Znalazłam w necie cytaty z Biblii dotyczące Aniołów
Kim są aniołowie?
„Czyż więc wszyscy [aniołowie] nie są duchami przeznaczonymi do posługiwania? Czyż nie zostali posłani po to, aby być pomocą dla tych, którzy mają osiągnąć zbawienie?” Hbr 1, 14
Czy aniołowie stoją wyżej od ludzi?
"...czym jest człowiek, że o nim pamiętasz, i czym - syn człowieczy, że się nim zajmujesz? Uczyniłeś go niewiele mniejszym od aniołów, chwałą i czcią go uwieńczyłeś" Ps 8, 5-6
Aniołowie mogą pojawiać się na Ziemi jako zwykli ludzie.
„Gościnności nie zapominajcie; przez nią bowiem niektórzy, nie wiedząc o tym, aniołów gościli.” Hbr 13, 2
Kto jest zwierzchnikiem aniołów?
„On (Jezus) jest po prawicy Bożej, gdyż poszedł do nieba, gdzie poddani Mu zostali Aniołowie i Władze, i Moce.” 1 P 3, 22
Aniołowie są specjalnymi „opiekunami” ludzi.
„Baczcie, abyście nie gardzili żadnym z tych małych, bo powiadam wam, że aniołowie ich w niebie ustawicznie patrzą na oblicze Ojca mojego, który jest w niebie.” Mt 18, 10
Aniołowie ochraniają nas.
„Nie dosięgnie cię nic złego i plaga nie zbliży się do namiotu twego. Albowiem aniołom swoim polecił, aby cię strzegli na wszystkich drogach twoich.” Ps 91, 10-11
Bóg posyła aniołów swoich aby ochraniali nas przed niebezpieczeństwami.
"Oto Ja posyłam anioła przed tobą, aby cię strzegł w czasie twojej drogi i doprowadził cię do miejsca, które ci wyznaczyłem." Wj 23, 20
Aniołowie wypełniają Boże rozkazy.
"Błogosławcie Pana, wszyscy Jego aniołowie, pełni mocy bohaterowie, wykonujący Jego rozkazy” Ps 103, 20-21
Aniołowie są posłańcami, przekazującymi ludziom Bożą wolę.
„I anioł Pański stanął przy nich, a chwała Pańska zewsząd ich oświeciła; i ogarnęła ich bojaźń wielka. I rzekł do nich anioł: Nie bójcie się, bo oto zwiastuję wam radość wielką, która będzie udziałem wszystkiego ludu”. Łk 2, 9-10
Jaką rolę będą odgrywać aniołowie podczas powtórnego przyjścia Jezusa?
„Albowiem Syn Człowieczy przyjdzie w chwale Ojca swego z aniołami swymi, i wtedy odda każdemu według uczynków jego.” „I pośle aniołów swoich z wielką trąbą, i zgromadzą wybranych jego z czterech stron świata z jednego krańca nieba aż po drugi.” Mt 16, 27; 24, 31
Pozdrawiam serdecznie

Niech anioły Was strzegą