Opus Dei, z czym się to je?
Autor |
Wiadomość |
zephyr7
|
 Opus Dei, z czym się to je?
Chciałbym Was zapytać, czy słyszeliście, albo może należycie do Opus Dei. Informacje prezentowane na ich stronach są dość lakoniczne, a chciałbym dowiedzieć się na czym właściwie polega członkostwo w Opus Dei?
|
Wt sty 18, 2011 18:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Opus Dei, z czym się to je?
|
Wt sty 18, 2011 18:57 |
|
 |
zephyr7
|
już precyzuję: chodzi mi o czysto praktyczny aspekt członkostwa - ile czasu to zajmuje, ile razy w miesiącu są zjazdy, co się na nich robi, itp.
|
Wt sty 18, 2011 19:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zephyr7 napisał(a): już precyzuję: chodzi mi o czysto praktyczny aspekt członkostwa - ile czasu to zajmuje, ile razy w miesiącu są zjazdy, co się na nich robi, itp. Najlepiej doszuć u źródła http://www.opusdei.pl/
|
Wt sty 18, 2011 19:48 |
|
 |
gabuzo
|
zephyr7 napisał(a): już precyzuję: chodzi mi o czysto praktyczny aspekt członkostwa - ile czasu to zajmuje, ile razy w miesiącu są zjazdy, co się na nich robi, itp. Najlepiej dowiedzieć się z różnych źródeł Książka "Byłem w Opus Dei" - http://wysylkowa.pl/ks1103288.html
|
Śr sty 19, 2011 7:54 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr sty 19, 2011 13:35 |
|
 |
zephyr7
|
Oj, nie krytykujmy tak od razu. Wiadomo, w każdej zbiorowości znajdą się czarne owce!
Ciekawy jestem, czy ktoś z forumowiczów należy do Opus Dei?
|
Śr sty 19, 2011 19:34 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Osobiście odradzałabym przynależność do tej organizacji. Dla katolika udział w czyms takim to grzech podobnie jak przynaleznośc do masoneri, O.T.O., Iluminatów czy innych. Czytałam że członkowie Opus Dei uprawiają straszliwe cielesne umartwienia, że Opus Dei stara się nie dopuścić, by świat poznał tajemnicę, że tzw. Graal to dzieci Jezusa i Marii Magdaleny. Zresztą polecam ksiązki pana Dan Brown'a
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Śr sty 19, 2011 20:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak, Dan Brown ma informacje wiarygodne z pierwszej reki. Jak bracia Grimm o Babie Jadze. Tez wierzysz?
|
Śr sty 19, 2011 20:16 |
|
 |
zephyr7
|
Hm... W Hiszpanii spotkałem się z kultem Św Josemarii, założyciela Opus Dei i nie wydaje mi się, żeby jego idee były w jakiś sposób szkodliwe, albo masońskie!? Znalazłem też nowennę do tego świętego, szczególnie pomocną np. przy szukaniu pracy: http://www.pl.josemariaescriva.info/doc ... _prace.pdfOczywiście, nie wierzę w rewelacje Browna, a jedyne umartwienie, na jakie mogę się zdobyć, to umiarkowane odchudzanie  )) Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje na temat tego, czym jest Opus Dei dla zwykłego, szeregowego katolika!
|
Śr sty 19, 2011 20:23 |
|
 |
Elbrus
|
Angella_S napisał(a): Osobiście odradzałabym przynależność do tej organizacji. Dla katolika udział w czyms takim to grzech podobnie jak przynaleznośc do masoneri, O.T.O., Iluminatów czy innych. Czytałam że członkowie Opus Dei uprawiają straszliwe cielesne umartwienia, I pewnie dlatego Opus Dei było wspierane przez JPII. Angella_S napisał(a): że Opus Dei stara się nie dopuścić, by świat poznał tajemnicę, że tzw. Graal to dzieci Jezusa i Marii Magdaleny. Zresztą polecam ksiązki pana Dan Brown'a I ty w to wierzysz? W to likwidowanie przez Opus Dei potomków Jezusa?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr sty 19, 2011 20:29 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Kamala napisał(a): No tak, Dan Brown ma informacje wiarygodne z pierwszej reki. Jak bracia Grimm o Babie Jadze. Tez wierzysz? Twórczość Braci Grimm nawiązuje do Mitologii teutońskiej. Czytanie ich jest równie niebezpieczne dla katolika jak czytanie Harrego Pottera. W obu przypadkach otwieramy się na działanie sił nieczystych. Baba Jaga to pozostałość po pewnym bóstwie chtonicznym.
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Śr sty 19, 2011 20:39 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Angella_S napisał(a): Osobiście odradzałabym przynależność do tej organizacji. Dla katolika udział w czyms takim to grzech podobnie jak przynaleznośc do masoneri, O.T.O., Iluminatów czy innych. Czytałam że członkowie Opus Dei uprawiają straszliwe cielesne umartwienia, że Opus Dei stara się nie dopuścić, by świat poznał tajemnicę, że tzw. Graal to dzieci Jezusa i Marii Magdaleny. Zresztą polecam ksiązki pana Dan Brown'a Troll czy naprawdę w to wierzysz? Brown, o ile nie pamiętasz, pisze - chodliwe - ale nadal tylko powieści. Fikcję literacką. Co czyni z niej faktycznie, wybitne źródło  w zakresie informacji o Opus Dei np. Radziłbym zajrzeć do książek fachowych tej wspólnocie poświęconych, np. Messoriego (do dostania w byle Empiku).
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt sty 21, 2011 12:57 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
|
Pt sty 21, 2011 14:15 |
|
 |
barakuda
|
Hmmm jeśli są tu osoby mądre i myślące, a na pewno takie są, proponuję zajrzeć na autorską witrynę książki zatytułowanej "Perła pod krzyżem" ( www.perlapodkrzyzem.pl). Powiedziałbym, że jest to w największym stopniu wskazane, bo finansjera z zachodu robi z Polaków ćwierć inteligentów, a Polacy grają rolę im narzuconą nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Chcecie dyskutować z Danem Brownem - proszę bardzo, ale jeśli ktoś tu ma wyższe aspiracje i chce podyskutować na odpowiednim poziomie, niech zapozna się z wyżej przedstawioną książką i próbuje pozbijać przedstawione tam argumenty. Od razu dyskusja będzie się toczyła na innym poziomie. Pozdro
|
Pt maja 20, 2011 10:15 |
|
|
|