Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 0:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Polscy ateisci!!! 
Autor Wiadomość

Post Polscy ateisci!!!
To ciekawe, że strony tego portalu są tak licznie odwiedzane przez ludzi niewierzacych. Zastanawia mnie czego oni tutaj szukają. Ja jako wierzący nie odwiedzam żadnego forum ateistycznego. Szukają Boga? Chca upewnić się w swej niewierze? Złamać wiare innych? Pierwszy powód byłby cudowny drugi neutralny a trzeci poprostu podły! Co wami powoduje?
Wydaje mi się że wśród polskich ateistów jest potężne grono takich, którzy dziś byli w kościele na niedzielnej mszy. Niebawem przyjmą z uśmiechem księdza na kolędzie. Ochrzczą, dadza do komunii i wyprawią ślub w kościele swoim dzieciom. A potem usiądą przed komputerami i z "wielką odwagą" będą wyznawać swoją niewiare! Dla mnie to cysta obłuda!!!

N gru 21, 2008 16:51
a mnie zastanawia jedna rzecz, którą przytoczyłeś w pierwszej czesci posta:

ateista szukający Boga - dobry człowiek, szuka Boga a to powód cudowny.

ateista nie wierzący w Boga - bluźnierca, napewno spali się w piekle, przedstawia swoje wątpliwosci - powód podły.

:lol:
jest tak, czy nie ?

Cytuj:
Co wami powoduje?
Wydaje mi się że wśród polskich ateistów jest potężne grono takich, którzy dziś byli w kościele na niedzielnej mszy. Niebawem przyjmą z uśmiechem księdza na kolędzie. Ochrzczą, dadza do komunii i wyprawią ślub w kościele swoim dzieciom. A potem usiądą przed komputerami i z "wielką odwagą" będą wyznawać swoją niewiare! Dla mnie to cysta obłuda!!!

może boją sie takiej reakcji ze strony (Chrzescijan) Katolików:
Kod:
http://patrz.pl/filmy/richard-dawkins-czyta-maile-od-chrzescijan-polskie-napisy

których jakby nie było jest do okoła pełno, bo Polska to nie kraj ateistyczny tylko wiadomo jaki.

N gru 21, 2008 17:40

Nie widze żeby Polscy ateiści różnili się od Amerykańskich albo Szweckich. Wielu z nich ma ochotę dyskutować na tematy egzystencjalne co łączy się bezpośrednio z kwestią religii. Uważam, że zawsze ciekawsza jest dyskusja z osobą z którą się nie zgadzam, niż z osobą która poklepuje mnie po plecach i zgadza się w 100%. Tak więc pewnie dlatego wielu ateistów odwiedza to forum.

N gru 21, 2008 17:40

Post Re: Polscy ateisci!!!
Ókaż napisał(a):
Zastanawia mnie czego oni tutaj szukają.

Ludzie inteligentni dążą do tego, aby poszerzać swoje horyzonty.

N gru 21, 2008 18:35

Rojza Genendel napisał(a):
Ókaż napisał(a):

Zgadzam się z Rozją. Ja co prawda ateista nie jestem ale moja bytność tutaj wiąże się tylko z celami naukowymi (zbierani informacji), czasmi też znajduje przyjemność w prowokacjach intelektualnych (przedstawianie lub obrona poglądów których osobiście nie wyznaje) tak 4fun :D

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

N gru 21, 2008 18:45

Ale ekimmu rozmawiając w innym miejscu mówiłeś że czułeś się zmuszony do wierzenia przez społeczeństwo, rodzinę itd. Dlaczego ta trauma nie spowodowała że juz nie chcesz o tym mówić tylko dalej szukasz tych z którymi można sie wdawać w polemikę?

N gru 21, 2008 19:10

Wchodzę tu, bo mogę porozmawiać z ludźmi którzy wiedzą o niej o wiele więcej ode mnie, czy moich znajomych.
Jeżeli myślisz, że każdy rozmawiający o religii szuka Boga(w rozumieniu takim, że chce uwierzyć), to jesteś w błędzie.

N gru 21, 2008 19:49
Zobacz profil WWW

Ale ekimmu rozmawiając w innym miejscu mówiłeś że czułeś się zmuszony do wierzenia przez społeczeństwo, rodzinę itd. Dlaczego ta trauma nie spowodowała że juz nie chcesz o tym mówić tylko dalej szukasz tych z którymi można sie wdawać w polemikę?

Może dlatego że nie było żadnej traumy 8). Nie byłem przymuszany bardziej niż przeciętne polskie dziecko, czyli taka typowa, umiarkowana indoktrynacja.

N gru 21, 2008 19:52

Różnice pomiędzy tymi amerykańskimi i szwedzkimi ateistami od naszych rodzimych, zaznaczyłem na początku. Oczywiście są i tacy którzy przyznają się do tego publicznie, chwalą, sa i tacy którzy bluzgaja na każdego spotkanego księdza, ale polską specyfiką są napewno tacy którzy są ateistami (co niesłychane) praktykującymi. Mam racje?

N gru 21, 2008 20:19
Różnice pomiędzy tymi amerykańskimi i szwedzkimi ateistami od naszych rodzimych, zaznaczyłem na początku. Oczywiście są i tacy którzy przyznają się do tego publicznie, chwalą, sa i tacy którzy bluzgaja na każdego spotkanego księdza, ale polską specyfiką są napewno tacy którzy są ateistami (co niesłychane) praktykującymi. Mam racje?

Życie jest jeszcze bardziej pogmatwane -mówisz; praktykujacy ateisci
a i są watpiący lenie ,rozgoryczeni wierzacy,zgorszeni małomówni ,
wystraszeni cisi ,upokorzeni dobrzy ..
Czy wszystkich braci wymieniłem ?- a bym zapomiał zimnych kochających i upchanych wiedza głupcach -to już wzyscy -jak widzisz ateiści to maly pikuś :D

N gru 21, 2008 20:59

Rojza Genendel napisał(a):
Ókaż napisał(a):

Równie dobrze mogłabyś poszerzać swoje horyzonty w baśniach Andersena przecież dla was obie te rzeczy są niewiarygodne.

N gru 21, 2008 21:16

Nie wiem, może masz racje. Pewnie jest wiele osób które w głębi duszy są ateistami, ale przed rodziną grają świętoszka. Wielu jest zakłamanymi hipokrytami na tym świecie.
W sumie jak rozmawiam ze swoją babcią to też jestem trochę zakłamany, bo nie przyznaje się do ateizmu przed nią. Ona by tego nie zrozumiała, a na pewno bardzo by to ją zraniło. To mądra starsza pani, ale jednak starej daty.

N gru 21, 2008 21:31

Bo też dzisiejszy świat z dużą łatwoscią przekreślił wiedzę i doświadczenia pokolenia naszych dziadków i babć. Ta "stara data" dla wielu młodych ludzi oznacza ludzi zdemenciałych wierzących w takie brednie jak Bóg, honor i ojczyzna. Lepiej wierzyć w siebie i w to co sami sobie w ciągu życia ustaliliśmy. Dzisiejszy trend jest taki: Oni katolicy, ludzie starzy niemal faszyści którzy wierzą w Boga i w to że dinozaury to smok wawelski.
Mówicie że religie wam idoktrynowano - a to w co teraz wierzycie? Sami do tego doszliście? A może to jednak trend?
Najpierw powiedzcie co złego może przynieśc wiara w Chrystusa. Wiara w dobro, przbaczenie, miłość. Czemu to odrzucać? To nie zdrowy rozsądek podpowiada ateizm. Wiara, podkreślam WIARA w nieistnienie Boga nie przynosi nic. Zimną samotność, brak łaski brak możliwości powrotu. Nie żałuje wam tego zakłamania, nie mam do was złości praktykujący ateiści za to że jesteście na mszach przy swoich samochodach, przed kościołami gdy pada na was śnieg. Jak chcecie możecie uczestniczyć we mszach klękając, żegnając się ale nie wypowiadając ani jednego słowa jednak błagam was zastanówcie się nad sobą. I raz w życiu po prostu się pomódlcie a nie odstawiajcie swojego dziwnego obrzędu.

N gru 21, 2008 21:57

nie jesteś czasem kolejnym klonem profesora geparda ?

N gru 21, 2008 22:45

Nawet nie wiem o czym do mnie mówisz dobry człowieku.

N gru 21, 2008 22:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona