Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 20:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 237 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona
 czystość przedmałzeńska 
Autor Wiadomość

Post czystość przedmałzeńska
witam.chciałabym sie zapytać co uważacie o czystości przedmałżeńskiej.czy uwazcie zachowanie czystości az do dnia ślubu jest mozliwe w dzisiejszym świecie?

Śr kwi 16, 2008 13:34

Jest możliwe jak zawsze.Trudne jak zawsze i owocne duchowo.Pierwsi chrześcijanie żyli w podobnych czasach do naszych :) te nasze czasy nie są aż takie złe :D bez przesady ;)

Śr kwi 16, 2008 13:38

Pierwsi chrześcijanie żyli w podobnych czasach do naszych

AHAHAHAHAHAHHA!
Podobieństwo uderzające.

Śr kwi 16, 2008 14:07
Zobacz profil ICQ YIM

czy znacie osoby które podjęły postanowienie o czystosci przedmałżeńskiej i nie żałują tego wyboru?
ja uważam ze w dzisiejszych czasach właściwie nikt tego nie praktykuje.ludzie którzy podejmuja takie postanowienie są nielicznymi wyjątkami i w pewnym sensie uwazani za dziwaków, bo nie robią tego co wszyscy.

Śr kwi 16, 2008 14:40

Oczywiście że jest moźliwe. Nie wiem czy ludzie podejmujący decyzje o powstrzymaniu się do ślubu są marginesem. Wiem że w Kościele jest wiele współnot, a w nich wielu młodych ludzi, którzy zgodnie z nauką Kościoła podjęli taką decyzje i źle im nie jest z tym. To nie znaczy że pozbyli się popędu, to znaczy tylko że uczą się nad nim panować.

Śr kwi 16, 2008 14:48

Znam takich, którzy zdecydowali się na czystość przedmałżeńską i są szczęśliwi.

Znam też takich, którzy nie dochowali czystości i ich życie potoczyło się tak, że żałują. Niektórzy mówią, że będą żałowali do końca życia. Większość nie dotarła w ogóle do ślubu - nie są już razem.

Śr kwi 16, 2008 14:53

znam takich którzy uprawiają seks z ukochaną osobą kiedy mają na to ochotę nie myśląc wcale o ślubie i mają się świetnie. ;)

Śr kwi 16, 2008 17:08

czy znacie osoby które podjęły postanowienie o czystosci przedmałżeńskiej i nie żałują tego wyboru?

Ja znam. Para była 7 lat ze sobą przed ślubem i żyła w tzw. czystości przedmałżeńskiej. Nie żałują. Fajni ludzie i fajna para, nawet jakoś nie przegięci religijnie, choć oczywiście głęboko wierzący.

Śr kwi 16, 2008 17:17

Kod:
Pierwsi chrześcijanie żyli w podobnych czasach do naszych

AHAHAHAHAHAHHA!
Podobieństwo uderzające.

Widze,że cię rozbawiłem.Pozwól,że wyjaśnie: ludzie grzeszą tak jak grzeszyli.Nieczystość i rozpasanie seksualne było normą w I w. i dalej.W naszych czasach powracają te same problemy.Dlatego uważam,że czasy są podobne.Trzeba głosić Chrysusa i pomagać ludziom odchodzić od zła,które ich niszczy,a w tym przed nieopanowaną żądzą seksu.

Śr kwi 16, 2008 17:46

Nieczystość i rozpasanie seksualne było normą w I w. i dalej.W naszych czasach powracają te same problemy.Dlatego uważam,że czasy są podobne.Trzeba głosić Chrysusa i pomagać ludziom odchodzić od zła,które ich niszczy,a w tym przed nieopanowaną żądzą seksu.

Może to, iż tak było od dawien dawna świadczy o tym, iż tego nie da się zniszczyć, dlatego należy z tym sobie poradzić w inny sposób?
Wg. mnie błędnie myślisz, ponieważ równie dobrze, stomatolodzy mogli by usiłować zniszczyć u ludzi apetyt na słodycze, bo to dla ich dobra.

Śr kwi 16, 2008 17:50
Zobacz profil ICQ YIM

właściwie z jakich powodów Kościół potępia seks przedmałżeński?

Cz kwi 17, 2008 14:42

moze ja powiem co na ten temat Biblia mówi:)

"Wszystko mi wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko mi wolno, ale ja niczemu nie oddam się w niewolę. Pokarm dla żołądka, a żołądek dla pokarmu8. Bóg zaś unicestwi jedno i drugie. Ale ciało nie jest dla rozpusty, lecz dla Pana, a Pan dla ciała. Bóg zaś i Pana wskrzesił i nas również swą mocą wskrzesi z martwych. Czyż nie wiecie, że ciała wasze są członkami Chrystusa? Czyż wziąwszy członki Chrystusa będę je czynił członkami nierządnicy? Przenigdy! Albo czyż nie wiecie, że ten, kto łączy się z nierządnicą, stanowi z nią jedno ciało? Będą bowiem - jak jest powiedziane - dwoje jednym ciałem. Ten zaś, kto się łączy z Panem, jest z Nim jednym duchem. Strzeżcie się rozpusty; wszelki grzech popełniony przez człowieka jest na zewnątrz ciała; kto zaś grzeszy rozpustą, przeciwko własnemu ciału grzeszy. Czyż nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego, który w was jest, a którego macie od Boga, i że już nie należycie do samych siebie?"
1 Kor, 6:12-19

"Co do spraw, o których pisaliście, to dobrze jest człowiekowi nie łączyć się z kobietą. Ze względu jednak na niebezpieczeństwo rozpusty niech każdy ma swoją żonę, a każda swojego męża. Mąż niech oddaje powinność żonie, podobnie też żona mężowi. Żona nie rozporządza własnym ciałem, lecz jej mąż; podobnie też i mąż nie rozporządza własnym ciałem, ale żona." 1 Kor, 7:1-4

"We czci niech będzie małżeństwo pod każdym względem i łoże nieskalane, gdyż rozpustników i cudzołożników osądzi Bóg" Hbr, 13:4

Mysle ze poki co starczy. Pismo Święte uczy i odpowiada na pytania dlaczego nie powinniśmy uprawiać seksu przed zawarciem związku małżeńskiego.

Cz kwi 17, 2008 16:12

Radaromontis-tak grzeszna natura do nas należy.Co nie znaczy,że mamy się poddać.Według ciebie skoro ludzie umierają to bezsensu jest,aby lekarze ich leczyli?

Cz kwi 17, 2008 17:32

Coś co jest dobre jest zawsze trudne w realizacji. Ale uważam że zachowanie czystości jest realne, bo oznaką prawdziwej miłości nie jest współżycie lecz umiejętność czasowej rezygnacji z niego dla ukochanej osoby.

pozdrawiam

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Cz kwi 17, 2008 18:35

Radaromontis-tak grzeszna natura do nas należy.Co nie znaczy,że mamy się poddać.Według ciebie skoro ludzie umierają to bezsensu jest,aby lekarze ich leczyli?

Nie, lecz uważam, iż właśnie dlatego, że umieramy, powinniśmy korzystać z życia. Nie ma potrzeby "wstrzymywania oddechu" i walki z czymś, co nie jest w żaden sposób niekorzystne dla nas. Po co dla jakiegoś zabobonu odmawiać sobie przyjemności? Oddychajmy.

Cz kwi 17, 2008 18:55
Zobacz profil ICQ YIM
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 237 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona