|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Maro15
|
 Rozmowy Z Bogiem
Tej ksiażki przedstawiać chyba nikomu nie muszę - zrobiła wielką furore w świecie. Autor przekonuje że jej współautorem jest...Bóg. Przekonuje że ksiażka ta jest pisana tzw pismem automatycznym. Lecz czy naprawdę uznawać to za słowo boże? Ile w tym jest prawdy a ile kłamstw? Co Wy na to? Wiem temat już był ale poruszyłem taki a nie inny ponieważ ostatnio przeczytałem dwia tomy i przyznam że to naprawdę dobre.
|
Pn paź 27, 2008 14:42 |
|
|
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Jak przeczytam to się wypowiem. Póki co mam na głowie stos lektur, maturę i jeszcze parę innych książek, które chciałbym przeczytać (Szumi wie o jednej z nich  ).
A tak na dobrą sprawę: jeśli przyjmiemy, że Duch Święty ma się dobrze i działa wśród ludzi, to wtedy Bóg staje się współautorem każdej książki. Nawet tej najgłupszej.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Pn paź 27, 2008 15:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
opat_90 napisał(a): A tak na dobrą sprawę: jeśli przyjmiemy, że Duch Święty ma się dobrze i działa wśród ludzi, to wtedy Bóg staje się współautorem każdej książki. Nawet tej najgłupszej.
 Znaczy- że Bóg jest współautorem głupich książek  Wybacz, ale ciężko mi sobie wyobrazić Boga jako autora np. powieści erotycznej, książek wydawnanych przez sekty i wielu innych ... 
|
Pn paź 27, 2008 17:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Wybacz, ale ciężko mi sobie wyobrazić Boga jako autora np. powieści erotycznej, książek wydawnanych przez sekty i wielu innych ...
Bo Duch Święty ma wpływ tylko na katolików, i tylko tych, którzy piszą jak nauka Krk przykazuje!
|
Pn paź 27, 2008 17:11 |
|
 |
Sami
|
Baranek napisał(a): Wybacz, ale ciężko mi sobie wyobrazić Boga jako autora np. powieści erotycznej, książek wydawnanych przez sekty i wielu innych ... Czemużby nie? W Biblii jest sporo fragmentów erotycznych, choćby pieśń nad pieśniami. Z kolei każda większa lub mniejsza sekta uważa, że jest głosem Boga. Poza tym inna sprawa, czy Bóg istnieje. Gdyby było tak, jak mówi opat, to oznaczałoby, że człowiek nie jest w stanie niczego stworzyć sam, bez niczyjej pomocy. I jest degradowany do roli narzędzia.[/quote]
_________________ That is not dead which can eternal lie, and with strange aeons even death may die...
|
Pn paź 27, 2008 17:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
baranek napisał(a): powieści erotycznej powiesci erotyczne wcale "głupie" być nie musza, a ich czytacze to nie zawsze maniakalni sexoholicy, zakładam że ich tresc moze czasami byc pomocna w sprawach... ( wiadomo jakich) ..małzenstwom żyjącym zgodnie z zasadami pisma ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) baranek napisał(a): książek wydawnanych przez sekty
...
|
Pn paź 27, 2008 17:31 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
baranek napisał(a): opat_90 napisał(a): A tak na dobrą sprawę: jeśli przyjmiemy, że Duch Święty ma się dobrze i działa wśród ludzi, to wtedy Bóg staje się współautorem każdej książki. Nawet tej najgłupszej.  Znaczy- że Bóg jest współautorem głupich książek  Wybacz, ale ciężko mi sobie wyobrazić Boga jako autora np. powieści erotycznej, książek wydawnanych przez sekty i wielu innych ... 
Drogi Baranku- chyba się nie zrozumieliśmy. A Paweł pisał tak prosto: "Różne są dary łaski, lecz ten sam Duch, sprawca wszystkiego we wszystkich". Tłumacząc z polskiego na nasze: każdy człowiek ma jakiś dar od Boga, w każdym człowieku działa Duch Boży, ale od człowieka zależy, jak dary Ducha wykorzysta. Tyle.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Pn paź 27, 2008 19:06 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|