Autor |
Wiadomość |
lisicki
|
 Czy Jezus był Mesjaszem?
Nurtuje mnie ostatnimi czasy pewien dylemat, mianowicie jak to jest, że ówcześni (a także większość obecnych) żydów nie uznała Jezusa za Mesjasza, skoro oni najbardziej znali proroctwa. Ostatnio natomiast na jednej ze stron o tematyce judaizmu, natknąłem się na takie wyjaśnienie (poniżej) i muszę przyznać, że sam już nie wiem co o tym sądzić, bo jak się przeczyta wskazane proroctwa, to wydaje się, że oni faktycznie mają rację ... Co o tym sądzicie?
"Mesjasz ma być - według tradycji judaizmu - wielkim, charyzmatycznym przywódcą duchowym, religijnym (Izajasz 11:2-5), politycznym (Jeremiasz 23:5), wojskowym, znakomitym etycznie sędzią (Jeremiasz 33:15). Jednak - przy wszystkich tych niezwykłych i doskonałych cechach charakteru i zdolnościach - będzie człowiekiem i nigdy w historii judaizmu nie widziano w nim Boga, ani syna Boga - chyba że w takim sensie, w jakim wszyscy ludzie są "dziećmi Boga".
Pochodzenie Mesjasza od konkretnych, historycznych postaci jest wyraźnie zaznaczone w Tanach (Biblii Hebrajskiej). Mesjasz - według judaizmu - ma być z rodu króla Dawida (Księga Kronik I - 17:11, Psalm 89:29-38, Jeremiasz 33;17, Samuel II - 7:12-16) i Salomona (Księga Kronik I - 22:10, II - 7:18) z plemienia Judy (Księga Rodzaju 49:10)."
|
Cz lis 18, 2010 9:04 |
|
|
|
 |
greg(R)
|
 Re: Czy Jezus był Mesjaszem?
Można jeszcze dodać, że żydowska tradycja nie słyszała o niczym takim jak "powtórne przyjście Mesjasza". Prawdziwy Mesjasz miał mieć tyle mocy aby "pozałatwiać" wszystko podczas pierwszego i jedynego przyjścia.
Dlatego chrześcijaństwo nie odniosło znaczącego sukcesu wśród Żydów tylko u Hellenów, którzy nie mieli pojęcia o żydowskiej tradycji.
U Żydów Jezus po prostu nie zdał egzaminu na oczekiwanego Mesjasza.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Cz lis 18, 2010 12:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
greg(R) napisał(a): Można jeszcze dodać, że żydowska tradycja nie słyszała o niczym takim jak "powtórne przyjście Mesjasza". Prawdziwy Mesjasz miał mieć tyle mocy aby "pozałatwiać" wszystko podczas pierwszego i jedynego przyjścia.
Dlatego chrześcijaństwo nie odniosło znaczącego sukcesu wśród Żydów tylko u Hellenów, którzy nie mieli pojęcia o żydowskiej tradycji.
U Żydów Jezus po prostu nie zdał egzaminu na oczekiwanego Mesjasza. Mniej wazne dla Żydów powtórne przyjście Mesjasza, jak miesce Jego pochodzenia - Galilea przez Żydów z pokolenia Judy traktowana była pogardliwie - "Ziemia Zabulona i ziemia Naftalego, droga morska Zajordanie,Galilea pogan!' (Iz 8,23). - "Czyż może być co dobrego z Nazaretu" (J 1-45-46).
|
Cz lis 18, 2010 12:21 |
|
|
|
 |
vahoo
|
jak jeszcze dodamy, ze meczennikow [chrystus] odnotowano conajmniej kilku... trzeba naprawde mocno wierzyc, zeby ta cala historyjka trzymala sie kupy 
_________________ nie jestem swiadkiem jehowy i nie sypie cytatami z rekawa...
|
Cz lis 18, 2010 12:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
vahoo napisał(a): jak jeszcze dodamy, ze meczennikow [chrystus] odnotowano conajmniej kilku... trzeba naprawde mocno wierzyc, zeby ta cala historyjka trzymala sie kupy  A ilu z nich zmartwychwstało?
|
Cz lis 18, 2010 12:45 |
|
|
|
 |
greg(R)
|
@Alus
Mniej wazne dla Żydów powtórne przyjście Mesjasza, jak miesce Jego pochodzenia - Galilea przez Żydów z pokolenia Judy traktowana była pogardliwie - "Ziemia Zabulona i ziemia Naftalego, droga morska Zajordanie,Galilea pogan!' (Iz 8,23). - "Czyż może być co dobrego z Nazaretu" (J 1-45-46).
Mniej ważne? Mesjasz miał być zwiastunem Królestwa Bożego. Czyli bezpośrednich rządów Jahwe na Ziemi. Aha. Ew. wg. Jana nie uznaję za historyczną. Za w miarę najwierniejszą uważam ew. wg Marka. Ew. wg Jana to już teologia. To synteza tego, co myślało o Jezusie młode chrześcijaństwo jakieś 2-3 pokolenia po jego śmierci. Dodajmy jeszcze, że było to już wtedy chrześcijaństwo zhellenizowane. Żydzi w ew. Jana nic tylko knują jak tu zabić Jezusa. Antysemityzm widać jak na dłoni.
A ilu z nich zmartwychwstało?
Oczywiście żaden. Łącznie z Jezusem. Za to niektórzy z nich czynili cuda jak Jezus (np. z pism żydowskich wynika, że Hanina miał chyba kogoś wskrzesić o ile dobrze pamiętam). Stosowny cytat jest w "Twarzach Jezusa" Gezy Vermesa. Jak jesteś zainteresowana to wieczorem mogę go wrzucić.
|
Cz lis 18, 2010 13:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Mniej ważne? Mesjasz miał być zwiastunem Królestwa Bożego. Czyli bezpośrednich rządów Jahwe na Ziemi. Aha. Ew. wg. Jana nie uznaję za historyczną. Za w miarę najwierniejszą uważam ew. wg Marka. Ew. wg Jana to już teologia. To synteza tego, co myślało o Jezusie młode chrześcijaństwo jakieś 2-3 pokolenia po jego śmierci. Dodajmy jeszcze, że było to już wtedy chrześcijaństwo zhellenizowane. Żydzi w ew. Jana nic tylko knują jak tu zabić Jezusa. Antysemityzm widać jak na dłoni. Knują, bo jakiś pogardzany przez nich galililejczyk dokonuje rewolucji społecznej przyznając poganom równe im prawa - słowa Jezusa w Nazarecie. Naród wybrany musi się dzielić Bogiem z poganami????.....u prawowiernych nie mogło to przejść. Cytuj: Oczywiście żaden. Łącznie z Jezusem. Za to niektórzy z nich czynili cuda jak Jezus (np. z pism żydowskich wynika, że Hanina miał chyba kogoś wskrzesić o ile dobrze pamiętam). Stosowny cytat jest w "Twarzach Jezusa" Gezy Vermesa. Jak jesteś zainteresowana to wieczorem mogę go wrzucić. Dziekuję, ale nie Ja wierzę w zmartwychwstanie, a nikt nie potrafi dowieść, że Chrystus nie zmartwychwstał.
|
Cz lis 18, 2010 13:23 |
|
 |
Tutte
|
Czy Jezus był Mesjaszem?Ja jestem przekonana,że tak. Większość Żydów go odrzuciła,bo mimo że znali proroctwa,nie do końca rozumieli ich znaczenie. Oczekiwali np.,że Mesjasz przyjdzie po to by wyzwolić ich spod jarzma rzymskiego i obejmie władzę nad odrodzonym królestwem Izraela.Poza tym nie uważali za konieczne,by Mesjasz umarł za grzechy.Tymczasem właśnie te proroctwa wskazywały na główny cel przyjścia Mesjasza-"zgładzenie grzechu".Wynika to z proroctwa Izajasza 53 rozdziału.Tam też było zapowiedziane,że Mesjasz będzie "wzgardzony i odrzucony przez ludzi",a wiec swoją postawą wobec Jezusa wypełnili proroctwo. Niemałą rolę też odegrali ówcześni przywódcy religijni,którzy widząc jak tłumy podążają za Jezusem,jakich cudów on dokonuje i jak demaskuje ich obłudę religijną,uknuli spisek,by zabić Jezusa.Obawiając się o swoją władzę i pozycję religijną faryzeusze stworzyli atmosferę wrogości wobec każdego kto uznał Jezusa za Mesjasza. Jednak garstka Żydów o szczerych sercach,którzy stali się uczniami Jezusa,na podstawie tych proroctw uwierzyła,że to on jest zapowiedzianym Mesjaszem.
|
Cz lis 18, 2010 13:49 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Większość Żydów go odrzuciła,bo mimo że znali proroctwa,nie do końca rozumieli ich znaczenie. Ja juz dawno zanotowalem na tym forum, ze sa ludzie ktorzy nie wiedza co pisza. Tak jak i zyd spisujacy ST. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz lis 18, 2010 14:07 |
|
 |
Tutte
|
Wiesz co?Masz rację.Np. prorok Daniel przyznał,że nie rozumie co pisze,tym niemniej nie wpłynęło to na spełnienie się słów przez niego napisanych. No a dzisiaj...pełno jest takich co nie wiedzą co piszą,nie wiedzą co czynią 
|
Cz lis 18, 2010 14:38 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Knują, bo jakiś pogardzany przez nich galililejczyk dokonuje rewolucji społecznej przyznając poganom równe im prawa - słowa Jezusa w Nazarecie. Jakimi to słowami dał poganom równe prawa? Alus napisał(a): Naród wybrany musi się dzielić Bogiem z poganami????.....u prawowiernych nie mogło to przejść. Mieli więc odrzucić Pisma dane im przez Boga? Sprawa zmartwychwstania: viewtopic.php?f=1&t=18600&p=562359#p562359//nadal czekam na odpowiedź w tym samym temacie Tutte napisał(a): Większość Żydów go odrzuciła,bo mimo że znali proroctwa,nie do końca rozumieli ich znaczenie. Czyli twoim zdaniem lamer zna lepiej znaczenie proroctwa niż specjalista? To tak jakby Mietek ze spożywczaka znał lepiej znaczenie dokumentów soborowych niż ks. dr Nowak z KULu. Nie niemożliwe, ale potrzeba dużej wiary, żeby za odkrywczymi i niezrozumianymi przez innych naukami Mietka podążać. Tutte napisał(a): Poza tym nie uważali za konieczne,by Mesjasz umarł za grzechy. Tymczasem właśnie te proroctwa wskazywały na główny cel przyjścia Mesjasza-"zgładzenie grzechu". Wynika to z proroctwa Izajasza 53 rozdziału. Tam też było zapowiedziane,że Mesjasz będzie "wzgardzony i odrzucony przez ludzi", a wiec swoją postawą wobec Jezusa wypełnili proroctwo. To jest jedna z wielu interpretacji. Niekoniecznie poprawna. Tutte napisał(a): Niemałą rolę też odegrali ówcześni przywódcy religijni, którzy widząc jak tłumy podążają za Jezusem,jakich cudów on dokonuj "Cuda" te nie były niczym niezwykłym w tamtym czasie, ale też nawet, jeśli byłyby czymś nadnaturalny/cudownym, to nie musiały mieć boskiego pochodzenia. I jeśli Ja przez Belzebuba wyrzucam złe duchy, to przez kogo je wyrzucają wasi synowie? (...)(Mt 12:27) Fałszywość czynów jednego człowieka, nie implikuje prawdziwości działań drugiego. Tutte napisał(a): i jak demaskuje ich obłudę religijną, Która jest realistycznie przedstawiona w Ewangeliach? Szczególnie wiarygodne są te opowiastki, gdzie Jezus coś wyjaśnia saduceuszom czy faryzeuszom, a oni nie wiedzą jak mu odpowiedzieć. Bajka na bajce... Tutte napisał(a): uknuli spisek,by zabić Jezusa. Obawiając się o swoją władzę i pozycję religijną faryzeusze stworzyli atmosferę wrogości wobec każdego kto uznał Jezusa za Mesjasza. To nie atmosfera wrogości a normalne działanie, mające na celu ukrócenie szerzenia heretyckich nauk. Kościół Katolicki powinien wiedzieć najlepiej, do czego mogą doprowadzić szczere i pełne otwartości interpretacje Pism. Tutte napisał(a): Jednak garstka Żydów o szczerych sercach,którzy stali się uczniami Jezusa, na podstawie tych proroctw uwierzyła,że to on jest zapowiedzianym Mesjaszem. A może była to garstka niedouczonych biedaków, którzy poszli za fałszywym nauczycielem (bo nie umieli odróżnić prawdziwej nauki od fałszywej), obiecującym gwiazdkę z nieba?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lis 18, 2010 14:40 |
|
 |
greg(R)
|
@AlusKnują, bo jakiś pogardzany przez nich galililejczyk dokonuje rewolucji społecznej przyznając poganom równe im prawa - słowa Jezusa w Nazarecie. Naród wybrany musi się dzielić Bogiem z poganami????.....u prawowiernych nie mogło to przejść.Knują bo taką miał wizję na teologię swojej antysemickiej ewangelii autor "Jana". Ciekawe, że np. w Dziejach Gamaliel (faryzeusz, rzekomo nauczyciel Pawła) stanął w obronie ruchu Jezusowego. Za to w mamy wzrost antysemityzmu w później datowanym "Janie". Dziekuję, ale nie  Czyli: nie chcę nic wiedzieć, nie mnie nie interesuje. Ja wierzę w zmartwychwstanie, a nikt nie potrafi dowieść, że Chrystus nie zmartwychwstał.Z biologii wiemy, że ludzie nie zmartwychwstają. To wystarczający dowód. Poza tym mamy przesłanki z analizy krytyczno-historycznej. --- @TutteObawiając się o swoją władzę i pozycję religijną faryzeusze stworzyli atmosferę wrogości wobec każdego kto uznał Jezusa za Mesjasza.Jeśli wiedzę o faryzeuszach czerpie się tylko z NT to potem się pisze takie głupoty.
|
Cz lis 18, 2010 14:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tutte napisał(a): Wynika to z proroctwa Izajasza 53 rozdziału.Tam też było zapowiedziane,że Mesjasz będzie "wzgardzony i odrzucony przez ludzi",a wiec swoją postawą wobec Jezusa wypełnili proroctwo. Tak się zastanawiam - co by się stało, gdyby wszyscy żydzi nie wzgardzili Jezusem, jako Mesjaszem, tylko Go przyjęli? Proroctwo Izajasza niespełnione, Jezus nie zostaje zabity na Krzyżu, nie ma Zmartwychwstania, nie ma Odkupienia  ?
|
Cz lis 18, 2010 14:48 |
|
 |
Tutte
|
greg(R),skąd jeszcze mam czerpać wiedzę na ten temat?Mniemam,że jesteś w tej sprawie ekspertem,jeśli oceniasz to co piszę jako głupoty...
Elbrus,a Ty znasz poprawną interpretację,czy z zasady poddajesz w wątpliwość to co piszę?
|
Cz lis 18, 2010 14:54 |
|
 |
lisicki
|
Tutte napisał(a): Czy Jezus był Mesjaszem?Ja jestem przekonana,że tak. Większość Żydów go odrzuciła,bo mimo że znali proroctwa,nie do końca rozumieli ich znaczenie. Oczekiwali np.,że Mesjasz przyjdzie po to by wyzwolić ich spod jarzma rzymskiego i obejmie władzę nad odrodzonym królestwem Izraela.Poza tym nie uważali za konieczne,by Mesjasz umarł za grzechy.Tymczasem właśnie te proroctwa wskazywały na główny cel przyjścia Mesjasza-"zgładzenie grzechu".Wynika to z proroctwa Izajasza 53 rozdziału.Tam też było zapowiedziane,że Mesjasz będzie "wzgardzony i odrzucony przez ludzi",a wiec swoją postawą wobec Jezusa wypełnili proroctwo. Niemałą rolę też odegrali ówcześni przywódcy religijni,którzy widząc jak tłumy podążają za Jezusem,jakich cudów on dokonuje i jak demaskuje ich obłudę religijną,uknuli spisek,by zabić Jezusa.Obawiając się o swoją władzę i pozycję religijną faryzeusze stworzyli atmosferę wrogości wobec każdego kto uznał Jezusa za Mesjasza. Jednak garstka Żydów o szczerych sercach,którzy stali się uczniami Jezusa,na podstawie tych proroctw uwierzyła,że to on jest zapowiedzianym Mesjaszem. Dzięki za wskazanie tej księgi z Izajasza, daje dużo do myślenia, ale wciąż coś tu nie gra, bo zacytuję fragmenty z proroctw na które powołują się z kolei żydzi i one akurat przechylają szale prawdy na ich stronę, więc teraz już sam nie wiem, albo mamy sprzeczności w Biblii (ale przecież jest natchniona), albo ktoś źle interpretuje pewne fragmenty... Nie do końca też zgodziłbym się, że żydzi (szczególnie faryzeusze) nie nie znali proroctw, bo to jednak oni studiowali dogłębnie Biblię, czego raczej nie można powiedzieć o uczniach Jezusa (apostołach). A teraz "kontrargumenty": Jer 23"(5) Oto nadejdą dni - wyrocznia Pana - kiedy wzbudzę Dawidowi Odrośl sprawiedliwą. Będzie panował jako król, postępując roztropnie, i będzie wykonywał prawo i sprawiedliwość na ziemi. (6) W jego dniach Juda dostąpi zbawienia, a Izrael będzie mieszkał bezpiecznie. To zaś będzie imię, którym go będą nazywać: Pan naszą sprawiedliwością. (7) Dlatego oto nadejdą dni - wyrocznia Pana - kiedy nie będą już mówić: Na życie Pana, który wyprowadził synów Izraela z ziemi egipskiej, (8) lecz raczej: Na życie Pana, który wyprowadził i przywrócił pokolenie domu Izraela z ziemi północnej i ze wszystkich ziem, po których ich rozproszył, tak że będą mogli mieszkać w swej ziemi." Jer 33"(14) Oto nadchodzą dni - wyrocznia Pana - kiedy wypełnię pomyślną zapowiedź, jaką obwieściłem domowi izraelskiemu i domowi judzkiemu. (15) W owych dniach i w owym czasie wzbudzę Dawidowi potomstwo sprawiedliwe; będzie wymierzać prawo i sprawiedliwość na ziemi. (16) W owych dniach Juda dostąpi zbawienia, a Jerozolima będzie mieszkała bezpiecznie. To zaś jest imię, którym ją będą nazywać: Pan naszą sprawiedliwością. (17) To bowiem mówi Pan: Nie zabraknie Dawidowi potomka zasiadającego na tronie domu Izraela." 1Krn"(11) Kiedy wypełnią się twoje dni i będziesz musiał odejść do twoich przodków, wzbudzę twojego potomka po tobie, którym będzie jeden z twoich synów, i utwierdzę jego królowanie. (12) On zbuduje Mi dom, a Ja utwierdzę tron jego na wieki. (13) Ja będę mu ojcem, a on będzie Mi synem; łaskawości mojej nie cofnę od niego, jak cofnąłem od tego, który był przed tobą. (14) Osadzę go w moim domu i w moim królestwie na zawsze, a tron jego będzie utwierdzony na wieki. (15) Zgodnie z tymi wszystkimi słowami i zgodnie z tym całym widzeniem przemówił Natan do Dawida." 2 Sam"(12) Kiedy wypełnią się twoje dni i spoczniesz obok swych przodków, wtedy wzbudzę po tobie potomka twojego, który wyjdzie z twoich wnętrzności, i utwierdzę jego królestwo. (13) On zbuduje dom imieniu memu, a Ja utwierdzę tron jego królestwa na wieki. (14) Ja będę mu ojcem, a on będzie Mi synem, a jeżeli zawini, będę go karcił rózgą ludzi i ciosami synów ludzkich. (15) Lecz nie cofnę od niego mojej życzliwości, jak ją cofnąłem od Saula, twego poprzednika, tórego opuściłem. (16) Przede Mną dom twój i twoje królestwo będzie trwać na wieki. Twój tron będzie utwierdzony na wieki."
|
Cz lis 18, 2010 14:55 |
|
|
|