Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 A CO Z PRZEZNACZENIEM BIBLIJNYM CZY MAMY NA NIE JAKIS WPLYW 
Autor Wiadomość
Post A CO Z PRZEZNACZENIEM BIBLIJNYM CZY MAMY NA NIE JAKIS WPLYW
CZY KTOS MOZE WYTLUMACZYC JAK TO JEST Z PRZEZNACZENIEM BO CALE PISMO SWIETE NOWY I STARY TESTAMENT NA NIM SIE OPIERA CZY MY MAMY JAKIS WPLYW NA TO CO ROBIMY CZY NIE BO WEDLUK PISMA TO NIE I TO MNIE NIEPOKOI I NIEROZUMIEM TEGO NP JEZUS PRZEPOWIADA PIOTROWI ZE SIE GO ZAPRZE 3 RAZY ZANIM ZAPIEJE KOGUT ON PRZYSIEGAL ZE NIGDY ALE TO ZROBIL,TAK SAMO Z JUDASZEM I WIELE ROZNYCH HISTORI ,WYDAWALO SIE IM ZE MAJ WPLYW NA SWOJE ZYCIE ALE NIESTETY NIE MIELI A CO Z NAMI CZY MY TEZ NIEMAMY WPLYWU,CZY WSZYSTKO JEST Z GORY PRZEZNACZONE SKORO TAK TO ROBMY CO CHCEMY,A MOZE TO TEZ NAM JEST PRZEZNACZONE I Z GORY NAKRESLONE CZY CZAS SIE MUSI WYPELNIC A MY NIEMAMY NA TO WPLYWU.OD POCZATKU DO KONCA SWIAT WEDLUG PISM CZAS MUSI SIE WYPELNIC ZOBACZCIE JAK JESN NAPISANA APOKALIPSA,NAWET NAPISANE JEST ILE ISTOT BEDZIE W NIEBI TO JEST GARSTKA WEDLUG CALEJ LUDZKOSCI,A CO Z NAMI CZY TAKI JEST BOZY PLAN ZBAWIENIA,CZY OD POCZATKU WSZYSTKO BYLO JASNE,TO PO CO KOMU TE GIERKI,MAMY WIEC 2 WYJSCIA
1-ODRZUCIC WIARE W PISMO SWIETE BO UZNAJEMY ZE MAMY WPLYW NA SWOJ LOS I WOLE I ZYCIE,BO MAZNA SFALSZOWAC JEDNA CZY PIEC EWANGELI ALE NIE CALE PISMO SW
2-UZNALEM ZE JEDNAK PISMO JEST SWIETE I CZAS SIE MUSI WYPELNIC
I WSZYSTKO Z GORY JEST ZAPLANOWANE KOZDA NASZA DECYZJA I GODZIMY SIE Z TYM MOWIAC SOBIE ZE JAKOS TO BEDZIE BOG SIE NAD NAMI ZLITUJE
JA JESTEM WIERZACYM BO JAK TU NIE WIERZYC SKORO OGLODAMY OBIAWIENIA,STYGMATY CZY WYPEDZANIE DIABLA Z OPETANEGO,DOWODOW NA TO JEST BARDZO DUZO (NP EGZORCYZMY EMILI ROSSE,LUB STYGMATA)NIE WNIKAM JUZ W SPRAWE EWANGELI KTORE TO KOSCIOL SOBIE WYBRAL JAKO ZEKOMO TE PRAWDZIWE,A ODRZUCIL INNE UZNAJAC JE ZA HEREZJE ALE JEZELI KTOS NIE WIERZY W SPRAWIE PRZEZNACZENIA TO PODWARZA CALE PISMO SW I WSZYSTKIE RELIGIE MONOTEISTYCZNE,A MOZE TO "BOG" W BUDDYZMIE JEST NASZYM ZBAWIENIEM.CZEKAM NA WASZE OPINIE ,CO WY O TYM MYSLICIE???

Śr sty 10, 2007 1:39
1. Wyłączyć caps-locka
2. Używać interpunkcji

Niby drobna rada, a przydatna w poszukiwaniu prawdy, bo dzięki niej inni będą mogli bez męczenia się przeczytać co piszesz.

Śr sty 10, 2007 6:45

Pismo Święte nie mówi o przeznaczeniu. Przeznaczenie nie istnieje gdyż przeczy wolnej woli człowieka.

Cytuj:
CZY KTOS MOZE WYTLUMACZYC JAK TO JEST Z PRZEZNACZENIEM BO CALE PISMO SWIETE NOWY I STARY TESTAMENT NA NIM SIE OPIERA CZY MY MAMY JAKIS WPLYW NA TO CO ROBIMY CZY NIE BO WEDLUK PISMA TO NIE I TO MNIE NIEPOKOI I NIEROZUMIEM TEGO NP JEZUS PRZEPOWIADA PIOTROWI ZE SIE GO ZAPRZE 3 RAZY ZANIM ZAPIEJE KOGUT ON PRZYSIEGAL ZE NIGDY ALE TO ZROBIL,TAK SAMO Z JUDASZEM I WIELE ROZNYCH HISTORI ,WYDAWALO SIE IM ZE MAJ WPLYW NA SWOJE ZYCIE ALE NIESTETY NIE MIELI

Mylisz rzeczy. To było zwykłe poznanie rzeczy przyszłych, ale nie ich zdeterminowanie

Śr sty 10, 2007 14:23

"Dał im wolną wolę, język i oczy, uszy i serce zdolne do myślenia. "
Mądrość Syracha (w) 17:6, Biblia Tysiąclecia

Oczywiście jeśli uznajemy księgi deuteronomiczne.Mamy wolną wolę,możemy działać,sprzeciwiać się itd.Jonasz uciekał przed przeznaczeniem,w końcu uległ.Saul był pomazańcem Pańskim,ale upadł itd.Jezus mówi o tym najjaśniej:o cokolwiek będziecie prosić w imię moje,otrzymaci-więc można zmieniać przyszłość,oczywiście najlepiej prosić Tego,który ją podtrzymuje i umacnia.

Śr sty 10, 2007 16:44
CHYBA SIE JEDNAK NIE ROZUMIEMY,PRZYKRO MI.CZEKAM AZ KTOS ZROZUMIE O CO MI CHODZI I NAPISZE COS MODREGO. :?PRZECZYTAJCIE JESZCZE RAZ CO NAPISALEM I ZASTANOWCIE SIE GLEBIEJ NAD TYM CO NAPISALEM,PISZECIE CYTATY KTORE TYLKO ZAPRZECZAJA PRZEZNACZENIU,JA TEZ JE ZNAM,ALE PISMO MOWI CO INNEGO,MOWI TO ZE PISMO I CZAS MUSI SIE WYPELNIC BY WSZYSTKO SIE MOGLO STAC CO JEST NAPISANIE.STARY TESTAMENT PRZEPOWIADA NOWY TESTAMENT-PRZYJSCIE MESIASZA,A NOWY KONIEC SWIATA I PODAJE NAWET DOKLADNA LICZBE ZBAWIONYCH,CZYLI WNIOSKUJEMY,ZE WSZYSTKO JUZ JEST USTALONE Z GORY,TAK JAK JEZUS PRZEPOWIEDZIAL ZAPARCIE SIE PIOTRA I NIE POMYLIL SIE,TAK SAMO Z JUDASZEM KTOREMU PRZEPOWIEDZIAL WIELE RZECZY I TAK SIE STALO.CZYLI BOG,JEZUS O WSZYSTKIM WIEDZIAL CO I JAK SIE POTOCZY I STANIE I CZEKAL TYLKO AZ TO NADEJDZIE,A BIEDNY PIOTR CHOC PRZYSIEGAL PANU ZE SIE GO NIE ZAPRZE I PROBOWAL PRZEKONAC JEZUSA ZE SIE MYLI,ZE ON NIGDY TEGO NIE ZROBI TO JEDNAK PRZEZNACZENIE PIOTRA ZWYCIEZYLO,PROBOWAL WALCZYC O SWOJA RACJE ALE BYL Z GORY SKAZANY NA NIEPOWODZENIE,NIE MOGL NIC ZROBIC.PRZYKLADOW TAKICH KTORE ZAPRZECZAJA WOLNEJ WOLI W PISMIE JEST DUZO WIECEJ ALE NIE O TO CHODZI ZEBY JE TU WSZYSTKIE WIPISAC.ZASTANOWCIE SIE KOLEDZY JESZCZE RAZ I NIE CYTUJCIE SLOW O WOLNEJ WOLI BO JA JE ZNAM ALE NIESTETY KLOCI SIE TO Z TYM O CZYM PISZE,I GDZIE TU JEST SENS!!!A KOGO RAZI MOJA PISOWNIA TO NIECH SIE NIE MECZY.POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE

Śr sty 10, 2007 20:57

STARY TESTAMENT PRZEPOWIADA NOWY TESTAMENT-PRZYJSCIE MESIASZA,A NOWY KONIEC SWIATA I PODAJE NAWET DOKLADNA LICZBE ZBAWIONYCH,CZYLI WNIOSKUJEMY,ZE WSZYSTKO JUZ JEST USTALONE Z GORY

To Ty nie rozumiesz. Przepowiada nie znaczy determinuje. Poza tym to o konkretnej liczbie zbawionych to niezły bezsens - pokaż mi ten fragmewnt w Piśmie
Przestudiuj model pokazujący, że czas nie jest z góry określony:
Mamy górę, na która prowadzi ścieżka. Na szczycie tej góry stoi obserwator. Po ścieżce wchodzą ludzie. Ludzie Ci nie widzą się nawzajem, nie widzą kto jest przed nimi ani kto jest za nimi. Obserwator z góry widzi wszystkich równocześnie. Odnieś to teraz do Boga i czasu. Dla Boga czas nie płynie, dla Niego nie ma "wczoraj", "dziś", "jutro". dla boga wszystko jest obecnym "teraz", On widzi jednocześnie wszystkie czasy. Dlatego część z tego nam ujawnia. Ale to nei znaczy że to jest z góry zdeterminowane. Dla człowieka czas płynie. Dla Boga nie

Śr sty 10, 2007 21:02
WEDLUG PISMA JEST SAM POWIEDZIALES ZE TO BESNSENS A TO NIEDOCZYTALES-OBIAWIENIE SW JANA(OPATRZENIE PIECZECIAMI 144 TYS) NAPISZ NA PODSTAWIE CZEGO TAK TWIERDZISZ WIARY CZY SAM WYSNULES TE WNIOSKI ROZUMOWO,JA DAJE PRZYKLAD Z PISMA I CHCE POKAZAC ZE PISMO SIE KLOCI SAME Z SOBA KIEDY MOWI ZE MAMY WOLNA WOLE A NASTEPNIE MOWI ZE WSZYSTKO JEST JUZ USTALONE(KSIEGA ZYWOTA)...JA WIEM ZE BOG ISTNIEJE,ALE NIEWIERZE W KAZDE SLOWO PISANE.A CO MYSLISZ O TYM -SAD OSTATECZNY., OBIAWIENIE SW JANA"I JEZELI KTOS NIE BYL ZAPISANY W KSIEDZE ZYWOTA,ZOSTANIE WRZUCONY DO JEZIORA OGNISTEGO" I O TYM DOKLADNIE MOWIE O PRZEZNACZENU BIBLIJNYM,JEZELI KTOS NIE BYL ZAPISANY,WIEDZ CO?MAMY ROBIC CO CHCEMY?CZY ODRZUCIMY WIARE W PRZEZNACZENIE I TYM SAMYM WATEK PRZEZNACZENIA WSZECH OBECNEGO W PISMIE SW.ZASTANOW SIE PO RAZ KOLEJNY!!!POZDRAWIAM :)

Śr sty 10, 2007 22:06

Apokalipsa jest symboliczna. Prawie wszystko jest w niej symboliczne. 144 tysiące oznacza po prostu "bardzo dużo" (12 apostołów, 12 pokoleń Izraela - 12*12, a dodatkowo jeszcze *1000)
Co do księgi życia - każdy może w niej się znaleźć. Nie jest ona zamknięta. To od nas zależy, czy nasze imie będzie w tej księdze, czy nie

Śr sty 10, 2007 22:10

To co głosisz luk201 to herezja, która już dawno została potępiona. Jezus jako Bóg zna przyszłość, wiedział co zrobi Piotr i wcaleni nie zaprzeczył tą wiedzą wolnemu wyborowi Piotra. Człowiek ma wolną wole i to jest fakt, nie ma żadnego przeznaczenia. Wyobraż sobie że masz taką moźliwość i przenosisz się w przyszłość, obserwujesz kolege co będzie robić jutro i wracasz do swoich czasów. Czy Twoja wiedza wpływa na jego wolny wybór? Oczywiście że nie, Ty wiesz co zrobi bo to widziałeś, ale on zrobi to i tak z własnej woli (oczywiście jeśli mu nie przeszkodzisz ale to chyba jasne).

Jak widzimy jednak można nie wierzyć, zatem opieranie wiary na dowodach typu stygmaty, jest bardzo wątłym argumentem i a taka wiara może okazac się krucha.

Co do Ewangelii to dlaczego poprostu nie zapoznasz się ze stanowiskiem Kościoła na ten temat, tylko tkwisz w błędnym przekonaniu, bo jak widać coś usłyszałeś i już Ci wystarczy. Straszny brak obiektywizmu.

144.000 jak już pisano znaczy poprostu dużo.

Pomijając już niezrozumiały upór w pisaniu w jakiś dziwny sposób, za który może spotkać Cie kara moderatorska, ale to nawet nie o to chodzi, bo po co utrudniać innym życie, chyba że nie masz szacunku do ludzi z którymi dyskutujesz. Pokazujesz dlaczego nie każdy może sam czytać i sam zarazem interpretować Pismo. Przykład liczby 144.000 dobrze to pokazuje.

Śr sty 10, 2007 23:28
TO MI SIE ZACZYNA PODOBAC,SYMBOLIKA WSZECHOBECNA,PODOBA MI SIE SIE TWOJE TLUMACZENIE.POWIEM JESZCZE RAZ,PRZEPOWIEDNIA WLASNIE DETERMINUJE TAK JAK SW PIOTRA KTORY NIE MIAL MOZLIWOSCI WYBORU, JEZUS Z GORY WIEDZIAL I POWIEDZIAL MU CO ZROBI.I MIMO ZE CHCIAL ZROBIC INACZEJ TO NIEMOGL I TEGO NIKT NIE MOZE PODWAZYC.TO SA FAKTY,NIE NURTUJE MNIE PRZEPOWIEDNIA BO ONA JEST WSZEDZIE W PISMIE I TO JEST FAKT NIEPODWARZALNY I ZADEN PROBLEM DLA LUDZI ALE NURTUJE MNIE BEZRADNOSCI PIOTRA I JUDASZA KTORY WLASCIWIE URODZIL SIE PO TO BY WYDAC JEZUSA NA SMIERC TAK JAK MU TO JEZUS PRZEPOWIEDZIAL,JUDASZ TEZ PEWNIE CHCIAL BY INACZEJ ZROBIC GDYBY WIEDZIAL (A MOZE WIEDZIAL I MIMO TO NIC NIEMOGL ZROBIC BO TOK MUSIALO SIE STAC,TAK SAMO JAK Z PIOTREM KTORY SIE JEDNAK ZAPARL JAK MU POWIEDZIANO)ZE WYDA PANA. JEZUS TEZ WIEDZIAL ,BO PO CO GO BIERZE ZE SOBA Z GORY BO PRZYSZEDL ZA NAS UMRZEC I KTO BY GO WTEDY WYDAL?CO DO ZBAWIENIA TO TEZ TAK MYSLE ALE NIE JESTEM PEWIEN,BO PISMO SUGERUJE ZE Z GORY WSZYSTKO JEST USTALONE.CZY MAMY W TO WIERZYC?TAK I TAK BEDZIEMY SIE STARAC BYC ZBAWIENI I WIERZYC,ZE MAMY WPLYW NA SWOJE DECYZJE,ALI I TO MOZE BYC JUZ TEZ PRZEZNACZONE!!!CIEKAWE PRAWDA?CZEKAM NA WASZE OPINIE CO INNI O TYM MYSLA?

Śr sty 10, 2007 23:43

To nawet nie chodzi o symbolike, tylko właściwe odczytywanie tekstu. I dziś dzieci przekomarzająć się ze sobą mówią, ze ja jestem np. milion milionów razy mądrzejszy niż ty, ale wiadomo o co chodzi, jak to rozumieć. Historyk też Ci tak powie, że teksty starożytne tak należy odczytywać, bo nie zawsze wartość liczbowa odzwierciedlała stan faktyczny. Nie przenoś dzisiejszego myślenia, na dawne czasy, bo to był inny sposób myślenia.

Jezus przepowiadając Piotrowi jego czyny, "opisał" tą rzeczywistość którą wykreuje Piotr. Jest Bogiem, zatem wie wszystko i wtedy zapewne w ludzkiej postaci miał wgląd w dzieje świata i pojedyńczego człowieka. Nie rozumiem czemu upierasz się, że przepowiednia, determinuje kogoś do danego czynu? Jezus powiedział co Piotr zrobi, nie powiedziałPiotrowi co ma zrobić, to różnica, która sama sugeruje że Twoje obawy i wnioski są zbędne. Pismo pokazuje też pewien symboliczny obraz końca świata. Sąd jest pewny, ale od nas zależy jak do niego dojdziemy.

Śr sty 10, 2007 23:56
PO PIERWSZE,KAZDY KTO CZYTA MOJE POSTY I MNIE ZNA TO WIE JAKIE MAM PODEJSCIE DO BOGA I ZE NIE JESTEM HERETYKIEM JA CIE NIE OCENIE ALE MYSLE ZE JESTES KLECHA,MOZE SIE MYLE ,A TAKICH TO ZNAM BO DRZEWO POZNAJE SIE PO OWOCACH.LATWO ASADZAC I ZUCAC WYZWISKA BRONIA SWOJEJ PRAWDY A NIE WIARY,CO POKAZALI JUZ WIELOKROTNIE MIN; WYPRAWY KRZYZOWE I RZEZIE W IMIE JEZUSA CHRYSTUSA,SKANDAL!!!NIECH BOG IM WYBACZY .NIEWIERZA W STYGMATY,UZNALI TYLKO JEDEN STYGMATYKA FRANCISZKA Z ASYZU,TO I TAK CUD A CO Z OJCEM PIO,CO Z EGZORCYZMAMI TEZ W TO NIE WIERZYSZ I KTO TU JES HERETYKIEM POLECE JESZCZE KOD DA VINCI,OPROCZ STYGMATA I EGZORCYZMOW EMILY ROSSE,TO SA FAKTY KOLEGO,TAK WLASNIE BYLY DOBIERANE DZISIEJSZE EWANGELIE A JESLI NIE TO POWIEDZ JAK,UDOWODNIJ.OBAJ WIEMY ZE JEST TO NIE MOZLIWE.KOSCIOL PUSZCZA I MOWI TO CO IM PASUJE ABY DALEJ ICH LUDZIE UTRZYMYWALI. ZAPRAWDE POWIADAM CI SKARB TO ONI MAJA ALE NA RAZIE TYLKO NA ZIEMI,PLEMIE ZMIJOWE-POZDRAWIAM JANKOWSKIEGO NIECH BOG SIE NAD NIM UMILUJE,POMODLE SIE DZISIAJ ZA NIEGO.JA DO KOSCIOLA NIE CHODZE,MODLE SIE W ZACISZU BO BOG JEST WSZEDZIE JAK WIESZ,NAJWAZNIEJSZE ZEBY BYL W SERCU A KOSCIOL MNIE BRZYDZI TYM CO ROBI-ZBOCZENCY,PEDOFILE,OTYLI,I ICH DOBRA MATERIALNE.NIE TAKI PRZYKLAD DAL NAM JEZUS,A DATKI WOLE DAC NA UMIERAJACYCH Z GLODU!!! I TAK CZYNIE BO ONI NIE ZREZYGNUJA ZE SWOICH BOGACTW NA ZECZ POTRZEBUJACYCH

PO DRUGI SAM SOBIE ZAPRZECZASZ I PRZYZNAJESZ MI RACJE BO SKORO WIERZYSZ I DAJESZ PRZYKLAD ZE PRZENOSISZ SIE W PRZESZLOSC POTRZYSZ NA CZYJES ZYCIE I WIESZ CO ZROBIL I WRACASZ Z POWROTEM TO WIESZ CO ZROBI I MOZESZ MU TO POWIEDZIEC,ALE NIE O TO MI CHODZI ZEBY CI COS UDOWODNIC,ALE NIECH LUDZIE SAMI POMYSLA A NIE TYLKO WIERZA.PISMO JAK NAJBARDZIEJ POLECAM WSZYSTKIM BO TEZ SA TAM SW SLOWA KTORE MOGA ZBAWIC CZLOWIEKA.POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE !!!

Cz sty 11, 2007 0:27
WLASNIE POWIEDZIAL JUDASZOWI-CZYN CO MASZ CZYNIC I JUDASZ WYSZEDL,KOMU TY MYDLISZ OCZY???

Cz sty 11, 2007 0:30
ODNIES SIE DO TYCH SLOW CZYN CO MASZ CZYNIC,A MOZE SOBIE JESZCZE COS WYJASNIMY PRZY OKAZJI?? :) POZDRAWIAM.

Cz sty 11, 2007 0:37

Napisałem, że prawisz herezje zgodnie tym co uznał Kościół. Możesz tego nie uznawać, ja stwierdziłem jedynie fakt. Nie ma przeznaczenia wedle nauki Kościoła, ci co tak myśleli prawili herezeje, które zostały potępione.
Nie zgadłeś, nie jestem klechą, ciekawi mnie skąd ten pomysł? Ja Cie aż tak bardzo osądziłem, rzucam wyzwiskami? Stwierdzam fakt, nie obrażam, ani nie wyzywam. Dalej za to nie wiem czemu nie możesz pisać normalnie? Też niepotrzebnie wyciągasz dziwne wnioski i masz zepsutą klawiature, choć zastanawiam się czy może nie robisz sobie żartów tutaj, a może aż tak daleko zbłądziłeś?
Nie zrozumiałeś mnie. Nigdzie nie napisałem, że nie wierze, czy podważam stygmaty.
Niestety, ale emocjonujesz się niepotrzebnie, brak Ci wiedzy i logicznego myślenia, jeśli myślisz że ks. Jankowski jest w całym Kościele, w tym i przeze mnie popierany. Albo się zagalopowałeś, albo mówisz o Kościele, choć go wogule nie znasz. Byłby to skrajny brak obiektywizmu. Ciekawe jest jenak to co napisałeś Kod Da Vinci - to wiele tłumaczy. Poczytaj jeszcze Mitologie, może uwierzysz w Zeusa.
Przeczytaj także niektóre spośród ewangelii apokryficznych, ich niezgodność z obecnymi jest aż nazdyt widoczna.
W sposób oczywisty oceniłeś cały Kościół jedną miarą, pamiętasz pewne zdanie o blece i drzazdze? Pasuje to do Ciebie.
Jak już pisałem nie powinni interpretować Pisma wszyscy, bo wychodzą potem takie teorie, szkoda tylko że błądzisz, ale może dążmy do konstruktywnej krytyki.
Czyń co masz czynić... bądz łaskaw podawać namiary na dany fragment, tak się robi.
Niestety Kościół nie jest taki zły jak Ci się wydaje, ale zrozumienie tego wymaga obiektywizmu i chęci, Ty tego nie masz.

Cz sty 11, 2007 1:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona