Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Co o tym myslicie ? 
Autor Wiadomość

Post Co o tym myslicie ?
Czy Jeżus ten opisany w Biblii jest jedynym Bogiem ?
Czy musimy się do niego koniecznie nawrócić ?
A co będzie jeśli się nie nawrócimy ?

Cz maja 29, 2008 19:53

Jezus jest jedną z trzech osób Boskich jednego Boga.

Cz maja 29, 2008 20:04

Chrześcijaństwo istnieje dopiero ok. 2000 lat, więc trudno powiedzieć, aby było jedyną słuszną drogą.

Cz maja 29, 2008 21:12

Dlaczego Bóg pokazał drogę prawdy i miłości dopiero wraz z przyjściem Chrystusa na świat i jego męczeńską śmiercią za nasze grzechy?
Proszę uprzejmie o wytłumaczenie, co Bóg miał 'na myśli' patrząc na ludzi sprzed tych wydarzeń. Do wora z nimi?

Cz maja 29, 2008 21:51

Ludzie nauczcie się w końcu pisać zgodnie z tematem. Jak macie wątpliwości to poszukajcie, lub załóżcie nowy temat, to naprawde nie trudne.

Kwestia jest raczej prosta, z punktu widzenia Katolicyzmu Jezus jest jednym Bogiem (w Trójcy Świętej), kto się nawróci będzie zbawiony, a kto się nie nawróci będzie potępiony, natomiast potrzeba tutaj aby wybór był świadomy, świdome odrzucenie, lub przyjęcie Jezusa.

Cz maja 29, 2008 22:28

Post Co o tym myślicie?
WIST napisał(a):
Ludzie nauczcie się w końcu pisać zgodnie z tematem. Jak macie wątpliwości to poszukajcie, lub załóżcie nowy temat, to naprawde nie trudne.

Kwestia jest raczej prosta, z punktu widzenia Katolicyzmu Jezus jest jednym Bogiem (w Trójcy Świętej), kto się nawróci będzie zbawiony, a kto się nie nawróci będzie potępiony, natomiast potrzeba tutaj aby wybór był świadomy, świdome odrzucenie, lub przyjęcie Jezusa.

Myślę że Jezus jest Jedynym Bogiem nie tylko katolików ale wszystkich
chrześcijan.

Pn cze 16, 2008 14:38

Gen z tym, że Jezus jest Bogiem dla wszystkich Chrześcijan to i jest to prawda i nie jest. Dziś chyba prawie wszyscy Chrześcijanie uznają Jezusa za Boga.

Ale pierwsi Chrześcijanie nie uważali Jezusa za Boga, tylko proroka. Później gdy ogłoszono dogmat o Świętej Trójcy to by nadal Chrześcijaństwo pozostało monoteistyczne, wymysłono, że Święta Trójca to jedno. Później wiele Ewangelii uznano za apokryfów z tego względu, Chrześcijan którzy sie z tym nie zgadzali, że Jezus Bogiem, to prześladowane, aż z czasem było ich tak mało, że stali sie ułamkiem procent. I stąd Ci Chrześcijanie którzy wierzyli że Jezus jest Bogiem, stała się większością. Co przeciętny Rzymianin wiedział przed wprowadzeniem Chrześcijaństwa jako religii panującej, o samym Chrześcijaństwie? Nic praktycznie nie wiedział, a jak już to poprzekręcane fakty, zwykle złe rzeczy. Więc zbytnio wyboru nie mieli czy Bóg, czy nie Bóg. I tak zostało do dziś. Pozdrawiam.

Pn cze 16, 2008 18:36

Ale pierwsi Chrześcijanie nie uważali Jezusa za Boga, tylko proroka.

Zadam głupie pytanie: którzy pierwsi chrześcijanie?

Mamy świadectwa z I wieku wskazujące zarówno na wiarę w Trójcę jak i na to, że Jezus był uważany za Boga. Nie mówiąc już o tym, że w Biblii tak jest...

Sprawdź sobie z resztą w jakich okolicznościach ogłoszono dogmat o Trójcy.

Pn cze 16, 2008 18:57

Ogłoszono głównie na tym co głosik Paweł z Tarsu, odszczepieniec którego apostołowie nie lubili.

I na nim głównie opiera sie dogmat o Trójcy Świętej. Sami apostołowie nie uważali Jezusa za Boga, tylko kościół błędnie czyta Ewangelie, po swojemu. Używano choćby sformuowania Syn Boży, ale nie w takim znaczeniu jak dziś, tam Synem Bożym było wszystko co pochodziło od Boga, więc wszyscy co pochodzili od Boga, każdy człowiek był Jego Synem.

Pn cze 16, 2008 19:19

Sami apostołowie nie uważali Jezusa za Boga, tylko kościół błędnie czyta Ewangelie, po swojemu.

Polecam lekturę Ewangelii według świętego Jana.

Pn cze 16, 2008 19:27

I właśnie ta Ewangelia jest dziś poddawana największej krytyce, zresztą nie tylko dziś. Spodziewałem się, że podasz przykład z tą właśnie Ewangelią Jana.

Kościół katolicki boskość Jezusa opiera tylko i wyłącznie na tejże Ewangelii Jana, gdzie w pozostałych trzech nie robi sie z Jezusa Boga. Trzy Ewangelie Łukasza, Mateusza i Marka są podobne do siebie, jest teza że autorzy tych trzech Ewangelii opierali sie wspólnie na Ewangelii Q czy jak wolisz źródle Q. Gdzie pisząc swe Ewangelie, korzystali z niej, pisząc swoją.

Zaś Ewangelia Jana jest niewiadomego pochodzenia, nie wiadomo czy napisał ją sam Jan, a może ktoś zupełnie inny, może jakiś heretyk, może nawet to nie był chrześcijanin. Jest wiele tez, ale żadnej nie da sie udowodnić. Ale jest też możliwe, że to właśnie jeden z nawróconych przez Pawła z Tarsu który głosił podobne herezje napisał tą Ewangelię, nie wiadomo.

A gdy później ogłoszono dogmat o Trójcy to wiele Ewangelii które były bardzo monoteistyczne, które praktycznie nie były sprzeczne z Ewangeliami Marka, Łukasza i Mateusz zostały uznane za apokryfy. Dlatego, że w tamtych Ewangeliach podkreślano jednoznacznie że Jezus nie jest Bogiem. Między innymi Ewangelia Barnaby, Ewangelia Piotra, Ewangelia Tomasza, wiele innych dni były już policzone. Po tym jak ogłoszono dogmat o Trójcy, zaczęto prześladować tych co mieli i uznawali te, dziś apokryfy. Nawet ich mordowano, z czego wyznawców Jezusa proroka ubywało, aż stali sie marginesem. A Ewangelie uznane za apokryfy niszczono, najbardziej odczuła to Ewangelia Barnaby która praktycznie nie zachowała sie w oryginale dziś, tylko późniejsze tłumaczenia. Pozdrawiam.

Pn cze 16, 2008 20:01

Kościół katolicki boskość Jezusa opiera tylko i wyłącznie na tejże Ewangelii Jana, gdzie w pozostałych trzech nie robi sie z Jezusa Boga. Trzy Ewangelie Łukasza, Mateusza i Marka są podobne do siebie, jest teza że autorzy tych trzech Ewangelii opierali sie wspólnie na Ewangelii Q czy jak wolisz źródle Q. Gdzie pisząc swe Ewangelie, korzystali z niej, pisząc swoją.

W Ewangeliach synoptycznych Jezus czyni rzeczy, które, według ST, są zarezerwowane tylko dla Boga. Tak więc mówiąc o Jego boskości można się odwoływać także do nich. W Ewangelii według świętego Jana jest to podane "kawa na ławę" więc jako przykład jest najlepsza.

BLyy napisał(a):
Zaś Ewangelia Jana jest niewiadomego pochodzenia, nie wiadomo czy napisał ją sam Jan, a może ktoś zupełnie inny, może jakiś heretyk, może nawet to nie był chrześcijanin. Jest wiele tez, ale żadnej nie da sie udowodnić. Ale jest też możliwe, że to właśnie jeden z nawróconych przez Pawła z Tarsu który głosił podobne herezje napisał tą Ewangelię, nie wiadomo.

Skoro się nie da udowodnić to nie jest żaden argument. Natomiast ciekawe jest, że uczeń świętego Jana - Ignacy Antiocheński ma swoją myśl teologiczną bardzo zbliżoną do tej, która została zaprezentowana w Ewangelii przypisywanej właśnie Janowi.

BLyy napisał(a):
A gdy później ogłoszono dogmat o Trójcy to wiele Ewangelii które były bardzo monoteistyczne, które praktycznie nie były sprzeczne z Ewangeliami Marka, Łukasza i Mateusz zostały uznane za apokryfy. Dlatego, że w tamtych Ewangeliach podkreślano jednoznacznie że Jezus nie jest Bogiem. Między innymi Ewangelia Barnaby, Ewangelia Piotra, Ewangelia Tomasza, wiele innych dni były już policzone. Po tym jak ogłoszono dogmat o Trójcy, zaczęto prześladować tych co mieli i uznawali te, dziś apokryfy. Nawet ich mordowano, z czego wyznawców Jezusa proroka ubywało, aż stali sie marginesem. A Ewangelie uznane za apokryfy niszczono, najbardziej odczuła to Ewangelia Barnaby która praktycznie nie zachowała sie w oryginale dziś, tylko późniejsze tłumaczenia.

Bóstwo Jezusa i wiara w Trójcę funkcjonowała w obrębie chrześcijaństwa już od I wieku naszej ery. Dogmaty zazwyczaj ogłasza się wówczas gdy jakieś prawdy wiary są zagrożone. I właśnie tak się stało w tym wypadku. Dogmat został ogłoszony aby obronić tradycyjną wiarę Kościoła w Trójcę przed herezją arianizmu.

A Ewangelia Barnaby jaką znamy teraz jakoś dziwnie ma więcej wspólnego z wizją Jezusa propagowną przez Islam niż z wydarzeniami zawartymi w Ewangeliach synoptycznych. Co ciekawe najstarsze tłumaczenia jakie mamy pochodzą ze średniowiecza a jej autor, co można wywnioskować na podstawie tekstu, miał dostep do łacińskiego przekładu Biblii.

Natomiast Ewangelia Piotra i Ewangelia Tomasza, z tego co wiem jakoś "bardzo monoteistyczne" nie są.

Pn cze 16, 2008 21:15
Post Re: Co o tym myslicie ?
gen napisał(a):
Czy Jeżus ten opisany w Biblii jest jedynym Bogiem ?
Czy musimy się do niego koniecznie nawrócić ?
A co będzie jeśli się nie nawrócimy ?

Już prościej i dobitniej nie można odpowiedzieć :

..."Mój Krzyż jest na jej początku - nie wasz.

Moja Miłość otwiera wam bramy Królestwa Niebieskiego.

Moja ofiara ofiarowuje wam Synostwo Boże.

Ja i zawsze tylko Ja, Bóg-Człowiek, Syn Boży i Syn Człowieczy, jestem waszym Odkupicielem, Zbawcą, Pośrednikiem i Nauczycielem.

Jestem Bramą i Drogą, Światłem, które was oświeca, i Miłością, która wam się oddaje, abyście żyli.

- Ja - zawsze darzę. Wy - zaledwie przyjmujecie.

- Moje jest - działanie w was. Wasze - przyjmowanie.

- Możecie przyjąć Mnie, a we Mnie - wszystko, co istnieje, i ze Mną żyć.

- Możecie odrzucić Miłość Moją, Ofiarę Moją - za was, która was nieustannie i zawsze oczyszcza przed Ojcem i przywraca życiu - i odejść ku własnym bożkom.

- Wolność waszego wyboru jest prawem waszym danym wam u zarania świata i nigdy cofnięta wam nie będzie.

- Spotkanie wasze ze Mną, stworzenia ze Stwórcą, dzieci odzyskanych, a wciąż marnotrawnych z Ojcem Miłosiernym; spotkanie człowieka z Bogiem odbywa się w warunkach wolności i nigdy inaczej.

- Ja jestem Wolnością. Kto do Mnie przychodzi - staje się wolny prawdziwie.

- Wyzwalam was ze wszystkich uwarunkowań świata.

- We wszystkich wydarzeniach życia stajecie się - ze Mną - wolni w wyborach waszych, bo Ja jestem waszym ŚWIATŁEM, PRAWDĄ i DROGĄ. Ja Was umacniam w wyborach waszego rozumu i woli, obdarzam was wytrwałością i męstwem.

- Żyję w was i walczę za was. Głos Mój słyszycie wyraźnie w sumieniu swoim i wtedy nie ma na świecie nic mocniejszego od was, co by was zwyciężyć mogło.

- We Mnie jest wolność wasza, niezawisłość wasza...."

Całosć na www.annapisze.republika.pl

Pn cze 16, 2008 21:52

Odnośne tego kto napisał Ewangelię Jana to, to co przytoczyłeś to można uznać to za argument który przemawia, że autorem jest Św. Jan, ale nie dowód. Równie dobrze można pomyśleć, że to ktoś z nawróconych przez Pawła z Tarsu który głosił równie inne rzeczy. Dziwić sie skoro nigdy nie był przez apostołów lubiany, nawet wtedy gdy byli pewni tego że nie jest szpiegiem. Prawdy całej prawdopodobnie już nigdy nie poznamy, kto jest jej autorem, można tylko przypuszczać.

Co do boskości Jezusa to tylko w Ewangelia Jana o niej mówi jednoznacznie. Reszta nie.

A do proroctw Starego Testamentu, to raczej Żydzi nie oczekują przyjścia Boga na ziemię, gdyż Mesjasz nie musi równać sie Bóg. Więc nie jest to dowód na to że te rzeczy są zarezerwowane dla Boga.

Co do innych Ewangelii to choćby o Barnabie, to nie mówię o tej średniowiecznej przesiąkniętej Islamem. Mówiłem o czasach pierwszych Chrześcijan i Ewangelia Barnaby istniała to jest fakt. Była uznawana choćby przez Kościół w Aleksandrii który założył Marek Ewangelista, kuzyn Barnaby właśnie. Jest prawdopodobnie tą Ewangelią Q z której korzystali Marek, Mateusz i Łukasz gdyż posiadała ona wszystkie wymienione tam zdarzenia. Ale co w innym wątku założyłem troszkę. Faktem jest że ta Ewangelia istniała.

Ale czy to ta którą posługuje sie islam? Być może, ale została ona tak zmieniona by podpasować ją pod Mahometa i Islam. Więc ta średniowieczna może być tłumaczoniem pierwotnej, tłumaczeniem na swój sposób, ale tutaj nie wiadomo. Ale są dwa egzemplarze tejże Ewangelii w USA i Wielkiej Brytanii, prawdopodobnie to późniejsze jej tłumaczenia ze zbioru Watykanu. Pozdrawiam.

Pn cze 16, 2008 23:38

PS. Jak pisałem Ewangelia Barnaby praktycznie została zniszczona przez kościół. Kościół sie bał tej Ewangelii bardzo, dlatego prześladował wszystkich ich posiadaczy i wyznawców. Dlatego nie zachowała sie do dzisiejszych czasów pierwotnie napisana ta Ewangelia, tylko późniejsze tłumaczenia. Więc prosze nie mylić tej ze średniowiecza, która być może była tłumaczeniem pierwotnej, ale na pewno mocno zniekształconej do podpasowania na Islam.

Pn cze 16, 2008 23:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona