Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 20:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Czy jest ktoś kto widział Boga Ojca? 
Autor Wiadomość

Post Czy jest ktoś kto widział Boga Ojca?
Czy jest ktoś kto widział Boga Ojca?

Pn sty 03, 2011 12:07

Post Re: Czy jest ktoś kto widział Boga Ojca?
Człowiek nie jest wstanie zobaczyć Boga w czystej postaci, gdybyśmy przed nim stanęli w ludzkim ciele spłonęli byśmy - światło które jest boską miłością (mówi o nim biblia, widnieje na wielu obrazach z Panem Jezusem) jest nie pojęte dla nas ludzi.

Mistycy którzy w ekstazie doznawali miłości Jezusa wspominali że trwali w tym świetle(tak to rozumiemy) lecz przez krótką chwilę, nasze ciała są ograniczone - Te słowa pamiętam z Książki opisującej Polską Stygmatyczkę Katarzynę Szymon.

Pn sty 03, 2011 13:01

Jezus na to odpowiedział--kto mnie Poznał,poznał i Ojca--(poznał ,zobaczył...whatever)

Pn sty 03, 2011 13:38
Moderator

Mojżesz ponoć rozmawiał z Bogiem 'twarzą w twarz'.
Więc może on...

(J 8, 32b)

Pn sty 03, 2011 14:27
zbanowana na stałe

Są różne doznania Mistyczne , także i takie.

Są nadto Objawienia BOGA OJCA posiadające Imprimatur Rzymu z Świadectwem Biskupa Grenoble Aleksandra Caillot.

Pn sty 03, 2011 14:27
Cytuj:
Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?"
J 14,9

Pn sty 03, 2011 15:00

W Księdze wyjścia pisze:
Cytuj:
I Jehowa rzekł jeszcze: „Oto miejsce przy mnie, a ty stań na skale. A gdy moja chwała będzie przechodzić obok, postawię cię w rozpadlinie skały i położę na tobie moją dłoń jako osłonę, dopóki nie przejdę. Potem cofnę swą dłoń i zobaczysz mnie z tyłu. Lecz mego oblicza nie można zobaczyć”.

oraz
Cytuj:
Nie możesz zobaczyć mego oblicza, gdyż żaden człowiek nie może mnie zobaczyć i pozostać przy życiu”.

Niektórzy ludzie słyszeli za to głos Boga. Choćby niedawno zmarły o. Joahim Badeni, który na polecenie Boga napisał książkę przypominającą o końcu świata.

N sty 09, 2011 12:03

ale można poczuć jego miłosc

N sty 09, 2011 21:46

Zależy "Kogo" ma się na myśli mówiąc Bóg Ojciec, jeśli Boga w sensie Absolutnym to oczywiście nie, nikt nie jest w stanie stanąć twarzą w twarz z Absolutem - Nieskończonością. W świecie duchowym aby kogoś poznać bezpośrednio trzeba wpierw mu dorównać, a czy można dorównać Bogu? Oczywiście jest taka jedyna możliwość, kiedy? Wtedy gdy wszystko na powrót złączy się z Bogiem, stanie się Nim, ale wtedy nie ma Ciebie, nie ma mnie, nie ma świata, jest tylko Bóg.

N sty 09, 2011 22:48

Nikt nie widział Boga Ojca jak tylko Jezus. Mojżesz rozmawiając z Bogiem zasłaniał twarz. Nikt nie z grzeszników w zderzeniu z Bożym obliczem po prostu by tego nie przeżył. Musimy poczekać na Niebo:)
Co ciekawe jest to bardzo dobry argument w rozmowie np ze Świadkami Jehowy, ponieważ w ks Izajasza 6: 1-10 prorok rozmawia z Panem Zastępów: "W roku śmierci króla Uzjasza widziałem Pana siedzącego na tronie wysokim i wyniosłym, a kraj jego szaty wypełniał świątynię." Następnie Pan wypowiada słowa: "Znieczul serce tego ludu i dotknij jego uszy głuchotą, a jego oczy ślepotą, aby nie widział swoimi oczyma i nie słyszał swoimi uszyma, i nie rozumiał swoim sercem, żeby się nie nawrócił i nie ozdrowiał!" Wiele osób nie zdaje sobie sprawy czytając ew Jana, która nawiązuje do tego wydarzenia
J 12:38 - 40 " A chociaż tyle cudów dokonał wobec nich (Jezus), nie wierzyli w niego, aby się wypełniło słowo proroka Izajasza, jakie wypowiedział: Panie, któż uwierzył wieści naszej, a komu objawiło się ramię Pana? Dlatego nie mogli uwierzyć, że znowu rzekł Izajasz: Zaślepił oczy ich i zatwardził serce ich, aby nie widzieli oczami swymi i nie rozumieli sercem swym, i żeby się nie nawrócili, i żebym ich nie uzdrowił. To powiedział Izajasz, gdyż ujrzał chwałę jego i mówił o nim."
Fragment ten dowodzi, że Panem Zastępów, którego widział Izajasz był sam Jezus. Dowodzi to jego nieśmiertelności, ale również Boskości. Mam nadzieje, że rozumiecie co chciałam przekazać:)

Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11

Pn sty 10, 2011 21:54

tuti napisał(a):
Nikt nie z grzeszników w zderzeniu z Bożym obliczem po prostu by tego nie przeżył.
A Adam, zanim popełnił grzech, widział Boga?
tuti napisał(a):
Musimy poczekać na Niebo:)
A dlaczego w niebie mielibyśmy nie umrzeć z powodu widoku oblicza Boga?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn sty 10, 2011 22:03

Czemu? A jak myślisz? Prosta sprawa.
„I usłyszałem donośny głos z tronu mówiący: Oto przybytek Boga między ludźmi! I będzie mieszkał z nimi, a oni będą ludem jego, a sam Bóg będzie z nimi. I otrze wszelką łzę z oczu ich, i śmierci już nie będzie; ani smutku, ani krzyku, ani mozołu już nie będzie; albowiem pierwsze rzeczy przeminęły.” OBJ. 21,3-4 (BW)
Obmycie krwią baranka, będziemy czyści, bezgrzeszni. W Jego wiecznej szczęśliwości.

Nie wiem i nikt tego nie wie:) Nie ma nic na ten temat w Piśmie. Bóg rozmawiał z ludźmi, ale czy go widzieli?

Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11

Pn sty 10, 2011 22:16

@tuti
Piałaś o tym, że nikt z ludzi nie mógł i nie może widzieć Ojca, bo każdy jest grzesznikiem.
Czy Adam w Edenie mógł widzieć Boga Ojca, skoro był jeszcze wtedy bezgrzeszny?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn sty 10, 2011 22:25

Mógł, ale czy tak było? Tego nikt nie wie bo nie ma tego w Słowie takie gdybanie prowadzi donikąd! Jest napisane, że Pan przechadzał się po ogrodzie, a więc?

Pn sty 10, 2011 22:31

Elbrus napisał(a):
tuti napisał(a):
Nikt nie z grzeszników w zderzeniu z Bożym obliczem po prostu by tego nie przeżył.
A Adam, zanim popełnił grzech, widział Boga?
tuti napisał(a):
Musimy poczekać na Niebo:)
A dlaczego w niebie mielibyśmy nie umrzeć z powodu widoku oblicza Boga?

Nic co się uważa za odrębne, odosobnione od Boga nie może Go poznać, jest to absolutnie niemożliwe, nawet Jezus Go nie widział. Jest kolosalna różnica między odczuwaniem obecności Boga a jego "widzeniem", czyli taka różnica jak między odczuwaniem ciepła słonecznego a przebywaniem na jego powierzchni. Na Słońce możemy patrzeć tylko przez b. ciemny filtr. Bóg to takie Słońce pomnożone przez nieskończoność, a więc nie ma tak mocnego filtra aby przyciemnić oblicze Boga i nie oślepnąć.
Niebo także nam nic nie pomoże, ponieważ nie ma tam Boga, jest poza nim, Niebo to tylko strefy przejściowe pomiędzy Ziemią a Bogiem, a więc jeszcze daleka droga do Boga. :)

Adam rozmawiał nie z Bogiem tylko z "kosmitami" :) Z nimi owszem, mógł się przechadzać po ogrodzie

Ostatnio edytowano Pn sty 10, 2011 23:07 przez buscador, łącznie edytowano 1 raz

Pn sty 10, 2011 22:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona