Czy TEORIA EWOLUCJI jest religią ateistów naszych czasów?
Autor |
Wiadomość |
maraskin
zbanowany na stałe
|
 Czy TEORIA EWOLUCJI jest religią ateistów naszych czasów?
Na jednym z wertowanych wykładów w sieci natknąłem się na ciekawy zarzut odnośnie osób trzymających się kurczowo teorii ewolucji. A mianowicie że ich nauka ma charakter religijny. Te osoby wierzą że tak było mimo że dowodów potwierdzających ich wiare tak naprawdę nie ma. A jeżeli gdziekolwiek na Świecie znajdują się dowody obalające ich wiarę to są one celowo bagatelizowane.
Dla zaciekawionych tematem podsyłam link do filmu oraz do późniejszej debaty. Myślę że warto.
http://www.youtube.com/watch?v=cqFGq9O7Uus
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
N wrz 06, 2009 14:20 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Hovind właśnie siedzi w pierdlu za niepłacenie podatków. Dodatkowo tak wygląda "uniwersytet" na którym uzyskał tytuł doktorski drogą korespondencyjną (bez akredytacji):
To tak odnośnie autorytetu tego Pana. Więcej przeczytasz tutaj, bo nie chce mi się pisać tego samego:
http://kryt-ow.blog.onet.pl/Kent-Hovind ... 09-06-14,n
Dodatkowo polecam filmiki na youtube obalające tezy Hovinda.
Właściwie tyle na ten temat
Oczywiscie o ewoluicji jako religii chętnie porozmawiam, ale nie z poziomu Kenta Hovinda, bo z niego to śmieją się nawet kreacjiniści: niwiedza+krętactwo+kłamstwo = tzw. "dowód z Hovinda" 
_________________ MÓJ BLOG
|
N wrz 06, 2009 14:29 |
|
 |
No
|
Cytuj: Czy TEORIA EWOLUCJI jest religią ateistów naszych czasów?
Wielu wierzących też w nią wierzy.
|
N wrz 06, 2009 14:39 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Na jednym z wertowanych wykładów w sieci natknąłem się na ciekawy zarzut odnośnie osób trzymających się kurczowo teorii ewolucji.
Kurczowo, nie kurczowo, ale sam KK akceptuje teorie ewolucji i nie widzi w tym problemu.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
N wrz 06, 2009 14:47 |
|
 |
Witold
|
|
N wrz 06, 2009 14:56 |
|
|
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
Moim zdaniem nauka i ewolucja jest religią ateistów i wrogów Kościoła.
Teoria ewolucji jest oparta na poszlakach a nie dowodach.
Teoria ewolucji to brednie.
Istnieje tylko ewolucja doskonaląca dany gatunek sam w sobie.
Człowiek cieleśnie został ukształtowany i stworzony na obraz i podobieństwo Boga przez Boga.
Tak samo teoria wielkiego wybuchu która jest de facto tylko hipotezą, jest bezsensu.
Uważam że Magisterium Kościoła błędnie postąpiło akceptując rzekomą prawdziwość teori ewolucji.
Adam i Ewa byli przynajmniej 5 razy świętśi od św. Tomasza i niesamowicie piękni.
Nawet gdyby były homonidy bez duszy duchowej to i tak Bóg czyniąc praludzi musiałby dogłębnie przerobić homonida aby jego ciało było kompatybilne z duszą.
Patrząc na piękną kobiete z kalendarza dla panów i Mariusz Pudzianowskiego widać nieskończoną przepaść miedzy ludźmi a homonidami.
Czemu nierozumne homonidy nie przetrwały do naszych czasów i czemu szczątków homonidów jest jak na lekarstwo.
Przez homonidy rozumiem przedludzi nieobdarzonych duszą duchową.
Po za tym Kościół ma inne spojrzenie na ewolucje.
Ateiści uważają się za homonidy które wyewuolowały z małp i które zyskały rozum i moralność drogą natury i ewolucji nie zaś aktu stwórczego Boga.
Kościół zaś uznaje (niestety błędnie) ewolucje jako przygotowanie ciała ludzkiego do momentu tchnienia w homonida duszy duchowej.
Jest totalna pomyłka ponieważ ciało ludzie jest wyrazem duszy duchowej która jest jego formą a nie na odwrót.
W bibli jest napisane że Bóg ulepił człowieka z gliny co oznacza jego fizyczność i materialność.
Ale ten sam fragment oznacza że człowiek został obdarzony dotykiem miłości i umysłu Bożego.
Oznacza to też że ludzkie ciało zostało stworzone z projektu Boga a nie na bazie homonidów.
_________________ 1 KOR 13
|
N wrz 06, 2009 15:48 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
To że kreacjonizm przegra z teorią ewolucji to fakt. Taka jest niestety droga całej ludzkości. A sam fakt że jest tyle ataków odnośnie wykładów Hovinga świadczy niestety o tym.
Ogólnie przeglądając linki z atakiami wykłądów p. Hovinga dochodze do wniosku ze są one zrobione tak poprostu aby ludzie którzy mogliby zmienić poglądy w swoim życiu, tego nie uczynili. Jak dla mnie nie widze powodu abym miał teraz zmieniać swoje zdanie- kontrargumenty są śmieszne- i odrzucić jego obrone Biblii. No ale jak pewnie myśle ,wiekszość ludzi poprze zdanie wielkich autorytetów Tego Świata, siedzących w zacnych kościołach, uniwersytetach i wspaniałych willach. A tego co zrobił doktorat w blaszanej budzie pewnie nie...
|
N wrz 06, 2009 15:48 |
|
 |
Witold
|
A dlaczego "niestety"? Niestety wiara sprzeczne z faktami bajki starożytnych ludów przegrywa z współczesną wiedzą naukową, osiągniętą na podstawie obserwacji, badań, eksperymentów?
|
N wrz 06, 2009 15:58 |
|
 |
Witold
|
maraskin napisał(a): Ogólnie przeglądając linki z atakiami wykłądów p. Hovinga dochodze do wniosku ze są one zrobione tak poprostu aby ludzie którzy mogliby zmienić poglądy w swoim życiu, tego nie uczynili. Są zrobione choćby po to, żeby wykazać że Hovind to bezczelny oszust, kłamca i ignorant, którego nikt nie powinien traktować poważnie. Cytuj: A tego co zrobił doktorat w blaszanej budzie pewnie nie...
Bo on wcale nie zrobił żadnego doktoratu. Zdobyty korespondencyjnie papierek mianujący go "doktorem chrześcijańskiej edukacji" z wiejskiej szopy nie jest doktoratem, a już na pewno nie jest doktoratem naukowym.
|
N wrz 06, 2009 16:06 |
|
 |
Epikuros
|
Metanoja:
Cytuj: Moim zdaniem nauka i ewolucja jest religią ateistów i wrogów Kościoła. Jan Paweł II - wróg Kościoła czy ateista? Proponuję zresztą zapoznać się z definicją słowa religia  Cytuj: Teoria ewolucji jest oparta na poszlakach a nie dowodach. Teoria ewolucji to brednie. Istnieje tylko ewolucja doskonaląca dany gatunek sam w sobie. Człowiek cieleśnie został ukształtowany i stworzony na obraz i podobieństwo Boga przez Boga. Tak samo teoria wielkiego wybuchu która jest de facto tylko hipotezą, jest bezsensu. Uważam że Magisterium Kościoła błędnie postąpiło akceptując rzekomą prawdziwość teori ewolucji. Adam i Ewa byli przynajmniej 5 razy świętśi od św. Tomasza i niesamowicie piękni. Nawet gdyby były homonidy bez duszy duchowej to i tak Bóg czyniąc praludzi musiałby dogłębnie przerobić homonida aby jego ciało było kompatybilne z duszą.  Cytuj: Patrząc na piękną kobiete z kalendarza dla panów i Mariusz Pudzianowskiego widać nieskończoną przepaść miedzy ludźmi a homonidami. nieskończona przepaść  Zauważ, że człowiek jest hominidem  Takie właśnie bzdurki pleciesz i tak właśnie temat znasz  Cytuj: Czemu nierozumne homonidy nie przetrwały do naszych czasów i czemu szczątków homonidów jest jak na lekarstwo. A orangutan, goryl i szympans to co? gady?  Cytuj: Przez homonidy rozumiem przedludzi nieobdarzonych duszą duchową. To w końcu uznajesz istnienie przedludzi czy nie? Cytuj: Po za tym Kościół ma inne spojrzenie na ewolucje. Tak? A jakie? Cytuj: Ateiści uważają się za homonidy które wyewuolowały z małp i które zyskały rozum i moralność drogą natury i ewolucji nie zaś aktu stwórczego Boga. Niezupełnie - nie wyewoluowalismy z małp, a jedynie mamy z nimi wspólnego przodka (tak w języku potocznym), a ściślej, to małpami jesteśmy nadal. Poza tym nie ateiści, a każdy normalny człowiek, który miał styczność z TE. Cytuj: Ateiści uważają się za homonidy które wyewuolowały z małp i które zyskały rozum i moralność drogą natury i ewolucji nie zaś aktu stwórczego Boga. Metanoja nie dość, że wykracza wiedzą ponad naukowe procedury, to jeszcze w zakresie metafizycznym podważa autorytet Kościoła - chyba jest jakimś mesjaszem, bo dysponuje wiedzą wyraźnie nadludzką. Cytuj: Jest totalna pomyłka ponieważ ciało ludzie jest wyrazem duszy duchowej która jest jego formą a nie na odwrót. Ten sam facet co to głosił stwierdził, że ziemia jest w centrum wszechświata, wiesz  ?? Cytuj: W bibli jest napisane że Bóg ulepił człowieka z gliny co oznacza jego fizyczność i materialność. Ale ten sam fragment oznacza że człowiek został obdarzony dotykiem miłości i umysłu Bożego. Oznacza to też że ludzkie ciało zostało stworzone z projektu Boga a nie na bazie homonidów. Aha, Metanoja ma pierwszeństwo interpretacji Biblii przed Kościołem - jeśli tak to ok  maraskin: Cytuj: Ogólnie przeglądając linki z atakiami wykłądów p. Hovinga dochodze do wniosku ze są one zrobione tak poprostu aby ludzie którzy mogliby zmienić poglądy w swoim życiu, tego nie uczynili. Jak dla mnie nie widze powodu abym miał teraz zmieniać swoje zdanie- kontrargumenty są śmieszne- i odrzucić jego obrone Biblii.
Nie zauważyłeś, że Hovind po prostu kłamie, przekręca fakty i wyciaga inne z rękawa? Przecież to widać jak na dłoni, każdą jego teorię można obalić mając w ręku podręcznik do gimnazjum. Wybacz, ale jeśli facet opowiadajacy o żyjących dinozaurach, o pokrywach lodowych nad ziemią, o lodowych asteroidach, które nie unicestwiły planety, facet który robi obliczenia w których myli się bilion razy (kropla wody pokrywająca ziemię) jest dla Ciebie autorytetem to...
Mam nadzieję, że jeszcze poczytasz i przemyślisz 
|
N wrz 06, 2009 16:06 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Witold napisał(a): A dlaczego "niestety"? Niestety wiara sprzeczne z faktami bajki starożytnych ludów przegrywa z współczesną wiedzą naukową, osiągniętą na podstawie obserwacji, badań, eksperymentów?
"- Kiedy ujrzycie chmurę pojawiająca się za zachodzie , zaraz mówicie: Deszcz nadchodzi. I tak bywa. A kiedy wiatr wieje z południa mówicie: Będzie upał. I tak bywa.
Obłudnicy! Potraficie rozpoznać wygląd ziemi i nieba, czemuż więc nie umiecie rozpoznać tego czasu? Czymuż sami z siebie nie osądzacie, co jest słuszne?"
Normalna kolej rzeczy z zachowaniem "naukowców", myślisz ze sytuacja się zmieniął przez ostatnie 100 lat w tym zakresie? Od zawsze tak było. Każdy już od stworzenia Świata podważał Boga jako Stwórcę. A końcem tego będzie całkowite odrzucenie  . Bzdurnymi teoriami. Ale tak zostało przepowidziane i nic się z tym nie da zrobić, zła myśl rodzić się będzie w człowieku coraz częściej.
|
N wrz 06, 2009 16:12 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Epikuros napisał(a): Metanoja: Cytuj: Moim zdaniem nauka i ewolucja jest religią ateistów i wrogów Kościoła. Jan Paweł II - wróg Kościoła czy ateista?
Raczej to pierwsze. Ale do tego trzeba trochę więcej wiary aby to pojąć oraz rzetelnego przestudiowania P.Ś. Mam nadzieję że z czasem zmienisz zdanie 
|
N wrz 06, 2009 16:27 |
|
 |
Witold
|
maraskin napisał(a): Normalna kolej rzeczy z zachowaniem "naukowców", myślisz ze sytuacja się zmieniął przez ostatnie 100 lat w tym zakresie? Od zawsze tak było. Każdy już od stworzenia Świata podważał Boga jako Stwórcę. A końcem tego będzie całkowite odrzucenie  . Być może. A wiesz czemu? Ponieważ hipoteza Boga nie jest żadnym wyjaśnieniem na nic i żadna teoria odwołująca się do jego ingerencji nigdy nie będzie teorią naukową. Nauka szuka wyjaśnień naturalistycznych i dziwnym trafem jakoś je znajduje. Cytuj: Bzdurnymi teoriami. Ale tak zostało przepowidziane i nic się z tym nie da zrobić, zła myśl rodzić się będzie w człowieku coraz częściej.
Ewolucja na wasze nieszczęście nie jest "bzdurną teorią" tylko faktem potwierdzonym równie dobrze jak to, że Ziemia krąży dookoła Słońca.
|
N wrz 06, 2009 16:33 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Mam nadzieję że z czasem zmienisz zdanie Uśmiech...
A ja mam nadzieję, że kiedyś w końcu zaczniesz czytać to Pismo Święte 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N wrz 06, 2009 16:45 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Raczej to pierwsze. Ale do tego trzeba trochę więcej wiary aby to pojąć oraz rzetelnego przestudiowania P.Ś. Mam nadzieję że z czasem zmienisz zdanie
Trzeba wiary by uznać najpopularniejszego Papieża za wroga Koscioła?
Nie, to już ponad moje zdolności intelektualne...
|
N wrz 06, 2009 16:46 |
|
|
|