Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Nadprzyrodzony cynizm
Czy można sobie wyobrazić większy cynizm niż to co czytamy dziś w serwisach informacyjnych?
Ksiądz Charles Scicluna, promotor sprawiedliwości z Kongregacji Nauki Wiary, zajmujący się w Watykanie przypadkami pedofilii wśród księży uważa, że to, iż "Kościół nie upadł mimo tych skandali, oznacza, iż ma nadprzyrodzone fundamenty".
Według mnie, żeby użyć takiej argumentacji trzeba nie mieć albo rozumu albo godności. Żeby było jasne - ja nie twierdzę, że cały Kościół jest zły, bo iluś tam degeneratów w sutannach gwałciło dzieci. Ale robienie z bezeceństw części Kościoła dowodu jego nadprzyrodzonch fundamentów to po prostu podłość i cynizm.
|
So lip 02, 2011 15:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nadprzyrodzony cynizm
atheist napisał(a): Czy można sobie wyobrazić większy cynizm niż to co czytamy dziś w serwisach informacyjnych?
Ksiądz Charles Scicluna, promotor sprawiedliwości z Kongregacji Nauki Wiary, zajmujący się w Watykanie przypadkami pedofilii wśród księży uważa, że to, iż "Kościół nie upadł mimo tych skandali, oznacza, iż ma nadprzyrodzone fundamenty".
Według mnie, żeby użyć takiej argumentacji trzeba nie mieć albo rozumu albo godności. Żeby było jasne - ja nie twierdzę, że cały Kościół jest zły, bo iluś tam degeneratów w sutannach gwałciło dzieci. Ale robienie z bezeceństw części Kościoła dowodu jego nadprzyrodzonch fundamentów to po prostu podłość i cynizm. Nie "z bezeceństw" ale pomimo tych ohydnych bezeceństw.
|
So lip 02, 2011 15:06 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Nie "z bezeceństw" ale pomimo tych ohydnych bezeceństw. Albo 'z': viewtopic.php?p=591882#p591882
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So lip 02, 2011 15:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Nie "z bezeceństw" ale pomimo tych ohydnych bezeceństw. Nie, Alus, nie pomimo. Ta argumentacja wykorzystuje te bezeceństwa do dowodzenia świętości Kościoła. On nie mówi pomimo tego czego się dopuścili ludzie Kościoła nadal uważam, że ma on nadprzyrodzone fundamenty, ale mówi: właśnie dlatego, że ludzie Kościoła się dopuścili tych rzeczy a on nadal przetrwał to świadczy, że jest prowadzony przez Boga. To co mówi to czysty cynizm - Bóg jest z nami, zobaczcie, niezależnie od tego co będą robić niektórzy z nas i tak zawsze wypłyniemy na powierzchnię. Na szczęście się myli... P.S. To trochę tak jakby jakiś neonazista argumentował: "Niemcy sa jednak narodem nadludzi, skoro przetrwali taki koszmar jak II Wojna Światowa".
|
So lip 02, 2011 17:24 |
|
 |
Johnny99
|
Nikt nie robi z bezeceństw części Kościoła dowodu na jego nadprzyrodzoność.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So lip 02, 2011 18:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Nikt nie robi z bezeceństw części Kościoła dowodu na jego nadprzyrodzoność. Wykorzystuje je, aby dowodzić jego nadprzyrodzonych fundamentów.
|
So lip 02, 2011 18:13 |
|
 |
Elbrus
|
Johnny99 napisał(a): Nikt nie robi z bezeceństw części Kościoła dowodu na jego nadprzyrodzoność. Podałem przecież link do wypowiedzi najsłynniejszego egzorcysty świata - przeczytaj. A poniżej, najczęściej pojawiający się sposób usprawiedliwiania "tak wielu upadków": Pojawia się zasadnicze pytanie: po co mam się modlić za księdza? Dlaczego tak często się za nich modli w kościele? Dlaczego mam się modlić? Nie, po to by był zdrowy, ładnie ubrany, miał ładny samochód, dobrze wypoczął, by mu się powodziło. Nie, kochani. Mam się modlić za swoich księży, bo obok rzeczywistości Bożej, świętej jest rzeczywistość zła, diabelska, która walczy z Kościołem. A szatan w sposób szczególny atakuje tych, którzy są blisko Boga. Nie zwykłych parafian. Ale właśnie duszpasterza atakuje zły, bo kapłan jest blisko Boga, służy Kościołowi. Można to obrazowo porównać do wojny: szatan, nasz przeciwnik, wróg to snajper, a ksiądz, osoba duchowna to nasz oficer, wszak jest naszym przewodnikiem duchowym, pasterzem. Snajper mając możliwość wyboru przeciwnika woli strzelać do oficera, niż do szeregowca. I możemy zobaczyć, że nierzadko właśnie zły trafia, zwycięża w życiu kapłańskim, świadczą o tym różne afery, porzucenia kapłaństwa, odejścia od pierwotnej gorliwości, zgorszenia.(Ks. Dariusz Zielonka SDS) http://www.kazanie.katolik.pl/?d=a,78 - Ja jestem Dobrym Pasterzem Sugerowany wniosek jest prosty: księża grzeszą, więc są prawdziwie sługami Boga, bo Szatan nie kusi byle kogo, ale najbardziej właśnie tych oddanych mężów bożych. Módlmy się więc, a nie krytykujmy! Nie bądźmy tymi, którzy pomagają złemu.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So lip 02, 2011 18:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdyby Kościół nie był prowadzony przez Chrystusa, dawno zniszczyliby go kardynałowie. Powiedział to jeden z kardynałów do Napoleona, który odgrażał się mu, że zniszczy Kościół. Sam biedak odszedł do Pana po pojednaniu się z Nim. Ot, taka nasza wielkość....
|
So lip 02, 2011 19:37 |
|
 |
Asparagus
|
Niemniej jednak zacny ks. Scicluna mógłby sobie sobie darować takie dziwaczne oświadczenia. To trochę niesmaczne.
|
So lip 02, 2011 20:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mnie już nic nie jest w stanie zadziwić.
|
So lip 02, 2011 20:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
atheist napisał(a): Alus napisał(a): Nie "z bezeceństw" ale pomimo tych ohydnych bezeceństw. Nie, Alus, nie pomimo. Ta argumentacja wykorzystuje te bezeceństwa do dowodzenia świętości Kościoła. On nie mówi pomimo tego czego się dopuścili ludzie Kościoła nadal uważam, że ma on nadprzyrodzone fundamenty, ale mówi: właśnie dlatego, że ludzie Kościoła się dopuścili tych rzeczy a on nadal przetrwał to świadczy, że jest prowadzony przez Boga. To co mówi to czysty cynizm - Bóg jest z nami, zobaczcie, niezależnie od tego co będą robić niektórzy z nas i tak zawsze wypłyniemy na powierzchnię. Na szczęście się myli... P.S. To trochę tak jakby jakiś neonazista argumentował: "Niemcy sa jednak narodem nadludzi, skoro przetrwali taki koszmar jak II Wojna Światowa". Posługujesz się dosłownym cytatem - Kościół nie upadł MIMO tych skandali - a później tłumaczysz "co autor miał na myśli", i wychodzi Ci - On nie mówi POMIMO...ale mówi WŁAŚNIE DLATEGO. Prezentujesz ewidentny dowód przyczyny zlikwidowania w edukacji opracowań typu: "Co autor miał na myśli"  .....nota bene - cholernie nie lubiłam tego rodzaju wypracowań.
|
So lip 02, 2011 21:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Asparagus napisał(a): Niemniej jednak zacny ks. Scicluna mógłby sobie sobie darować takie dziwaczne oświadczenia. To trochę niesmaczne. Asparagus, mój szacunek, że jako osoba wierząca, stać Cię na taką refleksję. Otwarte myślenie i nieokopywanie się w okopach swoich przekonań jest często trudne zarówno dla wierzących jak i dla ateistów.
|
So lip 02, 2011 21:22 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
atheist napisał(a): Czy można sobie wyobrazić większy cynizm niż to co czytamy dziś w serwisach informacyjnych?
Według mnie, żeby użyć takiej argumentacji trzeba nie mieć albo rozumu albo godności. Żeby było jasne - ja nie twierdzę, że cały Kościół jest zły, bo iluś tam degeneratów w sutannach gwałciło dzieci. Ale robienie z bezeceństw części Kościoła dowodu jego nadprzyrodzonch fundamentów to po prostu podłość i cynizm. Chyba jednak nie zrozumiałeś tej wypowiedzi. Poza tym w Kościele zawsze tak się mówiło, że "niezależnie od tego co będą robić niektórzy z nas i tak zawsze wypłyniemy na powierzchnię" Nie ma tu zadnego cynizmu. Potepiamy grzeszne uczynki ludzi w Kościele a jednocześnie jestesmy przekonani o jego świętości (czyli o boskich fundamentach)
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
N lip 03, 2011 1:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Chyba jednak nie zrozumiałeś tej wypowiedzi. Poza tym w Kościele zawsze tak się mówiło, że "niezależnie od tego co będą robić niektórzy z nas i tak zawsze wypłyniemy na powierzchnię" Nie ma tu zadnego cynizmu. Potepiamy grzeszne uczynki ludzi w Kościele a jednocześnie jestesmy przekonani o jego świętości (czyli o boskich fundamentach) To Ty nic nie rozumiesz. Możecie sobie wierzyć w co chcecie. Możecie wierzyć, że niezaleznie od tego ile zła i głupoty znajdzie się w Waszym Kościele to i tak pozostanie on święty. Wasz brak refleksji to Wasza sprawa. Ale nie macie prawa wykorzystywać krzywdy dzieci, której zaznały od Waszych "pasterzy" do dowodzenia nadprzyrodzonych fundamentów Waszych zabobonnych wierzeń! Każdego kto takie coś twierdzi nazwę podłym idiotą.
|
N lip 03, 2011 1:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To Ty nic nie rozumiesz. Możecie sobie wierzyć w co chcecie. Możecie wierzyć, że niezaleznie od tego ile zła i głupoty znajdzie się w Waszym Kościele to i tak pozostanie on święty. Wasz brak refleksji to Wasza sprawa. Ale nie macie prawa wykorzystywać krzywdy dzieci, której zaznały od Waszych "pasterzy" do dowodzenia nadprzyrodzonych fundamentów Waszych zabobonnych wierzeń! Każdego kto takie coś twierdzi nazwę podłym idiotą. Rozumiemy - bo wielu z nas pamięta słynne "święte" oburzenie komunistów po liście biskupów polskich do biskupów niemieckich - dokładnie zarzut był ten sam wykorzystanie krzywdy dzieci, dorosłych wymordowanych przez nazistów.Obelgi padały podobne, pogarda ta sama.
|
N lip 03, 2011 7:02 |
|
|
|