Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 23:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 513 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Następna strona
 Objawiona wizja piekła - co o tym myślicie? 
Autor Wiadomość

Post Objawiona wizja piekła - co o tym myślicie?
Witam. Przeczytałem tę książkę w całości i muszę przyznać, że mną wstrząsnęła. Doprawdy opisane są w niej nieprawdopodobne rzeczy. A co wy o tym myślicie? Zachęcam do lektury i dyskusji.

http://www.spiritlessons.com/Documents/ ... Polish.htm

So mar 17, 2007 23:00

N mar 18, 2007 14:43

N mar 18, 2007 14:53
Jestem uhahany :lol: Wizja piekła jak u mało co ogarniających ludzi ze średniowiecza, płomienie, siarka :D Heh, masakra. I ludzie jeszcze płacą, żeby czytać tę książkę w Ameryce :D

N mar 18, 2007 14:53

taa, eskimosi by sie bardzo ucieszyli, w oncu jakas odmiana po latach sniegu i lodu :biggrin:

N mar 18, 2007 17:41

czy to tylko moje wrażenie, czy takie objawienia częściej dotykają kobiet?

N mar 18, 2007 20:19

Wow. mocna rzecz. Ciekawi mnie jedna sprawa: podobno cały ten świat, całe to królestwo ma być z innego świata. Skąd więc tam tak pospolite rzeczy jak siarka ? Niektórzy twierdzą, że Bóg jest nieskończoną miłością, czego nie można raczej potwierdzić czytając ten tekst :).

N mar 18, 2007 21:08
Piekło znajduje się w środku Ziemi i pełne jest dusz dręczonych dniem i nocą.

Ciekawe na jakiej głębokości?

Cytuj:
Doły miały kształt miski o szerokości 1.5 i głębokości l metr.

Mnie interesuje głębokość umiejscowienia piekła w środku ziemi, a nie dołki

Cytuj:
Szkielet kobiety, z szarą mgiełką wewnątrz, mówił do Jezusa. W szoku słuchałam jej. Gnijące ciało zwisało w strzępach z jej kości. Paląc się, odpadało na ziemię.

Wstrząsający obraz. Teraz już wiem dlaczego poddam się kremacji. Po to by mnie diabli z grobu nie wzięli i moje ciało nie odpadało.

Cytuj:
Ponownie spojrzałam na kobietę. Robaki wypełzały z jej szkieletu. Nie pochłaniał ich ogień. Jezus powiedział: „Ona wie o nich i czuje je w swoim wnętrzu".

Nie wiedziałem że Jezus lubuje się w takim sadyźmie. Ciekawe doświadczenie.

Cytuj:
„Panie Jezu" - zawołał człowiek z głębi płonącego dołu - „czy nie dość wycierpiałem za swoje grzechy? Jestem tu już czterdzieści lat od mojej śmierci". Jezus odparł: „Jest napisane: 'Sprawiedliwy z wiary żyć będzie'. Wszyscy wyśmiewcy i niewierzący będą mieli udział w jeziorze ognia. Nie uwierzyłeś prawdzie. Wiele razy posyłałem Moich ludzi, by pokazali ci drogę, lecz ty nie usłuchałeś ich. Śmiałeś się z nich i nie przyjąłeś ewangelii. Chociaż umarłem za ciebie na krzyżu, ty wyśmiałeś Mnie i nie pokutowałeś ze swoich grzechów. Ojciec Mój dał ci wiele okazji do bycia zbawionym. Kiedy byś tylko usłuchał!" - Jezus zapłakał. „Wiem Panie, wiem" - krzyczał człowiek - „lecz teraz już pokutuję". „Za późno. Wyrok już zapadł" - odpowiedział Jezus. Mężczyzna kontynuował: „Panie, nie którzy z moich znajomych również tu zmierzają, gdyż nie pokutują. Panie proszę, pozwól mi pójść i powiedzieć im, że muszą pokutować ze swoich grzechów, gdy wciąż są jeszcze na ziemi. Nie chcę, aby się tu znaleźli". Jezus odparł na to: „Mają ewangelistów, nauczycieli, starszych - wszystkich służących ewangelii. Oni im powiedzą. Mają również przewagę w postaci nowoczesnych środków przekazu i wiele innych sposobów, aby usłyszeć o Mnie. Posłałem do nich Swoich robotników, aby mogli uwierzyć i zostać zbawieni. Jeśli nie uwierzą, gdy usłyszą ewangelię, nie uwierzą również temu, który powstanie z grobu.

Plagiat ewangelicznej przypowieści. Kto czytał ten pozna. Autorka dopuściła się przestępstwa łamiąc prawa autorskie.

Dalej są już tylko śmieszne opisy chorego umysłu.
Ciekawy jest jeszcze fragment jak to Jezus opuszcza naszą bohaterkę i pozwala jej (dla przyjemności chyba) doznać mąk piekielnych.
Ogólnie kiepska narracja, słaby styl, wiele powtórzeń, naciągactwo, plagiat i zrzynanie z kiepskiej jakości horrorów amerykańskich.

Czego to ludzie nie zrobią dla kasy i jak dobrze wiedzą że frajerów płacących za te bzdety mnóstwo na świecie.

Przebrnąłem dla zabawy, jak ktoś ma chwilę czasu to też może sobie poczytać. Jednak z autorów tego gatunku polecam raczej Stephena Kinga jest o niebo (piekło) doskonalszy.

N mar 18, 2007 23:48

Ciężko to oceniać i zapewne to kłamstwa. bo z tego co wiem skoro w piekle niema nadzieji to poco proszą Jezusa o pomoc czyżby nadal nadzieja? Czemu wołają "Panie" skoro nie mają miłości i odrzucają Boga?
Ale przeczytać warto. Bo w sumie jakąś ma to treść do przekazania. Byle by nie traktować tego jako 100% objawienia. Bo raczej czuć tu czyjąś chęć zarobku.

Pn mar 19, 2007 11:04

Wow. mocna rzecz. Ciekawi mnie jedna sprawa: podobno cały ten świat, całe to królestwo ma być z innego świata. Skąd więc tam tak pospolite rzeczy jak siarka ? Niektórzy twierdzą, że Bóg jest nieskończoną miłością, czego nie można raczej potwierdzić czytając ten tekst .

Według mnie fakt, że miejsca przebywania dusz po śmierci są nie z tego świata, nie eliminuje możliwości bycia siarki w piekle. Owe "nie z tego świata" należy rozumieć jako nie "na ziemii".
A co do miłosierdzia Bożego to według mnie należy to rozumieć trochę inaczej. Nieskończone miłosierdzie polega na tym, iż jeśli będziesz żałował i pokutował to Bóg wybaczy Ci nawet największe zbrodnie. Zaś jeśli będziesz go świadomie odrzucać, nawet wtedy kiedy będzię wysyłał do Ciebie swych posłańców i nigdy nie nawrócisz się to wtedy człowiek zostanie potępiony. Bóg bowiem stara się o duszę człowieka i chce każdą odzyskać, ale my mamy wolną wolę i możemy przyjąć Boga lub nie.

Co do wołania Jezusa przez dusze potępione: (wybacznie ale mam problemy z tym chol... cytowaniem)

"Jak trwoga to do Boga". Owe dusze zapomniały już o swym odrzuceniu Boga i teraz kiedy cierpią z tego powodu, błagają Go o pomoc. Ich nieowocny lament tym bardziej zwiększa ich męki.

Co do głębokości piekła.

Myślę, że nie jest to, aż tak bardzo istotne. Nawet jeśli piekło znajduje się we wnętrzu ziemi to myślę, że jest to stan duchowy, niedostępny dla żywego człowieka.

Co do chęci poddania się kremacji przez Antka. Zapewne żartowałeś mówiąc o ochronie poprzez kremację. Książka ta mówi, jakby rzekomo człowiek po śmierci otrzymywał "ciało duchowe", pod nim "duchowy szkielet", a potem "dusza właściwa"

Co do rzekomego "sadyzmu" Jezusa.

Jezus nie stworzył piekła ani Jego Ojciec. Uczynił to szatan i on delektuje się sadyzmem i ludzkimi mękami.

Co do narracji i plagiatu:

Być może po prostu ta książka była przekładana na polski przez kiepskiego tłumacza i "na szybko"

A jeśli chodzi o plagiat to gdyby spojrzeć na to jako 100% objawienie, można stwierdzić, że biblijne przypowieści są odwzorowaniem, ostrzeżeniem i pouczeniem przed tym co może stać się z człowiekiem. W takim przypadku nie widziałbym plagiatu tylko potwierdzenie autentyczności przypowieści.

Pn mar 19, 2007 17:09
Skoro religia katolicka wie jakie warunki panują w piekle, jakie w niebie, to powinna może powiedzieć np.

Z czego składa się centrum ziemi ?
Czy istnieje życie na innych planetach ?
Jak funkcjonuje piorun kulisty ?

Religia katolicka nie odpowie nigdy na te pytania z prostej przyczyny, że już raz odpowiedzieli. Odpowiedzieli, że słońce krąży wokół ziemi i wyszła z tego wielka buba. Drugi raz nie popełnią tej samej gafy, są więć bardzo ostrożni.

Dawniej KK rękami i nogami bronił się, że nie ma życia na innych planetach. Dziś już tego nie mówią. Wiedzą, że w kosmos wysyłane są sondy i nie chcą się ponownie skompromitować.

Ale bardzo dokładnie wyjaśniają nam jak jest w piekle, niebie i czyśćcu. Wiedzą, że tak naprawdę nie ma tych miejsc. Więć mogą spać spokojnie, bo nikt im nigdy nie udowodni, że się mylili.

Wt mar 20, 2007 17:47

Ale bardzo dokładnie wyjaśniają nam jak jest w piekle, niebie i czyśćcu. Wiedzą, że tak naprawdę nie ma tych miejsc

Oczywiście że nie ma tych miejsc. Nie ma ich w sesnsie fizycznym, geograficznym. Kościół nie określa nieba czy piekła jako miejsca, gdzieś, konkretnego

Wt mar 20, 2007 19:07
Oczywiście że nie ma tych miejsc...

A to przepraszam... :-)

Wt mar 20, 2007 20:37
Czyli rzecz jasna istnieją w psychice ludzkiej.
Widzę, że jesteśmy co do tego zgodni,
Nie czepiam się więć.

Wt mar 20, 2007 20:39
Lubisz nadinterpretować cudze zdania, i wmawiać sobie, że ktoś ma taki pogląd jak ty czy robisz to rzadko, jak na przykład teraz?

Wt mar 20, 2007 21:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 513 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Następna strona