Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Tydzień apostazji
A ja bym dał koncesje. To czy TV Trwam ( i inne media) przetrwa to ureguluje rynek. Będa słuchaze- będzie istniało, nie będzie słuchaczy-samo zniknie z rynku proste prawo popytu i podaży
|
N cze 03, 2012 19:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Daniel86 Dlatego podałam linka... Rada Języka Polskiego przy Prezydium Polskiej Akademii Nauk zatwierdziła poniższe ustalenia na posiedzeniu plenarnym w dniu 7 V 2004 roku. 2.9. Nazwy osobowe Wielką literą piszemy nazwy własne (wszystkie człony), np.: Bóg Ojciec, Syn Boży, Duch Święty, Jezus Chrystus, Jahwe, Jehowa, Matka Boska, Bogurodzica, Madonna (tylko w odniesieniu do Matki Boskiej), św. Jan Ewangelista, św. Jan Chrzciciel, św. Jan z Dukli (przyimki wchodzące w skład nazwy piszemy małą literą, chyba że występują w pozycji początkowej nazwy). Ponadto obowiązuje Cię regulamin, który zaakceptowałeś. Więc nie zakładaj maski zbuntowanego nastolatka, a zachowuj się jak dorosły, kulturalny człowiek, który wie co podpisuje i skoro podpisuje warunki umowy, którą zobowiązuje się przestrzegać, to to robi. Czy jak Ci się nie podoba umowa banku, to też ją łamiesz, bo uważasz inaczej? Tu masz analogiczną sytuację.
|
N cze 03, 2012 19:06 |
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
@Daniel86 @Val Cię ładnie prosi, podsuwa pod nos wyciąg z regulaminu i ustalenia Rady Języka Polskiego, a Ty dziewczynę ignorujesz i idziesz w zaparte. (Ja tam bym jej nigdy niczego nie odmawiał).
Czy Ty aby nie jakaś V kolumna z Rodziny RM, że robisz koło pióra innowiercom i ateuszom?
Ponadto zechciej uwzględnić, że jesteśmy (wszyscy) w gościnie i nie wypada u gospodarzy nazywać żony gospodarza "ta stara raszpla", bo można jedynie wyjść na aroganta.
Mam nadzieję, że wreszcie zrozumiesz. Jeśli pomogłem - będę niezmiernie rad.
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
Ostatnio edytowano N cze 03, 2012 19:14 przez Otto_Katz, łącznie edytowano 1 raz
|
N cze 03, 2012 19:09 |
|
|
|
 |
Daniel86
|
Val, gdy się rejestrowałem na tym forum, to nie znałem regulaminu, więc tym bardziej nie mogłem wydać bądź nie wydać swojej zgody na akceptację regulaminu.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
N cze 03, 2012 19:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To potraktuj to jako lekcję na przyszłość, aby kiedyś się głupio nie tłumaczyć przed sądem wzorem standardowego nastolatka: że nic takiego nie widziałeś, więc i nie czytałeś Mało to w Internecie afer, bo ludzie klikają jak leci wszystko, a później są zdziwieni? Regulamin obowiązuje od 2007 roku. Jak widzę, Ty się zarejestrowałeś później. Więc wydałeś zgodę, tylko nie czytałeś regulaminu. Nawet jeśli zignorowałeś regulamin, to jesteś zobowiązany do jego przestrzegania, gdyż masz prawo do pisania na forum na warunkach jego gospodarzy. Znasz łacińską sentencję: "IGNORANTIA IURIS (LEGIS) NEMINEM EXCUSAT"?
|
N cze 03, 2012 19:20 |
|
|
|
 |
Daniel86
|
Val, z jednej strony to prawda, że wybada przestrzegać zasad gospodarzy. Z drugiej zaś to bez sensu. Jeśli każdy człowiek powinien pisać z dużej litery boga, w którego wierzy, to jak mają pisać innowiercy, którzy wierzą w innego boga niż Wy?
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
|
N cze 03, 2012 19:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mnie nie boli pisanie na klawiaturze z dużej litery nazw takich jak: Latający Potwór Spaghetti czy Budda. Nie mam też problemu z pisaniem z dużej litery nazw innych bóstw, w które nie wierzę. W regulaminie jest mowa o pisaniu z dużej litery również innych nazw, które są ważne dla niekatolików. Jak dotąd z małej litery słowo Bóg piszą tu nastolatki, których zdolności do dyskusji ograniczają się do stwierdzeń typu: "bóg jest gupi". Normą jest, że ateiści piszą Bóg z dużej litery. Oni też potrafią merytorycznie dyskutować. Jeśli nie wiesz, to informuję, że wedle sondażu, ateiści są drugą, pod względem liczebności grupą po katolikach na tym forum. I jest ich tu znacznie więcej niż w sondażach ogólnopolskich. I jakoś nie mają oni takich problemów jak Ty. Zajrzyj sobie chociażby na forum racjonalisty- mimo że to forum na którym dominują niewierzący to mają oni tak wysoką kulturę osobistą, że piszą słowo Bóg z dużej litery. Tak na forum tamtejszym tłumaczono nazwę Bóg: Wiele jest księżyców, Księżyc tylko jeden - wielu jest bogów, Bóg tylko jeden, właśnie chrześcijański. Pisząc "Bóg", piszemy o nim i tylko o nim, ponieważ stanowi to jego nazwę, określenie, także imię własne. Nie ma tu nic do rzeczy stosunek do Boga oraz bogów. Przeciwnie, pisownia z małej litery zdradza intencję przekory, czasem złośliwości, czasem nawet obelgi.
PS. "Allach" - to po arabsku po prostu "Bóg". Zasady pisowni - identyczne.Jestem ciekawa, czy potrafiłbyś na forum muzułmańskim napisać Allah z małej litery tak samo jak chrześcijańskiego Boga 
|
N cze 03, 2012 19:37 |
|
 |
Daniel86
|
Val napisał(a): Jestem ciekawa, czy potrafiłbyś na forum muzułmańskim napisać Allah z małej litery tak samo jak chrześcijańskiego Boga  Dziś na tym forum napisałem allaha i buddę z małych liter. Co ciekawe, tylko allaha Firefox zaznacza jako błąd. Hardkor ze mnie, co nie? 
|
N cze 03, 2012 19:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Daniel86 napisał(a): Val napisał(a): Jestem ciekawa, czy potrafiłbyś na forum muzułmańskim napisać Allah z małej litery tak samo jak chrześcijańskiego Boga  Dziś na tym forum napisałem allaha i buddę z małych liter. Co ciekawe, tylko allaha Firefox zaznacza jako błąd. Hardkor ze mnie, co nie?  Ależ bohater......
|
N cze 03, 2012 20:15 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Ja o każdym bogu piszę małą, ale już ich imiona wielką. Np. bóg Jahwe, bóg Allah, bóg Zeus. Dobrze?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N cze 03, 2012 21:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bóg Allah jest niepoprawne- ponieważ Allah znaczy po polsku Bóg. Więc właściwie to wychodzi na to: bóg Bóg A chrześcijański ma po prostu takie imię: Bóg. Tak jak muzułmański- też po polsku ma takie imię Bóg. A po arabsku Allah. Chrześcijanie w Arabii mówią Allah właśnie, nawet katolicy w arabii mówią Allah. Tak tak jakby pisać bóg God  , jeżeli już mamy nie tłumaczyć z angielskiego.
|
N cze 03, 2012 21:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Ja o każdym bogu piszę małą, ale już ich imiona wielką. Np. bóg Jahwe, bóg Allah, bóg Zeus. Dobrze? Nie, nie dobrze. Skoro przyjąłeś zasady regulaminu, to bądź konsekwentny: "Ze wzgledu na coraz czestsze przypadki manifestowania przez niektórych uzytkowników swojej niewiary w Boga i odmowy naleznej Mu czci, a tym samym ranienie uczuc religijnych innych poprzez (swiadome) niestosowanie wielkich liter w nazwach osobowych: Bóg, Pan Bóg, Pan, itd. zobowiazuje sie wszystkich uzytkowników do przestrzegania zasad pisowni slownictwa religijnego zgodnie z obowiazujacymi normami ortograficznymi jezyka polskiego. Zasada ta dotyczy równiez imion bóstw oraz osób darzonych szacunkiem w innych wyznaniach."
|
N cze 03, 2012 21:12 |
|
 |
JedenPost
|
Czemu zatem katolicy notorycznie piszą "szatan", podczas gdy słowo to funkcjonuje jako imię bóstwa, tudzież osoby darzonej szacunkiem w innych wyznaniach  ?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn cze 04, 2012 5:24 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
To Waszym zdaniem Bóg Jahwe, ale bóg Zeus jest poprawnie? No i co z tym szatanem czy Szatanem. Ja dla równowagi piszę go małą literą, żeby nikt nie mógł mnie oskarżać o jakąś tendencyjność.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn cze 04, 2012 7:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Czemu zatem katolicy notorycznie piszą "szatan", podczas gdy słowo to funkcjonuje jako imię bóstwa, tudzież osoby darzonej szacunkiem w innych wyznaniach  ? no i na dodatek niektórzy oczekują, ze katolicy będą szanować szatana, to są niezłe jaja 
|
Pn cze 04, 2012 7:39 |
|
|
|