Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 17:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Bóg Starego Testamentu 
Autor Wiadomość

Post Bóg Starego Testamentu
Nie mam nic przeciwko Bogu z dowodu św. Anzelma, Bogu który jest doskonały. Ale Boga Biblii, chodzi mi o Stary Testament trudno mi zaakceptować. Czytanie Biblii zmniejsza moją wiarę i wzbudza niechęć do Boga. A przecież Pascal pisze: "Ogień Bóg Abrahama, Bóg Izaaka, Bóg Jakuba, a nie filozofów i uczonych. Pewność. Pewność. Uczucie. Radość. Pokój. (...) Twój Bóg będzie moim Bogiem. Zapomnienie świata i wszystkiego oprócz Boga. Ten tylko Go znajdzie, kto pójdzie drogą wskazaną w Ewangelii".

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn lut 13, 2012 23:27

Post Re: Bóg Starego Testamentu
viewtopic.php?p=588976#p588976 - Stary Testament vs Nowy Testament
viewtopic.php?f=46&t=8608 - Bog Starego Testamentu-problem powazny

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn lut 13, 2012 23:37

Cytuj:
Czytanie Biblii zmniejsza moją wiarę i wzbudza niechęć do Boga.

To nie czytaj. Biblia nie jest dla każdego.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 14, 2012 8:02
To chyba nic nie da, Johnny. To, co przeczytał wzbudziło jego wątpliwości.
Nie da się tak po prostu o nich zapomnieć, odsunąć, wyprzeć z pamięci.
Trzeba te wątpliwości po prostu rozwiać.
Czyli czytać z komentarzami ludzi, którzy temu poświęcili życie
(a nie godzinę w tygodniu), zdobyli wiedzę, która nie jest w zasięgu człowieka
sięgającego po Pismo raz na jakiś czas i chcą się tą wiedzą podzielić.
Andy, polecam komentarze A. Świderkówny.

Mało wiedzy oddala od Boga. Dużo wiedzy sprowadza do Niego z powrotem.

Wt lut 14, 2012 8:20
Andy72 napisał(a):
Czytanie Biblii zmniejsza moją wiarę i wzbudza niechęć do Boga.
Są dwie możliwości: albo wyłączysz sobie krytyczne myślenie podczas czytania Biblii i komentarzy do Biblii (np. wspomnianych omówień autorstwa prof. Świderkówny), albo dalsze czytanie będzie nadal zmniejszać Twoją wiarę.

Wt lut 14, 2012 8:26
Co Ty opowiadasz, jest jeszcze trzecia możliwość.
Można całkowicie wyłączyć myślenie i korzystać z gotowców na stronach ateistycznych :)

Wt lut 14, 2012 8:29

Kiedyś, tak z 10 lat temu przeczytałem Stary Testament.
Znalazłem wczoraj piosenkę Lao Che Hydropiekłowstąpienie : http://www.youtube.com/watch?v=zLJMUQVfzCI
nawiązującą do jednego z najtrudniejszych fragmentów Biblii
"Utopię waszą Utopię w potopie"

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt lut 14, 2012 8:32

Fajna płyta.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 14, 2012 8:35

Jezus w drodze do Emaus tłumaczył uczniom Pismo. Bez tłumaczenia jest trudno zrozumieć.

Wt lut 14, 2012 8:44
Jasne, że tak. Inna kultura, inne czasy.
Dziś małolaty przecierają oczy ze zdumienia, gdy oglądają filmy osadzone w PRL-u.
Jak im się nie wytłumaczy o co cho z tymi flachami z octem na półkach
to pomyślą, że scenograf oszczędzał na dekoracjach.
A co dopiero z faktami sprzed paru tysięcy lat..

Wt lut 14, 2012 8:48
MARIEL napisał(a):
Co Ty opowiadasz, jest jeszcze trzecia możliwość.
Można całkowicie wyłączyć myślenie i korzystać z gotowców na stronach ateistycznych :)
Walczysz ze słomianym chochołem. Nikogo nie namawiam na kierowanie się ateistycznymi gotowcami. Teistycznymi też nie.
Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swoim autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu.

Andy72 sam czyta Biblię i sam ją sprawdza. Kto lepiej niż on sam może ocenić, czy zachęca czy też zniechęca go do wiary?

Trzecia możliwość, owszem, istnieje - wierzyć w Boga pomimo Biblii. Ale w takim razie, dlaczego w Jahwe?

@Andy72:
Z pewnością już zauważyłeś (lub wkrótce zauważysz), że Biblia to nie są księgi OD Boga, jak kiedyś uważano, ale księgi O Bogu. Możesz się z nich próbować dowiedzieć, w co wierzyli ich autorzy, ale ocenić wiarygodność ich poglądów musisz sam. Jeżeli czytanie Biblii zmniejsza Twoja wiarę i wzbudza niechęć do Boga, jakiego tam opisano, to znaczy, że nie podzielasz poglądów autorów Biblii, są dla Ciebie zniechęcające. Może nawet odstręczające. Ale w Biblii nie ma nic innego "o Bogu". Nic poza zapisem wiary jej autorów, redaktorów, kompilatorów.

Ostatnio edytowano Wt lut 14, 2012 9:11 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt lut 14, 2012 9:07

akruk napisał(a):
Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swoim autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu.

Który mędrzec lub kapłan popiera ten tekst swoim autorytetem? ;)

Wt lut 14, 2012 9:11
Johnny99 napisał(a):
akruk napisał(a):

Który mędrzec lub kapłan popiera ten tekst swoim autorytetem? ;)
NIKT nie popierał tego tekstu swoim autorytetem. Chyba że nie masz pojęcia, co oznacza "popierać swoim autorytetem".

Wt lut 14, 2012 9:14
akruk napisał(a):
Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu

No. I bardzo słusznie. Trzeba cały czas sprawdzać.
I cały czas czytać. Czy przeczytanie Biblii 10 lat temu i dzisiejsze wyrywkowe
jej przeglądanie jest wg Ciebie długim sprawdzaniem?
akruk napisał(a):
@Andy72:
Z pewnością już zauważyłeś (lub wkrótce zauważysz), że Biblia to nie są księgi OD Boga, jak kiedyś uważano, ale księgi O Bogu

Andy, nie poddawaj się.. Nawet jeśli doszedłeś już do takiego wniosku(który podsuwa akruk)
to zauważ, że Twoja przygoda z Biblią ( ten ST 10 lat temu :| )
to STANOWCZO za mało, by takie wnioski wyciągać.

Wt lut 14, 2012 9:22

Zaczynam rozumieć co o chodzi z tym wyprowadzeniem na pustynię. W moim życiu jestem już 8 lat na "pustyni" a przypuszczam że będzie tak do końca życia, czyli 40 lat. Ziemia Obiecana to Zbawienie.

Wt lut 14, 2012 9:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona