Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Jasnowiedzenie a wróżenie 
Autor Wiadomość

Post Jasnowiedzenie a wróżenie
Czy jest jakaś różnica jeżeli czytam o tym co mówi Krzysztof Jackowski (polski jasnowidz), jego przepowiednie które są kierowane do wszystkich i czy to grzech? a tym że np. chodziłbym do wróżki?

Wt paź 12, 2010 18:13

Post Re: Jasnowiedzenie a wróżenie
abihsot napisał(a):
Czy jest jakaś różnica jeżeli czytam o tym co mówi Krzysztof Jackowski (polski jasnowidz),
jego przepowiednie które są kierowane do wszystkich i czy to grzech?
Z tego co o nim wiem to nie przepowiada on przyszłości a przeszłość (np. wskazuje miejsca uprowadzenia/zamordowania osób).

edit: sorry, przypomniało mi się - przepowiedział chociażby to, że ani Tusk ani Kaczyński nie wygrają wyborów prezydenckich w 2010 r.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt paź 12, 2010 18:16

Cytuj:
Czy jest jakaś różnica jeżeli czytam o tym co mówi Krzysztof Jackowski (polski jasnowidz), jego przepowiednie które są kierowane do wszystkich i czy to grzech?

To zależy jak podchodzisz do tych "przepowiedni". Nie powinno się w nie wierzyć.
Cytuj:
a tym że np. chodziłbym do wróżki?

Tak.

Wt paź 12, 2010 18:38

Zamiast myśleć czy to grzech czy nie, pomyśl czy to jest mądre. Często ludzie pytają się na forum o ocenę czy dane zachowanie i działanie jest grzechem. A ja wolę się wpierw zapytać czym się ktoś kieruje, gdy sięga po dziwne rzeczy.

Wt paź 12, 2010 19:20

WIST napisał(a):
Zamiast myśleć czy to grzech czy nie, pomyśl czy to jest mądre.
Czy pomoc lub korzystanie z pomocy w odnalezieniu ludzi jest niemądre?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt paź 12, 2010 19:41

Moje pytanie nie sugeruje odpowiedzi. Po prostu zamiast sięgać daleko, trzeba pomyśleć czy coś jest zdrowe lub mądre.
Twoje pytanie jest źle zadane, bo sugeruje odpowiedz. A ja nie mam pojęcie i się nie odnoszę do tego, czy ktoś ma jakieś zdolność aby naprawdę pomagać odnajdywać zagubionych. Jeśli ma to fajnie, ale takiej wiedzy nie posiadam. Natomiast z góry zakładam że wcale nie jest to oczywiste że taka osoba ma takie nadnaturalne zdolności - bo o takich tu mówimy.

Wt paź 12, 2010 19:57

WIST napisał(a):
A ja nie mam pojęcie i się nie odnoszę do tego, czy ktoś ma jakieś zdolność aby naprawdę pomagać odnajdywać zagubionych.
Jeśli ma to fajnie, ale takiej wiedzy nie posiadam.
Czyli nie ma w tym żadnego zagrożenia?
A jeśli udam się do wróżki, która ostrzeże mnie, żeby dzisiaj w nocy nie spał w swoim mieszkaniu,
bo zdarzy się nieszczęście i nie przeżyję,
więc śpię gdzieś indziej, po czym się dowiaduję, że mój dom się zawalił i wszyscy lokatorzy zginęli,
to co mam o tym myśleć?
Dobre to jest, kierować się tymi przepowiedniami, czy lepiej zaufać Bogu i nie zwracać na to uwagi?

Jaka jest różnica między pomocą jasnowidza a pomocą wróżki?
WIST napisał(a):
Natomiast z góry zakładam że wcale nie jest to oczywiste że taka osoba ma takie nadnaturalne zdolności - bo o takich tu mówimy.
O tym jasnowidzu możesz poczytać trochę tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Jackowski_%28jasnowidz%29
http://www.nautilus.org.pl/index.php?p=artykul&id=2125 (3 prace magisterskie o jasnowidzu)

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt paź 12, 2010 20:18
Elbrus napisał(a):
WIST napisał(a):
Owszem.
Wbrew samochwalstwu szarlatanów, wyniki są nawet nieco poniżej statystycznego strzelania "na ślepo"

Wt paź 12, 2010 20:43

Marek MRB napisał(a):
Elbrus napisał(a):
WIST napisał(a):
Owszem.
Przeczytałeś info w linkach powyżej?
Marek MRB napisał(a):
Wbrew samochwalstwu szarlatanów, wyniki są nawet nieco poniżej statystycznego strzelania "na ślepo"
Czy pokazywanie na mapie miejsca zakopania zwłok jest strzelaniem na ślepo?
Poproś kogoś o pomoc i zrób test na geocaching bez GPSa - na ślepo.
Zobaczymy czy twoje wyniki będą zbliżone do tych osiąganych przez szarlatana.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt paź 12, 2010 20:51

Elbrus
Stwierdzenie "Zamiast myśleć czy to grzech czy nie, pomyśl czy to jest mądre." działa w dwie strony, nie sugeruje odpowiedzi.
A pytanie Autora jest nieprecyzyjne ponieważ wróżka wróżce nie równa i siłą rzeczy wróżki są od przyszłości, a owy jasnowidz zajmuje się tym co było, chyba że ma też zdolności przywiewania. No i warto zapoznać się ze zdaniem Kościola, oraz sprawdzić czy jakieś istnieje, bo może sprawa jest rozwojowa. Samo zapoznanie się z definicją grzechu juz wiele wyjasni. Trudno aby ktoś widząc realne i nie do pordobienia efekty pracy jasnowidza, nie uwierzył w jego dar. Wola tu jest dobra, grzech nawet jeśli jest, to nie jest ciężki. Więc lepiej się zastanowić czy to w co wierzymy jest mądre, a wtedy okaze się czy to grzech.

Wt paź 12, 2010 21:58
No właśnie będą.
Właśnie niedawno natknąłem się na informację pracownika fundacji "Itaka" (pomagają rodzinom osób zaginionych).
W ciągu 10 lat, w trakcie poszukiwań mniej-więcej 10 tysięcy osób nie zdarzyło im się by jasnowidz pomógł w ani jednym przypadku.

Co więcej , podobnie wypowiada się policja - w raporcie z 2000 na przebadanych ponad 400 przypadków w których rodziny wynajmowały "jasnowidzów" ich wskazania pokryły się z rzeczywistością w 5 przypadkach - czyli w granicach poniżej błędu statystycznego.

Wt paź 12, 2010 21:59
WIST napisał(a):
Elbrus
Stwierdzenie "Zamiast myśleć czy to grzech czy nie, pomyśl czy to jest mądre." działa w dwie strony, nie sugeruje odpowiedzi.
A pytanie Autora jest nieprecyzyjne ponieważ wróżka wróżce nie równa i siłą rzeczy wróżki są od przyszłości, a owy jasnowidz zajmuje się tym co było, chyba że ma też zdolności przywiewania. No i warto zapoznać się ze zdaniem Kościola, oraz sprawdzić czy jakieś istnieje, bo może sprawa jest rozwojowa. Samo zapoznanie się z definicją grzechu juz wiele wyjasni.
Katechizm 2116:„Należy odrzucić wszystkie formy wróżbiarstwa: odwoływanie się do Szatana czy demonów, przywoływania zmarłych lub inne praktyki mające rzekomo odsłaniać przyszłość. Korzystanie z horoskopów, astrologia, chiromancja, wyjaśnianie przepowiedni i wróżb, zjawiska jasnowidztwa, posługiwanie się medium są przejawami chęci panowania nad czasem, nad historią i wreszcie nad ludźmi, a jednocześnie pragnieniem zjednania sobie ukrytych mocy. Praktyki te są sprzeczne ze czcią i szacunkiem - połączonym z miłującą bojaźnią - które należą się jedynie Bogu".
Cytuj:
Trudno aby ktoś widząc realne i nie do pordobienia efekty pracy jasnowidza, nie uwierzył w jego dar. Wola tu jest dobra, grzech nawet jeśli jest, to nie jest ciężki.
No ładnie, a gdzie jest "lepiej umrzeć niż zgrzeszyć" ?!
Nie mówiąc już o tym że teza jakoby grzech taki ze swej istoty był lekki jest co najmniej dyskusyjna. Owszem, rozpacz rodzin może powodować iż taki będzie - ale co do materii korzystanie z wróżek i jasnowidzów jest grzechem przeciw I przykazaniu (a więc jego materia jest ciężka i w dodatku rodzi spore niebezpieczeństwo nękań demonicznych).

Wt paź 12, 2010 22:05

Marek MRB napisał(a):
Właśnie niedawno natknąłem się na informację pracownika fundacji "Itaka" (pomagają rodzinom osób zaginionych).
W ciągu 10 lat, w trakcie poszukiwań mniej-więcej 10 tysięcy osób nie zdarzyło im się by jasnowidz pomógł w ani jednym przypadku.

Co więcej , podobnie wypowiada się policja - w raporcie z 2000 na przebadanych ponad 400 przypadków w których rodziny wynajmowały "jasnowidzów" ich wskazania pokryły się z rzeczywistością w 5 przypadkach - czyli w granicach
poniżej błędu statystycznego.
Jak już napisał WIST: wróżka wróżce nierówna - jasnowidz też.

Jaka jest twoja opinia o tym konkretnym - o wynikach jego pracy
(oczywiście pomijając to, że korzystanie z jego usług jest grzechem)?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt paź 12, 2010 22:12
Elbrus napisał(a):
Jak już napisał WIST: wróżka wróżce nierówna - jasnowidz też.
To Prawda. Są tacy którzy są oszustami - i ci są stosunkowo mało szkodliwi. Bardziej niebezpieczni są Ci, którzy oszustami nie są... Siedzą w znacznie głębszym g...

Cytuj:
Jaka jest twoja opinia o tym konkretnym - o wynikach jego pracy
(oczywiście pomijając to, że korzystanie z jego usług jest grzechem)?
Taka jak o innych.
Trzymac się możliwie daleko.

Co do wyników... ;)
Zaraz przypomina mi się "występ" uzdrowicieli koreańskich od "bezkrwawych operacji" (niby wkładali rękę pomiędzy atomami skóry :) ).
W studiu telewizyjnym było kupa luda - intelektualiści, naukowcy itd - niektórzy nawet na poważnie roztrząsali działania "uzdrawiaczy".
W kąciku cicho sobie siedział facet (jak się później dowiedziałem - najlepszy polski iluzjonista, nie pamiętam niestety nazwiska). W końcu ktoś go zapytał co o tym mysli, a gość wypalił "Bez fałszywej skromności - ja bym zrobił tę sztuczkę lepiej - możemy się tu spotkać za tydzień".
Uśmiałem się jak norka :)

Wt paź 12, 2010 22:37

Chciałbym zabrać głos, jeśli można...

Jasnowidzenie jest często bezużyteczne...

W mojej rodzinie od strony matki wiele osób miewa dziwne sny za każdym razem, kiedy ma zdarzyć się coś złego. Np. osoba spadła z rusztowania, albo zdarzył się wypadek, albo nagła choroba, itp. Więcej, u kilku z nich przeczucia są na tyle silne, że słyszą na przykład hałas, albo jakiś dźwięk kojarzony z daną sytuacją, chociaż często fizycznie taki dźwięk nie ma prawa powstać - np. w środku nocy dźwięk tłuczonej szyby, chociaż nigdzie nie ma szkła, ani żadnych uszkodzeń itp.

Nie ważne czy ktoś w to wierzy, czy nie - ale te zjawiska przytrafiają się na prawdę. Natomiast jedno wymaga uwagi: takie, nazwijmy je "prorocze sny" pamiętają bardzo dokładnie, czasem przez wiele tygodni, gdy inne po prostu zapominają.

Poza tym, wizje, czy obrazy w tych snach są niejasne - i jedynie ewentualne emocje, które budzą okazują się podobne. Sny te są całkowicie bezużyteczne, ponieważ są niemożliwe do rozszyfrowania PRZED zaistnieniem jakiegoś przykrego zdarzenia.

Podam przykład: ojcu przyśnił się zmarły dziadek, który coś mówi i wypuszcza spod czapki gołębia. Na drugi dzień, moja babcie łamie nogę w biodrze. Co to ma wspólnego ze snem? Dziadek przed śmiercią złamał nogę dokładnie w taki sam sposób i w tym samym miejscu. Przeszedł takie same zabiegi, taką samą operację i taką samą rehabilitację.

Sęk w tym, że sny, czy jakiekolwiek jasnowidzenie są najczęściej niemożliwe do zinterpretowania. I wielu "zawodowych" jasnowidzów popełnia wg. mnie straszną arogancję, twierdząc że znają sens swoich "wizji" (jeśli w ogóle je mają).

Wt paź 12, 2010 22:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona