Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Kto może być następcą Piotra ?
Bardzo chciałbym przekonać się do Papieży, jako dobrych, pozytywnych przewodników chrześcijan.
Jednak nie mogę zrozumieć, dlaczego Bóg, dopóścił na następcę Piotra takich ludzi jak np. Aleksander VI Borgia, znany ze słynnego "Baletu kasztanów" i wielu innych ciekawostek.
Dlaczego tacy ludzie zostają papieżami ?
|
Pn cze 04, 2007 21:48 |
|
|
|
 |
tommy
|
 Re: Kto może być następcą Piotra ?
Aztec napisał(a): Dlaczego tacy ludzie zostają papieżami ?
Z tego samego powodu dla ktorego pedofile sa ksiedzami a Rydzyk nie oberwal jeszcze piorunem Boskiej interwencji. Wytlumaczenia sa dwa:
A) Boga nie ma, ergo nie ma kto pozwalac.
B) Bog nie ingeruje w wolna wole, ergo nie moze od tak odstrzelic papieza ktory bedzie zly.
|
Pn cze 04, 2007 22:24 |
|
 |
Użyszkodnik
|
tommy napisał(a): B) Bog nie ingeruje w wolna wole, ergo nie moze od tak odstrzelic papieza ktory bedzie zly.
Z punktu widzenia Biblii ta opcja odpada, ponieważ Bóg odstrzelił Sodomę i Gomorę 
|
Pn cze 04, 2007 22:54 |
|
|
|
 |
Mark Zubek
|
Jaki naród taki prezydent.
Jacy wierni taki Papież.
Tylko raz w historii było inaczej.
Dla tego zakończyło się.........na krzyżu.
|
Wt cze 05, 2007 0:36 |
|
 |
Tullius
|
Różne złe wydarzenia (abstrahując od powyższych) następują nie dlatego ,że Bóg ich pragnie, a jedynie na nie dozwala. Z tych złych wydarzeń pośrednio wynika większe dobro. Mieści się to w ramach Opatrzności, czy chrześcijańskiej wizji dziejów.
To tak skrótowo.
|
Wt cze 05, 2007 2:46 |
|
|
|
 |
vanitas
|
 Re: Kto może być następcą Piotra ?
Aztec napisał(a): Bardzo chciałbym przekonać się do Papieży, jako dobrych, pozytywnych przewodników chrześcijan.
Jednak nie mogę zrozumieć, dlaczego Bóg, dopóścił na następcę Piotra takich ludzi jak np. Aleksander VI Borgia, znany ze słynnego "Baletu kasztanów" i wielu innych ciekawostek.
Raz są tacy, raz inni. Zobacz jak wielu papieży było świętymi... Czyli można i tak.
Nie wiem dlaczego Pan Bóg dopuszcza pewne rzeczy, i raczej się nie dowiem. Można tylko gdybać. Nie sądze, żeby ktokolwiek mógł ci na to pytanie odpowiedziec
|
Wt cze 05, 2007 14:50 |
|
 |
No
|
Cytuj: B) Bog nie ingeruje w wolna wole, ergo nie moze od tak odstrzelic papieza ktory bedzie zly.
Ale teoretycznie jako wszechmocny może nie dopuścić by ktoś niegodny został papieżem bez ingerencji w wolną wole...
|
Wt cze 05, 2007 21:17 |
|
 |
Kamyk
|
Ale widocznie tak sobie umyślił i tak chce 
|
Wt cze 05, 2007 21:20 |
|
 |
Użyszkodnik
|
Ale czy to nie świadczy 'trochę źle' o Nim? Skoro dopuszcza na Piotrowy Tron takich ludzi? Ludzi, którzy wzywając do religijnych wojen, twierdzili, że są następcami, zawsze wołającego o pokój, Jezusa?
Pzdr
|
Wt cze 05, 2007 21:23 |
|
 |
Paschalis
|
No napisał(a): Cytuj: B) Bog nie ingeruje w wolna wole, ergo nie moze od tak odstrzelic papieza ktory bedzie zly. Ale teoretycznie jako wszechmocny może nie dopuścić by ktoś niegodny został papieżem bez ingerencji w wolną wole...
W jaki sposób?
_________________ www.onephoto.net
|
Wt cze 05, 2007 21:25 |
|
 |
tommy
|
Mark Zubek napisał(a): Jacy wierni taki Papież. E? Wierni wybieraja papieza? Od kiedy? Użyszkodnik napisał(a): Ale czy to nie świadczy 'trochę źle' o Nim? Skoro dopuszcza na Piotrowy Tron takich ludzi?
Jesli Bog istnieje to chrzescijanstwo nie musi koniecznie byc prawdziwa religia. Jest cala masa innych do wyboru plus te ktorych ludzie jeszcze nie wymyslili.
Chociaz hm... Jakby ktos twierdzil, ze reprezentuje moje interesy(niekoniecznie to by musialo przeciez byc prawdziwe - przez samo takie stwierdzenie zszargalby im dobre imie) a przy tym byl gnojem to postaralbym sie uprzykrzyc mu zycie. Z drugiej strony - nie jestem wszechwiedzacym i wszechmocnym Bogiem.
|
Wt cze 05, 2007 21:31 |
|
 |
No
|
No właśnie czy to nie kłóci się z jego absolutnym dobrem w jego wypadku brak działania też jest działaniem i to negatywnym bo czy nie winiłbyś polityka który mógł zapobiec wojnie i nic nie zrobił a do tego był w pełni świadomy konsekwencji swojej bierności jak byś nazwał takie zachowanie ?
Bóg nie jest politykiem jego możliwości są nieporównywalnie większe nie może się też tłumaczyć strachem przed pogorszeniem sytuacji...
|
Wt cze 05, 2007 21:33 |
|
 |
No
|
Skąd mam wiedzieć ?
Nie jestem wszechwiedzący...
|
Wt cze 05, 2007 21:36 |
|
 |
Użyszkodnik
|
tommy napisał(a): Jesli Bog istnieje to chrzescijanstwo nie musi koniecznie byc prawdziwa religia. Jest cala masa innych do wyboru plus te ktorych ludzie jeszcze nie wymyslili.
Tak, wiem  Jednak w tym temacie rozmawiamy o chrześcijaństwie, więc przyjąłem do rozważać chrześcijańską wizję Boga. W sumie mogłem to zaznaczyć, ale mówi się trudno - następnym razem się poprawię 
|
Wt cze 05, 2007 21:50 |
|
 |
Mark Zubek
|
Tommy;
Papież z ludu pochodzi, nie z nieba.
Ma tyle złych co i dobrych cech tej samej materii z której powstał.
Dla tego twierdzę; jacy wierni, taki Papież.
|
Wt cze 05, 2007 23:16 |
|
|