
|
Robek
|
medieval_man napisał(a): a gdzie tu widzisz przypisywanie wszechświatowi cech osobowych? Chyba źle ciebie zrozumiałem. medieval_man napisał(a): Odwieczny i nieskończony cykl powstawania i niszczenia wszechświata, oraz istnienia jego praw domaga się odpowiedzi o przyczynę cyklu i przyczynę praw. Uznałem że wszechświat domaga sie odpowiedzi na te pytania, natomiast tobie chodziło, że to sie ludzie domagają? Andy72 napisał(a): Autorzy biblijni zupełnie inaczej rozumieli świat, Gwiazdy zostały stworzone aby rozświetlać nocne niebo, a nie są to żadne słońca z planetami i z jakimiś istotami. To autorami Biblii są jacyś ciemni ludzie, nie mający żadnego pojęcia na temat otaczającego ich świata?
|
Pn wrz 28, 2015 11:03 |
|
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Robek napisał(a): medieval_man napisał(a): a gdzie tu widzisz przypisywanie wszechświatowi cech osobowych? Chyba źle ciebie zrozumiałem. medieval_man napisał(a): Odwieczny i nieskończony cykl powstawania i niszczenia wszechświata, oraz istnienia jego praw domaga się odpowiedzi o przyczynę cyklu i przyczynę praw. Uznałem że wszechświat domaga sie odpowiedzi na te pytania, natomiast tobie chodziło, że to sie ludzie domagają? Nie. Nie przeczytałeś. Na Twoją uwagę zmieniłem kształt mojej wypowiedzi. Treść pozostała ta sama, tylko akcent się zmienił. Teraz zacytowałeś moją pierwszą wypowiedź, podczas gdy ta, zmieniona brzmi inaczej: Cytuj: Odwieczny i nieskończony cykl powstawania i niszczenia wszechświata, oraz istnienie jego praw jest wyzwaniem dla umysłu, który nie ogranicza się do stwierdzenia istnienia praw fizyki i cykliczności wszechświata, ale usiłuje dociec ich źródeł.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn wrz 28, 2015 11:19 |
|
|
glejt
|
DNA jest kodem i zaprogramowanym programem budowy ciała. A my jesteśmy tworem duchowym. Adam i Ewa byli jednego ducha. Tym samym duchem Boga. Można by powiedzieć pierwotnym Chrystusem. Jednak funkcjonując w ciele zapomnieli jak to jest być duchem zwłaszcza jednym. To dało początek oddzieleniu ponieważ jeżeli wzajemnie nie umieli być jednym to bycie w jedności z Bogiem było już całkowicie niezrozumiałe. Cytuj: Odwieczny i nieskończony cykl powstawania i niszczenia wszechświata, oraz istnienie jego praw jest wyzwaniem dla umysłu, który nie ogranicza się do stwierdzenia istnienia praw fizyki i cykliczności wszechświata, ale usiłuje dociec ich źródeł. Ten odwieczny cykl jest tylko w czasie. Czasie , który jest oszustwem szatana. W Bogu nie ma śmierci ani zniszczenia ani kłamstwa. A Bóg będący miłością nie może być twórcą śmierci bo śmierć nie wypływa z życia. (26) Co zaś dotyczy umarłych, że zmartwychwstaną, czyż nie czytaliście w księdze Mojżesza, tam gdzie mowa "O krzaku", jak Bóg powiedział do niego: Ja jestem Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba. (27) Nie jest On Bogiem umarłych, lecz żywych. Jesteście w wielkim błędzie. (Ew. Marka 12:26-27, Biblia Tysiąclecia)
_________________ [color=#BF00FF]Szukaj Prawdy a Prawda cię wyzwoli.[/color]
|
Pt paź 30, 2015 15:45 |
|
|
Askadtowiesz
|
Andy72 napisał(a): Adam i Ewa nie mieli żadnego DNA! Autor nic o tym nie wspomina. To jeszcze nic. Przytoczę fajne pytanie zadane przez 6-latka. Ludzie dziedziczą DNA po ojcu i matce. Jakie wiec było DNA Jezusa, po kim dziedziczone?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pt paź 30, 2015 19:24 |
|
|
Anonim (konto usunięte)
|
DNA Jezusa pochodzi od Boga Ojca i Matki - Maryi Niepokalanej.
|
So paź 31, 2015 11:23 |
|
|
JedenPost
|
Askadtowiesz napisał(a): Andy72 napisał(a): Adam i Ewa nie mieli żadnego DNA! Autor nic o tym nie wspomina. To jeszcze nic. Przytoczę fajne pytanie zadane przez 6-latka. Ludzie dziedziczą DNA po ojcu i matce. Jakie wiec było DNA Jezusa, po kim dziedziczone? Po matce, co technicznie rzecz biorąc czyni go klonem.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So paź 31, 2015 11:41 |
|
|
proteom
|
JedenPost napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Andy72 napisał(a): Adam i Ewa nie mieli żadnego DNA! Autor nic o tym nie wspomina. To jeszcze nic. Przytoczę fajne pytanie zadane przez 6-latka. Ludzie dziedziczą DNA po ojcu i matce. Jakie wiec było DNA Jezusa, po kim dziedziczone? Po matce, co technicznie rzecz biorąc czyni go klonem. Jak wiemy, to Jezus nie był klonem Matki Bożej. Ciekawy problem. Chyba, że uznamy, wbrew nauce Krk, że ojcem biologicznym był Józef, wtedy z naukowego punktu widzenia robi się to zrozumiałe. Może Bóg Ojciec ma jednak ciało, a nawet wygląda jak człowiek, skoro stworzył nas na swój obraz i podobieństwo?
|
So paź 31, 2015 12:48 |
|
|
|