Autor |
Wiadomość |
pop-art
|
 Romans z księdzem
Witam,
Moja przyjaciółka ma poważny romans z księdzem, najdziwniejsze jest to, że akceptuje to jej najbliższe otoczenie i jego parafianie. On jest proboszczem parafii w Austrii gdzie spojrzenie na stan duchowny jest dość rewolucyjne. Co wy na to? Ja jakoś nie mogę się z tym pogodzić.
|
Wt paź 09, 2007 9:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To chyba nie ten dział. A swoją drogą: żyj i daj żyć innym...
|
Wt paź 09, 2007 9:21 |
|
 |
Spoonman
|
A my na to jak na lato...uważasz, że nasze opinie sprawią, że się ze swoim problemem uporasz?
Ja osobiście tego ani nie popieram ani nie pochwalam, ale osobiście nie mam żadnego bezpośredniego wpływu na daną sytuację więc o pogodzeniu się czy nie z nią - nie ma mowy.
Jeśli Cię to męczy to pogadaj z przyjaciółką o swoim spojrzeniu na sprawę, ale to i tak ona podejmie decyzję nie Ty. To jej wolny wybór i należy go uszanować choćby Ci się nie podobał (vide Rita). Może się kiedyś zreflektuje.
Nie oznacza to jednak, że nie możesz się za Nią pomodlić 
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Wt paź 09, 2007 12:12 |
|
|
|
 |
No
|
A to był na pewno katolicki ksiądz ?
|
Wt paź 09, 2007 15:51 |
|
 |
pop-art
|
Tak, Jest to katolicki proboszcz
|
Wt paź 09, 2007 16:03 |
|
|
|
 |
Necromancer
|
a co zrobią jak straci pracę? a może pociąga ją tylko sutanna, a nie człowiek. ale jak są szczęśliwi, to kto odważy się zniszczyć miłość?
_________________ ateista
|
Wt paź 09, 2007 16:17 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Dziwne to jest.
Nie chcę ganić i podsumowywać ani oceniać. Ale tak być nie powinno.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt paź 09, 2007 17:55 |
|
 |
Tysia
|
Wydaje mi się, że ksiądz katolicki powinnien do końca być oddany Bogu i jego milości, na tym polega powołanie. Jest to też pewien steryotyp, który nie powinien jednak byc podważany. Ksiądz jako osoba będąca teoretycznie bliżej Boga powinna być przykladem dla innych, wzorem do naśladowania. Jako postać świecka nie powinien romansować. Wiadomo ze kśiądz to też człowiek, ma słabości i nie jest doskonały, ale jak każdy człowiek powinien z nimi walczyć. Na świecie jest niewielu ludzi, z których moglibyśmy brać przykład prawego życia księża powinni jednak być wśród nich
_________________ Dobroc Jest Bezbronna Ale Nie Bezsilna Nie Musi Zwyciezac: Jest Nieśmertelna.
"Na świecie doznacie ucisku, ale miejcie odwagę: Jam zwyciężył świat."
|
Cz lis 15, 2007 17:39 |
|
 |
Tysia
|
Frigid napisał(a): Cieszmy się, że wybrał Twoją koleżankę, a nie ministranta 
Nie rozumiem jak można tak powierzchownie podchodzić do danego tematu. Nie należy się śmiać ani dogryzać, wystarczy się zastanowić...coraz więcej jest takich przypadków w świecie kościoła...jak to ukazuję jego obraz?? Godzić się a może krytykować  Każdy niech sam sobie na to pytanie odpowie, jakie wartości dla niego powinien posiadać kościół.
_________________ Dobroc Jest Bezbronna Ale Nie Bezsilna Nie Musi Zwyciezac: Jest Nieśmertelna.
"Na świecie doznacie ucisku, ale miejcie odwagę: Jam zwyciężył świat."
|
Cz lis 15, 2007 18:12 |
|
 |
omyk
|
Słuchajcie, rozumiem, że nie chcecie oceniać innych, czy wytykać im błędów... ale nie bójmy się nazywać rzeczy po imieniu!
To, co robi ten ksiądz jest grzechem, jest czymś złym i smutnym, jego osobistą tragedią. Ślubował przed Bogiem celibat, nie rozumiem, dlaczego otoczenie tej kobiety i parafia nie widzą w tym niczego złego. Rewolucyjne podejście do celibatu to nic nowego, ale póki co w KRK celibat obowiązuje i prawdopodobnie jeszcze przez trochę czasu sobie 'poobowiązuje', bo zdaje egzamin, więc akceptowanie związku księdza z kobietą, w dodatku na kocią łapę nie może być oznaką żadnego postępu... Wręcz przeciwnie
Smutne i przykre.
|
Cz lis 15, 2007 18:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No najwyższy czas by skończyć z chorym celibatem i wzorem Prawosławnych braci zacząć wyświęcać żonatych facetów. Co prawda nawet wtedy zdrada jest prawdopodobna, ale z tym upora się żona i to skutecznie
Niestety przymusowy celibat sie nie sprawdza..
|
Cz lis 15, 2007 19:51 |
|
 |
omyk
|
Profos, celibat nie jest z punktu widzenia chrześcijaństwa niczym super-obowiązkowym, natomiast w katolicyzmie dla pewnego uporządkowania (co ma odzwierciedlenie w Słowie Bożym) jest wprowadzony i sprawdza się już przez ładnych "parę" lat, więc nie sądzę, żeby trzeba było cokolwiek z nim robić. Kiedy trzeba będzie coś zmienić -sądzę, że papież to zrobi, a nie my
Spytaj księży, czy celibat zdaje egzamin, a nie wypowiadaj się o rzeczy, o której jeśli masz jakiekolwiek pojęcie, to podejrzewam, że tylko teoretyczne.
|
Cz lis 15, 2007 20:57 |
|
 |
R6
|
Społeczeństwa Zachodu zrobiły się liberalne. Księża, którzy naruszają zasady KK nie boją się potępienia i odrzucenia przez społeczeństwo w którym żyją. Być może Kościół będzie ich próbował dyscyplinować jednak nie będzie mógł tego uczynić w formie wykluczenia ze społeczności.
|
Pt lis 16, 2007 13:48 |
|
 |
eldan
|
a mnie tam wcale nie przeszkadza ksiądz, który ma miłostki i je spełnia. Gorzej, kiedy cudzołoży, ale kochać można - piękna rzecz.
|
N lis 18, 2007 7:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja znam ex-księdza, który po dwudziestu latach od odejścia z kobietą i założenia rodziny dostał zezwolenie na ślub kościelny.
To nie prowokacja to autentyk, naprawdę ma ślub kościelny. Długo czekali aż się doczekali. Księdzem był chyba 4 czy 5 lat.
|
N lis 18, 2007 11:27 |
|
|
|