Autor |
Wiadomość |
thoren
|
 Krucjata
Zastanawiam się czy, w związku z różnymi problemami religijnymi i herezją, papież nie mógłby zwołać krucjaty.  Rozumiem, że tolerancja religijna i tak dalej, ale czy nie byłby to ciekawy pomysł? Nie chodzi mi tu o wojnę, ale o jakąś walkę za katolicyzm. 
_________________ Tylko uczciwe życie jest szczęśliwe.
Platon
|
N sty 03, 2010 19:40 |
|
|
|
 |
arturo
|
 Re: Krucjata
Brak precyzji w sformułowaniu.Słowo "krucjata" kojarzy się z reguły ze zbrojnym przedsięwzięciem w imię idei religijnej,przypomina najczarniejsze wydarzenia europejskiego średniowiecza.Proponuję sięgnąć do fachowej literatury historycznej,a dopiero potem szermować tego typu hasłami,może refleksja nad ludzkim cierpieniem zadawanym sobie nawzajem w imię żle pojętej ideologii wiary odwiedzie od tego typu pochopnie rzucanych idei fix.
|
N sty 03, 2010 21:30 |
|
 |
r4dz10
|
walczcie, póki jest Was 90% 
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Pn sty 04, 2010 7:08 |
|
|
|
 |
Highway
|
Walczmy słowem i modlitwą, bracia.
_________________ "Bóg" bowiem wśród istniejących rzeczy istnieje jako rodzaj substancji,której nie przysługuje ani ruch,ani ginięcie,ani powstawanie.Arystoteles.
http://dowody.blog.onet.pl/
|
Pn sty 04, 2010 7:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
thoren napisał(a): Zastanawiam się czy, w związku z różnymi problemami religijnymi i herezją, papież nie mógłby zwołać krucjaty.  Rozumiem, że tolerancja religijna i tak dalej, ale czy nie byłby to ciekawy pomysł? Nie chodzi mi tu o wojnę, ale o jakąś walkę za katolicyzm.  Od wielu lat zwołana  ....nie słyszałes nigdy o Krucjacie Wyzwolenia Człowieka....katolicy "walczą" ze swoimi nałogami, wspomagają innych wyzwolić się od wszelkich uzależnień.
|
Pn sty 04, 2010 8:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
arturo napisał(a): Brak precyzji w sformułowaniu.Słowo "krucjata" kojarzy się z reguły ze zbrojnym przedsięwzięciem w imię idei religijnej,przypomina najczarniejsze wydarzenia europejskiego średniowiecza.Proponuję sięgnąć do fachowej literatury historycznej,a dopiero potem szermować tego typu hasłami,może refleksja nad ludzkim cierpieniem zadawanym sobie nawzajem w imię żle pojętej ideologii wiary odwiedzie od tego typu pochopnie rzucanych idei fix. Podzielisz się z nami tymi "fachowymi" dziełami, które popierają Twoje twierdzenia expressis verbis ?
|
Pn sty 04, 2010 22:59 |
|
 |
Endorfina
|
Moi Kochani ale po cóż walczyć o wiarę? Miłujmy bliźnich, dlaczego nie mogą być innego wyznania skoro taka jest ich wola?
_________________ kalkulator kredytów
|
Wt sty 05, 2010 16:49 |
|
 |
thoren
|
Tę wolę można odmienić. Dlaczego tylko ja mam się radować moją wiarą? Niech radują się nią też inni... 
_________________ Tylko uczciwe życie jest szczęśliwe.
Platon
|
Wt sty 05, 2010 17:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
thoren napisał(a): Tę wolę można odmienić. Dlaczego tylko ja mam się radować moją wiarą? Niech radują się nią też inni...  Dokładnie. P.S. Cos mi się wydaje, że się nie doczekamy na te fachowe dzieła... 
|
Wt sty 05, 2010 20:12 |
|
 |
arturo
|
Proponuję przeczytać pozycje Runcimana na temat krucjat do Palestyny,doprawdy,spływały krwią z inspiracji nader" pobożnych " ludzi,poważanych autorytetów religijnych 11-13 wieku.Odnoszę wrażenie,że niewiedza na temat krucjat jest porażająca,stąd lekkie traktowanie tematu przez forumowiczów.Pewnie kojarzą temat z przygodami Indiany Jonesa.
|
Wt sty 05, 2010 21:56 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
thoren napisał(a): Zastanawiam się czy, w związku z różnymi problemami religijnymi i herezją, papież nie mógłby zwołać krucjaty.  Rozumiem, że tolerancja religijna i tak dalej, ale czy nie byłby to ciekawy pomysł? Nie chodzi mi tu o wojnę, ale o jakąś walkę za katolicyzm.  Obecnie się na to mówi "misja stabilizacyjna" bliskiego wschodu. 
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
Wt sty 05, 2010 22:14 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Coś mi się obiło o http://www.warszawa.oaza.pl/nadarzyn/teksty/skm.htmla także o http://krucjata.org/home.htmlTakie krucjaty przynoszą wiele razy większy pożytek niż walka zbrojna. A poza tym Jezus nie kazał walczyć, lecz głosić. I to jest zadanie dla wszystkich a nie tylko dla księży/diakonów/osób konsekrowanych.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Wt sty 05, 2010 22:16 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Zastanów się poważnie po co w średniowieczu władcy Europy (głowie kościoła) zależało na tym ,aby przelewać krew w Bizancjum i Jerozolimie? Dla mnie jest rzeczą oczywistą że chodziło o poszerzenie swoich utraconych wpływów, które wcześniej utracił Rzym, i robił to tym razem pod hasłem szerzenia swojej religii - katolicyzmu. Obecnie się robi to samo tylko pod hasłem demokracji... i bardzo prawdopodobne że urząd kierowniczy się do teraz nie zmienił... dalej rządzi cesarz - pontifex maximus... ...Tak ciężko czasem zrezygnować z tego co się posiadało, apetyt rośnie w miarę jedzenia - niestety, a ciągoty dalej pozostają.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
Wt sty 05, 2010 22:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
arturo napisał(a): Proponuję przeczytać pozycje Runcimana na temat krucjat do Palestyny,doprawdy,spływały krwią z inspiracji nader" pobożnych " ludzi,poważanych autorytetów religijnych 11-13 wieku.Odnoszę wrażenie,że niewiedza na temat krucjat jest porażająca,stąd lekkie traktowanie tematu przez forumowiczów.Pewnie kojarzą temat z przygodami Indiany Jonesa. Faktycznie niewiedza jest porażająca...  Kampania wrześniowa 39 też spływała krwią... Czemu w takim razie kościół kanonizował św. Joannę Dark i św. Ludwika IX ? Z tym głoszeniem to kiepsko jest, bo można głowę stracić- ludzie się boją... Cytuj: Ks. Daniel (Daniił) Sysojew został śmiertelnie postrzelony w cerkwi przez zamaskowanego napastnika. Mający 35 lat, znany był ze swojej postawy wobec islamu, który otwarcie krytykował, także w dwóch publikacjach wydanych przez niego w 2007 r. dotyczących traktowania kobiet przez islam. Ks. Daniel ochrzcił i prowadził wspólnotę ok. 80 byłych muzułmanów z Tatarstanu (skąd sam pochodził), Czeczenii, Dagestanu i Uzbekistanu. Podczas, gdy inni księża odmawiali chrztu i pasterzowania takiej wspólnocie, on − pomimo pogróżek i spisku na jego życie, o którym wiedział wcześniej – odważnie głosił muzułmanom Ewangelię o Zbawicielu. Miał tez powiedzieć, że inni księża boją się nawracać muzułmańskich emigrantów...
|
Wt sty 05, 2010 23:30 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
maraskin - mnie w tamtych czasach nie było, więc nie mnie oceniać intencje ludzi tamtych czasów. I Tobie też radzę nie oceniać przeszłości przez zakrzywiony obraz teraźniejszości.
Teresse - pytanie o kanonizację nieco nie pasuje do tego, o czym napisałem. Wczytaj się dobrze. A co do Śp. ks. Daniela - szkoda, że zginął, ale z drugiej strony na pewno miał taką świadomość. W sumie nie mam nic przeciwko Muzułmanom pod jednym warunkiem: że nie są to fanatycy. Od razu dodam także, że fanatycy katoliccy też mnie drażnią.
A i owszem: Kościół teraz boi się nawracać ludzi. Ale winny jest temu i świat(stała nagonka na Kościół) i my sami. Niestety.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Wt sty 05, 2010 23:53 |
|
|
|