Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Czy to wporządku gdy nie wierzący świętują nasze święta? 
Autor Wiadomość

Post Czy to wporządku gdy nie wierzący świętują nasze święta?
Miałem koleżanke żydówkę która mimo swej wiary obchodziła Borze narodzenie i wielkanoc.

Niestety przez komercializacje niektóre święta stały się zabardzo rozpowszechnione. W U.S.A. Żydzi i Indusi świętują gwiazdke i wielkanoc nie miejąc pojęcia na ich znaczeniu (poprostu pora w roku gdy wymieniają się prezentami i robią przyjęcie na które przybywa cała rodzina) :(

Czy według was to wporządku że ludzie innych religi świętują różne Chszecijańskie święta nie zdając sobie nawet sprawy z tego co naprawdę znaczą?

Pn mar 28, 2005 23:43

w sumie to nikt im nie moze tego zabronic, ale ja osobiscie wolalabym wiedziec co swietuje i dlaczego... dlaczego w tym czasie i dlaczego w ten spobb.... ;)

Pn mar 28, 2005 23:46

Wazne jest by chrzescianie wiedzieli co swietuja, a pozostali przeciez moga uczesniczyc w naszej radosci, czesto wiedza tez lepiej od chrzescian co dokladnie sie swietuje.

W Skandynawii dzien Wniebowstapienia jest dniem swiatecznym, wiekszosc ludzi nie wie co sie wtedy wydarzylo, ale sie ciesza bo maja dzioen wolny. Ich radosc sie powieksza wiec troche sie przyblizaja do Pana Boga.

Wt mar 29, 2005 1:59

rozmowa uslyszana przez moja mame w autobusie w srode w Wielkim Tygodniu: (rozmawia syn ze swoja mama)
- mama to dzisiaj jest ten, no Popielec?
- jaki Popielec ... jest Wielki Tydzien - Wielka Sroda ... Popielec byl na poczaktu postu przeciez
- noo niewazne, grunt, ze mam wolne

jak widac na zalaczonym obrazku nie wszyscy chrzescijanie sa dokladnie zorientowani ...

Wt mar 29, 2005 11:21

Cóż... wywiad z młodzieżą na ulicy usłyszany w niemieckiej tv. Wyjaśniami że dziewczyny nie wyglądały na turczynki... i drugie wyjaśnienie, po niemiecku Boże Narodzenie to Weihnachten, czyli nazwa nie sugerująca wprost o co chodzi.
Reporter pyta dwie niewiasty na ulocy:
- Jakie wydarzenie świętujemy w Weihnachten?
A: Hmmmm... że Pan Jezus zmarł na krzyżu
B: no coś ty! zmarł to w wigilię a w Weihnachten zmartwychwstał

Wt mar 29, 2005 11:50

w sumie to nikt im nie moze tego zabronic, ale ja osobiscie wolalabym wiedziec co swietuje i dlaczego... dlaczego w tym czasie i dlaczego w ten spobb.... ;)

moze takie pytania ich nurtują i możę jakieś osoby poznały Ewengelie dzieki tradycji świąt chrześciajanskich w zglobalizowanym świecie.

jednak komercjalizacja świąt nei jest zjawiskiem dobrym, o ile jeszcze święta Wielkanocne się trzymają to Boże Narodzenie wygląda jak świeto kupowania.

Wt mar 29, 2005 14:59

A to dobre ciekawe kto jak nie kk zastapił święta pogańskie własnymi świętami w te same dni co były święta pogańskie.

Wt mar 29, 2005 15:25

A to dobre ciekawe kto jak nie kk zastapił święta pogańskie własnymi świętami w te same dni co były święta pogańskie.

pewnie chodzi CI o Boże Narodzenie...
czcimy jednak w te dni nie poganskie bozki tylko naszego Pana Naszego.
a że w Pismie nie ma daty urodzin Chrystusa przyjęto pewną date (która ma swoją argumentacje nawet, ale nie jest to najistotniejsze)

Wt mar 29, 2005 15:37

Chodzi mi o wszystkie te święta który istniały po przyjęciu chrześcijaństwa na ziemi polskiej.

Wt mar 29, 2005 16:10

Też zastanawiało mnie dlaczego ludzie innych religii świętują nasze Chrześcijańskie Swięta. To pytanie wzięło się z tąd, iż:
Mam koleżankę, która jest świadkiem jehowy i ona obchodzi Boże Narodzenie, Wielkanoc, bo jej się poprostu tak podoba, a kiedy spytałam ją dlaczego odpowiedź brzmiała "dla beki". Podobnie czyni w Wielka Sobotę, chodzi sobie święcić koszyczek bo tak jej jest fajnie, a z Kościołem się nie utożsamia. Nawet raz chcąc zaszpanować przed swoimi kolegami też świadkami poszłą do spowiedzi i potem nabija ła się z tego sakramętu. CHociaż nie byłą nawet ochrzczona. Czemu to ma służyć?

Śr mar 30, 2005 10:52
Zobacz profil WWW

Mam koleżankę, która jest świadkiem jehowy i ona obchodzi Boże Narodzenie, Wielkanoc, bo jej się poprostu tak podoba, a kiedy spytałam ją dlaczego odpowiedź brzmiała "dla beki". Podobnie czyni w Wielka Sobotę, chodzi sobie święcić koszyczek bo tak jej jest fajnie, a z Kościołem się nie utożsamia. Nawet raz chcąc zaszpanować przed swoimi kolegami też świadkami poszłą do spowiedzi i potem nabija ła się z tego sakramętu. CHociaż nie byłą nawet ochrzczona. Czemu to ma służyć?

widać że alba całkiem wyprali głowe Ci 'Świadkowie" albo taką postawa sama świadczy o sobie bo chce sie pokazać :]

ważne abysmy my chrzescijanie odpowiednio przezywali nasze chrzescijanskie swieta :)

Śr mar 30, 2005 19:06

Ale czy to nam przeszkadza ? Wszystko zależy od potrzeb mentalnych ludzi - jeden wystawi dynie, bo wszyscy dynie wystawiaja, podczas gdy drugi wybierze sie na cmentarz, by odwiedzic korzenie. Czy powinniśmy walczyć z takimi praktykami, gdy niosą one ze soba radość dla innych (inaczej wierzących) ludzi ?

Śr mar 30, 2005 22:22
Zobacz profil WWW

Miałem koleżanke żydówkę która mimo swej wiary obchodziła Borze narodzenie i wielkanoc.

A jak :?: Bo interesująco to zabrzmiało...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 15, 2005 16:15
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]