Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 Religie jako źródło: zła, wyzysku człowiekia i manipulacji 
Autor Wiadomość

Post Religie jako źródło: zła, wyzysku człowiekia i manipulacji
Tytuł prowokacyjny... Skąd się wzieły religie? Wymyślili je mądrzy ludzie. Niektórzy nazywają ich cwaniakami. Po co to robią? Jak zawsze chodzi o władze, wpływy i pieniądze. W egipicie kapłani znali się na astronomi więc wiedzieli jak wykorzystać zaćmienia słońca, aby wciskać niedouczonej masie ludzi to, co im pasowało. W ten sposób garstka uczonych panowała nad ciemnotą. Od pewnego czasu ludzie wiedzą na czym polega zaćmienie słońca, więc wymyślono inny straszak. Niech to będzie piekło! Wszyscy ludzie są grzeszni, źli i trafią do piekła... Chyba, że podążą jedyną słuszną drogą, którą im wskazuje kolejna grupa uczonych. Ta dobrze zorganizowana instytucja, jak uczy historia jest zdolna zabijać w obronie swoich praw. Owi uczeni już nie wzywają do wojen. Teraz robią pieniądze w białych rękawiczkach, dojąc owieczki, bo od tego one biedne, wystraszone są. Człowiek powstał w drodze ewolucji rozwijając się od pojedynczej komórki przez miliony lat, aż do stanu obecnego. Powstał z pyłu gwiezdnego i w taki pył się faktycznie obróci. Nie ma piekła, nie ma nieba. Może warto pogodzić się z taką myślą i poczuć się wolnym? Religie są źródłem konfliktów, nienawiści, manipulacji. Religie to zło. Prawda?

Pn mar 08, 2010 12:13

Post Re: Religie jako źródło: zła, wyzysku człowiekia i manipulacji
Sam napisałeś, że religie stworzyli "cwaniacy", więc skoro religia ma źródło, to jak może być źródłem sama w sobie?

Pn mar 08, 2010 12:37
Kriss73, chcesz tu prowokowac czy dyskutowac? Bo to sa dwie rozne rzeczy.

A moze za duzo naczytales sie "Nie" lub "Fakty i mity"? Bo nie podejrzewam Cie abys przeczytal Feuerbacha, ojca wspolczesnego ateizmu.
Od wielu lat zyje w kraju,gdzie ludzie nie boja sie piekla,nie daja sie doic przez tych czarnych facetow w bialych rekawiczkach, maja utrwalona demokracje a mimo wszystko wierza w Boga i sa praktykujacaymi chrzescijanami.
Czy to nie dziwne?
Jak wytlumaczysz ten fenomen?
Lot Orla, w jakim sensie religia chrzescijanska jest naiwna? Takim stwierdzeniem chyba jednak obnizasz loty.

Pn mar 08, 2010 14:31

Chociażby w takim:
- nastawisz drugi policzek jak będzie trzeba?
- odpowiesz zawsze miłością na zło jakie ktoś Ci wyrządzi?
- wybaczysz szczerze komuś kto w brutalny sposób zgwałcił a następnie zamordował Twoją córkę?

Jeśli odpowiedziałeś 3 razy tak to chylę głowę. Jeśli mi udowodnisz, że KAŻDY chrześcijanin zrobiłby tak samo - nawrócę się.

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Pn mar 08, 2010 15:14
Mylisz tu dwie rzeczy Lot Orla, mianowicie nauke Chrystusa i postawe chrzescijanina a ponadto tematem tego watku, ktory mnie i wielu wyznawcow innych religii obraza jest: "Religie jako zrodlo: zla, wyzysku czlowieka i manipulacji".
Nie mam najmniejszego zamiaru udowadniac Ci czegokolwiek i sklaniac Cie do nawrocenia.
Jesli jestes niewierzacy/poszukujacy mozemy podyskutowac na ten temat na gruncie socjologii religii, fenomenologii religii czy psychologii religii dlaczego niektorzy uwazali lub uwazaja ze religia jest lub moze byc zrodlem zla, wyzysku i manipulacji.
I na koniec zachecam do pilnej lektury Ewangelii, tam znajdziesz dla siebie odpowiedz na pytania, ktore postawiles.

Pn mar 08, 2010 22:56

Nie kriss73, nie prawda. Prawda jest raczej taka że chyba wszystko człowiek potrafi obrócić w dobro lub zło. Tak jest z młotkiem, tak jest też z religią. I tu kończy się dyskusja, dla Ciebie piekła nie ma i ok. Ja też nie drze w strachu, tylko staram się tak robić aby się nie przekonać na własnej skórze czym jest potępienie. Zresztą na dobrą sprawę nie za bardzo widzę tu konkretnie postawiony problem - napisałeś co myślisz i na koniec religia jest bee. A ja lubię klocki LEGO i dyskutujcie ze mną teraz.

Pn mar 08, 2010 23:27

Nie mogę nie zgodzić się z braminem. Ludzie są różni, niekiedy bardzo niedoskonali, i zawsze znajdą się tacy, którzy wykorzystają najszlachetniejszą nawet ideę dla własnych korzyści. Zgoda, znamy aż zbyt wiele wojen na tle religii, znamy przykłady wyzysku ludzi przez członków Kościoła, pamiętamy o inkwizycji, można długo wymieniać. Ale równie długo można wymieniać przykłady zła wyrządzonego przez świeckich. Człowiek jest tylko człowiekiem, niezależnie od pozycji, jaką piastuje.

Błędy popełnianie przez duchownych pokazują jedynie, że przez wieki nie okazali się oni dużo lepsi od całej reszty ludzi, może nawet gorsi. Ale to daje nam wiedzę tylko o nich, nie o Bogu. Czy gdybym zaczął od dziś kraść i mordować, mówiąc, że to w imię Buddy/Allaha/ateizmu (niepotrzebne skreślić), to powiedziałoby Ci coś o którejś z tych idei?

Przyznaję, niewielu jest katolików, którzy przebaczyliby gwałcicielowi. Ale ilu jest ateistów zdolnych do jakiegoś rodzaju poświęcenia podobnego kalibru? Ateizm bywa prostszy, nie wymaga zazwyczaj tyle od człowieka, ale sądzę, że w obliczu zagrożenia życia większość ateistów zwróciłaby się chętnie do Boga, "tak na wszelki wypadek". I nie mówi to nic ani o Bogu, ani o ateizmie, a jedynie ludziach, którzy są słabi i niedoskonali.

Pn mar 08, 2010 23:58

kriss73 napisał(a):
Tytuł prowokacyjny... Skąd się wzieły religie? Wymyślili je mądrzy ludzie. Niektórzy nazywają ich cwaniakami.

Nie nazwałbym pierwszych chrześcijan cwaniakami - z powodu wiary w Chrystusa bywało ciężko - jakaś chłosta a i nawet śmierć się zdarzała. Kiepski interes.

Wt mar 09, 2010 0:08
Kriss73, podstawą wiary chrześcijanina jest wiara w Juzusa Chrystusa i ewangelia. Dla katolika Jezus jest wzorem i przykładem a jego życie i to co mówił i czynił jest sensem tej religii. Podaj mi przykład choć jednego złego słowa lub czynu który Jezus dokonał ?? Jestem pewny że nie znajdziesz ani jednego, więc skąd ta teoria że wiara w Jezusa jest żródłem zła??. Coś co jest dobrem w 100% nie może być żródłem zła. Jezus stanowczo potępiał zabijanie, więc jeżeli ktoś kogoś zabije i powie Ci że zrobił to w imię Jezusa, uwierzysz mu skoro Jezus nakazywał miłować bliżniego?? Jezus jest żródłem dobra w każdym słowie i czynie, a zło jest w ludzkich sercach i tam szukaj jego żródła. Dałeś się zmanipulować tym ateistycznym bajkom jaka to wiara w Jezusa jest zła, jak to kościół mordował w średniowieczu, ale nie zastanowiłeś się nad tym że zabijanie jest zawsze sprzeczne z wiarą chrześcijanina. Więc powiedz mi gdzie tu logika?? Co do manipulacji się z Tobą zgodzę. Religie są wykorzystywane do manipulowania ludzmi, ale zwróć uwagę że osoby które manipulują nie mają za wiele wspólnego z wiarą którą się rzekomo kierują. Dzisiejszy przykład islam, religia która również potępia zabijanie, a ludzie zabijają i myślą że to jest zgodne z ich religią. Ale ludzie którzy to robią są podatni na manipulacje co wynika z braku znajomości podstaw własnej religii i z głupoty. Ty również zostałeś zmanipulowany przez jakieś ateistyczne bajki bo jak widać nic nie wiesz o wierze w np. Jezusa. A co do wyzysku, to w kościele też chyba nigdy nie byłeś i znowu ktoś Cię zmanipulował. Polecam przejść się raz w niedzielę do kościoła i nie bierz ze sobą ani grosza. Sam się przekonasz że nikt na Ciebie krzywo nie spojrzy ani nie będzie żądał od Ciebie pieniędzy. Polecam też poczytać Pismo święte, którąś z ewangelii na początek i zastanowić się nad tym. Jeżeli nie wierzysz w Jezusa i wolisz wierzyć w to że Boga nie ma to twoja sprawa, ale nie daj się manipulować bo ktoś Ci wmówił całkiem inny obraz tej wiary niż on rzeczywiście jest.

Wt mar 09, 2010 1:20
zbanowany na stałe

Cytuj:
Jestem pewny że nie znajdziesz ani jednego,

Tak na szybko; kto zniszczyl stragany i pobil kupcow? Kto spowodowal zaglade stada swin? Przeciez to byl czyjs majatek i to wielki!
Tyle po Twojej pewnosci.

Wt mar 09, 2010 9:13

Dałeś się zmanipulować tym ateistycznym bajkom jaka to wiara w Jezusa jest zła, jak to kościół mordował w średniowieczu, ale nie zastanowiłeś się nad tym że zabijanie jest zawsze sprzeczne z wiarą chrześcijanina.

Nie pisałem o konkretnej religii. Pisałem ogólnie. Zabijanie jest złem i wszyscy się z tym zgadzają. Aczkolwiek zastanawiam się, czy chrześcijanin w obronie własnej może zabić napastnika? Proszę o odpowiedź.

Co do manipulacji się z Tobą zgodzę. Religie są wykorzystywane do manipulowania ludzmi, ale zwróć uwagę że osoby które manipulują nie mają za wiele wspólnego z wiarą którą się rzekomo kierują.

Dokładnie tak. Tu jest ta hipokryzja.

A co do wyzysku, to w kościele też chyba nigdy nie byłeś i znowu ktoś Cię zmanipulował. Polecam przejść się raz w niedzielę do kościoła i nie bierz ze sobą ani grosza.
Media dostarczają aż nadto dowodów bezlitosnego wykorzystywania ludzi przez osoby duchowne. Dotyczy to zarówno spraw związanych z seksualnością jak i czysto biznesowych. Przykłady można mnożyć, ale zapewne są one dla was powszechnie znane. Oczywiście można powiedzieć, że to tylko ludzie i nic to nie ma wspólnego z wiarą, religią itd... Wszystko to racja, ale to właśnie tacy ludzie wykreowali religię taką jaką znamy.

Wt mar 09, 2010 9:38

Kolega Lot Orła dotknął ciekawego problemu. Czy chrześcijanin może zabić drugiego człowieka działając w obronie własnej???

Wt mar 09, 2010 9:52

WIST napisał(a):
Zresztą na dobrą sprawę nie za bardzo widzę tu konkretnie postawiony problem - napisałeś co myślisz i na koniec religia jest bee. A ja lubię klocki LEGO i dyskutujcie ze mną teraz.

Słuszna uwaga. Wyżaliłem się :) , a drążyć skałę.. hm, pomyślę. Zawsze miło porozmawiać z kimś, kto ma wyrobiony światopogląd.

Wt mar 09, 2010 9:56

jeszcze ktoś powiedział, że niewolnik będzie słuchał swego pana...

Wt mar 09, 2010 10:13

Dural napisał(a):
Tak na szybko; kto zniszczyl stragany i pobil kupcow? Kto spowodowal zaglade stada swin? Przeciez to byl czyjs majatek i to wielki!
Tyle po Twojej pewnosci.

Tak na szybko, brak kontekstu sytuacji zwalnia mnie od odpowiedzi bo to zwykłe przekłamanie. Poza tym tu widzę początek offtopu.

kriss73 napisał(a):
Słuszna uwaga. Wyżaliłem się :) , a drążyć skałę.. hm, pomyślę. Zawsze miło porozmawiać z kimś, kto ma wyrobiony światopogląd.

Ja zwyczajnie oddzielam ludzi, którzy realizują w sobie wiarę, realizują kodeksy etyczne, od tego jak ta wiara i te kodeksy brzmią, co nakazują, co głoszą. Więc trzeba określić precyzyjnie co tam naprawdę jest złe. Zła może być etyka (a to i tak subiektywne nasze odczucie) która mówi że ja zabijać nie mogę, przedkładając nad to własne życie i życie innych ludzi których mogłem bronić. Źle postępować może ktoś, jeśli zachowuje się inaczej niż etyka którą przyjął za drogowskaz mu podpowiada. Itd. Itp. A co do religii jest to tak powszechne zjawisko, tak rozległe czasowo i obszarowo że takie uproszczenia że jest bee same w sobie sugerują brak odpowiedniego podejścia, czyli zbadanie sprawy i na końcu wyciągnięcie wniosków.

ziele_force napisał(a):
jeszcze ktoś powiedział, że niewolnik będzie słuchał swego pana...

Niestety ahistorycyzm króluje. W systemie gospodarczym opartym na niewolnikach jest to tak samo uzasadniane stwierdzenie jak w kapitalizmie że pracownik powinien być uczciwy, nawet jeśli jego pracodawca defrauduje pieniądze.

Wt mar 09, 2010 13:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona