Shizma w kościele i anty papieże
Autor |
Wiadomość |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
 Shizma w kościele i anty papieże
http://wapedia.mobi/pl/Wielka_schizma_zachodniawłaściwie to co tu komentować skoro schizma była faktem a rozłam kościoła katolickiego trwa do dzisiaj. Poniżej spis anty papieży http://www.zgapa.pl/zgapedia/Antypapie%C5%BCe-1570a tutaj papież który był piratem, http://www.zgapa.pl/zgapedia/Antypapie% ... XXIII.htmljest więcej stron i są też książki jak choćby leksykon antypapieży Ciekawym okresem była schizma gdzie było aż trzech papieży w jednym czasie i nie wiadomo który był legalnym.
|
N maja 30, 2010 14:13 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
 Re: Shizma w kościele i anty papieże
Ale w sumie - o co Ci chodzi? Znaczy, o czym chcesz podyskutować?
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
N maja 30, 2010 14:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No nie wiem, też się właśnie zastanawiałem. Może go w szkole historii nie uczyli i dopiero teraz odkrył? 
|
N maja 30, 2010 14:42 |
|
|
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
koniecznie musicie mieć punkt zaczepienia żeby sobie z nim powalczyć ? z linkami się nie da ? gdybym zamieścił do tego komentarz to pewnie by było o czym gadać. Więc tylko czekacie jak wilki na żer czy może macie swoje przemyślenia na ten temat czyli chcecie coś dodać od siebie. Bo jeśli tylko czekacie co by tu u mnie krytykować to już nie jest budujące.
|
N maja 30, 2010 14:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie walczymy, tylko takie coś to się nadaje na bloga ewentualnie. Zasadą większości forów jest, że jak się zapodaje temat, to razem z tezą do dyskusji. Ty podałeś linki do faktów historycznych. No, tak było. To o czym mamy dyskutować?
|
N maja 30, 2010 15:06 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Kod: gdybym zamieścił do tego komentarz to pewnie by było o czym gadać No, byłoby. A tak, to równie dobrze mógłbyś zamieścić na forum historyków link http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Grunwaldem. Coś z tego wynika? Kod: koniecznie musicie mieć punkt zaczepienia żeby sobie z nim powalczyć ? z linkami się nie da ? Gdybyś jeszcze dał artykuł, w którym jest postawiona jakaś teza, to ostatecznie można. A tak, skoro ani Ty nie masz swojego zdania ani żadne nie jest wyrażone w tekście...  ?
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
N maja 30, 2010 15:09 |
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
Moje przemyślenia ? Podział kościoła na wiele części był wynikiem upadku moralnego w władzach kościoła. Ci bardziej wierzący nie mogli znieść tej sytuacji i się odłączyli. Czy to jest wystarczające zaczepienie ?
|
N maja 30, 2010 21:49 |
|
 |
WIST
|
Zatem udowodnij że to ci bardziej wierzący i jedynie oni odłączyli się.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
N maja 30, 2010 21:58 |
|
 |
Elbrus
|
Ja?! napisał(a): Podział kościoła na wiele części był wynikiem upadku moralnego w władzach kościoła. Jeśli chodzi o wielką schizmę zachodnią - moralność nie miała tu (prawie) NIC do rzeczy. Ja?! napisał(a): Ci bardziej wierzący nie mogli znieść tej sytuacji i się odłączyli. Pomyliłeś chyba antypapieży (o KATOLICKICH poglądach) z reformatorami (o protestanckich poglądach).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N maja 30, 2010 21:59 |
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
Takie z was mądrale to powiedzcie na jakiej podstawie wyrzucono z kościoła paru biskupów na pierwszym soborze zwołanym przez cesarza rzymskiego.
|
Pn maja 31, 2010 4:39 |
|
 |
Elbrus
|
Ja?! napisał(a): Takie z was mądrale to powiedzcie na jakiej podstawie wyrzucono z kościoła paru biskupów ... O czym ty mówisz? Temat dotyczy antypapieży oraz schizm w kościele, więc trzymaj się tematu.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pn maja 31, 2010 11:05 |
|
 |
Ja?!
zbanowany na stałe
|
to właśnie jest główne źródło i przyczyna późniejszych shizm w kościele. Wtedy pojawił się jeden z pierwszych antypapieży. Wola kościoła została poddana woli cesarza. Kościół stał się wiesz czym od tamtego czasu ? Przypomne że to początki 4 wieku. Wtedy też miała miejsce pierwsza shizma bo podzieliła kościół na 2 obozy ale jakoś udało się uniknąć rozłamu. Jednak odrzucenie niektórych biskupów z kościoła można potraktować jako pierwszy rozpad i upadek kościoła. Zakończyły się prześladowania katolików ale coś za coś.
|
Pn maja 31, 2010 12:52 |
|
 |
Elbrus
|
Ja?! napisał(a): to właśnie jest główne źródło i przyczyna późniejszych shizm w kościele. Wtedy pojawił się jeden z pierwszych antypapieży. św. Hipolit 217 - 235 Nowacjan marzec 251 - ok. 258 Feliks II ok. 355 - 22 listopada 365 O którego antypapieża ci chodzi? Ja?! napisał(a): Wtedy też miała miejsce pierwsza shizma bo podzieliła kościół na 2 obozy ale jakoś udało się uniknąć rozłamu. Skoro udało się uniknąć rozłamu, to nie było schizmy a co najwyżej odmienne zdania w pewnych kwestiach. Ja?! napisał(a): Jednak odrzucenie niektórych biskupów z kościoła można potraktować jako pierwszy rozpad. Czy ci odłączeni biskupi byli na tyle mocni, żeby utworzyć własną DUŻĄ, NIEZALEŻNĄ wspólnotę? Skoro nie było schizmy, to gdzie tu rozpad? Ja?! napisał(a): i upadek kościoła. Skoro mówimy o schizmach (sporze o jurysdykcję/prymat), to gdzie tu widzisz upadek? O porządku moralnym tu nie mówimy, tylko o upadku Kościoła jako instytucji.
|
Pn maja 31, 2010 13:00 |
|
 |
amadeus35
|
WIST napisał(a): Zatem udowodnij że to ci bardziej wierzący i jedynie oni odłączyli się. Udowodnic mozna w bardzo prosty sposob.....ci bardziej wierzacy to pastorowie co maja pozakladane swoje oficjalne rodziny,a ich wiara opiera sie na przekazach Biblijnych a nie na religi nie siedza na zlotych fotelach i nie ubieraja sie w zlote szaty przed ``takimi zlotymi ``kaplanami Jezus ostrzegal i nazwal ich faryzeuszami ktorzy przyjda i w imie wiary beda oszukiwac wiernych dopisujac swoje bajki i plotki...... czy wlasnie tego nie otrzymalismy?? 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pn maja 31, 2010 13:21 |
|
 |
Elbrus
|
amadeus35 napisał(a): WIST napisał(a): Zatem udowodnij że to ci bardziej wierzący i jedynie oni odłączyli się. Udowodnic mozna w bardzo prosty sposob.....ci bardziej wierzacy to pastorowie Mylisz herezję ze schizmą Biskupi którzy się odłączali od postanowień soborowych i papieskich ( uznając poprzednie prawdy wiary katolickiej za właściwe) nie byli żadnymi protestantami. Schizmami były: schizma Fozjusza (i kilka innych z pierwszego tysiąclecia - kościoły wschodnie), rzymski/ortodoksyjny katolicyzm ( prawosławie i wielka schizma wschodnia), niewola awiniońska (wielka schizma zachodnia), anglikanizm, starokatolicyzm, sedewakantyzm. To te niektóre z główniejszych. I TYLKO o nich tutaj rozmawiamy 
|
Pn maja 31, 2010 13:30 |
|
|
|