Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czy wierzyć w pismo święte 
Autor Wiadomość

Post Czy wierzyć w pismo święte
Chciałbym wierzyć ... ale mam wątpliwości jeśli pismo święte to po prostu czyjaś fikcja literacka ...
Są jakieś dowody na autentyczność pisma ?

N cze 20, 2010 15:14
Moderator

Post Re: Czy wierzyć w pismo święte
Wiara.

Co to znaczy autentyczność?

Pismo święte to nie książka, która zesłał Bóg, ani nie jest to dyktowane przez anioła...

Dowodem na autentyczność Pisma jest wiara wspólnoty (tutaj: Kościoła), że jest to autentyczne. Nie wystarcza taki dowód? Trudno, lepszego nie będzie.

(J 8, 32b)

N cze 20, 2010 15:37

fikcja/?
naukowcy caly czs udawadniaja jego autentycznosc
np.przejscie przez Morze Czerwone
albo Potop
albo ze wszyscy popchodzimy od jednej kobiey..mitochondria czy jakos tam
prawda w pismie jest wiele niescislosci i sprzecznosci

N cze 20, 2010 16:26

Ale faktycznie, o jaki dowód chodzi? Bo jeśli o Nowy Testament, to jakieś kilkaset osób pewnie widziało na własne oczy co Jezus wyprawiał i słyszało czego nauczał. Mniej więcej dwa tysiące lat temu to było. Niektórzy opowiadali to innym, potem ci inni następnym. W końcu ktoś to zaczął spisywać, przepisywać, odpisywać... i tak się zaczęło. W którymś momencie (to już historycy Ci powiedzą kiedy) Kościół wziął to i uporządkował w jeden kanon, który uznano za najlepszy. Potem się jeszcze parę razy pokłócono o poszczególne księgi aż w końcu zostało jak zostało w KK. Protestanci kilka ksiąg nadal odrzucają jako nie natchnione, choć pożyteczne do nauczania. Prawosławni chyba uznają te same.

Natomiast ze Starym Testamentem to sprawa się robi jeszcze trudniejsza bo dysk twardy z oryginałem zaginął dawno temu, zanim jeszcze pierwsi ludzie chodzili po ziemi... :P

A poważnie, weź sobie Pismo Święte do ręki i poczytaj wstępy do poszczególnych ksiąg. Tam jest bardzo dużo ciekawych wiadomości odnośnie najstarszych rękopisów, tradycyjnie uznawanych autorów, oryginalnych języków itd.

biedronka25 napisał(a):
albo ze wszyscy popchodzimy od jednej kobiey..mitochondria czy jakos tam
prawda w pismie jest wiele niescislosci i sprzecznosci

Jakie mitochondria??!!

A nieścisłości jest mnóstwo, fakt. Z dziedziny biologii, ekonomii i współczesnej fizyki. Fakt, całe mnóstwo nieścisłości. :D

N cze 20, 2010 16:29
Jak podchdzę do tego z wiarą. A jakby nawet jakby jacyś naukowcy potwierdzili że nie mają wątliwośći co do autentycznośći to czy warto się tak tym sugerować. Polecam własną lekturę i zgłebianie Pisma a myślę że wiara przyjdzie jeżeli chce się zaufać Bogu.

N cze 20, 2010 16:32

Cytuj:
Jakie mitochondria??!!

Po pierwsze, mitochondrium zawiera DNA, który zorganizowany jest w postaci kilku kopii pojedynczego, kołowego nukleoidu, podobnie jak to ma miejsce u prokariotów. Co więcej, kod genetyczny mitochondriów jest kodowany w podobny sposób jak to ma miejsce u proteobakterii
to w skrocie o mitochondria
ostatnio czytalam artykul o tym ze kobiece mitochondria,pochodza od jednej kobiety..jak znajde to wkleje

N cze 20, 2010 16:53
Prokarioty to bezjądrowe jednokomórkowce, co one znowu mają tu do rzeczy?

Mitochondria to część komórki odpowiedzialna głównie za oddychanie. W poprzedniej wersji posta użyłaś sformułownia "kobiece mitochondria". Obawiam się że nie ma czegoś takiego, ale dobrze że już sama sprawdziłaś. Nie pamiętam jakie nukleoidy zawierają mitochondria bo biologię skończyłem w szkole średniej dość dawno temu, ale głównym nośnikiem DNA jest jądro komórkowe, mitochondria to faktycznie jedyna część komórki posiadająca odrębny genotyp, ale on o ile pamiętam, zawiera tylko kilka białek. Czy o to Ci chodziło?

N cze 20, 2010 17:15

Dla mnie najlepszy dowodem autentyczności Pisma Św. jest jego moc. Gdy czujesz, doświadczasz jak Bóg mówi Swoim słowem, jak działa to się nie ma wątpliwości. Trzeba pozwolić Bogu działać;)

N cze 20, 2010 17:21

Cytuj:
Mitochondria

Dowody genetyczne dotyczące mitochondrialnego DNA (mtDNA), czyli tzw. hipoteza mitochondrialnej Ewy (mtEwy), zdają się przemawiać na korzyść modelu Arki Noego. Hipoteza mtEwy jest kontrowersyjną koncepcją przedstawioną przez biochemików z University of California w Berkley - A. Wilsona i wsp. w 1987 r., dotyczącą czasu i miejsca pochodzenia tzw. anatomicznie nowoczesnego Homo sapiens oraz - pośrednio - losu neandertalczyków w Europie, a także innych populacji archaicznego człowieka, które go poprzedzały. Jest ona faktycznie zestawem czterech hipotez:
(1) Całą obecną zmienność mtDNA populacji ludzkich można wywieść od jednego wspólnego przodka, pojedynczej kobiety - "Ewy"
(2) Hipotetyczna Ewa pochodziła z Afryki
(3) Ewa żyła ok. 200 tys. lat temu
(4) Potomkowie Ewy wyemigrowali z Afryki i - jako nowy gatunek - zastąpili miejscowych, archaicznych ludzi (nie krzyżując się z nimi) na całym ówcześnie zaludnionym świecie (w Europie i Azji).
http://www.ewolucja.org/d3/d35-14c.html

Cytuj:
Dla mnie najlepszy dowodem autentyczności Pisma Św. jest jego moc. Gdy czujesz, doświadczasz jak Bóg mówi Swoim słowem, jak działa to się nie ma wątpliwości. Trzeba pozwolić Bogu działać;)

zagubiona...juz dawno udowodniono ze w Pismo zostalo spisane przez ludzi , z tego co zapamietali poszczegolni skrybowie..

N cze 20, 2010 18:45
A, to trzeba było od razu wkleić bo własnymi słowami to Ci kiepsko wyszło. :D

Ale to i tak oftop. Od mojego posta o prokariotach powinno polecieć bo to nie wątek o ewolucji, tylko Piśmie Św. ;)

N cze 20, 2010 18:52

biedronka25 napisał(a):
zagubiona...juz dawno udowodniono ze w Pismo zostalo spisane przez ludzi , z tego co zapamietali poszczegolni skrybowie..

Wiem. A z mojej wypowiedz wynika, że nie?? Bo nie zauważyłam.

N cze 20, 2010 18:56

A, to trzeba było od razu wkleić bo własnymi słowami to Ci kiepsko wyszło. :D

Ale to i tak oftop. Od mojego posta o prokariotach powinno polecieć bo to nie wątek o ewolucji, tylko Piśmie Św. ;)

watek dotyczy autentycznosci Pisma
skoro naukowcy odkryli ze pochodzimy od jednej kobiety....to chyba jak najbardziej w temacie
od Ewy... a Ewa w Pismie...nieprawda?

N cze 20, 2010 19:20
No tak. Tyle że w ten sposób to całe forum można przenieść do jednego wątku. :D

Ale bądź ścisła. Nie "naukowcy odkryli" tylko - jak wynika z Twojego własnego cytatu, grupa biochemików przedstawiła taką kontrowersyjną koncepcję.

Dalej w tym samym artykule jest ona zresztą podważona:

Cytuj:
Antropolodzy (ale też genetycy) są podzieleni w stosunku do hipotezy mtEwy. Chociaż już na początku lat 90. wykazano poważne błędy metodologiczne tych badań, coraz częściej zaczęto odtwarzać dzieje naszego gatunku posługując się właśnie DNA.
Podnoszone zarzuty dotyczą aż trzech (spośród czterech) hipotez:

(#2). Dowody na afrykańskie pochodzenie są niejednoznaczne. Pierwszym argumentem na afrykańskie pochodzenie Ewy był tzw. kladogram.
Ale Wilson przeoczył fakt, że program komputerowy PAUP, zastosowany do skonstruowania drzewa pokrewieństw ludności świata, mógł wygenerować tysiące równie prawdopodobnych drzew, których wiele tkwiło korzeniami w Azji, a nie w Afryce.
Drugim z argumentów była zmienność genetyczna: Afrykanie mają co prawda większą zmienność genetyczną mtDNA (liczoną na nukleotyd) niż Europejczycy i Azjaci, jednak nieznana jest statystyczna istotność tych wyników.

(#3). Datowanie jest niewiarygodne, bo tzw. zegar molekularny opiera się na wątpliwych założeniach (np. o całkowitej neutralności adaptacyjnej mtDNA). Poza tym nie jest możliwe dokładne oszacowanie tempa mutacji mtDNA i w związku z tym określenie daty pojawienia się Ewy.
Według zwolenników koncepcji mtEwy średnia wartość szacowanego czasu wynosi co prawda 200 tys. lat, ale jeśli wykalibrować zegar szacując tempo mutacji na 1,4 - 9,3% na 1 mln lat, wówczas otrzymuje się przedział od 33 tys do 675 tys, czyli przedział wynoszący aż ok. 650 tys. lat (!). Zatem stopień niepewności dotyczący daty pojawienia się Ewy jest ogromny.

(#4). Zwolennicy modelu multiregionalnego sądzą, że hipoteza zastąpienia (twierdzenie, że w ciągu ok. 50 tys. lat jedna grupa zbieraczy i łowców całkowicie wyparła wszystkie inne grupy ludzkie na całym świecie) jest bardzo mało prawdopodobna.
Na przykład w skamieniałościach chińskich, czy z Australazji można wykazać regionalną ciągłość niektórych cech anatomicznych człowieka od czasów znacznie dawniejszych - już od Homo erectus - niż przewidywane koncepcją mtEwy.

Ostatnio amerykański genetyk A. Templeton opracował nowy, inny obraz niedawnej ewolucji człowieka...

Cytować także należy rzetelnie.

N cze 20, 2010 19:28

chciales o mitochondriach to ci wkleilam mitochondrie
a nauka ma to do siebie ze zawsze jest kilka teori..zanim dojdzie sie do prawdziwej
np. ziemia..kiedys wierzono ze jest plaska, kwadratowa itd
w Pismie mamy ze ludzkosc pochodzi od jednej pary ludzkiej...
prosze wiecej poszukac....jest tych artykulow wiecej..nawet naukowych
niestety mi google rzadko dzialaja..

N cze 20, 2010 21:44
To masz jakieś złośliwe Google. Może wymień na nowszą wersję? :D

N cze 20, 2010 21:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona