Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 22:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Bunt lucyfera 
Autor Wiadomość

Post Bunt lucyfera
Mam pytanie bo czytałem o buncie lucyfera na początku był najżywszym i najlepszym archaniołem w niebie, Ale się zbuntował bo czuł zazdrość że Jezus wie wszystko a on nie i też pisze że to się działo przed stworzeniem człowieka.Wiec mam pytanie jak mógł czuć zazdrość do Jezusa jak go wtedy chyba nie było? Przyszedł jak stworzył bóg ludzi. Proszę o info bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. I też trochę o upadłym aniele Samuelu wiec czytałem ze on uwiódł Ewe i spłodził kaina i że to on pod postacią węza kusił żeby zjedli jabłko. A potem pisało ze to on wstrzymał rękę Abrahama (czy tam kogo) żeby nie zabił syna. Wiec kolejne pytanie skoro zdradził już i był upadłym aniołem jeszcze przed zjedzeniem jabłka to po co powstrzymywał rękę abrahama jak to było już później ? Przecież już nie był z bogiem tylko był potępiony wiec po co miał by ratować życie. Jak coś źle zrozumiałem to proszę mnie uświadomić bo ja tego za bardzo nie pojmuje

Wt paź 19, 2010 21:40

Post Re: Bunt lucyfera
Jezus jako druga ososba Trójcy Świętej jest tak odwieczny jak Bóg. Wcielił się w ciało czlowieka. Chyba troszkę brakuje Ci podstaw.

Natomiast dalej idąc, ktoś zrobił miks jakichś dziwnych poglądów. Jeśli pytasz jak było to trudno o odpowiedz. Nauka Kościoła tego raczej nie potwierdzi. Natomiast każdy może sobie dorobić jakieś dziwne historie. Ale to toche jakbyś pytał czemu Zeus zdradzał swoją małżonkę, bo ktoś napisał że...

Wt paź 19, 2010 21:51

BartexXx310 napisał(a):
Mam pytanie bo czytałem o buncie lucyfera na początku był najżywszym i najlepszym archaniołem w niebie,
Nic mi o tym nie wiadomo, aby był najwyższym.
BartexXx310 napisał(a):
Ale się zbuntował bo czuł zazdrość że Jezus wie wszystko a on nie
A skąd ci to wiadomo?
BartexXx310 napisał(a):
Wiec mam pytanie jak mógł czuć zazdrość do Jezusa jak go wtedy chyba nie było?
Jezusa jako człowieka wtedy nie było, ale chrześcijanie wierzą w Jego preegzystencję.
BartexXx310 napisał(a):
I też trochę o upadłym aniele Samuelu wiec czytałem ze on uwiódł Ewe
i spłodził kaina i że to on pod postacią węza kusił żeby zjedli jabłko.
A potem pisało ze to on wstrzymał rękę Abrahama (czy tam kogo) żeby nie zabił syna.
Gdzie to przeczytałeś?

BartexXx310 napisał(a):
Proszę o info bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
(...)
Jak coś źle zrozumiałem to proszę mnie uświadomić bo ja tego za bardzo nie pojmuje
Jak masz pojmować, skoro wszystko mieszasz?
Wytłumacz jeszcze to:
BartexXx310 napisał(a):
i też pisze że
Kto pisze że? Gdzie pisze że? Jaki tytuł książki, autor?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt paź 19, 2010 22:03

Cytuj:
I też trochę o upadłym aniele Samuelu wiec czytałem ze on uwiódł Ewe i spłodził kaina i że to on pod postacią węza kusił żeby zjedli jabłko. A potem pisało ze to on wstrzymał rękę Abrahama (czy tam kogo) żeby nie zabił syna.

W Piśmie nie jest o tym napisane, skąd masz takie informacje ?
Przypuszcza się, że Szatan zbuntował się, ponieważ nie mógł znieść tego iż Bóg tak bardzo umiłował tych maluczkich ludzi, a Aniołom - istotom przewyższającym człowieka pod każdym względem - rozkazał im służyć. Jednakże w Biblii chyba nie ma o tym nic konkretnego.
Polecam zajrzeć do Pisma Świętego i Księgi Rodzaju, stamtąd się wszystkiego dowiesz.

Wt paź 19, 2010 22:26

Oglądnij film "Armia Boga". Pierwszą część bo reszta to już chała. Film jest dość ciężki ale dla lubiących tematy "kto kogo z nieba za co wygonił i jak się to skończy" jest interesujący.
Oczywiście to tylko wizja scenarzysty i nie ma co brać tego na poważnie. Ale mimo wszystko jest zagładzisty.

Wt paź 19, 2010 22:43

Cytuj:
Polecam zajrzeć do Pisma Świętego i Księgi Rodzaju, stamtąd się wszystkiego dowiesz.

A to by trzeba poszukać odpowiednich komentarzy i wyjaśnień różnych autorów do Księgi Rodzaju i podobnych wyjątków. Albo nawet publikacje w całości poświęcone szatańskim buntowaniom - na jedno wychodzi.

Śr paź 20, 2010 8:46
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Cytuj:
Aniołom - istotom przewyższającym człowieka pod każdym względem -

Kolejna luka w rozumowaniu. Anioly w niektorych sprawach stoja na nizszym poziomie rozwoju od nas. Skoro istnieje ich hierarchia, musza tez istniec "traby jerychonskie" bez zadnej incjatywy ktorym nalezy tlumaczyc co, gdzie i jak robic. Einstein wodza nie mial, a prosze do czego facet doszedl!
Troche kloci sie to rowniez z Waszym twierdzeniem o posmiertnym "zespoleniu" czlowieka z Bogiem. Skoro my mamy byc "boscy" czemu anioly, ponoc o niepomiernie wiekszych mozliwosciach, musza miec kierownictwo?

Śr paź 20, 2010 9:03

Dlaczego ludzie i anioły się buntują. Złe wychowanie? Czy Bóg nie mógł ich stworzyć bystrzejszymi i jednocześnie wolnymi?

Śr paź 20, 2010 10:24
zbanowany na stałe

To bardzo istotne pytanie. Kto wychowywal Szatana? Co "wyniosl" z domu rodzinnego? Zle towarzystwo w mlodosci? Czemu Kosciol podkresla wage rodzicow w nalezytym wychowaniu potomnych? Tajne archiwa Watykanu? :P

Śr paź 20, 2010 12:27

Przenoszenie realiów ludzki w to boskie rzeczywiście może spowodować dość 'ciekawe pytania :P

Lu się zbuntował bo musiał... tak jak Judasz zdradził, bo 'tak zostało zapisane... smutne.

Śr paź 20, 2010 12:47

Cytuj:
Kolejna luka w rozumowaniu. Anioly w niektorych sprawach stoja na nizszym poziomie rozwoju od nas. Skoro istnieje ich hierarchia, musza tez istniec "traby jerychonskie" bez zadnej incjatywy ktorym nalezy tlumaczyc co, gdzie i jak robic. Einstein wodza nie mial, a prosze do czego facet doszedl!
Troche kloci sie to rowniez z Waszym twierdzeniem o posmiertnym "zespoleniu" czlowieka z Bogiem. Skoro my mamy byc "boscy" czemu anioly, ponoc o niepomiernie wiekszych mozliwosciach, musza miec kierownictwo?

Niezbyt mądrym jest porównywanie Aniołów do Einsteina. Hierarchia określa funkcję danych Aniołów, i nieco przyziemne jest stwierdzenie, że trzeba im tłumaczyć "co, gdzie i jak robić".
Jak rozumiesz określenie "boski" w przypadku człowieka ? Anioły zostały stworzone przez Boga, tak jak i człowiek; jednak od początku były stworzeniami "wyższymi", służyły Bogu. I o jakim kierownictwie mówisz ? Anioł wie za co jest odpowiedzialny, wydaje mi się że nikt nim nie kieruje (oprócz Boga rzecz jasna).

Śr paź 20, 2010 13:52
zbanowany na stałe

Okreslenie "boski" czyli "zjednoczony w Bogu" jako swego rodzaju calosc. "Okresla funkcje", czyli aniol aniolowi jednak nierowny. To rowniez typowo ludzkie podejscie ktorego odmawiasz mi do porownania z Einsteinem. Moze ta hierarchia byla powodem buntu? Urodzic sie (byc stworzonym, przepraszam) do wiecznego mycia statkow? To co, uwazasz, ze aniol wyzszy w hierarchi nie rozkazuje temu nizszej?
Cytuj:
Niezbyt mądrym jest porównywanie Aniołów do Einsteina.

Ja nie jestem zbyt madry. Ja jestem madry wybitnie. :D

Śr paź 20, 2010 15:30
czasowo zablokowany

Elbrus napisał(a):
Gdzie to przeczytałeś?

Zgaduje że zwoje znad morza martwego.

Aiveena napisał(a):
Przypuszcza się, że Szatan zbuntował się, ponieważ nie mógł znieść tego iż Bóg tak bardzo umiłował tych maluczkich ludzi, a Aniołom - istotom przewyższającym człowieka pod każdym względem - rozkazał im służyć.

Tak zbuntował się Lucyfer, nie Samael.

Dural napisał(a):
Anioly w niektorych sprawach stoja na nizszym poziomie rozwoju od nas.

Ah tak? Skąd takie info i rozwiń temat :) Chętnie się dowiem skąd masz takie informacje.

Dural napisał(a):
Einstein wodza nie mial, a prosze do czego facet doszedl!

Anioły do niczego nie "doszły", mądre już zostały stworzone.

R6 napisał(a):
Dlaczego ludzie i anioły się buntują. Złe wychowanie?

Zapewne nie podoba im się że ktoś nimi chce rządzić i jest 'ponad' nimi.
R6 napisał(a):
Czy Bóg nie mógł ich stworzyć bystrzejszymi i jednocześnie wolnymi?

Wtedy już dawno wszyscy by się zbuntowali.

A teraz wreszcie przyszedł czas na odpowiedź dla pana BartexXx310, bo nikt jak dotąd nie mógł odpowiedzieć na jego pytanie tylko robił offtopa na temat Einsteina i kto komu służy. A więc tak...
Lucyfer zbuntował się ponieważ gdy Bóg kazał mu kłaniać się przed ludzmi i im służyć, odmówił, gdyż tak kochał Boga, że nie chciał kłaniać się przed nikim innym niż przed Bogiem, zwłaszcza przed ludźmi, którzy są "niźsi" (słabsi) niż on. No a Bóg go za tą jego ślepą miłość "wywalił" z nieba.
Samael za to chciał być coraz silniejszy, jak Bóg, za to go wywalono.

Śr paź 20, 2010 15:35
zbanowany na stałe

Cytuj:
gdyż tak kochał Boga, że nie chciał ...

Chcesz powiedziec, ze milosc byla "plytka" czy moze mamy rozne zdanie na temat zwrotu "kochac bardzo"?
Cytuj:
Ah tak? Skąd takie info i rozwiń temat :) Chętnie się dowiem skąd masz takie informacje.

A co tu jest do rozwijania? Wystarczy popatrzec na prace aniolow strozy i statystyke wypadkow samochodowych. Za dobrze im nie idzie.
Zrodlo moich informacji jest dokladnie to samo co zrodlo na ktorym jest oparta Biblia, z ta drobna (dla mnie nieistotna) roznica, ze moje informacje nie zostaly spisane (jeszcze!). :)

Śr paź 20, 2010 15:49

Cytuj:
Tak zbuntował się Lucyfer, nie Samael.

Pisałam o Lucyferze.
Cytuj:
No a Bóg go za tą jego ślepą miłość "wywalił" z nieba.
Samael za to chciał być coraz silniejszy, jak Bóg, za to go wywalono.

Podałbyś jakieś wiarygodne źródła takich informacji ?
Cytuj:
Ja nie jestem zbyt madry. Ja jestem madry wybitnie. :D

:razz:

Śr paź 20, 2010 16:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona