Autor |
Wiadomość |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
 Sathya Sai Baba
"Sathya Sai Baba zdaniem swoich zwolenników potrafi stworzyć wibuthi i małe przedmioty, takie jak pierścienie, statuetki, naszyjniki, zdjęcia, krzyżyki, słodycze, zegarki, amrytę, lingamy (święta złote jaja związane z kultem boga Śiwy), owoce oraz żywe zwierzęta. Twierdzi, że materializuje je ze swoich myśli. Według jego wielbicieli pojawiają się nie tylko przy nim, lecz również bardzo daleko od niego, czasami tysiące kilometrów dalej. Jego zwolennicy opowiadają też o spektakularnych cudach, takich jak uleczenia chorych, wskrzeszenia zmarłych, bilokacja, czytanie w myślach, pomaganie im w chwilach potrzeby czy jasnowidzenie. Świadkowie twierdzą również, że Sathya Sai Baba potrafi przekształcić się w kobietę. Narayana Kasturi w książce "Sathyam Shivam Sundaram part I" pisze o tym jak Sai Baba zamienił wodę w benzynę poprzez włożenie ręki do wody." za wikipediąSkoro świadectwo cudów jest znakiem, że Jezus był synem Boga, dlaczego Sathya Sai Baby nie ma jeszcze na ołtarzach a księża podczas mszy nie mówią "ciało Sathyi"??? Czemu nie porzucacie swoich nędznych domostw i nie wyruszacie w wędrówkę za inkarnacją Boga na Ziemii, przecież za Jezusem byście poszli a przecież on jest Jezusem, przecież czyni cuda jak Jezus - wskrzesza zmarłych, leczy chorych, zamienia wodę w wino, mówi, że jest Jezusem! Jest Jezusem bo czyni cuda aJezus nie kłamie (nie to nie jest błędne koło) Jedyny z nim problem to, że urodził się w innej kulturze niż europejska ale co to za różnica dla prawdziwego chrześcijanina? Myśleliście, że Jezus ponownie się urodzi w Polsce w rodzinie bogobojnych katolików? (ok dosyć mocny sarkazm się wdał)
|
Pn lis 30, 2009 0:55 |
|
|
|
 |
0bcy_astronom
|
 Re: Sathya Sai Baba
Cytuj: (nie to nie jest błędne koło) Ani trochę. Cytuj: czasami tysiące kilometrów dalej. Najwyżej 7 i pół tysiąca.  o takich babach jak ten to ja słyszę ciągle, ale jeszcze, żadna nie nazywała się Jezusem a Jezus to z niej nie jest. Patrz - my wierzymy w "swoją wiarę po swojemu". A według naszej wiary Jezus nie przyjdzie po raz kolejny. Proste. (Tzn przyjdzie ale na sam koniec i takie tam) Do tego wierząc w to co wierzymy - czyli, że Jezus nie przyjdzie sobie po raz kolejny od tak dostajemy potwierdzenie naszej wiary. Ja np wierząc w to, że Jezus jest Jezusem a nie babą zostałem w jednej chwili uzdrowiony z czegoś czemu lekarze nie dawali rady przez 2 lata. I skoro wierzyłem w to, że Jezus nie przyjdzie jako baba doznałem cudu to jednak nie uwierzę w to dalej.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pn lis 30, 2009 2:18 |
|
 |
mazli
|
Snufkin - Jezus, jak i Paweł Apostoł ostrzegali, iż pojawią się fałszywi prorocy działający różne znaki. Ale chrześcijanie nie mogą dać się zwieść - my czekamy na Paruzję, czyli powtórne przyjście Chrystusa na końcu czasów.
|
Pn lis 30, 2009 2:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Snufkin napisał(a): Jedyny z nim problem to, że urodził się w innej kulturze niż europejska ale co to za różnica dla prawdziwego chrześcijanina? Myśleliście, że Jezus ponownie się urodzi w Polsce w rodzinie bogobojnych katolików?
(ok dosyć mocny sarkazm się wdał) Jedyny z nim problem, to fakt że z owych cudów o których "wyznawcy słyszeli" stworzył sobie sposób na życie w luksusie i metodę na gromadzenie horrendalnego majatku. Baaaaaaaardzo podobne do Chrystusa Nie myśleliśmy o ponownym narodzeniu Jezusa - bo zanamy Jego naukę.....dla laików może ponownie rodzić się co i rusz.
|
Pn lis 30, 2009 9:18 |
|
 |
Korat
|
Poruszył mnie bardzo ten Sai Baba 
_________________ "Ktokolwiek znalazł Chrystusa musi dowodzić innych do niego. Wielka radość nie może byc tylko dla siebie. Musi byc przekazywana"
Benedykt XVI
|
Pn lis 30, 2009 21:28 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Jedyny z nim problem to, że urodził się w innej kulturze niż europejska ale co to za różnica dla prawdziwego chrześcijanina? Różnica dla prawdziwego chrześcijanina jest taka, że każdy prawdziwy chrześcijanin wie, iż nigdy nie nastąpi "ponowne narodzenie Chrystusa", nigdy nie nastąpi "ponowna inkarnacja Chrystusa", Chrystus nigdy nie powróci pod postacią jakiegoś człowieka mieszkającego na Śląsku i wyciągającego pieniądze od ludzi itd. O tym, jak, według chrześcijańskiej wiary, będzie wyglądało powtórne przyjście Chrystusa, można sobie przeczytać w Biblii i przekonać się naocznie, że nie będzie miało ono nic wspólnego z powyższymi przykładami. Chrześcijanin nie wierzy w to, że Chrystus nas oszukał i przyszedł w inny sposób, niż zapowiedział. Więc proszę to brać pod uwagę, zanim ktoś znowu napisze podobne bzdury.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lis 30, 2009 21:46 |
|
 |
CzlowiekBezoCZU
|
Prędzej uwierzę w Biblię niż w faceta znoszącego złote jaja 
|
Pn lis 30, 2009 22:03 |
|
 |
nieja
zbanowany na stałe
|
Sai Baba, swój człowiek. Bije Jezusa na głowę. Przemienił np wodę w benzynę! a to już sztuka. Sai baba ostrzega że byli przed nim i będą po nim fałszywi prorocy.  A tak na serio to oszust jak każdy prorok. Udało się sfilmować kilka nieudanych sztuczek które stosował, filmiki są na youtube. Dziś już dziadzio, pewno niedługo umrze, o ile już tego nie zrobił. Ale liczba jego wyznawców na pewno jest większa niż liczba zwolenników Jezusa w jego czasach, Kto wie, Może za 2 tys, lat powstanie o nim obszerna biblia.  Tak sobie myślę, że skoro teraz w XXI wieku, są tak tępi i głupi ludzie, którzy wierzą w sztuczki Sai Baby, to nie widzę żadnego powodu, dla którego 2000 lat temu ludzie mieliby być mądrzejsi.
|
Pn lis 30, 2009 23:59 |
|
 |
mazli
|
nieja napisał(a): Sai Baba, swój człowiek. Bije Jezusa na głowę. Przemienił np wodę w benzynę! a to już sztuka. Sai baba ostrzega że byli przed nim i będą po nim fałszywi prorocy.  No właśnie Jezus prosił, aby nie rozpowiadano o Jego znakach. Nie przyszedł na świad dla robienia sztuczek. nieja napisał(a): Kto wie, Może za 2 tys, lat powstanie o nim obszerna biblia.  Mam nadzieję, że nie uważasz iż Biblia została napisana 2000 lat po narodzeniu Jezusa, prawda? nieja napisał(a): Tak sobie myślę, że skoro teraz w XXI wieku, są tak tępi i głupi ludzie, którzy wierzą w sztuczki Sai Baby, to nie widzę żadnego powodu, dla którego 2000 lat temu ludzie mieliby być mądrzejsi. Tak jest! Człowiek jest zawsze tylko człowiekiem.
|
Wt gru 01, 2009 0:16 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
nieja napisał(a): Sai Baba, swój człowiek. Bije Jezusa na głowę. Przemienił np wodę w benzynę! a to już sztuka. Sai baba ostrzega że byli przed nim i będą po nim fałszywi prorocy.  A tak na serio to oszust jak każdy prorok. Udało się sfilmować kilka nieudanych sztuczek które stosował, filmiki są na youtube. Dziś już dziadzio, pewno niedługo umrze, o ile już tego nie zrobił. Ale liczba jego wyznawców na pewno jest większa niż liczba zwolenników Jezusa w jego czasach, Kto wie, Może za 2 tys, lat powstanie o nim obszerna biblia.  Tak sobie myślę, że skoro teraz w XXI wieku, są tak tępi i głupi ludzie, którzy wierzą w sztuczki Sai Baby, to nie widzę żadnego powodu, dla którego 2000 lat temu ludzie mieliby być mądrzejsi. dokładnie taki był cel tego tematu - przypomnieć ludziom, że nie jest trudno udawać proroka
|
Wt gru 01, 2009 11:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Snufkin napisał(a): dokładnie taki był cel tego tematu - przypomnieć ludziom, że nie jest trudno udawać proroka Owszem nie trudno udawać - tylko kto po latach wspomina imiona tych licznych "proroków" 
|
Wt gru 01, 2009 11:27 |
|
 |
0bcy_astronom
|
A przypomnijcie mi - ten baba to on mówi że jest tym samym Jezusem, czy że nasz był fałszywy?
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Wt gru 01, 2009 18:49 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
0bcy_astronom napisał(a): A przypomnijcie mi - ten baba to on mówi że jest tym samym Jezusem, czy że nasz był fałszywy? mówi, że jest Jezusem
|
N gru 06, 2009 19:42 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Sathya Sai Baba jest reinkarnacja Shirdi Sai Baby. Sa na to niezbite dowody rodzaju "bo tak pisze" i "bo sa swiadkowie". Posadzanie o oszustwo jest zlosliwe, mamy przeciez swiatkow i pisma! Brakuje wiary, nic wiecej!
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn gru 07, 2009 19:05 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Dokładnie brakuje wiary. 
Tomasz Olbratowski.
|
Pn gru 07, 2009 21:20 |
|
|
|