Autor |
Wiadomość |
clairvoyance
|
 Prawdziwe cuda
Dlaczego zwolennicy teorii "uzdrawiania" przez Boga a nawet jego pomniejszych sługów (świętych) nie przedstawią dowodu na któryś z poniższych cudów: - człowiekowi bez rąk odrastają ręce - człowiek żyje dłużej niż 200 lat - człowiek zmarły (najlepiej lekko nadgnity, kilka dni po zgonie) budzi się do życia - dziecko ze zdiagnozowanym zespołem Downa zdrowieje i staje się całkowicie zdrowym umysłowo człowiekiem
Cuda typu "uzdrowienie z raka" to nie jest żaden dowód, ponieważ medycyna dokumentuje co roku miliony takich przypadków. A mnie interesują prawdziwe cuda a nie zwykłe wyleczenia. Tak więc zadaję pytanie, dlaczego takie cuda jak wymieniłem powyżej nie zdarzają się?
|
Pn kwi 23, 2012 13:38 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Prawdziwe cuda
viewtopic.php?f=27&t=9845 - Dlaczego Bóg nie uzdrawia ludzi z amputowanymi kończynami? viewtopic.php?f=37&t=18798 - Wskrzesza umarłych viewtopic.php?f=47&t=16920 - Uzdrowienie czy remisja? viewtopic.php?f=27&t=20448 - cud - cudowne uzdrowienie:) viewtopic.php?f=36&t=28190 - Czy cud uzdrowienia, jest zjawiskiem naturalnym....? viewtopic.php?f=27&t=28667 - Uzdrawiający Święci viewtopic.php?f=27&t=29515 - Leczenie/uzdrowienie z paraliżu viewtopic.php?f=51&t=18317 - o.Witko mówi ludziom, że mogą zostać uzdrowieni z nowotworów viewtopic.php?f=31&t=27528 - Czy jest tu ktoś kto ma charyzmat leczenia ? viewtopic.php?f=3&t=14175 - Uzdrowienia we wspólnocie Odnowy w Duchu Świętym viewtopic.php?f=27&t=21361 - Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza viewtopic.php?f=47&t=19300 - CUDA viewtopic.php?f=46&t=20597 - Cuda viewtopic.php?f=47&t=29510 - Cuda i dowody na cuda. clairvoyance napisał(a): - człowiek żyje dłużej niż 200 lat Byłoby to sprzeczne z Bożym zamysłem: viewtopic.php?f=1&t=25020 - Ile lat może żyć człowiek
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn kwi 23, 2012 14:12 |
|
 |
clairvoyance
|
Elbrus napisał(a): http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=27&t=9845 - Dlaczego Bóg nie uzdrawia ludzi z amputowanymi kończynami? Pozwoliłem sobie przejrzeć te wątki i dominuje w nich tego typu pogląd: Cytuj: Re: Dlaczego Bóg nie uzdrawia ludzi z amputowanymi kończynam gzegzolek napisał(a): Dlaczego Bóg wybiera sobie tylko choroby bez drastycznych objawów zewnętrznych na godne swoich łask?
Bo ludzie nie umieją aż tak kantować ;d
Czyli jak rozumiem wszystkie "cuda" to ściema? Taka jest twoja odpowiedź?
|
Pn kwi 23, 2012 14:22 |
|
|
|
 |
narsisus
|
Jedynym argumentem na to, że Bóg nie spełnia modlitw chorych na AIDS, ludzi bez kończyn, itp, jest stwierdzenie, że Bóg udaje że nie istnieje, aby nie ograniczać naszej wolnej woli  . Bo gdyby dawał nam takie spektakularne świadectwa, jak odrastające kończyny( np tylko wśród chrześcijan), to mielibyśmy praktycznie pewność że istnieje, a to jest mu nie na rękę, bo w ten sposób ograniczyłby naszą wolną wolę( chociaż nie wiem w jaki sposób, skoro są ludzie, którzy mają wręcz pewność Jego istnienia a i tak świadomie czynią wiele złego). Bóg ma najwyraźniej taki fetysz, że chce abyśmy uwierzyli w niego wbrew dowodom.
|
Pn kwi 23, 2012 14:35 |
|
 |
clairvoyance
|
narsisus napisał(a): Jedynym argumentem na to, że Bóg nie spełnia modlitw chorych na AIDS, ludzi bez kończyn, itp, jest stwierdzenie, że Bóg udaje że nie istnieje, aby nie ograniczać naszej wolnej woli  . Bo gdyby dawał nam takie spektakularne świadectwa, jak odrastające kończyny( np tylko wśród chrześcijan), to mielibyśmy praktycznie pewność że istnieje, a to jest mu nie na rękę, bo w ten sposób ograniczyłby naszą wolną wolę( chociaż nie wiem w jaki sposób, skoro są ludzie, którzy mają wręcz pewność Jego istnienia a i tak świadomie czynią wiele złego). Bóg ma najwyraźniej taki fetysz, że chce abyśmy uwierzyli w niego wbrew dowodom. A nie lepiej było by gdyby Bóg jednak okazał jakiś prawdziwy cud i dzięki temu ocaliłby miliony dusz niedowiarków przed piekłem? Argument o wolnej woli do mnie nie przemawia, wolna wola nie istnieje i jest mrzonką bo i tak wiele rzeczy które chcemy robić nie jest w naszym zasięgu więc i tak mamy bardzo ograniczoną wolną wolę.
|
Pn kwi 23, 2012 14:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Argument o wolnej woli do mnie nie przemawia, wolna wola nie istnieje i jest mrzonką bo i tak wiele rzeczy które chcemy robić nie jest w naszym zasięgu więc i tak mamy bardzo ograniczoną wolną wolę. Wobec tego- czas przenieść się na forum protestantów, którzy tą wolną wolę inaczej pojmują. Np. Luteranie i kalwinii - mają swoje fora, a katolicy mają przekonanie, że wolna wola jest jak najbardziej. A dlaczego jakikolwiek argument religijny ma do Ciebie przemawiać? Jeśli nie wierzysz to żadna teza z biblii CIę nie przekonuje, więc dziwnie sformułowałeś zdanie  . No chyba, że jakieś argumenty religijne do Ciebie przemawiają, to wtedy ok.
|
Pn kwi 23, 2012 15:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kiedyś czytałam, że długość życia człowieka może dochodzić do 160 lat (niestety nie pamiętam źródła). Wielu naukowców skłania się ku tezie, że za długość życia odpowiadają telomery. Ich długość jest cechą osobniczą. Niestety istnieje wiele czynników, które zakłócają pracę mechanizmów naprawczych w organizmie i przyspieszają apoptozę komórek. Firmy farmaceutyczne dowodzą, że to ich osiągnięcia pozwalają człowiekowi dłużej żyć. Lekarze załamują ręce twierdząc, że przy pięciu lekach trudno przewidzieć ich wzajemną interakcję. A ja uważam, że jak mój czas się dopełni to zginę od cegły w drewnianym kościele. Nikt nie zna dnia ani godziny. 
|
Pn kwi 23, 2012 15:20 |
|
 |
Aditu
|
clairvoyance napisał(a): Argument o wolnej woli do mnie nie przemawia, wolna wola nie istnieje i jest mrzonką bo i tak wiele rzeczy które chcemy robić nie jest w naszym zasięgu więc i tak mamy bardzo ograniczoną wolną wolę. A Jak Ty rozumiesz w takim razie wolną wolę?
|
Pn kwi 23, 2012 15:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
clairvoyance napisał(a): Bóg ma najwyraźniej taki fetysz, że chce abyśmy uwierzyli w niego wbrew dowodom. Masz odpowiedź w Biblii. Bogacz o to prosił. Jak Bóg zechce to uwierzy nawet kamień, ale decyzja pochodzi od Pana. Masz Biblię i wskazano, że tam należy szukać Prawdy. Nie chcesz? Masz takie prawo. Bóg nas wybrał i oczekuje wyboru, nie pewności. Cytuj: A nie lepiej było by gdyby Bóg jednak okazał jakiś prawdziwy cud i dzięki temu ocaliłby miliony dusz niedowiarków przed piekłem? Bóg stworzył bezrozumne stworzenia wykonujące polecenia instynktów. Człowiek ma odpowiedzieć jedynie na łaskę Bożą. Jak nie chce to poniesie tego konsekwencje. Cytuj: Argument o wolnej woli do mnie nie przemawia, wolna wola nie istnieje i jest mrzonką bo i tak wiele rzeczy które chcemy robić nie jest w naszym zasięgu więc i tak mamy bardzo ograniczoną wolną wolę. Wola wola to jest to coś takiego, że możesz odrzucić Boga i żyć wg swojego planu. Wybierasz. Możesz okraść kogoś wiedząc, że to jest zło, ale potrafisz to sobie pokrętnie wytłumaczyć jako dobro. Jest bogaty, więc nie poniesie szkody. Prościej nie potrafię. 
|
Pn kwi 23, 2012 15:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lizo, a czy z bogaczem to nie chodziło o to, że wydawało mu się, że za pieniądze można wszystko kupić??? Różnie można interpretować.
|
Pn kwi 23, 2012 15:49 |
|
 |
clairvoyance
|
Liza napisał(a): Masz odpowiedź w Biblii. Bogacz o to prosił. Jak Bóg zechce to uwierzy nawet kamień, ale decyzja pochodzi od Pana. Masz Biblię i wskazano, że tam należy szukać Prawdy. Nie chcesz? Masz takie prawo. Bóg nas wybrał i oczekuje wyboru, nie pewności. Bóg stworzył bezrozumne stworzenia wykonujące polecenia instynktów. Człowiek ma odpowiedzieć jedynie na łaskę Bożą. Jak nie chce to poniesie tego konsekwencje. Wola wola to jest to coś takiego, że możesz odrzucić Boga i żyć wg swojego planu. Wybierasz. Możesz okraść kogoś wiedząc, że to jest zło, ale potrafisz to sobie pokrętnie wytłumaczyć jako dobro. Jest bogaty, więc nie poniesie szkody. Prościej nie potrafię.  1. Biblia to zwykła książka fantastyczna. Szukać prawdy w Biblii? Świat na serio ma 6000 lat? 2. Bóg niczego od nas nie oczekuje. 3. Bóg niczego nie stworzył. 4. Udowodnij że istnieje coś takiego jak "łaska boża". 5. Nie mogę odrzucić czegoś, co nie istnieje. 6. Nie ma czegoś takiego jak zło czy dobro. 7. Po śmierci staniesz się nawozem. Żyj tu i teraz. Prościej już nie mogę 
|
Pn kwi 23, 2012 15:50 |
|
 |
narsisus
|
Cytuj: A nie lepiej było by gdyby Bóg jednak okazał jakiś prawdziwy cud i dzięki temu ocaliłby miliony dusz niedowiarków przed piekłem? Najwyraźniej nie. Cytuj: 1. Biblia to zwykła książka fantastyczna. Szukać prawdy w Biblii? Świat na serio ma 6000 lat? 2. Bóg niczego od nas nie oczekuje. 3. Bóg niczego nie stworzył. 4. Udowodnij że istnieje coś takiego jak "łaska boża". 5. Nie mogę odrzucić czegoś, co nie istnieje. 6. Nie ma czegoś takiego jak zło czy dobro. 7. Po śmierci staniesz się nawozem. Żyj tu i teraz. Prościej już nie mogę Zachowujesz się, jakbyś dopiero co odkrył, że Bóg nie istnieje i koniecznie chciał się tym podzielić z całym światem. Dyskusje między ateistami i wierzącymi trwają tu od zawsze, a ty wchodzisz rzucasz hasłami, które były tu omawiane wiele razy i jesteś z siebie zadowolony. Cytuj: Jak Bóg zechce to uwierzy nawet kamień, ale decyzja pochodzi od Pana. Widocznie nie chce żeby wszyscy uwierzyli.
|
Pn kwi 23, 2012 16:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Val napisał(a): Lizo, a czy z bogaczem to nie chodziło o to, że wydawało mu się, że za pieniądze można wszystko kupić??? Różnie można interpretować. Prosił, by uprzedzić rodzinę o cierpieniu. Uzyskał odpowiedź, że to nic nie da. Proroków powinni słuchać. Wszystkie przypowieści są wielowarstwowe, to prawda.
|
Pn kwi 23, 2012 16:39 |
|
 |
vanitas
|
clairvoyance napisał(a): Dlaczego zwolennicy teorii "uzdrawiania" przez Boga a nawet jego pomniejszych sługów (świętych) nie przedstawią dowodu na któryś z poniższych cudów: - człowiekowi bez rąk odrastają ręce Nie ręce to a noga w dodatku tylko jedna ale jest: http://arkapana.republika.pl/amput.htmlclairvoyance napisał(a): - człowiek żyje dłużej niż 200 lat Po co? clairvoyance napisał(a): - człowiek zmarły (najlepiej lekko nadgnity, kilka dni po zgonie) budzi się do życia Są takie (np. bł Czesław Odrowąż - dziecko po tygodniu od zgonu) - ale słabo udokumentowane. W średniowieczu kiepsko się na medycynie znali... Zapewne były też w czasach późniejszych, ale nie chce mi się szukać. Potrzebujesz - użyj googla. clairvoyance napisał(a): - dziecko ze zdiagnozowanym zespołem Downa zdrowieje i staje się całkowicie zdrowym umysłowo człowiekiem Nie widzę sensu...
|
Wt kwi 24, 2012 21:34 |
|
 |
Acro
|
 Mniej więcej z tego okresu i równie solidnie udokumentowane są opowieści o odrastaniu głowy. Nawet głów. Tylko że nie ludzi, ale smoków. I równie wiarygodne.  Prawdziwym cudem jest to, że takie "cuda" nie zdarzając się ostatnio, kiedy rozwinęła się medycyna i przede wszystkim możliwości rejestrowania wydarzeń. Ciekawe dlaczego? Cytuj: clairvoyance napisał(a): - człowiek żyje dłużej niż 200 lat
Po co? Żeby hodować rzodkiewkę. Nie wiedziałeś? Cytuj: Są takie (np. bł Czesław Odrowąż - dziecko po tygodniu od zgonu) - ale słabo udokumentowane. W średniowieczu kiepsko się na medycynie znali... Zapewne były też w czasach późniejszych, ale nie chce mi się szukać. Potrzebujesz - użyj googla. Nie ma takich. Nie wierzysz - użyj googla. Cytuj: clairvoyance napisał(a): - dziecko ze zdiagnozowanym zespołem Downa zdrowieje i staje się całkowicie zdrowym umysłowo człowiekiem >Nie widzę sensu... No właśnie. Jakbyś wyzdrowiał, to byś sobaczył sens. A tak to żałuj!  __________ Sorki, ale z tak błyskotliwymi odpowiedziami nie sposób dyskutować na poważnie.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt kwi 24, 2012 22:19 |
|
|
|