Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 22:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Demony. Istnieją? 
Autor Wiadomość

Post Demony. Istnieją?
Witam.
Czy istnieją demony? Jesli tak to czym są? Wierze w Boga i nigdy nie wierzylem w satana czy demony. Ale duzo czytalem i ogladalem o tym i chyba wierze w istnienie tych zlych. Ogladalem film o demonie i pare nocy szedlem spac przestraszony :) a jeszcze bardziej kiedy mi cos zaczelo w nocy stukac itp :-D
Jakie sa wasze opinie?

Wt sty 19, 2010 14:47
zbanowana na stałe

Post Re: Demony. Istnieją?
bodek napisał(a):
Witam.
Czy istnieją demony? Jesli tak to czym są? Wierze w Boga i nigdy nie wierzylem w satana czy demony.

Czyli nie wierzysz w to, co księża wypędzają podczas egzorcyzmów?

Wt sty 19, 2010 14:58

nigdy nie wierzylem, ale ogladalem nawet film z egzorcyzmow i mysle ze istnieja te zle, moze chcialem siebie sam oszukac wczesniej... należy się tego bać?

Wt sty 19, 2010 15:02

ktos odpowie?

Wt sty 19, 2010 22:00

To nie jest kwestia opinii tylko wiary. Jeśli wierzę w Boga, w to że Jezus jest Mesjaszem to jest oczywiste że wierze w cały świat duchowy, również w Szatana. I to wszystko. Jeśli w Twojej wierze nie ma Szatana to trudno dyskutować o tym, bo to sa Twoje przekonania, Twoja wiara. Nasze opinie nie mają mocy sprawczej, możemy się jedynie oprzeć na jakimś autorytecie, dla jednego będzie to Biblia i nauka Kościoła, a dla drugiego coś innego. Napewno dziwnym jest wiara w Jezusa z samowolnym odrzucaniem tego co czynił i mówił.

Wt sty 19, 2010 22:06

racja! tylko ja napisalem ze wierze w jego istnienie ok
bac sie tego? jak go nie dopuscic do siebie? bo tego sie boje bardzo.

Wt sty 19, 2010 22:11

A czy jesteś świadom możliwej obecności złego ducha?
Należy sobie to uświadomić.

"jak go nie dopuscic do siebie? "

Na początek przestać oglądać filmy, które wywołują niepokój serca i umysłu.

Wt sty 19, 2010 23:38
Zobacz profil WWW

bodek
Napisałeś że nie wierzysz: Wierze w Boga i nigdy nie wierzylem w satana czy demony.
Napewno nie lekceważyć Złego, ale też i nie bać się przesadnie. Jeśli żyjemy poboźnie, jeśli trwamy w jedności z Bogiem, Kościołem, przyjmujemy sakramenty, czynimy dobrze to nie ma się czego bać. A to co prezentujesz to raczej samonakręcanie się (oglądałem film, a potem jakiś hałasy od kaloryfera czy sąsiadów) i uleganie wyobraźni.

Śr sty 20, 2010 0:57
WIST napisał(a):
To nie jest kwestia opinii tylko wiary. .

A czasem osobistych doznań.
Nie wiem ile lat ma bodek, ale domniemywam, że jest w podobnym do mojego, gdy podobnie myslałam.
Miałam 16-17 lat, mieszkałam na wsi, dojeżdżałam do LO w mieście.
I oczywiście wierzyłam w Boga, ale już nasiaknęłam na tyle "współczesnością", że demon to był według mnie tylko ludowy wymysł.
Pewnego zimowego wieczoru do mojej babci przyszły 2 starsze sąsiadki i rozmowa zeszła na zmarłych, duchy i demony.
Ja odrabiałam lekcje i jednym uchem podsłuchiwałam ich rozmów, oczywiscie z "wyższej pozycji poznania".
Gdy starsze panie wyszły, musiałam iśc z babcią dać prosiakowi jeść.
Była piękna śnieżna zima, od frontu mojego domu w odległości ok. 150 m przebiegała trakcja PKP, ze stacją i w odległości 200 nastawnią - obie sowicie oświetlone.
Za domem ok 100m położony był magazyn centrali nasiennej, oczywiście oświetlony.
W zimowa śniezną noc wokół mojego domu było bardzo jasno.
Po drodze do chlewika, położonego z tyłu za domem, zaczęłam kpić z opowiadań o szatanie i negować jego istnienie.
Babcia mnie strofowała.
Ale ja rozpędzałam się dalej, w oborze zirytowna babcia wyrżnęła mi kuksańca w bok, co zaoowocowało, że ja "mądra" zaczęłam wrzeszczeć w rodzaju "szatanie, demonie jesli jesteś daj znać, przekonaj mnie".
Dostałam od babci w łeb, ale dalej chciałam udowodnić bezsens wiary w szatana i nadal go wzywałam.
Wyszliśmy z obory i na winklu w pewnym momencie stało się coś niesamowitego, co do dziś wywołuje u mnie gęsią skórę.
W oka mngnieniu coś zakręciło mną wokół osi przy okropnym świście, wyciu, chichocie, jazgocie, okrytnym hałasie trudnym do zdefiniowania, i otoczyła mnie totalna, nieprzenikniona ciemność.
Babcia doznała tego samego.
W przeogromnym strachu, trwodze nie do wypowiedzenia, przez te hałasy usłyszałam głos babci;
- "Matko Najświętsza, Jezu Chryste ratuj".
I jakby uciął nożem wszystko znikło....wokół cisza nocna, bezwietrzna, snieg wokół nie poruszony...
Ledwo zywa doszłam do domu, babcia wyciagnęła Różaniec i zmówiłyśmy całą cząstkę.
oczywiście tej nocy oka nie zmrużyłam.
Nie potrzebuję książek, filmów, aby wiedzieć, że on istnieje.

Śr sty 20, 2010 9:32

Ano właśnie i to jest kwestia tego że od czasu do czasu dobrze aby ktoś przekonał się o tym że świat duchowy jest jak najbardziej realny, aby inni nie musieli mieć dreszczyku, lecz wierzyli.

Pozostaje to kwestią wiary, zawierzenia tym którzy są dla nas autorytetem i mieli to doświadczenie czegoś niewytłumaczalnego.

Śr sty 20, 2010 12:51
zbanowana na stałe

Demony chyba istnieją, ale teraz jest ich o wiele mniej jak dawniej. Babcia opowiadała mi, że dawniej demony straszyły przy cmentarzach albo jak się szło nocą do domu.
Teraz jest dużo latarni i rzadko spotykam ludzi których straszyło.

Śr sty 20, 2010 15:41
zbanowana na stałe

enja napisał(a):
Demony chyba istnieją, ale teraz jest ich o wiele mniej jak dawniej.

Jasne. Nie mają czasu na straszenie bo od czasu podpięcia łącza internetowego mają ciekawsze rzeczy do roboty (i oglądania).

Ostatnio edytowano Śr sty 20, 2010 16:51 przez jatsek, łącznie edytowano 1 raz

Śr sty 20, 2010 16:48
zbanowana na stałe

WIST napisał(a):
Jeśli żyjemy poboźnie, jeśli trwamy w jedności z Bogiem, Kościołem, przyjmujemy sakramenty, czynimy dobrze to nie ma się czego bać.

A co z ateistami i innymi, którzy nie wierzą w Boga w Trójcy Jedynego?
Rozumiem, że oni powinni się obawiać, nomen omen - jak diabli...

Śr sty 20, 2010 16:51
zbanowana na stałe

Alus, skąd wiesz, że to był demon?
A może to ty sama nieświadomie wywołałaś to dziwne zjawisko?
Tego nie wiemy.
Zakładanie od razu, że to demon, to lekka nadinterpretacja, choć oczywiście tak jest najprościej.

Śr sty 20, 2010 17:13

Jasne, gdyby w TVN ogłosili że to był demon, to co innego (najlepiej w programie "Uwaga!").
Jeśli wzywała szatana, po czym spotkało ją coś takiego, a po modlitwie do Matki Boskiej i Jezusa, znikło, to co to mogło być? Chwilowy zanik łaczności ze studiem "Faktów"?

Śr sty 20, 2010 20:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona