Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Bóg Starego Testamentu
Nie mam nic przeciwko Bogu z dowodu św. Anzelma, Bogu który jest doskonały. Ale Boga Biblii, chodzi mi o Stary Testament trudno mi zaakceptować. Czytanie Biblii zmniejsza moją wiarę i wzbudza niechęć do Boga. A przecież Pascal pisze: "Ogień Bóg Abrahama, Bóg Izaaka, Bóg Jakuba, a nie filozofów i uczonych. Pewność. Pewność. Uczucie. Radość. Pokój. (...) Twój Bóg będzie moim Bogiem. Zapomnienie świata i wszystkiego oprócz Boga. Ten tylko Go znajdzie, kto pójdzie drogą wskazaną w Ewangelii".
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn lut 13, 2012 23:27 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Bóg Starego Testamentu
viewtopic.php?p=588976#p588976 - Stary Testament vs Nowy Testament viewtopic.php?f=46&t=8608 - Bog Starego Testamentu-problem powazny
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lut 13, 2012 23:37 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Czytanie Biblii zmniejsza moją wiarę i wzbudza niechęć do Boga. To nie czytaj. Biblia nie jest dla każdego.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lut 14, 2012 8:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To chyba nic nie da, Johnny. To, co przeczytał wzbudziło jego wątpliwości. Nie da się tak po prostu o nich zapomnieć, odsunąć, wyprzeć z pamięci. Trzeba te wątpliwości po prostu rozwiać. Czyli czytać z komentarzami ludzi, którzy temu poświęcili życie (a nie godzinę w tygodniu), zdobyli wiedzę, która nie jest w zasięgu człowieka sięgającego po Pismo raz na jakiś czas i chcą się tą wiedzą podzielić. Andy, polecam komentarze A. Świderkówny.
Mało wiedzy oddala od Boga. Dużo wiedzy sprowadza do Niego z powrotem.
|
Wt lut 14, 2012 8:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Czytanie Biblii zmniejsza moją wiarę i wzbudza niechęć do Boga. Są dwie możliwości: albo wyłączysz sobie krytyczne myślenie podczas czytania Biblii i komentarzy do Biblii (np. wspomnianych omówień autorstwa prof. Świderkówny), albo dalsze czytanie będzie nadal zmniejszać Twoją wiarę.
|
Wt lut 14, 2012 8:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co Ty opowiadasz, jest jeszcze trzecia możliwość. Można całkowicie wyłączyć myślenie i korzystać z gotowców na stronach ateistycznych 
|
Wt lut 14, 2012 8:29 |
|
 |
Andy72
|
Kiedyś, tak z 10 lat temu przeczytałem Stary Testament. Znalazłem wczoraj piosenkę Lao Che Hydropiekłowstąpienie : http://www.youtube.com/watch?v=zLJMUQVfzCInawiązującą do jednego z najtrudniejszych fragmentów Biblii "Utopię waszą Utopię w potopie"
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt lut 14, 2012 8:32 |
|
 |
Johnny99
|
Fajna płyta.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lut 14, 2012 8:35 |
|
 |
Andy72
|
Jezus w drodze do Emaus tłumaczył uczniom Pismo. Bez tłumaczenia jest trudno zrozumieć.
|
Wt lut 14, 2012 8:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jasne, że tak. Inna kultura, inne czasy. Dziś małolaty przecierają oczy ze zdumienia, gdy oglądają filmy osadzone w PRL-u. Jak im się nie wytłumaczy o co cho z tymi flachami z octem na półkach to pomyślą, że scenograf oszczędzał na dekoracjach. A co dopiero z faktami sprzed paru tysięcy lat..
|
Wt lut 14, 2012 8:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Co Ty opowiadasz, jest jeszcze trzecia możliwość. Można całkowicie wyłączyć myślenie i korzystać z gotowców na stronach ateistycznych  Walczysz ze słomianym chochołem. Nikogo nie namawiam na kierowanie się ateistycznymi gotowcami. Teistycznymi też nie. Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swoim autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu.Andy72 sam czyta Biblię i sam ją sprawdza. Kto lepiej niż on sam może ocenić, czy zachęca czy też zniechęca go do wiary? Trzecia możliwość, owszem, istnieje - wierzyć w Boga pomimo Biblii. Ale w takim razie, dlaczego w Jahwe? @Andy72: Z pewnością już zauważyłeś (lub wkrótce zauważysz), że Biblia to nie są księgi OD Boga, jak kiedyś uważano, ale księgi O Bogu. Możesz się z nich próbować dowiedzieć, w co wierzyli ich autorzy, ale ocenić wiarygodność ich poglądów musisz sam. Jeżeli czytanie Biblii zmniejsza Twoja wiarę i wzbudza niechęć do Boga, jakiego tam opisano, to znaczy, że nie podzielasz poglądów autorów Biblii, są dla Ciebie zniechęcające. Może nawet odstręczające. Ale w Biblii nie ma nic innego "o Bogu". Nic poza zapisem wiary jej autorów, redaktorów, kompilatorów.
Ostatnio edytowano Wt lut 14, 2012 9:11 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt lut 14, 2012 9:07 |
|
 |
Johnny99
|
akruk napisał(a): Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swoim autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu. Który mędrzec lub kapłan popiera ten tekst swoim autorytetem? 
|
Wt lut 14, 2012 9:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): akruk napisał(a): Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swoim autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu. Który mędrzec lub kapłan popiera ten tekst swoim autorytetem?  NIKT nie popierał tego tekstu swoim autorytetem. Chyba że nie masz pojęcia, co oznacza "popierać swoim autorytetem".
|
Wt lut 14, 2012 9:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu
No. I bardzo słusznie. Trzeba cały czas sprawdzać. I cały czas czytać. Czy przeczytanie Biblii 10 lat temu i dzisiejsze wyrywkowe jej przeglądanie jest wg Ciebie długim sprawdzaniem? akruk napisał(a): @Andy72: Z pewnością już zauważyłeś (lub wkrótce zauważysz), że Biblia to nie są księgi OD Boga, jak kiedyś uważano, ale księgi O Bogu Andy, nie poddawaj się.. Nawet jeśli doszedłeś już do takiego wniosku(który podsuwa akruk) to zauważ, że Twoja przygoda z Biblią ( ten ST 10 lat temu  ) to STANOWCZO za mało, by takie wnioski wyciągać.
|
Wt lut 14, 2012 9:22 |
|
 |
Andy72
|
Zaczynam rozumieć co o chodzi z tym wyprowadzeniem na pustynię. W moim życiu jestem już 8 lat na "pustyni" a przypuszczam że będzie tak do końca życia, czyli 40 lat. Ziemia Obiecana to Zbawienie.
|
Wt lut 14, 2012 9:27 |
|
|
|